Moldova, strămutată pe alt continent

Raportul Global al Dezvoltării Umane este elaborat în fiecare an, începând cu 1990, iar zilele acestea a fost lansat într-o ediţie aniversară, la 20 de ani.  Raportul din 2010 oferă o analiză a progreselor obţinute de statele lumii în ultimii 40 de ani şi poziţionează R. Moldova pe locul 99 din 169 de ţări, conform Indicelui Dezvoltării Umane (IDU), care rezumă perspectivele unei vieţi lungi şi sănătoase, starea educaţiei şi standardele unui trai decent.

Alipită, la graniţa de Vest, la Uniunea Europeană, R.Moldova oferă cetăţenilor săi un nivel de trai foarte îndepărtat de media europeană. Potrivit IDU, statele lumii au fost împărţite în 4 categorii: cu un nivel foarte înalt al dezvoltării umane, cu un nivel înalt, mediu şi cu nivel jos al dezvoltării umane. Statele europene sunt situate preponderent în primele două categorii – cu nivel înalt şi foarte înalt. Republica Moldova s-a situat pe poziţia 99 din 169, în categoria statelor cu nivel mediu de dezvoltare umană. Standardele de viaţă de la noi sunt asemănătoare cu cele din Gabon, Namibia, Botswana de pe continentul African, cu Mongolia, Vietnam şi Tajikistan – din Asia, sau cu Bolivia, Guyana şi Suriname de pe continentul Sud-American.

Portretul robot al unui cetăţean al R. Moldova:

Un om din Moldova trăieşte în medie 69 de ani, are studii gimnaziale (a frecventat şcoala timp de 9 ani), are telefon mobil, plăteşte cel mai scump preţ din lume la conectarea la telefonie fixă, primeşte anual peste 522 dolari de la rudele din străinătate, dă mită de vreo 23 de ori în viaţă, este afectat de dezastre naturale de cel puţin 3 ori în viaţă, o dată în 3 ani trăeşte o experienţă extrem de negativă, îşi exploatează prin muncă fiecare al treilea copil, o treime din viaţă o trăieşte în sărăcie, este mulţumit de apa pe care o bea şi de aerul pe care îl respiră în proporţie de 50%, este supus furturilor din locuinţă mai des decât sudanezii, guinezii şi libanezii, este mai nemulţumit de viaţa sa decât oamenii din cel puţin 120 de ţări.

Surse: Rapoartele PNUD

Portretul robot al unui cetăţean al UE:

În medie, unul dintre cei 493 de milioane de cetăţeni ai comunităţii europene trăieşte 78 de ani, are studii universitare, vorbeşte 1-2 limbi străine, face sport zilnic, are acces la internet, are mobil, plăteşte cel mai ieftin preţ la comunicare mobilă (6 cenţi pe minut de convorbire telefonică cu SUA), zboară cel puţin o dată pe an cu avionul, exportă 2/3 din produsele sale, produce pe an 500 kg de gunoi, acordă jumătate din ajutoarele umanitare acumulate pe glob lumii sărace, este mulţumit toată viaţa sa de nivelul său de trai, se teme rareori de şomaj, de terorism şi de preţuri.

Surse: FMI, Eurostat

Inechitatea

Raportul Dezvoltării Umane din acest an prezintă şi date cu privire la rata inechităţii în societate. Această rată a fost calculată în baza mai multor indicatori. Unul dintre ei arată participarea egală a femeilor şi bărbaţilor în activităţile de guvernare, inclusiv distribuirea fotoliilor parlamentare pentru bărbaţi şi femei.

Moldova, cu 21 de locuri oferite femeilor în Parlament,  ocupă o poziţie joasă chiar printre statele Africii, Asiei şi Americii de Sud.

Europa — Moldova – 21; America de Sud — Guyana – 30; Africa — Lesoto – 25, Senegal – 29, Uganda – 30, Tanzania – 30, Africa de Sud – 33, Mozambic – 35, Angola – 37, Rwanda – 54; Asia — Pakistan – 21, Timorul de Est – 29, Nepal – 33

Libertatea

IDU a măsurat numărul cazurilor de violare a drepturilor omului cu un scor de la 1 la 5, Moldova a întrunit scorul 3, pe când Egipt, Siria şi India – 4.

Indexul libertăţii presei pentru Moldova este de 33,8, ceea ce califică presa din Moldova ca fiind nu prea liberă. Mai multe state din Africa au un scor mai avantajos decât Moldova, privind gradul de libertate al presei.

Moldova – 33,8, Mongolia – 23, Timorul de Est – 16, Benin – 16, Botswana – 15, Capul Verde – 11, Namibia – 9

Mediul

Finanţarea activităţilor de protecţie a mediului în R.Moldova este foarte redusă, în timp ce statele lumii alocă tot mai mulţi bani pentru surse care produc energie inofensivă, care contribuie la conservarea biodiversităţii şi prevenirea dezastrelor. Potrivit indicilor Raportului, anual în Moldova 87000 de oameni sunt afectaţi de calamităţi naturale. Alte ţări, din acelaşi grup, suferă mai puţin.
Afectaţi de dezastre, nr. de oameni pe an:
Moldova – 87000, Uzbekistan – 25000, Botswana – 7000, Kongo – 800, Yemen – 135, Egipt – 2

Fericirea şi bunăstarea

Satisfacţia de calitatea vieţii a fost măsurată pentru ţările monitorizate, cu un scor de la 0 la 10. Cei mai nemulţumiţi sunt marcaţi cu 0, iar cei mai satisfăcuţi – cu 10.  Dacă statele europene indică scoruri cuprinse între 7 şi 9, statele din categoria celor cu dezvoltare medie se înghesuie pe lângă coeficienţii 3-7.

Sărăcia

IDU se calculează şi după nivelul sărăciei pe ţară. În acest an, 28 de ţări au nivelul sărăciei 0, pe când Moldova este din nou alături de ţările africane.

În ţara noastră, circa 40 % din populaţie se confruntă cu lipsuri materiale, care le afectează chiar şi accesul la studii sau la tratamente.

Acces limitat la servicii medicale din cauza sărăciei(% din populaţie):
Moldova – 10, Ciad – 8, Africa de Sud – 8, Thailanda – 5,

Acces limitat la studii din cauza lipsurilor materiale (% din populaţie):
Moldova – 5, Uzbekistan – 2, Uganda – 3

Oameni aflaţi aproape de limita sărăciei (% din populaţie):
Moldova – 48,5, Bolivia – 38, Sri Lanka – 22

Corupţia

IDU conţine şi date cu privire la nivelul corupţiei în statele monitorizate. Ultimele rapoarte cu privire la numărul de cetăţeni care au fost nevoiţi să dea mită pentru a rezolva o problemă datează din 2008. Aceste date arată următorul procentaj pe ţări, vizând oamenii care au dat mită (%):

Moldova – 34, Mongolia – 20, Tajikistan – 17, Nicaragua – 13, Uzbekistan – 12, Cambodgia – 11, Pakistan – 6

Comunicare

Datele privind telefonia fixă indică din nou unicitatea R.Moldova, în sens negativ. Datele comparative arată că suntem printre statele cu cele mai înalte preţuri în ceea ce priveşte conectarea la telefonia fixă – 173 de dolari (datele din anii 2006-2008). Asemenea preţuri au doar Norvegia, Danemarca şi Italia – cele mai bogate state europene, Moldova fiind trecută în lista celor mai sărace state din zonă.

În schimb, comunicarea în reţeaua telefoniei mobile este mai accesibilă, graţie concurenţei pe piaţă. Potrivit raportului, 90 la sută dintre cetăţenii R.Moldova au acces la telefonia mobilă, preţul pentru conectare la reţeaua de telefonie mobilă fiind următorul (în USD):

Moldova – 4,3, Papua Noua Guinee – 3,7, Botswana – 3, Vientam – 3, Sudan – 0

Cetăţenii R.Moldova au de asemenea acces la internet şi tot mai mulţi îşi procură calculatoare personale. Iată care sunt cifrele ce indică numărul de computere personale la 100 de locuitori:

Moldova – 11, Antigua şi Barbuda – 21, Namibia – 23, Mongolia- 24, San Marino – 79

Respirăm, suntem mulţumiţi?

Raportul citat prezintă date chiar şi despre faptul dacă cetăţenii lumii sunt mulţumiţi de calitatea aerului pe care îl respiră şi de calitatea apei pe care o consumă. Doar 56 % dintre cetăţenii R.Moldova sunt mulţumiţi de apa consumată.

Moldova, cât de satisfăcuţi sunt oamenii de (%)
Apa consumată – 56
Aerul respirat  – 59
Sistemul de educaţie – 58
Sistemul de sănătate – 41
Sistemul de locuinţe – 26
Siguranţa personală – 37

Experienţe negative

Cetăţenii statelor participante au fost întrebaţi dacă au avut sau nu experienţe negative (anii 2006-2009). Răspunsurile au fost cumulate, fiind stabilit scorul 0 – pentru cele mai negative şi 100 – pentru statele cetăţenii cărora aproape că nu au avut experienţe negative.

Moldova – 27, Haiti – 27, Indonezia – 13, Djibouti – 12, Togo – 30, Bolivia – 32, Liban – 39

Moldova
afro-asiatică

Indicele Dezvoltării Umane 2010 vizează 169 de ţări de pe toate continentele lumii, care sunt prezentate în 4 categorii, după gradul de dezvoltare. R.Moldova face parte din penultima categorie, ocupând locul 99 din 169. Din această categorie fac parte 41 de ţări, dintre care 23 din Asia, 10 – din Africa, 8 – de pe continentul Sud-American. Niciun stat european nu este înscris în această categorie. Toţi vecinii R.Moldova fac parte din primele două categorii superioare de dezvoltare umană, Ucraina ocupând poziţia 69, România – 50, Bulgaria – 58, Polonia – 41.

Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

4 comentarii

 1. Panait

  Portretul robot al unui cetăţean al UE:

  În medie, unul dintre cei 493 de milioane de cetăţeni ai comunităţii europene trăieşte 78 de ani, are studii universitare (in medie? nu neaparat; din contra, as fi crezut ca inca doar o minoritate dintre cetateni au studii universitare, inclusiv in occident) vorbeşte 1-2 limbi străine (n-as fi absolut deloc de acord cu asta – din contra, mai de graba in Moldova cineva de pe strada vorbeste vreo limba straina sau chiar 2, daca includem cea mai “populara” limba straina din Moldova in ultimele decenii: limba rusa), face sport zilnic (n-as fi absolut deloc de acord cu asta – din contra, problema cea mai mare este obezitatea si lipsa de exercitiu), are acces la internet, are mobil, plăteşte cel mai ieftin preţ la comunicare mobilă (6 cenţi pe minut de convorbire telefonică cu SUA) (chiar asa sa fie? de unde mai scot astia statisticile astea aiurea?), zboară cel puţin o dată pe an cu avionul, exportă 2/3 din produsele sale (alta bazaconie), produce pe an 500 kg de gunoi, acordă jumătate din ajutoarele umanitare acumulate pe glob lumii sărace, este mulţumit toată viaţa sa de nivelul său de trai (eh, aici s-au intrecut cu totul, in domeniul bazaconilor – auzi dumneata, umbla cainii cu covrigi in coada!), se teme rareori de şomaj (ohoho! am auzit-o si pe asta!) de terorism şi de preţuri. Concluzia este: nivelul de trai din Moldova este intradevar jos fata de Europa, dar este la acelas nivel, comparativ vorbind, cu multe alte locuri din fosta uniune sovietica, si de aceia este la acel nivel, pentru ca inca nu s-a dezlipit in mod suficient – economic, politic, si cultural – de acel spatiu ex-sovietic. Si totusi, e mult mai bine decat in Burkina Faso, sau Corea de Nord.

  Surse: FMI, Eurostat

 2. Panait

  Portrele astea “robot” mi se par aiurea in masura de 80-90%, lucru care reduce mult din credibilitatea articolului.

 3. howdy Ziarul de Gardă , i review your blog , this a nice blog and greatly. Great for me. best review for and content. i will plan to read and review your blog.

 4. vierul

  Se critica comunistii si comunismul, dar nu se spune clar incotro vrem sa mergem, ce fel de capitalism ar trebui sa construim. Cu regret, mergem spre o caricature de capitalism, cu tot ce are el in sine mai rau – un capitalism al bancherilor si comerciantilor, care vin la noi sa construiasca doar banci, magazine si hipermarcheturi, vin sa imple tzara de marfuri de import si sa-i distruga pe micii nostril producatori. Patronii acestor firme care nu produc, dar scot dobada din banci si comisionul din marfa vânduta,de regula, nu trăiesc aici, n-au grijile noastre si nu-i preocupa interesele noastre. NU DORIM UN CAPITALISM AL NEGUSTORILOR SI BANCHERILOR INTERNATIONALI, care nu produc mărfuri locale si nu sporesc PIB-ul. Nu dorim un capitalism salbatic in care prapastia dintre bogati si saraci sa se adanceasca tot mai mult. VREM UN CAPITALISM CLASIC, AL MAJORITATII POPULATIEI, AL CALSEI DE MIJLOC ALCĂTUITA DIN OAMENII NOSTRI, ADEVARATI STAPANI SI GOSPODARI, CARE SUSTINUTI DE STAT ISI VOR CREA SIE SI ALTORA LOCURI DE MUNCA SI SE VOR OCUPA CU PRODUCEREA LOCALA DE BUNURI SI MARFURI. EI NE VOR CRESTE PIB-UL, EI VOR CRESTE BUGETUL DE SALARII SI PENSII, EI SE VOR SCOATE SINGURI SI PE TOATA TZARA DIN SARACIE. Dati-le voie sa se dezvolte micilor nostril producatori si toata populatia putin cate putin sa se imbogateasca, dar nu cativa insi cu apucatruri de rechini. Nu distrugeți activitatea producătorilor deținători de patente și a micului business.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *