În direct cu Vacutza

Un interviu on-line cu cel mai urmărit forumist

— De când te tot caută Procuratura, ce faci toată ziua? Cum te descurci?

— Sunt un simplu muritor. Dorm, mănânc, lucrez, ascult muzică. Nu prea bag în seamă faptul că procuratura a declanşat acest circ. Nu ştiu ce scop au în realitate, dar, cu siguranţă, aceste acţiuni ajută enorm la ponegrirea regimului VORonian.

— În “Întâmplări nemaivăzute” scrii că, la 5 iulie 2008, o creatură feroce, zburând, ţi-a violat proprietatea privată. Ce s-a întâmplat de fapt pe 5 iulie? Ce-i cu această întâmplare nemaivăzută? Să aibă frică o vacutza de un gândac de bucătărie?

— Dacă aţi fi văzut dimensiunile acelui gândac, avea 5 cm, v-aţi fi speriat şi voi. De fapt, acea creatură poate fi procuratura, poate fi oricine apt de violarea proprietăţii. Poate fi şi confiscarea calculatorului. Să ai frică de un gândac nu înseamnă neapărat să nu lupţi.

— Astăzi am aflat că procurorul Daniel Baraliuc, deşi nu a dus la capăt cele 3 dosare intentate forumiştilor, a plecat în vacanţă. Natalia Botnaru, de la Procuratura municipală, ne-a spus că nu ştie când revine Baraliuc, iar dacă revine, oricum, nu va sta de vorbă cu presa. Cum crezi, ce face procurorul în vacanţă?

— Se bronzează? Face cure de masaj? A plecat pe la Moscova, să fie antrenat în structurile FSB?

— De altfel, Oleg Moruz, şef Direcţie control urmărire penală de la Procuratura Generală, admite, într-un răspuns oficial pentru Parlament şi UNIMEDIA, că unii dintre forumişti ar putea fi lipsiţi de dreptul să utilizeze un computer personal. Cum îţi imaginezi, din punct de vedere tehnic, o vacutza lipsită de computer?

— Vor instala câte o cameră video în casa fiecărei vacutze. Vor angaja personal uman care va monitoriza înregistrările video. Personalul va fi plătit cu 11mii lei/lună din banii vacutzelor. La concursul de angajare a personalului se va da preferinţă neamurilor si apropiaţilor partidului comunist, de guvernământ. La drept vorbind, nu-mi prea imaginez cum ar putea procuratura să forţeze vacutzele să nu folosească calculatorul.

— “Eu nu urăsc ruşii sau ucrainenii, sau bulgarii, pentru că sunt ruşi sau ucraineni sau bulgari. Eu urăsc doar oamenii din R. Moldova care nu vor să vorbească limba română şi nu respectă tradiţiile/cultura”… Când ai scris asta, te-ai gândit că ar putea deveni o explicaţie pentru procurori?

— Când am scris asta, nu m-am gândit la procurori.

— De ce ai ales forum.md unde, preponderent, sunt forumişti de limbă rusă?

— Forum.md este un loc unde se adună vorbitorii de rusă şi înjură în stânga şi în dreapta moldovenii/românii. Zi ş noapte ei seamănă doar ură şi xenofobie. Zi şi noapte ei ponegresc şi relatează greşit istoria noastră, de altfel las fel ca şi guvernarea comunistă. Aţi auzit să fie cercetat vreun forumist de limbă rusă? Am ales forum.md pentru că am vrut să mai diluez cantitatea de rapăn, turnată în capul românilor/moldovenilor. Am vrut să restabilesc adevărul nerecunoscut de vorbitorii de rusă şi de guvernanţi.

— De ce, totuşi, ţi-ai zis vacutza?

— Vacutza frumoasă, albă şi cu pete negre pe burtă, cu ochi albaştri care tind spre infinit. Dacă priveşti în ochii ei te poţi afunda într-un univers lipsit de determinare psihotropă şi griji intergalactice.

— Cine sunt prietenii vacutzei?

— Prieten al vacutzei se poate considera orice persoană care luptă cu xenofobia şi şovinismul imperialismului rusesc.

— “Să-mi sufăr tragedia
Este un chin sublim.
Să moară pângărimea!
Cât eu mai sunt român”, sunt ale tale versurile?

— Nu, ale altei vacutze.

— Dacă mai mulţi tineri s-ar prezenta la procuratură, declarând că ei sunt vacutza, cum crezi, ce ar urma?

— Sunt sigur că indiferent de câţi şi cine se va declara vacutza, ei vor găsi oricum un ţap ispăşitor. Pentru ei nu contează cine anume e acela, atâta timp cât domnul VORonin îi va bate cu palma pe umăr a laudă.

Procuratura Municipală

În vacanţă – fără comentarii

Despre ancheta forumiştilor nu vom face niciun comentariu, atâta timp cât ancheta nu s-a încheiat. Nu vom da informaţii despre cei care au fost anchetaţi sau care mai urmează a fi anchetaţi. Procurorul Daniel Baraliuc e în concediu, iar în lipsa lui nu putem comenta nimic. De altfel, chiar dacă Baraliuc va ieşi din concediu, nu vom face dezvăluiri la acest subiect până la finele anchetei. Presa trebuie să înţeleagă că există nişte reguli, peste care nu vom trece.

Serviciul de Informaţii şi Securitate

24 51 21, Linia Fierbinte

Responsabilul de la Serviciul de Presă s-a eliberat din funcţie şi nu are cine vă răspunde la
niciun fel de întrebări. Dacă aveţi vreo informaţie, puteţi să ne-o comunicaţi, sau mai bine veniţi la noi, să o prezentaţi în scris. Dacă nu doriţi să veniţi, lăsaţi telefonul dvs. şi cineva o să vă telefoneze.

Ministerul Agriculturii

Văcuţele au dreptul la protecţie şi bunăstare

La Ministerul Agriculturii am fost informaţi că actualmente în Moldova nu există o lege care ar proteja în mod special drepturile văcuţelor. Există o convenţie internaţională de protecţie a animalelor care nu a fost însă ratificată de Parlamentul de la Chişinău. Dar şi această lege pune sub protecţie porcinele, găinile ouătoare şi animalele de experienţă. Mai sunt aspecte legale de protecţie a viţeilor, nu şi a văcuţelor. Specialiştii de la acest minister ne-au mai spus că există două categorii În general, animalele au două categorii de drepturi incluse în legislaţie: dreptul la protecţie (de violenţă şi alte situaţii care ar dăuna fizic) şi dreptul la bunăstare, care rezidă în condiţiile de întreţinere.

— Nopţile comunici în Internet. Crezi că procurorii încearcă să te găsească şi pe această cale, sau preferă să doarmă?

— Săptămânal, persoane de la SIS vizitează sediul companiei Simpals, căreia îi aparţine forumul şi primesc de la ei rapoarte cu toate mesajele postate şi IP-urile de pe care au fost postate mesajele.

— Îţi imaginezi cumva o revoluţie “născută” în Internet?

— Revoluţie? Nu. Internetul e bun doar pentru informare. Dacă vrei revoluţie, atunci e nevoie de mulţi bani, e nevoie de ieşit în stradă, e nevoie de bătut la uşa şi inima fiecărui cetăţean.

— Cunoşti oamenii politici din R. Moldova? Pe cine ai urma, într-o eventuală revoluţie?

— Nu am încredere în clasa politică. L-aş urma, poate, pe Chirtoacă, dar e prea tânăr încă.

— Ce se va întâmpla în R. Moldova după 2009?

— Dacă cei plecaţi peste hotare nu se vor întoarce să voteze, atunci vor câştiga comuniştii sau un partid pro-rus care va continua rusificarea populaţiei rămase cu ulterioara anexare la Federaţia Rusă sau Ucraina.

— De câţi bani are nevoie o vacutza ca să nu moară de foame?

— O căldare de apă montană sau de izvor şi 30 kg de iarbă proaspătă.

— De ce fel de vaccinuri are nevoie?

— Luând în considerare situaţia din R. Moldova, ar avea nevoie de vaccin contra turbării.

— Cum le poartă de grijă statul vacutzelor de la noi?

— Le dă cu parul în cap, le electrocutează, le fac lobotomie.

— Dacă nu ai fi vacutza, ce ai prefera să devii?

— Aş prefera să fiu un gândac de bucătărie cu raţiune umană. Să merg acasă la persoane ca VORonin, Klimenko şi Stepaniuk şi să le infestez mâncarea.

— De ce nu om?

— Pentru că oamenii sunt vietăţile cele mai josnice şi cele mai primitive care există pe acest pământ.

— Nu te-ai gândit vreodată să ieşi din anonimat?

— Nu. Sunt antisocial şi humanofob.

— Ce fel de muzică asculţi?

— Doom, gothic, thrash, heavy/death metal, progressive metal şi art rock.

— Ce fel de cărţi citeşte o vacutza?

— Când eram mai tânăr(a) citeam cu mult interes Marin Preda, Fiodor Dostoevski.

— Într-o zi, în care erai fericit, ai tăiat o bicicletă, pregătind în cada de pe aragaz o ciorbă… Îţi aminteşti? Nu ai găsit asfalt. Îl furase Miniştrii Transporturilor? Pentru ciorba lor?

— Nu eram fericit, eram vesel. E diferenţă mare. Nu ştiu cine îl furase, dar sigur a ajuns să fie folosit la amenajarea străduţei lui Oleg VORonin şi a altor persoane “importante”.

— Ce diferenţe vezi între Vasile Tarlev şi Zinaida Greceanâi?

— Vasile Tarlev e tractorist. Zinaida Greceanâi e o tipă plină de aere de burghezie. Ambii – nu prea cărturari, deci diferenţă mare nu văd.

— De ce, de fapt, autorităţile au dispus vânătoarea de Vacutze — se tem, se simt atotputernice?

— Nu cunosc adevăratul motiv. Am doar o părere, a mea. În R. Moldova are loc un război mediatic. Comuniştii fac propaganda lor cu ajutorul televiziunii naţionale şi a istoriei integrate. Rusia, prin intermediul celor 85% canale TV în limba rusă, la televiziunea prin cablu, şi cu ajutorul filmelor traduse tot în rusă. Tiraspolul – cu ajutorul compunerilor pe temă liberă. Ucraina, la fel prin compuneri pe temă liberă (cel mai des întâlnite în Bucovina de Nord, Herţa, Ismail şi Cetatea Albă). Vacutzele, probabil, le pun beţe în roate în acest război mediatic.

— Care mesaj, crezi, a deranjat cel mai tare: cel antirus, anticomunist sau proromân?

— Au deranjat toate. Contra noastră vor fi folosite cele obscene.

— Cunoşti cazuri când forumiştii de limbă rusă/ucraineană/poloneză etc. din R. Moldova să fi fost persecutaţi de autorităţi? Se exprimă aceştia critic despre comunişti, despre guvernare?

— Vorbitorii de limbă rusă pe forum.md toarnă zilnic murdărie în capul românilor/moldovenilor. Din ei iese o xenofobie şi o ură nemaivăzută. Sunt şi printre vorbitorii de rusă anticomunişti înrăiţi, dar nu am auzit ca autorităţile să persecute pe cineva dintre ei.

— Ce s-ar întâmpla, de fapt, dacă un forumist de etnie rusă ar fi reţinut de procuratură şi i s-ar lua calculatorul, şi i s-ar deschide dosar penal? Cine ar fi solidar cu el? Ambasada Federaţiei Ruse, forumiştii?

— Nu cred că s-ar putea întâmpla aşa ceva.

— Ce pot face autorităţile cu forumiştii care stau pe forumuri md, dar se află în străinătate?

— Nimic, din simplul motiv că nu au cum să le determine identitatea.

— Ce pot face tinerii în această realitate? Să rămână? Să plece? Să fie activi sau să stea în expectative?

— Nu le pot spune tinerilor ce anume să facă. Personal, rămân şi sunt activ. Dacă tinerii decid să plece, acest lucru este, în primul rând, benefic pentru comuniştii pro-ruşi.

— Ce înseamnă pentru tine Anul Tineretului?

— Nimic semnificativ. Dacă vă referiţi la ceea ce a făcut VORonin, atunci constatăm că e adevărat circ.

— Care e cea mai mare crimă a comuniştilor?

— Existenţa lor. Deznaţionalizarea.

— Ce atitudine are conducerea actuală a R. Moldova faţă de etniile de la noi?

— Eu cred că ei văd etniile astfel: români/pro-români-inamici şi neromâni. Cine plăteşte mai mult, acela alege muzica.

— Dacă un om s-ar pomeni la închisoare pentru că şi-a exprimat opiniile pe internet, ce ar putea face societatea pentru el?

— În R. Moldova – nimic, atât timp cât la putere sunt lichelele. Ar mai exista posibilitatea ca fiecare susţinător să dea câte 100 de lei şi să-i cumpere libertatea.

— Când ţi se poate termina răbdarea? De ce? Ce ai face atunci?

— Răbdarea s-a terminat deja. Pentru că s-a depăşit orice limită. Lupt.

— Ce crezi că ar fi mai bun acum pentru R. Moldova — o revoluţie urgentă sau o evoluţie lentă, dar sigură?

— Ambele.

— De ce nu mai protestează oamenii ca pe timpuri în R. Moldova?

— Pentru că scopul PPCD a fost ca masele să piardă total încrederea în politicieni. Pentru că nu există un lider demn de încredere şi finanţare.

— Crezi în mulţime?

— Într-o mulţime înfometată şi înrăită din cauza problemelor, cred.

— Ce părere ai despre presa din R. Moldova?

— E una comercială.

— Este forumismul dezvoltat suficient în R. Moldova?

— Nu, principala problemă e că generaţia internetului din R. Moldova e relativ tânără şi are
alte interese (muzică, filme, distracţii). Peste vrio 5 ani, cred că situaţia va fi alta.

— Fără ce nu ai putea trăi? Ce îţi dă puteri?

— Apă, mâncare, aer? 🙂

— Este corupţia o problemă care te deranjează/te afectează?

— Corupţia este una dintre cele mai mari probleme a R. Moldova. Aceasta afectează pe orice cetăţean al R. Moldova. Din cauza corupţiei s-a ajuns la un dezastru total. Poliţia a înlocuit mafia. Incompetenţa angajaţilor (medici, profesori, etc.) este la cel mai înalt nivel.

— Dacă vacutza ar fi preşedinte al R. Moldova, care ar fi 5 priorităţi pentru tine?

 1. Limba de stat — limba română.
 2. 85% din emisie TV — în limba română.
 3. Anularea autonomiei Găgăuze.
 4. Interzicerea simbolurilor şi monumentelor comuniste (Kotovschi, Lenin, Lazo).
 5. Reorganizarea organelor de ordine.
 6. Organizarea examenelor de limbă română pentru angajaţii instituţiilor de stat. Cei care nu o cunosc, ori o învaţă, ori sunt concediaţi.

— Ce părere ai despre implicarea politicului în Biserica Ortodoxă din Moldova?

— Negativă.

— Există şanse de dezvoltare economică la noi? Cu ce am putea ieşi pe piaţa externă?

— Dezvoltarea economică în ţările mici depinde de investiţiile externe. Cantitatea investiţiilor externe depind de climatul politic din ţară. Dacă în R. Moldova ar fi stabilitate politică şi democraţie, am putea exporta şi procesoare, şi tancuri, şi elicoptere.

— De ce s-ar întoarce emigranţii înapoi?

— De dor de casă.

— Ce fel de maturi crezi că vor fi copiii abandonaţi azi de părinţi pentru migrare cauzată de sărăcie?

— Alcoolici, narcomani, analfabeţi, incompetenţi, emigranţi.

— Ce ar fi putut face procurorii şi poliţiştii mai util în acele ore pe care le-au pierdut căutând zadarnic Vacutza?

— Ar fi putut combate corupţia în rândul organelor de ordine.

Îţi mulţumim.

Pentru conformitate, Ziarul de Gardă

Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

4 comentarii

 1. gradina zoologica

  Cred ca ar fi interesant sa citim vreun interviu cu Boutul, daca ar accepta. Tare interesant.

 2. amorudar

  patria a scris: “1. Limba de stat — limba română.”

  Buna ideea. Caci de cind ma stiu ma deranjeaza faptul ca in constitutie limba se numeste moldoveneasca in loc de romana. Dar crezi ca acelasi Chirtoaca daca va candida si va ajunge presedinte in 2009 va avea curaj sa schimbe ceva? De ex. Rosca cind s-a aliat cu comunistii in 2005 n-a pus comunistilor conditia sa schimbe sa fie limba romana in constitutie inainte de a-l vota pe Voronin presedinte. Adu-ti aminte ca pina in 2005 toti tinerii aveau incredere in Rosca. Astazi dupa ce Rosca i-a tradat toti si-au pus speranta in Chirtoaca. Eu ma intreb: daca ajunge Chirtoaca presedinte va face ceva in privinta schimbarii denumirii limbii in constitutie?

 3. Azumix

  Stop!Sa vad daca am inteles ce anume doriti voi.

  Limba romana sa fie singura limba vorbita in Republica Moldova?
  Luati-va gandul si nu o spun cu rautate!

 4. Skywalker

  Roxana, nu cred ca vreunul din noi isi doreste la modul serios ca romana sa fie unica limba vorbita in Moldova (i mean vorbita de 100 procente din populatie)… ar insemna purificare etnica, ceea ce e inacceptabil.

  Dar romana este si o sa ramana unica limba de stat in Republica Moldova, pentru ca, in conformitate cu ultimul recensamant, ea este vorbita de 78% din populatie, etnicii romani.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *