Patru ambasadori – despre posibile fraude în alegeri şi despre atmosfera preelectorală din R. Moldova

Pe 18 ianuarie, curent, Ambasadoarea Regatului Ţărilor de Jos, E.S. Stella Ronner-Grubačić, Ambasadorul Canadei, E.S. Kevin Hamilton, Ambasadorul Irlandei, Derek Feely şi Ambasadoarea Finlandei, Pohjanheimo Päivi la Bucureşti (prin cumul şi pentru Moldova) au efectuat o vizită comună la Chişinău în contextul alegerilor parlamentare. ZdG şi-a propus să discute cu ambasadorii despre concluziile pe care şi le-au făcut în contextul acestei vizite.

Stella Ronner-Grubacic a studiat la Universitatea din Amsterdam, apoi a urmat studii postuniversitare la Haga şi la Paris. A lucrat în instituţii diplomatice din Belgrad, Paris, Amsterdam, Zagreb. Din anul 2015, este Ambasadoare a Olandei în România şi R. Moldova

— D-nă Ronner-Grubacic, potrivit unor lideri de opinii, în R. Moldova persistă riscul fraudării alegerilor. Unele voci afirmă că fraudele au şi demarat. Cum se pot asigura alegătorii de faptul că alegerile nu vor fi trucate?

— Aş spune că unul dintre scopurile pentru care suntem aici este să aducem ceva, dar şi să luăm ceva. Suntem diplomaţi şi aceasta nu este prima noastră vizită în R. Moldova, eu am fost aici de foarte multe ori anterior şi sigur că una dintre intenţiile noastre dintotdeauna este să sesizăm mai bine ce se întâmplă în ţară şi mai ales în această perioadă, când vă pregătiţi de alegeri parlamentare. Fără îndoială, al doilea motiv al vizitei noastre este să ne angajăm în discuţii cu toţi jucătorii din scrutin, pentru a ajuta, cât de mult posibil, ca aceste alegeri să fie duse la bun sfârşit, în conformitate cu cele mai înalte standarde internaţionale, să ne asigurăm că există condiţii de concurenţă electorală echitabilă pentru toţi cei care participă la alegeri, astfel încât rezultatul să indice exact, obiectiv, netrucat, voinţa poporului R. Moldova, în speranţa că asta va permite ţării să avanseze în continuare pe calea reformelor şi, de asemenea, că va permite pe cât de mult posibil R. Moldova să aspire şi mai departe la Acordul UE de Asociere.

— Dar cât de importante şi sigure sunt misiunile internaţionale de observatori?

— Aceste misiuni sunt foarte importante. De fapt, chiar am avut o întrevedere cu diferite misiuni de observatori, care se află deja în R. Moldova. Şi asta e foarte important, pentru că, bineînţeles, ei sunt experţi şi ştiu cu siguranţă cel mai bine care sunt standardele şi cum să le aplice.

— În această deplasare v-aţi propus să cunoaşteţi atmosfera preelectorală din R. Moldova. Ce aţi constatat în realitate?

— Campania abia urmează să înceapă aşa că, în acest sens, facem, aşa cum am spus, munca constantă de a veni încoace şi de a ne informa aici din surse adevărate. Din nou, mesajul meu pentru toată lumea este să se implice cât mai mult posibil. Faceţi tot ce vă stă în puteri pentru a vă asigura că aceste alegeri vor reflecta în final voinţa oamenilor. Ceea ce am vrea noi să vedem e că dacă se vor identifica exemple de discursuri de ură sau dacă vor fi altfel de probleme, care nu sunt în concordanţă cu legea, să se intervină. Oamenii trebuie să beneficieze de posibilitatea de a-şi căuta dreptate în legătură cu eventuale nereguli. Scopul nostru final e să ne asigurăm că aici există condiţii echitabile pentru toată lumea.

Derek Feely s-a alăturat Ministerului irlandez al Afacerilor Externe în 1985 şi a fost implicat într-un spectru larg de activităţi, inclusiv servicii consulare, finanţe, resurse umane şi ajutoare pentru dezvoltare. A lucrat la Belfast, Londra, iar acum se află la Bucureşti. De asemenea, este acreditat în calitate de ambasador şi pentru R. Moldova şi pentru Fosta Republică Iugoslavă a Macedoniei, astfel încât călătoreşte periodic la Chişinău şi Skopje

— Dle Feely, în opinia dvs., cum se pot asigura alegătorii că voturile lor nu vor fi trucate?

— Presupun că cel mai important lucru e să existe proceduri şi legislaţie care ar fi deschise şi transparente. Fiecare actor electoral trebuie să ştie ce reguli ar fi să urmeze şi ce standarde ar fi să atingă politicienii şi partidele politice. Personal, sunt mereu susţinătorul unei mass-media puternice, a unei media transparente, deschise, independente. În special când vorbesc despre Irlanda, deşi cunosc că acest lucru e valabil şi în cazul vecinilor noştri din Marea Britanie, subliniez că sursele media sunt cele care insistă să se asigure că guvernarea realizează ceea ce spune şi că face ceea ce trebuie să facă. Mass-media este importantă pentru fiecare ţară, aşa că eu, cu siguranţă, aş încuraja prezenţa presei independente în R. Moldova ca fiind cea mai bună metodă de a ne asigura că politicienii fac lucruri adecvate şi că au grijă de ţară şi de oameni.

— Aţi avea anumite recomandări pentru alegătorii şi pentru candidaţii implicaţi în parlamentarele din februarie?

— Cu siguranţă. Aş recomanda ca oamenii să se intereseze de campania politică şi să nu creadă în mod obligatoriu tot ce le vorbesc, promit, demonstrează diferiţi candidaţi. Examinaţi platformele candidaţilor şi asiguraţi-vă că îi selectaţi pe cei care sunt buni pentru dvs. La fel de important e ca alegătorii să iasă la vot în ziua alegerilor.

— În acelaşi context, cât de importante sunt misiunile internaţionale de observatori în campaniile electorale?

— Sunt foarte importante în orice ţară. Aş putea spune că practic fiecare ţară e subiect al unei monitorizări internaţionale, atunci când vine vorba de alegeri. E un proces foarte eficient, care oferă siguranţa faptului că oamenii obţin cele mai adecvate rezultate de la scrutin. Politicienii fiind politicieni, e foarte bine ca media şi aceste misiuni să se asigure că funcţionează metode ce pot confirma că procesul electoral e liber şi corect şi că niciun candidat nu este discriminat, că nu există intimidare, că nu au loc acte ilegale şi altele. Monitorizarea independentă e un lucru extrem de eficient. Ţara mea, Irlanda, participă în echipe de monitorizare internaţionale pentru diferite ţări din lume.

— Ce constatări aţi făcut pe parcursul acestei vizite în R. Moldova?

— Găsesc interesant faptul că aici există un număr enorm de partide, mult mai multe decât în Irlanda. De asemenea, sunt multe surse media şi staţii TV, dar mi s-a spus că unele dintre acestea sunt legate cu anumite partide, cu toate consecinţele acestui fenomen. Se creează impresia că există o anumită apatie din partea publicului, care nu este interesat de alegeri. E o problemă pentru întreaga societate. În general, în multe ţări, oamenii devin din ce în ce mai puţin interesaţi de politică şi e păcat, pentru că, până la urmă, fiecare electorală este importantă pentru felul în care ţara va fi guvernată în următorii câţiva ani. Suspectez că există un pic de dezinteres din partea oamenilor din R. Moldova şi aş îndemna cu fermitate cetăţenii să analizeze atent opţiunile şi oportunităţile şi să participe la votare, să se asigure că folosesc oportunitatea aceasta pe care o au, pentru că nu o au în fiecare zi, ci doar ocazional. De asta spun, folosiţi-vă de aceasta şi asiguraţi-vă că este strict monitorizată.

Pohjanheimo Päivi a fost anterior şefa Direcţiei pentru Europa Occidentală, de Sud şi Centrală la Ministerul Afacerilor Externe al Finlandei. A locuit mai mult de 16 ani în străinătate, cel mai mult timp în Europa. Din anul 2015, este Ambasadoare a Finlandei în România şi R. Moldova

— D-nă Pohjanheimo, ce concluzii aţi făcut în contextul acestei vizite la Chişinău, în această perioadă preelectorală?

— Trebuia să ne întâlnim cu speakerul Parlamentului, dar întrevederea a fost anulată, din păcate (motivul invocat a fost că speakerul are agenda prea încărcată, n.r.). Voiam să discutăm cu el. Am avut şi o întrevedere cu cei de la Comisia Electorală Centrală (CEC). De asemenea, ne-am întâlnit cu liderii opoziţiei, cei din Blocul ACUM. Am colectat informaţii şi avem o imagine completă despre situaţia politică şi electorală actuală. Cel mai important punct din zonă a fost confuzia de după câteva amendamente cu referire la electorale care s-au luat la sfârşitul anului trecut şi există diferite interpretări asupra rezultatelor acestor amendamente. Asta, aparent, a adus puţină confuzie în contextul dezbaterilor publice. Media, precum şi misiunile internaţionale, au urmărit asta, iar noi ne-am informat despre ce s-a spus. Încercăm să ne facem o imagine completă dar, la acest moment, vrem să subliniem necesitatea, pentru viitorul R. Moldova, de a fi capabilă să ducă în mod liber, corect, transparent şi decent procesul electoral, inclusiv în ziua alegerilor.

— De altfel, din punctul dvs. de vedere, cum se pot asigura votanţii că alegerile nu vor fi trucate?

— Trebuie să existe această încredere în transparenţa procesului electoral şi în faptul că atmosfera în ziua alegerilor va fi, pe cât de mult posibil, liberă şi corectă. Noi am efectuat această vizită comună, dar deseori, fiecare dintre noi efectuează independent vizite la Chişinău. De astă dată, am ţinut să venim încoace împreună, pentru a convinge societatea că ambasadorii acreditaţi la Bucureşti, dar şi pentru Chişinău, urmăresc evoluţiile politice şi electorale. E nevoie să existe această înţelegere a faptului că alegerile sunt un drept general. Da, e o datorie, dar mai ales, cum spuneam, e un drept al fiecărui cetăţean şi e nevoie să existe o discuţie deschisă în raport cu societatea care se pregăteşte de alegeri, astfel încât întreg publicul, toată audienţa, toţi cetăţenii să fie conştienţi de drepturile pe care le au. Vrem să subliniem că ne-am dori să vedem procesul electoral, ziua alegerilor şi perioada imediat următoare, transparente şi responsabile. Recent, am avut discuţii cu misiunile internaţionale de observatori şi am aflat care sunt primele lor constatări. Unii dintre ei sunt aici de câteva luni. Am cunoscut îngrijorările unora legate de faptul că totul ar merge ca la carte. De menţionat aici că aceste misiuni de observatori au mandat internaţional pentru realizarea mai multor sarcini. Ei sunt pregătiţi pentru această misiune în mod special, au experienţa unor alte misiuni, din alte ţări, care trec sau au trecut prin procese electorale. Deci, există această încredere în raport cu aceşti observatori.

— Ce recomandări aţi avea pentru alegători?

— Să aibă încredere în dreptul lor de a vota. Acesta este un drept, dar şi o datorie. Venind din nordul Europei, mă gândesc la aceste două feţe ale problemei. Şi apoi, să ofere suport altora, pentru a menţine perspectiva zilei de mâine. Aceste sugestii ţin de procesul democratic care reprezintă ponderea oricăror alegeri. E important să accentuăm că fiecare act politic ar trebui să aibă o singură intenţie – binele pentru oameni, binele pentru R. Moldova.

Kevin Hamilton s-a alăturat Departamentului Afacerilor Externe şi Comerţului Internaţional din Canada în anul 1999. A fost director al Diviziei Europa de Est şi Eurasia, responsabil pentru relaţiile politice şi comerciale ale Canadei cu 19 ţări europene şi eurasiatice din Balcanii de Vest şi din Asia Centrală. Din 2010 până în 2013, a ocupat funcţia de şef al biroului în Lituania, cu acreditare în Estonia şi Letonia. A lucrat şi la Ambasadele Canadei la Tel Aviv şi Sarajevo

— Dle Hamilton, cât de importante sunt misiunile internaţionale de observatori pentru alegeri?

— Cred că acestea sunt foarte importante pentru orice ţară. Credem că fiecare ţară ar trebui să beneficieze de analize obiective despre felul în care sunt desfăşurate procesele electorale.

— În contextul alegerilor, ce aţi aflat pe parcursul acestei vizite comune la Chişinău?

— Este prea devreme pentru a face anumite pronosticuri. Observatorii internaţionali responsabili trebuie să facă mai multe evaluări. Nu m-aş grăbi să prezint nişte concluzii individuale sau doar din numele unei singure ţări. Aş spune, totuşi, că, din păcate, există o istorie a intimidărilor şi agresiunilor şi în unele cazuri chiar a pierderii unor drepturi electorale de către unii candidaţi sau partide politice şi asta e ceea ce noi nu am vrea să constatăm repetat în cadrul apropiatelor alegeri naţionale.

— Cum s-ar putea asigura cei care merg la vot că alegerile nu vor fi trucate?

— Cred că votanţii ar trebui să aibă încredere în procesul naţional, în timp ce mulţi observatori internaţionali pe termen lung şi scurt, care se află deja aici, urmăresc evoluţiile. Unul dintre motivele pentru care mă aflu acum în R. Moldova, alături de colegii mei, e să informez cât mai amplu comunitatea internaţională şi partenerii R. Moldova despre felul în care decurge perioada pre-electorală. Vom sta cu ochii şi pe tot ce se va întâmpla în ziua alegerilor şi, desigur, în următoarele săptămâni de după acestea. Vrem să asigurăm cetăţenii R. Moldova că votul lor contează, că noi, în calitate de comunitate internaţională, supraveghem aceste fenomene şi că ne dorim ca voinţa poporului să fie reflectată exact în rezultatele alegerilor.

— Ce le-aţi recomanda candidaţilor înscrişi în acest scrutin?

— Nu am nicio perspectivă specială asupra vreunei platforme sau agende publice pe care vreun partid ar dori să o urmeze, dar cred că este un sfat bun pentru orice politician sau partid politic să fie cinstit, să fie transparent şi să se mişte mai departe cu propria platforma politică astfel încât să răspundă necesităţilor populaţiei.

— Vă mulţumim.

Pentru conformitate, Aliona Ciurcă

Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

1 comentariu

  1. ivancelgroaznic

    ” încât să răspundă necesităţilor populaţiei.”
    Asta din filme cu prosti sau fantastice. Fiind diplomati, niciodata nu o spune ce crede fiecare in adevar. Si ei stiu ca se va frauda de plaha si dodon da nu vor a spune deschis asta, da o dat bine de tot de inteles .

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *