Legea antidiscriminare: între şanse şi neşanse

Primul proiect de lege cu privire la prevenirea şi combaterea discriminării a fost elaborat de Ministerul Justiţiei încă în 2008. Adoptarea Legii antidiscriminare este o condiţie a Uniunii Europene pentru liberalizarea regimului de vize. Din cauza multiplelor dispute, în special din partea clericilor, nu s-a reuşit votarea proiectului de lege. Săptămâna trecută, în lipsa cosultărilor cu societatea civilă, denumirea proiectului de lege a fost modificată din “Legea privind prevenirea şi combaterea discriminării” în “Legea privind egalitatea de şanse”. De asemenea, din proiectul de lege au fost excluse criteriile de discriminare “stare a sănătăţii”, “orientare sexuală”, “avere” şi “origine socială”.

Încurajăm şi sprijinim adoptarea cât mai rapidă

Ravina Shamdasani, purtătorul de cuvânt interimar al Înaltului Comisar ONU pentru Drepturile Omului:

Legea comprehensivă antidiscriminare, în curs de elaborare începând cu 2008, este în prezent un subiect de discuţii aprinse în R. Moldova şi urmează a fi consultată în cadrul Guvernului. Chemăm Guvernul R. Moldova să acţioneze în baza angajamentului său de adoptare a acestui document legislativ restant în conformitate cu obligaţiunile în cadrul dreptului internaţional în domeniul drepturilor omului.

Una dintre cele mai discutabile prevederi ale acestei legi este scoaterea discriminării pe bază de orientare sexuală în afara legii. Luând în considerare ostilitatea cu care se confruntă lesbienele, homosexualii, bisexualii şi persoanele transsexuale din Moldova şi discursul de ură din partea politicienilor şi oficialităţilor publice, este absolut important ca această prevedere să se conţină în lege. Aşa cum Înaltul Comisar a menţionat în repetate rânduri, acţiunile de discriminare şi violenţă împotriva lesbienelor, homosexualilor, bisexualilor şi persoanelor transsexuale reprezintă o încălcare a dreptului internaţional în domeniul drepturilor omului, care trebuie pusă în afara legii.

Încurajăm şi sprijinim adoptarea cât mai rapidă a acestei legi comprehensive antidiscriminare în Moldova.

Ultimele modificări – un compromis inacceptabil

Coaliţia Nediscriminare:

Ultimele modificări operate la proiectul Legii antidiscriminare reprezintă un compromis inacceptabil. După îndelungi discuţii şi negocieri, recent, cu participarea societăţii civile, s-a ajuns la o formulă bună a proiectului de Lege privind prevenirea şi combaterea discriminării şi urma ca în scurt timp acesta să fie examinat şi adoptat de parlament.

Cu regret, în ultimele 24 de ore, lucrurile au evoluat rapid şi netransparent, proiectul de lege fiind modificat esenţial, printre cele mai mari diferenţe numărându-se: schimbarea denumirii în “Legea privind egalitatea de şanse” şi excluderea criteriilor de discriminare: orientare sexuală, stare a sănătăţii, avere şi origine socială.

Considerăm că Legea antidiscriminare în această redacţie se va dovedi ineficientă şi insuficientă în asigurarea respectării drepturilor omului şi neadmiterea discriminării. Eliminarea oricărui criteriu dintre cele enumerate duce la situaţia absurdă de a avea o Lege antidiscriminare discriminatorie. Aceasta ar permite, de fapt, discriminarea anumitor categorii sociale, care ar rămâne în continuare lipsite de apărare.

Solicităm autorităţilor să revină la formula precedentă a legii pentru a asigura adoptarea unei legi complete, cuprinzătoare, de care va beneficia întreaga societate moldovenească.

Schimbările de ultimă oră denotă laşitatea Guvernului

Amnesty International Moldova:

Autorităţile moldoveneşti au cedat presiunilor comunităţii conservative şi au introdus nişte modificări în proiectul Legii antidiscriminare, fapt ce ar putea limita drepturile mai multor persoane.

Amnesty International Moldova condamnă modificările respective, deoarece acestea subminează valoarea legii întru apărarea Drepturilor Omului. Excluderea sintagmelor respective privează persoanele care se consideră discriminate, din cauză că sunt bolnave, sărace, au o altă orientare sexuală, de şansa de a le fi remediate drepturile. Atât Consiliul pentru prevenirea şi combaterea discriminării, cât şi instanţele de judecată vor avea mâinile legate din simplul motiv că legea în versiunea actuală este un mecanism incomplet şi ineficient de apărare a Drepturilor Omului.

“Acţiunea guvernanţilor este una regretabilă şi denotă că nu sunt capabili să-şi apere propriile iniţiative legislative. Înţelegem că cei de la putere sunt adesea nevoiţi să adopte decizii aflându-se între ciocan şi nicovală, însă a fi lider înseamnă capacitatea şi curajul de a lua decizii responsabile, fără compromisuri de dragul ratingului”, a declarat Directoarea Executivă Cristina Pereteatcu.

Fiecare om va beneficia de această lege

Natalia Hriptievschi, Centrul de Resurse Juridice:

Fiecare om din R. Moldova va beneficia, în mod direct sau indirect, de această lege. Într-o bună zi fiecare dintre noi poate deveni victimă a discriminării. La nivel internaţional, principiul egalităţii şi nediscriminării este enunţat într-o serie de tratate şi prevederi, dar dacă privim din perspectiva evoluţiei drepturilor omului, nu este un principiu care a fost imediat acceptat, pentru că întotdeauna majorităţile au acceptat mai greu minorităţile şi pentru că ne este greu să acceptăm ceva ce nu cunoaştem.

Ceea ce avem astăzi nu este un proiect de lege perfect. Noi avem în general o problemă cu aplicarea legislaţiei, dar nu putem să nu facem nimic, gândindu-ne că legea nu va funcţiona. Scopul principal al acestei legi este că în sfârşit se coagulează totul într-un act normativ, în care este clar explicat ce este discriminarea, cum funcţionează mecanismul, cum poţi să te adresezi în instanţa de judecată.

Eu nu văd care ar fi motivele niciuneia dintre fracţiunile parlamentare să nu voteze acest proiect. Până la urmă, asta înseamnă să fii împotriva asigurării unui mecanism de implementare a principiului egalităţii tuturor cetăţenilor, ei fiind cei care au votat pentru ca partidele respective să ajungă la putere.

Acest proiect ne va permite să păşim înainte

Oleg Efrim, Ministrul Justiţiei:

Consider că acest proiect este unul bun, chiar şi în forma sa actuală, şi că ne va permite să facem un mare pas înainte. Cred că promovarea acestui proiect, în ultimii doi ani şi jumătate, pe de o parte, ne-a arătat că şi în societatea noastră se pot discuta şi dezbate probleme. Nu-mi amintesc altă iniţiativă legislativă care să se fi aflat în atenţia societăţii o perioadă atât de lungă de timp şi să dea Dumnezeu ca şi alte politici ale statului să fie dezbătute în felul acesta de către întreaga societate. După mine, acest proiect a denaturat un mit în societatea moldovenească – precum că moldovenii sunt firi foarte tolerante. S-a demonstrat necesitatea unor ample programe în acest domeniu şi voi ruga societatea civilă să fie alături de Guvern, să ne unim eforturile pentru a promova toleranţa în societate. Discursurile radicale nu contribuie nicicum la promovarea toleranţei.

Vrem explicaţii publice din partea Guvernului

Claude Cahn, Consilier ONU pentru Drepturile Omului:

O precondiţie fundamentală pentru ca o lege să devină funcţională este înţelegerea şi angajamentul din partea publicului larg şi din partea oficialilor care servesc cetăţenii. Ceea ce aţi aflat în prima zi a săptămânii trecute este că Guvernul va pleca la Bruxelles pentru a negocia excluderea din lege a anumitor drepturi fundamentale. Politica compromisului pe care o face Ministerul Justiţiei în faţa grupurilor religioase le permite acestora să continue discursurile de ură. Cum puteţi crede că Comisia Europeană ar accepta să fie excluse din lege categoriile persoanelor infectate cu HIV şi a gaylor? Cu regret, autorităţile nu s-au implicat în dezbateri publice, cu excepţia unor ex-miniştri, care au discutat cu pasiune despre aceste subiecte. Vrem explicaţii publice din partea Guvernului de ce Legea a suferit ultimele modificări. Suntem martori că minorităţile sexuale sunt marginalizate în prezenţa noastră.

Pentru conformitate, T.E.

Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

2 comentarii

 1. adevărul

  Vă cântă cucul în enclava Maldavia,o gubernie a Rusiei de 200 ani.
  Prostia și idioția maldaivanului n-au precedent în Europa.Să moară și capra vecinului,asta-i tot ce interesează.Unica valoare fenominală e ferească sfântul să se culce lumea… fără permisul proștilor fudui și cu pardonul gol.Asta îl interesează pe peticitul în fund și nu drepturile copiilor,bătrânilor,persoanelor handicapate,bolnave,invalide,fara sorți de izbândă de a se apăra de sistemul nemernic,de fel de fel de haimanale,de orice javră care se crede în junglă și nu într-o societate.
  La moraliști de așa speță evoluția darvinistă merge invers…

 2. vasile

  pacat de tara asta ,mica ,neinsemnata,nici strategic , nici economic,nici cultural,deci o tara anonima fara trecut si fara viitor.faptul cel mai grav este indiferenta oamenilor fata de ei insasi, fata de copiii lor , fata de stramosii lor ,fata de pamantul pe care merg….
  trecutul l-am vandut iar viitorul l-am furat.
  noi,romanii dintre nistru si prut ,sau moldovenii,ma rog cum va place mai mult,suntem niste ciudati.ne plangem ca nu putem scapa de mostenirea rusa,dar in acelasi timp refuzam ajutorul romaniei,unica maina sincera intinsa spre moldova, unica!!!!
  ne plangem tot timpul de saracie, mizerie…
  dar exsita vreun moldovean , care si-a platit impozitele la timp? exista vreun moldovean care si-a platit amenzile , darile la stat ???
  exista vreun moldovean, pe care sa il intereseze ce se intampla in afara curtii lui ?exista vreun moldovean, care sa se deranjeze de curatenia din tara ?
  exista vreun moldovean,care sa faca acte de binefacere voluntare?
  eu, nu am intalnit asa oameni,chiar daca sper ca exista.atata timp cat suntem o natiune de egoisti,indiferenti,invidiosi, zgarciti,plini de mandrie prosteasca,nu avem nici o sansa .
  eu ,personal nu vad viitorul moldovei,cat de mult nu as incerca.nu vad un viitor , nici bun ,nici rau,pur si simplu nu exista viitor in tara asta .noi am furat viitorul nostru, viitorul copiilor nostri, noi am furat banii de maine ca sa ii cheltuim pe toti azi.
  eu incerc sa imi scot parintii din tara asta,si daca se poate, sa o vad la televizor sau pe internet .
  imi este rusine pentru noi, romani intre prut si nistru, moldoveni,basarabeni….ma rog,cum va place mai mult…….

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *