Principală  —  Interviuri   —   Mintea de pe urmă în…

Mintea de pe urmă în Constituţie

Un dialog cu Moş Crăciun, despre cadourile pe care le va primi Moldova în primăvara anului 2009

Vitalia Pavlicenco, deputat independent, preşedinte PNL:

— Încă nu te-ai săturat să tot vii într-o ţară comunisto-ppcd-istă?

— Aşa cum Dvs, doamnă deputat, aţi fost prin zeci de ţări şi aţi revenit de fiecare dată, pentru că aţi considerat că aveţi o misiune de îndeplinit, fie chiar una care V-a părut deseori imposibilă, aşa am şi eu misiunea mea. Moş Crăciun e mai aşteptat şi mai necesar acolo unde este deznădejde, disperare, unde sunt constrângeri materiale şi morale, unde oamenii luptă continuu şi nu reuşesc că aducă dimineţi frumoase pentru copiii lor. Acolo trebuie să merg eu. Este adevărat, că primesc scrisori şi de la copiii din Moldova şi îmi par copiii voştri îmbătrâniţi prea devreme, în gândirea lor desigur. Spun asta, pentru că prea des primesc de la ei scrisori cu solicitări de felul „Vrem libertate!”; „Aduceţi-ne adevăr!”, „Ajutaţi-ne să avem conducători care gândesc liber!”. Copii din ţările stabile cer trenuţuri, păpuşi şi calculatoare.

Alexandru Tănase, avocat, vicepreşedinte PLDM:

— Moş Crăciun, ştiu că nu eşti Vanda, să facă preziceri, totuşi aşi vrea să ştiu câte voturi va lua PPCD în alegerile care vin? Şi aşi vrea să mai aflu când ruşii vor reconecta gazul?

— Dragă Sandule, ştiu la ce te referi, la pragul electoral. Ce să îţi spun, pragul e înalt, şi ca să îl treacă, unii vor trebui să se antreneze la sărit în sus. Dar eu cred că PPCD nici nu vrea multe voturi, căci ei au nevoie doar de 3 fotolii în parlament. Aşa se pare că au rămas ei, trei. Da, mai sunt şi trei doamne, dar nu cred că ei contează acum pe ele. Cât despre gaze şi reconectare. E timpul să vă dumiriţi că Rusia nu are nimic în comun cu Moş Crăciun, şi gazele nu au fost şi nu vor fi un cadou. Chiar dacă se reconectează acum, peste o vreme iar se vor deconecta şi tot aşa. Până la urmă, cică rezervele subterane de gaze ruseşti sunt disponibile pe încă vreo 15 ani. Mai departe, oricum va trebui să găsiţi pe altcineva. Dar fiţi atenţi, că şi Moldova are nişte rezerve de gaze subterane, e tot un cadou ca de la Moş Crăciun, care ar putea fi utilizate pentru binele oamenilor, măcar pe cât va fi posibil. În rest, tot răul cu binele lui. Dacă Moldova a decis să îşi lase securitatea energetică doar la mâna Rusiei, contractând şi agzele şi energia numai de la ei, nu vă rămâne decât să vă bucuraţi de această realitate până în momentul în care veţi reuşi să o schimbaţi.

Igor Klipii, deputat PD:

— Cred că veniţi în Moldova prea rar şi cu mult greu. Aţi stat sau nu de vorbă cu reprezentanţii puterii de la noi în cadrul ultimei Dvs. vizite şi dacă da, aţi înţeles ce, totuşi, îşi doresc aceştia?

— Da, poate că nu vin atât de des cât ar trebui. Cât despre reprezentanţii outerii. Nu pot eu să stau la gura sobei cu toată lumea, dar negreşit, când intru într-o ţară, trag cu ochiul prin hogeacul caselor mari. Uneori, prin hogeac, mă răzbeşte iz de putere sau de stauraţie, de mă ameţeşte. În fond, pe la casle mari nu prea ma ce lăsa, pentru că fiii şi fiicele marilor şefi au de toate, poate chiar prea multe, ei nici nu mai cred în mine şi nu îmi mai cer nimic. Eu tot le mai aduc câte o ţâră de autocontrol, să nu îşi iasă prea tare din albie, să nu se simtă prea rău de atâta bine. Dar, ce poate să le facă Moş Crăciun oamenilor care au şi bănci, şi fabrici, şi conturi în străinătate? Ce doresc aceştia? Ei doresc mai mult şi mai mult, şi toate din fonduri publice. În Moldova, un stat care abia îşi încropeşte un buget de supravieţuire, un asemenea comportament e criminal. Dar proasta guvernare nu e un cal de dar, căruia nu i se paote căuta în dinţi, e un animal de tracţiune, care poate fi dat la o parte dacă nu ţara merge întro direcţie greşită. .

Mihai Petrache, vicepreşedinte UCM:

— Când, moşule, le vei aduce moldovenilor mintea cea de pe urmă?

— Domnule Petrache, mintea cea de pe urmă nu ştiu dacă e situată pe centru. Din câte îmi aduc aminte, aţi participat la elaborarea proiectului Constituţiei R. Moldova, pentru diferite Concepţii ale reformei judiciare şi de drept. Aţi fost cel mai în drept să introduceţi o Lege a minţii moldoveanului (cea dinainte, sau ce din urmă), sau un articol în Constituţie despre când trebuie să le vină cetăţenilor R.Moldova mintea la cap.. Aţi pledat pentru instituirea unui sistem prezidenţial de guvernare, poftim, văd că acest sistem funcţionează contrar logicii, şi cred că tot ce se întâmplă acum în Moldova e pentru ca mintea moldoveanului să ajungă odată şi odată la locul ei. Chiar şi actualul tău şef am înţeles că se gândeşte tot mai mult la asta.

Ion Neagu, vicepreşedinte MAE, deputat independent:

— Când vor avea loc alegerile parlamentare?

— De ce aţi vrea să cunoaşteţi acest lucru? Vi se pare că va avea loc un scrutin corect. Deşi am menirea să aduc doar veşti bune, uneori dezamăgesc şi eu. Or, ziua alegerilor nu prea contează atunci când toate resursele administrative stau la dispoziţia guvernării. Vi se pare ilegală o asemenea situaţie? Dar e logică? Ştiţi, există situaţii legale dar ilogice, ilegale dar logice, ilogice şi ilegale. Există ţări în care ceea ce e e ilegal şi imoral este logic, şi Moldova este una dintre aceste state.

Valentina Stratan, deputat PD:

— Când, în sfârşit, se va schimba situaţia socială, economică, dar şi cea politică din R. Moldova?

— Doamnă Valentina, Moş Crăciun se ocupă de fericirea celor mici. De fericirea celor mari se ocupă Guvernele, iar în statele parlamentare – chiar parlamentele Cu schimbarea situaţiei sociale, economice şi politice din Moldova – aveţi şansa să o lungiţi. Ştiţi de ce? Criza economică globală a adus şi bucuri unora, dar în special guvernanţilor de la voi. Acum ei îşi pot ascunde ineficienţa sub paravanul crizei globale. Unii chiar au să îi şi creadă şi poate au să îi voteze, din milă pentru criza economică care a afectat Guvernul. Dacă Dumneavoastră, deputaţii diferiţi de cei comunişti, veţi putea demonstra şi informa poporul, că în această perioadă de criză economică profundă pentru cea mai săracă ţară din Europa, R.Moldova, sunt oameni care s-au îmbogăţit enorm şi imoral şi aceştia sunt din cadrul celor care deţin funcţii publice, atunci veţi reuşi să puneţi temelia unei schimbări radicale a situaţiei socil-economice, dar şi politice. Atunci, cei care s-au îmbogăţit din fonduri publice se vor opri de furat – una la mână, cei care au furat, vor fi deferiţi justiţiei – doi la mână, ce a fost furat – ar putea fi returnat bugetului, trei la mână, şi hoţii de ţară nu vor mai fi admişi măcar pe aproape de banii publici. Asta s-ar putea întâmpla sigur în Ţara MoşCrăciunilor, nu ştiu dacă şi la voi în Moldova. Dar dacă reuşiţi să o faceţi pe asta, să ştiţi că la iarna viitoare vă aduc personal fiecăruia câte un cadou!

Vlad Cubreacov, deputat PPCD:

— Lasă-mă în pace cu Moş Crăciun! Discută dumneata cu Moş Crăciun! (răspuns primit luni, 12 ianuarie, la solicitarea unui reporter de a transmite o întrebare pentru Moş Crăciun).

— Ştiu că un important membru al PPCD a părăsit această formaţiune şi fracţiunea parlamentară omonimă. Asemenea lucruri te pot face să crezi că Moş Crăciun nu există. Dar Moş Crăciun ar putea să o facă şi pe asta, să aducă noi parlamentari unui partid. Important e ca formaţiunea în cauză, nu neapărat PPCD, oricare formaţiune îşi doreşte mai multe locuri cu deputaţi cu tot în parlament, să îmi scrie lista de doirnţe pe adresa mea: vreaudeputat@laponia.moş. Mesajele gen: „La o parte, că vine trenul. Nu vă puneţi cu noi!” sau cele cu miros de levănţică vor fi considerate spam şi vor fi şterse din boxă.

Anatol Ţăranu, deputat independent:

— Când, în sfârşit, R. Moldova va scăpa de guvernarea comunistă şi va deveni o ţară cu adevărat europeană?

— Calendarul moşului este unul încărcat cu evenimente foarte plăcute. Aici am însemnat când şi cui anume să transmit darurile aşteptate. Caut printre file un răspuns la întrebarea dvs., dar nu găsesc ceva exact. Aşa-a-a, iată şi cadoul: Bilet European pentru R. Moldova. Să vedem ce zice calendarul? Oooo, domnule Ţăranu, să fiţi sănătos şi să trăiţi mulţi ani înainte, că mai aveţi de aşteptat până veţi vedea-o şi pe asta cu ochii proprii. Până vine Moşul cu acest cadou, trebuie să vină întâi prin Moldova Moş Joscomuniştii, Baba Lustraţie, Nepoţica Transparenţă, e cam lungă lista, dar sunteţi politolog şi ştiţi mai bine ca mine. Iată după ce îi primiţi pe toţi şi îi aşezaţi în capul mesei, vin şi eu cu Biletul European.

Maria Sarabaş, interpretă de muzică populară:

— Cine va învinge în alegerile parlamentare din 2009?

— Doamna Sarabaş, văd că ardeţi de nerăbdare să cântaţi Hora Unirii în Piaţa Marii Adunări Naţionale, pentru un parlament naţional. Mai aveţi răbdare, în PMAN e încă Bradul lui Grecianîi. Deocamdată, mai mergeţi pe la Câşliţa-Prut şi mai cântaţi „Doină,dor şi omenie”, dar tare, să audă şi unele partide politice. Ar fi bine să învingă cei care înţeleg ce este dorul şi omenia.

Gheorghe Susarenco, deputat AMN:

— Cine este vinovat de criza gazelor? Rusia sau Ucraina?

— Ştiţi Dvs prea bine, „pu undi iesî gazâli”, că sunteţi coleg de Parlament cu doamna expert în pregătirea pirojoacelor la aragaz. Şi pe urmă, dacă ţin eu bine minte, aţi fost judecător la Dubăsari, aproape de hidrocentrală şi de conducte, sunt sigur că aţi cunoscut nişte dedesubturi pe acolo, şi ştiţi cine anume toarnă gaz pe foc.

Emil Michael Jozef Antoni, jurist, Olanda:

— Nu l-aş întreba nimic. Mai bine zis, dacă aş fi la mine acasă, în Olanda, i-aş putea adresa deschis mai multe întrebări. Aici, însă, am înţeles că trebuie să fiu cât mai prudent, la tema libertăţii de gândire…

— Păi, la voi în Olanda, nu mai ştiţi ce să faceţi cu libertatea. Văd că şi supermarketele olandeze au făcut grevă în aceste zile, legate de războiul din Fâşia Gaza. Auzi tu, să facă comercianţii grevă în ţara lor pentru drepturile omului în altă ţară? E chiar capitalismul în putrefacţie. Vor să ne ia pâine. Până acum aşa era: capitaliştii normali vindeau bombe şi chiar generau războaie, ca să aibă pentru cine le fabrica, iar Moş Crăciunii făceau acţiuni de caritate non-profit. S-a inversat lumea, în unele ţări, ca Olanda, nici nu mai are la ce veni Moş Crăciun. Au de toate oamenii.

Mihai Şleahtiţchi, profesor universitar, doctor în psihologie şi pedagogie, vicerector ULIM:

— Dacă pornim de la premiza că, în 2009, schimbarea este inevitabilă, aşi vrea să ştiu care este formula în care se va produce schimbarea?

— Eu cunosc o singură formulă de viaţă – cea a dăruirii. Dacă dăruieşti – câştigi, inevitabil. Aşa dar, cei care vor să obţină schimbarea, trebuie să dăruiască foarte mult. Pot dărui pâine, că tare mulţi flămânzi s-au adunat, energie, că oamenii au nevoie de putere, educaţie pentru cei care n-au 7 ani de acasă, zâmbete chiar. Dar fiţi atenţi, să nu vă afle din timp Guvernanţii despre ce vreţi să dăruiţi, căci Moldova rămâne unica ţară în lume unde sunt arestate cadourile.