Frica de comunism este greu de depăşit

Interviu cu Tatiana Chiriac

 

— Cum aţi ajuns promotoarea “Falun Dafa” la Chişinău?

— Când omului îi este bine, el nu caută nimic. Eu nu am fost o excepţie. La 33 de ani aveam de toate. Din senin, m-am îmbolnăvit grav. Medicii de fiecare dată îmi stabileau diagnoze diferite. Medicamentele prescrise îmi făceau şi mai rău. Simţeam că moartea îmi suflă în ceafă şi că trebuie să întreprind ceva, de aceea am recurs la metode netradiţionale de tratament. De “Falun Dafa” am aflat de la un avocat, care a venit la mine în şedinţă să apere un inculpat. Citind apoi cartea Zhuan Falun, am înţeles situaţiile în care nu am procedat corect în viaţa mea şi mi-am zis ferm că nu mai repet. Executând şi exerciţiile “Falun Dafa”, m-am însănătoşit definitiv în câteva zile. A fost un miracol pentru toată familia mea. Până în prezent nu mai am nevoie de medicamente, iar medicii mi-au rămas doar prieteni adevăraţi.

Anchetă

S-a născut în 1970 în satul Sadaclia, Basarabeasca. În 1996 a absolvit Facultatea de Drept a Universităţii de Stat din Moldova. Până la facultate şi în timpul studiilor a făcut diverse munci: educatoare la grădiniţa de copii, secretară şi dactilografă în câteva companii. După facultate a lucrat la Ministerul Justiţiei, iar în perioada 1997—2008, judecătoare la Judecătoria Călăraşi. În prezent este avocată şi preşedintă a organizaţiei obşteşti “Falun Dafa” din R. Moldova (o şcoală chineză urmată de 100 mln de oameni din 120 de ţări). Este căsătorită, are doi copii.

— Ce este “Falun Dafa” şi de ce e nevoie de această mişcare şi în R. Moldova?

— “Falun Dafa” sau “Falun Gong” este o şcoală chinezească de qigong (set de exerciţii chinezeşti armonioase şi line) cu adânci rădăcini în cultura tradiţională chineză. Cultura antică chineză a pus dintotdeauna accent pe moralitatea persoanei. “Falun Dafa” are de asemenea trei principii la bază, şi anume: adevăr, compasiune şi toleranţă, care urmează să fie acceptate şi respectate de către discipolii săi. Această cultură “Falun Dafa” se predă gratuit şi este practicată de către 100 milioane de oameni din peste 120 de ţări. Cei care o practică spun că devin mai echilibraţi, mai buni, mai îngăduitori, în consecinţă îmbunătăţindu-li-se semnificativ şi starea sănătăţii. Se poate spune că “Falun Dafa” mai este un mod de viaţă sănătos, armonios, plin de compasiune faţă de tot ce ne înconjoară. Această stare de spirit este necesară oricui, indiferent dacă este din China, Moldova sau Indonezia. Orice ţară are nevoie de oameni cu moralitate înaltă, iar R. Moldova nu poate fi o excepţie.

— Este cunoscut cazul interzicerii unei acţiuni “Falun Dafa” la Chişinău, în incinta Teatrului de Operă şi Balet. Cu ce s-a terminat, dacă s-a terminat, acţiunea Dvs.?

— Noi am fost doar organizatorii şi promotorii unui superb spectacol de muzică şi dans clasic chinez, ce urma să fie prezentat la Teatrul de Operă şi Balet pe 25-26 mai 2010 de către trupa Shen Yun Performing Arts din New York. Cu regret, evenimentul a fost anulat de către Guvernul R. Moldova pe motiv că ar avea de suferit relaţiile diplomatice cu China.

Este adevărat că autorităţile chineze nu acceptă aceste spectacole. O parte dintre artiştii trupei sunt discipoli “Falun Gong” emigraţi din China în urma persecuţiilor inumane la care au fost supuşi. În prezent ei au azil politic în SUA. În acest mod partidul comunist chinez face mari presiuni asupra guvernelor ţărilor care găzduiesc spectacolul. Remarc aici că nu toate guvernele cedează presiunilor, dar ceea ce s-a întâmplat la Chişinău a fost chiar ieşit din comun. Contractul cu Teatrul a fost încheiat la 20 ianuarie 2010, iar spectacolele au fost anulate la 25 mai 2010, la 4 luni de la semnarea contractului, când toţi cei 92 de artişti erau veniţi în tară, iar biletele vândute.

După anularea spectacolului, ne-am văzut nevoiţi să ne adresăm în instanţa de judecată, deoarece nimeni dintre cei care au anulat evenimentul nu dorea să-şi asume responsabilitatea pentru cele întâmplate. La 7 iunie, marţi, a fost pronunţată hotărârea pe cauza dată. În baza deciziei instanţei, responsabilă de acest abuz a fost recunoscută doar administraţia Teatrului de Operă şi Balet, care urmează să ne restituie toate prejudiciile. Din lista pârâţilor au fost excluşi: Guvernul, MAEIE şi Ministerul Culturii, care de fapt au contribuit enorm la anularea spectacolelor prin intermediul apelurilor telefonice şi al corespondenţei insistente cu administraţia Teatrului în vederea rezilierii  unilaterale a contractului de locaţiune.

— Cum credeţi că percep politicienii din R. Moldova manifestările libertăţii de gândire?

— Pot să vorbesc mai mult despre perceperea acţiunilor “Falun Dafa” în R. Moldova, fiindcă asta cunosc mai bine. Deşi la suprafaţă nu ni se interzic manifestaţiile pe care le petrecem, protestând paşnic în zilele de sâmbătă în Scuarul Europei din centrul Chişinăului sau în alte zile în faţa Ambasadei Chinei la Chişinău, am avut ocazia să aud diverse opinii din partea exponenţilor puterii, care susţin că: ”ocupăm prea des scuarul; că exagerăm; că stricăm dispoziţia angajaţilor ambasadei chineze; că China este o ţară mare, ne ajută cu bani etc.”. În timpul campaniilor electorale, în Scuarul Europei vin mulţi lideri politici cu acţiuni electorale. Am auzit şi de la ei diferite replici negative, dar niciodată nu s-a apropiat vreunul dintre ei să ne întrebe simplu: de ce totuşi protestăm şi cu ce ar putea să ne ajute?

— Cum percep oamenii de rând aceste proteste?

— Oamenii de rând sunt mult mai sensibili şi mai buni la inimă. Ne mulţumesc din suflet pentru materialele informative care le sunt oferite, în special cele despre persecuţiile “Falun Dafa”. Ne spun că nu au auzit niciodată de aceste grozăvii, care au loc în China de atâţia ani. Nu înţeleg de ce la radio şi la televiziune nu se dau asemenea ştiri. Împreună cu voluntarii “Falun Dafa” mergem des prin raioanele ţării cu ziare, pliante şi calendare. Recunoscându-ne, oamenii ne spun cu ce ne deosebim de politicieni: prin faptul că ne întâlnim cu publicul oriunde şi oricând, pe când politicienii îi vizitează nemijlocit doar în campanile electorale.

— De ce autorităţile chineze nu acceptă această mişcare?

— Pentru prima dată “Falun Dafa” a fost predată publicului larg de către Maestrul Li Honghzi la 13 mai 1992, fiind apreciată de către autorităţi. Maestrul şcolii a primit nenumărate distincţii, diplome, medalii din partea oficialilor chinezi şi chiar a fost numit ”Maestrul popular în Qigong”. În şapte ani însă, popularitatea şcolii a depăşit-o pe cea a partidului comunist. În anul 1998, în urma unui sondaj efectuat în întreaga ţară, s-a stabilit că discipolii “Falun Dafa” erau în număr de 100 de milioane, iar membri ai partidului comunist erau vreo 60 de milioane, dintre ultimii – o treime tot practicau “Falun Gong”. Acest fapt l-a nemulţumit grav pe Jiang Zemin, pe atunci preşedinte al Chinei. Deşi majoritatea membrilor conducerii ţării erau împotriva interzicerii şcolii, totuşi Jiang Zemin, etichetând “Falun Dafa” ca o serioasă rivală a partidului, la 20 iulie 1999, unipersonal a dispus începerea persecuţiilor. Scopul iniţial a fost ”nimicirea “Falun Dafa” în cel mult trei luni”. Persecuţiile durează însă până în prezent. Oamenii sunt torturaţi până la moarte doar pentru că doresc să urmeze această şcoală, pentru că doresc să devină mai buni şi pentru că execută un set de exerciţii ce îi ajută să fie sănătoşi.

— Care sunt cele mai mari probleme ale “democraţiei” chineze?

— Cea mai mare problemă a ”democraţiei” chineze este lipsa totală a acestei democraţii. Nu se tolerează nimic din ceea ce nu corespunde concepţiilor, inumane de altfel, ale partidului. Se persecută mongolii, uigurii şi tibetanii care nu acceptă să le fie distrusă cultura, creştinii care doresc să se roage undeva în pace, fără să raporteze partidului, dar cel mai brutal “Falun Gong“. Sunt grav persecutaţi, lipsiţi de licenţe, închişi în închisori avocaţii şi activiştii civici care îndrăznesc să apere asemenea categorii de persoane. Pictori şi ziarişti, părinţi protestatari cărora le-au fost răpiţi copiii şi nimeni nu-i caută – toţi vor justiţie şi nu o mai găsesc. Şirul problemelor ”democraţiei” chineze poate fi extins la nesfârşit…

— Care credeţi că sunt succesele autorităţilor de la Beijing?

— Pot să le atribui un singur ”succes” – capacitatea de a găsi latura slabă a oficialilor din întreaga lume, pentru a-i face să tacă şi să nu întreprindă nimic, deşi sunt martori oculari ai unor grave încălcări ale drepturilor omului şi ai unor grozăvii fără precedent. Un exemplu în acest sens este petrecerea la Beijing a Jocurilor Olimpice din anul 2008, care a fost anticipată de mii de arestări arbitrare ale propriilor cetăţeni – sute de oameni au fost aruncaţi în stradă din casele lor pentru a fi construite stadioane şi până în prezent nu au fost recompensaţi. Chiar să nu cunoască comunitatea internaţională aceste ilegalităţi?

— Filosofia chineză este foarte vestită. Mai funcţionează înţelepciunea lui Confucius în realităţile curente?

— “Când vezi un om bun, gândeşte-te să-l depăşeşti: când vezi un om rău, cercetează-ţi inima” – este una dintre maximele lui Confucius. Este evident că în prezent s-a deviat esenţial de la tradiţionalismul şi filosofia chineză, care pune accent pe înţelepciune, promovează armonia între individ şi univers, între popor şi conducătorul său. În timpul de faţă unica religie a poporului chinez promovată de către guvernarea comunistă sunt BANII. Pentru a se menţine la putere cu orice scop, partidul a permis proprietatea privată. Iar în această goană după profituri materiale, pentru mulţi înţelepciunea lui Confucius a devenit doar o ”învăţătură demodată”.

—Cum aţi ajuns, totuşi, din fotoliul de judecătoare – în biroul de avocată?

— Pe timpul guvernării comuniste, Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a decis printr-o hotărâre (o deţin în copie)  luată în urma unei sesizări de la SIS, că eu nu pot deţine funcţia de judecător, dacă sunt  discipol “Falun Dafa”. Reieşea că  judecătorii nu ar putea respecta adevărul, compasiunea şi toleranţa, fiind active în apărarea drepturilor omului. Ion Muruianu spunea atunci  în gura mare sa las  principiile mele. Degeaba am încercat atunci să explic că nu cooperez cu nicio formaţiune politică , nu fac politica nici împotriva lui Voronin nici a lui Hu Jintao!
Nicolae  Clima (pe atunci preşedinte al CSM) mi-a spus  faţă de Consiliu, că deşi am o reputaţie ireproşabilă, urmează să aleg între “Falun Dafa” şi funcţia de judecător.  Este clar ce am ales. Am depus o cerere şi m-am eliberat în 2008. Acum, când mă întâlnesc cu ei în procese, evită să mă privească în ochi.

— R. Moldova este o piaţă de desfacere pentru produsele chinezeşti. Sunt lucruri pe care consumatorii noştri ar trebui să le ştie şi încă nu le cunosc?

— Multe dintre lucrurile ce ajung din China pe piaţa noastră sunt confecţionate în lagărele de muncă de acolo, unde este practicată munca forţată a celor persecutaţi şi deţinuţi fără sentinţe, de aceea ele sunt atât de ieftine. De multe ori deţinuţii din lagăre se răzbună sau doresc să atragă atenţia umanităţii şi otrăvesc prin diferite metode obiectele produse. Le-aş sugera oamenilor din Moldova să evite procurarea de produse alimentare chinezeşti, care în majoritate sunt contaminate cu diferiţi componenţi chimici dăunători, un exemplu fiind melamina, descoperită de laboratoarele europene în laptele praf importat din China. Cetăţenii chinezi glumesc că ”dacă vor fi muşcaţi de un şarpe, cel care va muri va fi şarpele…”, căci ei mănâncă atâtea produse toxice încât ar putea fi mai otrăvitori decât şerpii.

Nu cred că cititorul ZdG este informat despre faptul că chinezii storc ”ulei pentru gătit” din apele de canalizare, cresc crabii mai rapid, hrănindu-i cu pastile contraceptive, pun praf de spalat în făină, ca biscuiţii să fie mai pufoşi şi mai crocanţi, şlefuiesc orezul de proastă calitate (mucegăit), apoi îl prelucrează cu ulei tehnic pentru a-i da o culoare albă şi atrăgătoare, şi multe, multe alte lucruri inimaginabile, pe care le fac pentru a-şi vinde produsele. Consider că acestea sunt doar consecinţele imoralităţii promovate de partidul comunist în ultimii 60 de ani. Unica consolare pentru noi ar putea fi faptul că aceste produse alimentare din China nu ajung până aici, dar nu sunt sigură.

— De ce trebuie să combatem corupţia? Cum se manifestă corupţia în viaţa de zi cu zi a Dvs. sau a familiei Dvs.?

— Corupţia este tot un element şi o moştenire a principiilor comunist-ateiste, infiltrate adânc în mintea noastră. Toţi dorim să trăim la fel de bine, chiar dacă muncim diferit. Corupţia poate fi combătută prin ridicarea standardului moral al tutoror, dar în primul rând al oficialilor. Ei sunt cel mai mult promovaţi, mediatizaţi gratis de sursele mass-media, de aceea oamenii îi venerează într-un anume fel şi, respectiv, oficialii aleşi de popor ca fiind cei mai buni… urmează să servească drept exemplu de înaltă moralitate, înţelepciune, renunţare, îngăduinţă şi nici gând de corupţie.
Din învăţăturile “Falun Dafa” aflăm că pentru toate faptele rele trebuie să răspunzi mai devreme sau mai târziu, de aceea mă străduiesc să duc un mod de viaţă onest, deşi în R. Moldova este destul de greu. Mulţi trăiesc cu scuza că aşa fac toţi, adică iau şi dau mită când trebuie să îşi rezolve ceva. Personal nu dau şi nu iau mită, cel mai greu însă îmi este să mă integrez, ca părinte, în solicitările financiare de la şcoală. Plăţile şi motivările de plată par legale, dar niciodată nu primeşti un bon de plată pentru acţiunile plătite sau pentru plăţile în fondul şcolii.

— Ce îi lipseşte sistemului de educaţie din R. Moldova?

— Pedagogi cu verticalitate şi moralitate   înaltă, care prin propriul exemplu să educe copiii. Din curricula şcolară mai lipsesc orele ce i-ar învăţa pe copii lucruri elementare din viaţa cotidiană, li se predă preponderent fizică, chimie şi istoria maimuţei transformate în om, dar nu află despre situaţii elementare din viaţă şi despre modul în care ar putea rezolva probleme cotidiene. Având acces la multe surse de informaţie, copiii trebuie învăţaţi să delimiteze ce este adevărat şi ce este fals. Nu aş fi împotrivă să se predea în şcoli şi ceva din învăţăturile Dafa. În lume sunt şcoli, grădiniţe cu asemenea programe de studiu, părinţii fiind extrem de muţumiţi de rezultate. Avem multe secrete de învăţat din ele. Maestrul şcolii, pentru învăţăturile sale, a fost nominalizat în anii 2000-2003 pentru decernarea Premiului Nobel pentru Pace!

— Cum aţi descrie activismul civic al cetăţenilor R. Moldova?

— Activismul civic al cetăţenilor moldoveni este muribund. Frica le-a fost implantată de regimul sovietic până în măduva oaselor. Acesta este un sentiment foarte greu de depăşit. Moldovenii se tem de guvernanţi, de poliţie, de judecată, de presă, până la urmă. Deşi ar trebui să fie invers, ultimii să se teamă de responsabilitatea faţă de popor! Mama mea, educată tot în spiritul totalitar-comunist, permanent mă sfătuieşte cu frică: ”Nu fi atât de activă, gândeşte-te că ar putea începe persecuţiile “Falun Dafa” şi în Moldova”.

— Cum credeţi, de ce nu avem înalţi funcţionari ai statului la închisoare, după atâtea scandaluri de corupţie?

— Din simplul motiv că cei care îi înlocuiesc pe precedenţii continuă să facă aceleaşi lucruri. Corupţie, justiţie de buzunar, împărţirea zonelor de influenţă, monopoluri de piaţă. Cine se gândeşte cu adevărat la bunăstarea cetăţenilor şi doreşte cu adevărat să schimbe ceva?

— De ce R. Moldova nu reuşeşte să aleagă? Nici primari, nici preşedinţi, nici direcţia de dezvoltare?

— Oamenii sunt uşor de manipulat psihologic cu ajutorul sentimentelor trecutului, când, după părerea lor, trăiau mai bine material. Orbiţi de acea ”grijă” a partidului, în multe decizii nu sunt raţionali, nu se prea informează, nu pot delimita ”binele adevărat” de ”rău”, nu au o cultură politică, fiindcă nimeni nu le-a cultivat-o, nu ştiu a cere respectarea drepturilor elementare. Cruciale în acest sens mai consider calităţile morale, ce caracterizează în ultimul timp nu numai moldovenii: egoismul, goana după profituri uşoare şi, nu în ultimul rând, invidia.

— Ce veţi face de Ziua Mondială în Sprijinul Victimelor Torturii?

— Dorim să realizăm un proiect inedit pentru R. Moldova, şi anume să expunem aici o parte a expoziţiei internaţionale “Adevăr, Compasiune, Toleranţă” de la New York. Sunt lucrări zguduitoare ale unor pictori, discipoli “Falun Dafa”, care au trecut personal prin calvarul persecuţiilor în lagărele de muncă forţată din China. Vă invităm!

— De ce merităm ca Europa să ţină cont de noi?

— Cred că poate fi vorba şi de milă sau, uneori, de ambiţii politice. Suntem susţinuţi financiar pentru a nu emigra cu toţii din ţară. Venind în Europa, luăm locurile lor de muncă, iar prin comportamentul specific moldovenilor molipsim de corupţie şi europenii, iar această boală e mai greu de tratat…

— Ce le-aţi spune părinţilor lui Ilie Cazac, tânărul arestat ilegal la Tiraspol?

— Totul are un sfârşit… Aşa a fost programat să ne naştem în aceste locuri, unde grija faţă de propriii cetăţeni este pe ultimul loc. Îi compătimesc din inimă, dar, cu regret, nu stiu cu ce aş putea, la modul real, să-i ajut.

— Care e cea mai mare problemă a comuniştilor de oriunde?

— Persecuţia adevărului, compasiunii şi toleranţei. Dictatura.

— Ce vă place în viaţa culturală de la Chişinău?

— Parcă este, parcă e multă, parcă e activă, dar nu ştiu ce aş putea lua sau învăţa din ea… În mai 2010 oamenii de artă şi cultură nu au intervenit să ne susţină, deşi am apelat la unii dintre ei. Excepţie a fost Alexei Galiţchi, căruia îi mulţumesc din inimă.

După anularea “Shen Yun”, toate organizaţiile culturale supuse administrativ Ministerului Culturii refuză să ne găzduiască expoziţia de artă ”Adevăr, Compasiune, Toleranţă”. Îmi închipuiam că oamenii de cultură sunt cei mai progresişti în gândire, dar în fapte – e deseori altfel.  Totuşi, revin la întrebarea de ce s-a ajuns să fim atât de neputincioşi în faţa demonului comunist chinez. Sincer, nu pot să-mi explic.

— Ce v-a bucurat cel mai recent? Ce vă provoacă bucurie?

— Deşi “Falun Dafa” nu se implică în politică, eu personal m-am bucurat că vom avea turul doi de scrutin. Asociaţia noastră a fost posibil să fie înregistrată doar în municipiu, fiindcă guvernul anterior, comunist, ani la rând ne-a refuzat înregistrarea. Suntem susţinuţi în unele proiecte de către Dorin Chirtoacă şi alţi funcţionari curajoşi ai Primăriei Chişinău. Mi s-a făcut rău când mi-am închipuit că putem pierde şi aceşti puţini înţelepţi din Primărie. Dar cea mai mare bucurie a mea va fi când vor înceta persecuţiile “Falun Dafa” în China. Când cei eliberaţi din lagărele de muncă şi de concentrare se vor reuni cu familiile, iar copiii lor nu vor mai fi umiliţi la şcoală şi în societate din motivul că părinţii sunt discipoli ai acestei mişcări.

— Vă mulţumim.

Pentru conformitate, Alina RADU


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

20 comentarii

 1. vlad

  “FALUN DAFA”, cred eu,poate si trebuie sa stea la temelia inaltarii SANATATII NOASTRE NATIONALE

 2. mihaita

  Gresit! Si noi in Romania am trait sub comunisti dar ne-am infrant frica. Daca spuneti ca nu e acelasi lucru, aveti dreptate (URSS). Dar numai pana acum douzeci de ani. Dupa aceea, numai Dumnezeu stie ce s-a petrecut in mintile romanilor de acolo. E ca si cum un rus ar alerga dupa mine ca sa-mi taie gatul dupa ce mi-a omorat familia in fata mea si eu l-as astepta sa il imbratisez si sa-i spun “frate”! Nu aveti simtul istoriei, nu stiti cine sunteti, nu aveti nimic! Ma intreb cateodata daca stiti sa cititi? Si daca da, numai in rusa? Nu vad semne de insanatosire, din pacate. PS: Felicitari pentru toleranta!

 3. nomatterwho

  Mai Mihaita , da agresiv tu esti al naibii,
  Ia te rog spune-mi ce fac ungurii vostri din Cluj: ce limba vorbesc, ce istorie cunosc,
  Raspunzind la aceasta intrebare vei intelege intr-o clipita starea noastra de suflet, atitudinea atit fata de Rusi, cit si fata de “asa pretinsii” frati Romani, ia-o mai moale cu nationalismul si unificarea neamului si iti explic si de ce.
  Majoritatea cetatenilor RM se identifica ca romani nu din cauza patriotismului ci din necesitatea cetateniei Romane, care ar putea sa le ofere o alta viata, si crede-ma ca nu in Romania.
  Si apoi, cu toata stima va spun ca nu mai sunteti voi deja urmasii lui Mihai Viteazul ci mai repede a lui Ceausescu, ceea ce va face mult mai rai – din experienta personala vorbesc (am avut situatii foarte specifice cu Romani atit din Roamania si RM, cit si din Canada sau USA).
  Valea mai baieti, valea (lat.)

 4. Stan

  ptr.nomatterwho
  n-am inteles,cine te ia de frate? stai in banca ta,doctore in istorie,cartea si slanina fac rau la stomac.
  stii cum se numesc astfel de “romani”? cocalari,care profita de farfuria romaniei,apoi o rastoarna si-l voteaza pe dodon.asa fac cine? porcii!
  romania sa inceteze sa dea studii gratis si sute de milioane euro nerambursabile lighioanelor,care rastoarna treuca.
  tu esti urmasul lui voronin,se vede dupa cele scrise:voronin se screme sa-si ascunda radacinile,desi parintii-s nascuti in romania,si tu ii bati pe-ai tai sa se teama cine? mafia rusa.gunoaie sunt peste tot,canada sau patagonia,dar mafia “romana” nu exista,in schimb a gangsterilor ivani a terorizat globul pamantesc.iar tu te miorlai de niste tembeli in “situatii specifice”.

 5. nomatterwho

  Pentru Stan:
  – nici n-am zis ca am nevoie sa fiu luat de frate, de aia si ma descurc bine fara a cersi cetatenie Romana.
  – iti aduc la cunostinta ca sunt departe de a fi urmasul lui Voronin; cit am fost in tara, sistematic si in nenumarate rinduri (cred ca iti amintesti bine ca alegerile la noi sunt rare doar dintr-un singur tur)am sustinut reprezentantii PL sau PLDM.
  Totusi chiar daca votul mi l-am dat pentru ei, am fost nevoit sa ies din mlastina prostiei si saraciei, fiind sustinut si obtinind multe NU convingerilor politice si etnice dar propriilor capacitati si abilitati.
  Si asculta aici , mai – patura intelectuala borita de roman:
  – stii ca studiile gratis oferite de catre statul roman studentilor cu cetatenie MDA nu le permite sa supravietuiasca pe parcursul studiilor – tot vor avea nevoie de genti si bani RM,
  – stai asa, de ce nu mentionezi ca romanii isi trimit copiii la studii in Austria, Germania, Franta, iar pe moldoveni iar tine sub picior ca robi si in patria-mama(Romania)

  Uite ce-ti voi spune bre, Vorbesc Limba Romana, da nu vad sensul sa schimb Cetatenia Republicii Moldova pe cea Romana, doar pentru a participa in jocul politic dintre West si Est.
  Si inca o data Valea mai…

 6. Sica

  Interviul este extraordinar, de unde putem invata multe lucru.
  Insa, un moment importat este sa Inceteze persecutiile “FALUN DAFA” efectuate de Partidul comunist din China.
  Cu toate ca R. Moldova este considerata a fi o “tara democratica”, totusi principiile comuniste sunt adanc inradacinate si aici, de care, cu pararere de rau se conduc majoritatea oamenilor. Societatea actuala, totusi, a utiat de principiile ADEVAR, COMPASIUNE, TOLERANTA, – principii ce ar trebuie sa stea la baza oricarei actiuni si a oricarui gand.

 7. nomatterwho

  Pentru NORD,

  Spre fericirea mea Boii si Vacile ramin in Moldova, se bat cap in cap, care pentru Unire, care Contra, rezultate nu-s da sar scintei si toti sunt multumiti,

  Ah da, si fiecare e ferm convins ca el e cel care are dreptate…

 8. unul

  nomatterwho,
  ai facut bine c-ai plecat dupa cum te lauzi.Macar oxigen sa avem mai mult.Dar ti-o fi ramas ceva parinti,dragi,rude.intrebarea:unde i-ai clasificat la B sau la V scris de tine mai sus? Intuiesc si ceva morminte ale buneilor,strabuneilor ca “romani borati”,la fel etichetati de tine mai sus.
  Daca neghiobia ar durea,tu ai fi in coma de la nastere.

 9. maniu

  Auzi tu nomatterwho,vad ca-ti plac ciupercile,p-u k “sub picior ca robii” deja 20 ani te tine rusul,care ti-a ocupat o juma de tara.De asta ai sters-o in lume.Acum vii pe tot de-a gata,p-u k nu tu pui umarul,ci “boii si vacile”.Nu esti un nesimtit sa scuipi pe sacrificiul lumii simple si sarmane?
  Ce nu incapi de romani? Iti mananca painea sau au omorat vreo 300 de oameni in 1992,sau i-au dat afara pe bastinasi si s-au impopotat in casele noastre a cata oara cu tot cu tancuri? In orice tara sunt biznesmanii k trimit copiii la studii in Europa si SUA,Moldova la fel.Iar pe tine nu te leaga nimeni de gat sa-ti trimiti copiii in Romania,trimite-i la alcoolizati si drogati.
  Cine e mai agresiv ca tine? Ai mostenit de la Ivan sa te crezi buricul pamantului,p-u k maldaivanul daca nu e si fudul,nu-i prost destul.
  Nu fiecare are dreptate,p-t k dreptatea e una,nu doua.Dar tu n-ai cum s-o stii,odata ce-ti numesti radacinile “borate”.
  Lasa-te de scris k suna a doaga,daca nu predomina bunul simt.

 10. nomatterwho

  Ia luati-o pe rind , va rog , si nu ticsiti tot felul de argumente incoerente.

  pentr unul – ce folos ca veti avea oxigen daca nu ajunge la creier 🙂

  pentru maniu – te inteleg ca nu-ti plac comentariile mele, da sa stii ca tot tipi de teapa ta conditioneaza aceste comentarii si iti explic si de ce:
  – cind se vorbeste despre Istorie, Natiune, Stramosi atunci toti vorbesc de Locuitorii Rep Moldova ca de “fratii romani de peste Prut”,
  – iar cind “fratii romani” vin in contact direct, fata in fata, atunci va permiteti sa luati o cu totul alta atitudine, ca fata de “maldaveni” “basarabeni” s.a.
  Daca tot sunteti atit de nationalisti si va pasa de noi ca neam, tre sa va manifestati stima si in particular ,
  – eu nu am vazut asa ceva inca, se observa doar ironie , or dupa cum stiti Ironia nu este educativa si nici nu seamana a compasiune si sustinere!
  Eu am obiceiul sa tratez fiecare persoana in parte, in dependenta de meritele ei, si cer acelasi lucru,
  – si inca n-am intilnit persoana care ar putea sa-mi interzica de a-mi expune parerea 😉

 11. nomatterwho

  pentru mihaita,
  Asa va vreau, multstimatilor – orice societate civilizata porneste de la un “buna ziua” spus cu zimbet si cu sufletul deschis,
  iar daca esti deschis la inima , apoi si mintea ti-i clara, nu mai poate fi “intunecata” de nici un regim, cit o fi el de asupritor,
  O zi buna in continuare

 12. mos Ion

  nomatterwho si mihaaita.uite asa se discuta in lumia civilizata.Daca asa vor discuta macar jumatate…In ce priveste articolul,daca tot ce este scris in interviu e adevarat,atunci D-na Crachun merita tot respectul.

 13. mihaita

  Asa-i mos Ioane. Dar, din cand in cand, chiar si un om civilizat e greu sa se stapaneasca. Eu n-am nimic cu nomatterwho (fizic vorbind, ca nu-s rus sa omor pe oricine care nu-i de acord cu mine). Nu l-as trimite nici in Siberia, nici in Baragan (Doamne Fereste, ca acolo stau eu) :D. Numai ca i-as hacui ideile. Sa-mi fie rusine! 😀

 14. unul

  nomatterwho,
  si totusi,te-ai dat in discutii despre civilizatie,numai ca din ea face parte Mihaita.Tu,cu eticheta de “romani borati”,nu cu “buna ziua”,ai facut un pas inapoi,adica i-ai cerut scuze? “Asa il vrei”,dar tu sa-i dai cu tancul inainte? Dupa tine,adica daaaaaaa,vedeti daca e “vinovat”,a cerut scuze.Nu,s-a scuzat pt ca e educat.Uneori ba chiar educatul lasa si din mana si din gura numai sa se fereasca de ingamfati si ignoranti.Asa ne invata parintii:taie-o,cu nebunii devii mai mare nebun.Sigur nu te-ai gandit la asta,specific maldavanului:numai el are dreptate,el stie tot,el e cel mai hatru,e “pazor” pt el sa se scuze etc.
  Si mos Ion la fel,si el e de-al “nostru” si zice:asa se discuta in lumea civilizata.Adica cum? Unul se scuza,altul cu insulta f.grava si inca scuipa contra vantului,asta-i civilizatie? Cati ani sa mai treaca ca sa rugumam si noi civilizatia asta,mai ales,tu ca umbli prin lume?
  Faza cu “r.b.” ramane un reper de civilizatie si curaj sa-i ceri scuze lui mihaita si celorlalti,ca ai insultat la plural.Nu-ti fie frica,Dodon oricum n-a invins,mai mult,sper ca o-nfunda si cheia o iau eu.

 15. mihaita

  unul, nu-i nevoie ca nomatterwho sa se scuze. Nu ma intereseaza. PS-ul meu era la un mesaj pe care administratorul site-ului mi l-a sters. Si bine a facut, ca eram cam nervos si cred ca dupa aia, cand l-as fi recitit, mi-ar fi parut rau. 😀 Multam, admin!

 16. nomatterwho

  pentru unul:
  – tu n-ai prins sensul comentariilor; n-as zice ca tre sa-mi cer scuze pentru o replica generalizatoare la un comentariu tot atit de generalizator
  – apreciez foarte mult gestul lui mihaita si n-am avut nimic cu el ca persoana ci, mai degraba, cu comentariile lui fata de maldaveni ca fata de agramati, analfabeti, s.a.
  – iar ti , unul, iti impui aici rolul de educator, da esti foarte aproape de fi criticat dupa cum o meriti – doar am spus, eu nu generalizez ci raspund corespunzator; si vreau sa-ti zic ca cetatenii Rep Mol nu sunt inginfati si atotstiutori, ca sa fi fost asa n-am fi ramas noi sub jugul turcilor sute de ani, ca mai apoi sa-l schimbam cu cel al rusilor, si inca sa ne bucuram de asta
  – cit priveste intrebarea ta “Citi ani sa mai treaca…” vreau sa-ti spun, ca aici prin lume pe unde eu umblu, dupa cum zici, nimeni nu asteapta ca ceva sa se schimba si ca cultura sa se rugume – fiecare persoana se respecta mai intii pe ea insasi, reiesind din acest respect de sine nu-si poate permite sa faca porcarii fata de ea insasi, sau fata de alta persoana, dar nici nu permite ca in timpul discutiei cu cineva sa fie doar el acela care manifesta respect,
  – unul, daca m-am exprimat prea complicat , doar zi – iti explic mai pe-ndelete,
  – si de unde a-ti luat-o ca am ceva cu comunistii, 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *