[EXCLUSIV] Eduard Baghirov: „El a fost unul dintre cei care au ordonat lovitura de stat de atunci”

Interviu cu Eduard Baghirov, blogger, scriitor rus, condamnat în dosarul 7 aprilie

— Dle Baghirov, cu ce vă ocupaţi acum? Vă este dor de Moldova?

— Cu ce se poate ocupa un scriitor, un scenarist? Stau la vilă, scriu, în voie, scenarii, cărţi. Călătoresc. Mi-e tare dor de Moldova şi îmi va fi dor mereu: prea multe lucruri sincere, luminoase mă leagă de republica voastră. O iubesc foarte mult. Păcat că aşa s-a întâmplat cu această politică. Sper, cândva se va rezolva şi voi putea iarăşi să mă distrez cu prietenii „La Taifas” pe fundalul pieselor lui Grisha Severin şi să mă refugiez o lună-două la prietenul meu Jora, la Ţâpova.

— După 7 ani de la evenimentele din aprilie 2009, cum credeţi că a evoluat situaţia din R. Moldova? Ce credeţi despre faptul că mulţi dintre cei împotriva cărora a protestat lumea şi-au schimbat partidele şi astăzi iarăşi stau la cârma ţării?

— În aceşti ani, în republică, nu s-a schimbat nimic. Cum au furat poporul, aşa îl şi fură. În legătură cu aceşti indivizi, nimic de mirare. Politicienii care au venit la putere se străduie să se ţină sus cu orice preţ. Politica mare nu se axează pe planul estetic sau oricare alte sentimente umane. E o mare greşeală să gândeşti astfel.

— De ce încă nu este clar ce s-a întâmplat atunci? Sau, totuşi, s-a clarificat ceva din momentul în care sunteţi singurul condamnat, în 2015, la 5 ani de închisoare, fiind acuzat că aţi fi participat la organizarea protestelor şi la destabilizarea situaţiei din R. Moldova? De ce nu v-aţi apărat în acel proces? Cum comentaţi hotărârea judecătorilor?

— De ce aş pierde timp şi resurse pentru a mă apăra în procese politice, mai ales într-un proces de faţadă? Sincer, e amuzant. Ei înşişi nu pot formula exact pentru ce mi-au trântit 5 ani de închisoare. Organizarea loviturii de stat care mi-a fost incriminată nu e ca şi cum ai fura o bicicletă: să demonstrezi acest fapt, practic, e imposibil. Pur şi simplu, sunt o figură prea comodă pentru a sustrage atenţia de la adevăraţii vinovaţi ai festivităţii, care, în aceşti ani, stau liniştiţi în guvern şi în parlament. De ce să ne mirăm că doar eu am stat închis? Parcă puteau să se condamne pe ei înşişi?

— Acum, dosarul dvs. se află la Curtea de Apel, interesele fiindu-vă reprezentate de un avocat din oficiu. Avocatul susţine că a încercat să vă contacteze, dar nu a reuşit. De ce nu i-aţi răspuns la mesaje, ca să cooperaţi cu apărarea în acest proces?

— Da, sunt la curent: procuratura crede că 5 ani de privare de libertate pentru mine sunt insuficienţi şi cere înăsprirea sentinţei. Avocatul, pur şi simplu, minte. Bineînţeles, el nu a luat legătura cu mine. În genere, mai mult timp eu nu am ştiut că el există şi contestă ceva pentru mine. Mi-au povestit despre aceasta jurnaliştii. Dar, sincer vorbind, mi-e totuna: vă spun doar că nu iau în serios această farsă. Nivelul încrederii mele în justiţia R. Moldova este egal cu 0. Nu doar al meu. De altfel, numele meu a fost şters şi din lista Interpol. Respectiv, această clovnerie nicicum nu-mi afectează viaţa, pot chiar să mă condamne la moarte.

(După interviu, miercuri, 6 aprilie, Curtea de Apel a menţinut hotărârea primei instanţe şi noi iarăşi am luat legătura cu Eduard Baghirov – n.r.)

— Curtea de Apel a menţinut decizia primei instanţe, conform căreia sunteţi condamnat la 5 ani de închisoare. Cum comentaţi acest fapt?

— Oare de ce s-au zgârcit? Măcar până la 20 de-ar fi decis. Era mai solid. Oricum, n-o să ajung la închisoare.

— Dar de ce anume astăzi, în ajun de 7 aprilie?

— Vă spun: e diversiune. Mâine, în presă, va fi discutat evenimentul şi jumătate din R. Moldova va afla că duşmanului nr. 1 al statului, scriitorului de la Moscova, Baghirov, nu i-au dat pace definitiv. Acestor artişti le trebuie să raporteze măcar ceva. Au trecut 7 ani, iar în voluminosul dosar – doar Baghirov.

— Apropo, ştiţi că procurorul Pântea, care a investigat dosarul dvs., a plecat din procuratură, fiind învinuit de ilegalităţi?

— Nu mă miră. Doar cazul meu, coordonat de el, este fărădelege flagrantă. Dar ce contează? Ţinând cont de faptul că această anarhie continuă şi progresează, Pântea, pur şi simplu, a fost înlocuit de cineva exact la fel, nici măcar nu-i cunosc numele.

— Revenind la „evadare”. Cu ceva timp în urmă, se vorbea despre faptul că aţi reuşit să părăsiţi R. Moldova cu acordul autorităţilor. E adevărat? Aţi putea acum să dezvăluiţi misterul plecării dvs., să ne spuneţi câteva detalii despre aceasta?

— Eu nu am afirmat acest fapt. Doar am presupus că autorităţile ar fi putut fi la curent: prea uşor mi-a reuşit evadarea, iar eu nu sunt un idiot şi înţeleg prea bine că astfel de lucruri nu se întâmplă din senin. Pe de altă parte, toţi conştientizează că eram o persoană mai mult decât incomodă pentru autorităţi şi serviciile speciale: în jurul meu mereu era mult zgomot media, chiar din închisoare ofeream interviuri batjocoritoare, cu ajutorul avocaţilor scriam pe bloguri, nu ascundeam nimic, şi, totodată, nu am semnat nicio fiţuică împotriva nimănui, nici măcar contra celor pe care nu-i respect, chiar şi acelaşi Tkaciuk. Deşi angajaţi ai SIS, în grade superioare, care au venit la mine în toiul nopţii să mă interogheze, cereau anume acest fapt şi-mi jurau că, imediat ce voi semna, voi fi eliberat. Nu aveam vreun temei să nu-i cred. Aş fi putut semna foarte uşor totul. Ce treabă am eu? Sunt cetăţean al altei ţări, aş fi plecat acasă şi basta, dar nu voiam cu acest preţ, nu-mi stă în fire: sunt scriitor rus, nu o canalie. Pur şi simplu, situaţia legată de mine s-a înfierbântat atunci atât de tare, încât ei înşişi erau bucuroşi să mă scoată de acolo. Eu, însă, am fugit singur, uşurându-le semnificativ viaţa.

— Menţineţi azi legături cu cineva din R. Moldova?

— Doar cu jurnalista Victoria Kriukova, care m-a însoţit în timpul evadării. Prietenim. Cu ceilalţi prieteni mă strădui să nu prea comunic: pentru ei, în continuare, e periculos.

— Urmăriţi situaţia din R. Moldova? Îl cunoaşteţi pe Vlad Plahotniuc, omul despre care astăzi se spune că ar conduce acest stat? Îl ştiaţi în 2009? A fost el implicat în evenimentele din 7 aprilie? Ce părere au autorităţile ruse despre el?

— Nu suntem cunoscuţi cu Plahotniuc, dar eu, bineînţeles, ştiu cine este. Da, el conduce ţara voastră: el schimbă conducerea în guvern, în parlament, gradele superioare în serviciile speciale, chiar şi pe preşedinte l-a scos din mânecă. Da, el a fost unul dintre cei care au ordonat lovitura de stat de atunci. Nu cunosc care-i părerea autorităţilor ruse despre el: dintre politicienii ruşi pe care îi cunoaşteţi comunic, uneori, cu viceministrul rus de Externe, Grigori Borisovici Karasin, dar avem teme mai interesante pentru discuţii, decât un oarecare Plahotniuc. La voi el este un demiurg, dar în Rusia e neînsemnat („еле-еле поц”, E.B.).

— Aţi putea concretiza răspunsul dvs. referitor la faptul că Plahotniuc a fost unul dintre cei care au ordonat răscoala din 7 aprilie? E părerea dvs. personală sau există dovezi care ar susţine această afirmaţie? Puteţi oferi detalii?

— De jure, bineînţeles, e părerea mea personală. Ce dovezi pot fi în asemenea situaţii? De ce aţi avea nevoie de ele? Instanţa de judecată de la voi nu s-a sfiit să mă condamne, în genere, fără vreo dovadă. Când la putere vor veni politicieni normali, toată frăţia care, în prezent, conduce, vor da mărturii, de pe scaunul acuzaţilor, unul împotriva altuia. Atunci se vor descoperi atâtea dovezi, de-o să-ţi vină să-ţi iei lumea în cap. Acum, însă, ce rost are să vorbim despre asta?

— În 2008—2009, când vă aflaţi în Moldova, ştiaţi de existenţa lui Plahotniuc? Era la fel de puternic precum astăzi?

— În acea perioadă, eu, în genere, pe nimeni şi nimic nu ştiam. Veneam încolo doar să mă odihnesc: să beau vin, să ascult muzică şi să scriu cărţi. Vă reamintesc, fosta mea soţie este originară din Chişinău şi are rude acolo. Împreună cu ea veneam în ospeţie.

— Opinia dvs. referitoare la faptul că el era unul dintre cei care au ordonat răscoala se bazează pe argumente?

— Da, am unele probe indirecte şi chiar aş fi gata să le prezint în judecată. Dar, clar lucru, nu acum. În timpul guvernării Plahotniuc, ele nu vor avea nicio importanţă juridică şi, în genere, nu vor fi cercetate. Să le publici în presă e devreme, dar asta neapărat se va întâmpla.

— Cunoaşteţi că un alt politician important, Vlad Filat, astăzi se află la închisoare? V-aţi aşteptat la o astfel de turnură a evenimentelor?

— Da, ştiu. Am râs mult. Totuşi, l-a devorat Plahotniuc. De fapt, Filat este unul dintre cei care m-au ţinut închis, iar acum stă în aceeaşi celulă. Cred că e corect.

— În ultimii ani, în R. Moldova, au apărut câţiva politicieni noi. Unul dintre ei este Renato Usatîi, despre care se spune că ar fi protejatul Kremlinului. Îl cunoaşteţi? Ce părere aveţi despre el?

— Da, ne cunoaştem cu Renato, deşi cam superficial. Cât despre Kremlin, nu sunt la curent, dar, în viaţa de zi cu zi, Renato mi-a creat impresia unui om şi a unui politician sincer, pasionat. În plus, Usatîi este un adevărat patriot. Deşi şi-a făcut avere în Rusia, iubeşte Moldova şi în pasă de starea acesteia. Cred că şi personal vedeţi acest lucru. Ar fi să ţinem cont de faptul că Renato este un om foarte bogat, chiar şi conform standardelor capitalei Rusiei, dar pentru nivelul Moldovei averea lui, în genere, este cosmică. El nu are nevoie să fure: în toată Moldova, pur şi simplu, nu există aşa bani, care ar putea să-l intereseze. Ar putea să se bucure de viaţă, dar şi-a ales misiunea de a lucra pentru Moldova şi investeşte acolo bani proprii. Nu ştiu ce perspective electorale are, acest lucru trebuie să-l decidă poporul, doar el. Personal, însă, respect o astfel de atitudine.

— Cum vedeţi Moldova peste 10 ani: membră a UE, unită cu România sau având alt statut?

— Peste 10 ani, Moldova va fi membră a Uniunii Vamale. În orice caz, aşa ar fi logic. Deoarece Rusia este singura ţară din lume care ar putea cu adevărat să ajute Moldova muribundă, dar nu cu fiţuici şi baliverne populiste. În UE nu veţi fi acceptaţi niciodată: un stat, ca şi instituţie, voi, practic, nu aveţi. Aveţi vital nevoie de noi principii politice. Acum, Moldova înfloritoare de cândva este doar un teritoriu jefuit, un bantustan sărac, lipsit de drepturi.

Pentru conformitate, V. M. şi O.B.

Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

15 comentarii

 1. Dracon

  Si acest individ mai declara ca ii este dor de R.Moldova, dupa ce a organizat acest maidan in care si-au pierdut vieti tineri de-ai nostri, pe care ii conducea in frunte cu Natalia Morari? Sai fie rusine pentru ceea ce a facut, ca nu se poate vorbi despre dorul de tara si amintiri frumoase odata ce ai facut aceste actiuni.

 2. Teodor Țăranu

  Garanții că aceste brașoave sunt și autentice? Zero, de ce mai dați pe post minciunile lui Baghirov care ăn cpntinuare va promova interesul Rusiei, exact ca și lovitura de stat care le scăpase de sub control?!

  • Gerald Butler

   Tocmai de asta, ecuatia este una foarte simpla, daca Baghirov este considerat a fi principalul vinovat pentru organizarea dezordinelor la data de 7 aprilie, pai Morari si-a adus si ea aportul, altfel cum se explica faptul ca in acea perioada erau vazuti destul de des. Plus la asta ambii erau in centrul evenimentelor de la 7 aprilie 2009, ce-ar fi daca si Morari ar primi o pedeapsa?

  • andrei balan

   Deci istoria continua…? Stiam ca acestia erau in foarte bune relatii atunci, insa nu am stiut ca ei si acum se mai intilnesc. Iaka na surpriza… Sa-i fi dat Baghirov ceva sfaturi pentru organizarea protestelor a Platformei DA?

 3. Jora

  Se cunoaște foarte bine cum Morari cu Baghirov au fost principalii care au organizat acest protest împreună cu Filat! Filat și Baghirov sunt închiși la pușcărie, dar Natalia nu o văd să stea, sunt sigur că are ilegalități făcute! Și acum încearcă din nou să promoveze interesele Rusiei împreună cu Renato și cu Năstașele!

 4. slava

  si de aici intrebarea, de ce asta este condamnat, iar Morari s-a ales cu Propaganda Cafe in Chisinau… cine totusi a profitat de acel protest, evident cred…. ei, cel putin unul deja este arestat, urmeaza sa-l mai apuce pe Kirika Lucinschi, Nastase si Topi, si apoi ne scapam de hotimea pro rusa!!!

 5. Aurel

  Dacă vorbește omul despre Usatîi că-i pasional ap îi clar cu seriozitatea acestui articol, ce-l costă pe ăsta să arate cu degetul spre cine vrea în țara asta ? nimic …..

 6. danila

  …ce individ abjet in gandire si in prezentare…pe langa ca nu intelege nimic din nevoia popoarelor la autodeterminare si emancipare sufera si de cancerul nationalismului rusesc de tip malign care va duce de rapa rusia asa cum o cunoastem din evul mediu pana astazi…

 7. Grigore Petrov

  Acum faptul că acest Baghirov din RUsia atacă pe Plahotniuc, se vede clar legătura Rusiei cu Morari și cu toată banda care organizează proteste antiguvernamentale!
  Cea mai bună dovadă că oamenii Rusiei doresc destabilizarea situația din țară și au legături în presa verde și platforma DA, este coaliția asta împotriva lui Plahotniuc 🙂

 8. Anatolie Mereuta

  Exista un alt Morari in Romania venit din Moldova care are o fabrica de bere si una de imbuteliat apa minerala,or fi rude,mai ales ca acest Morari a cumparat si o echipa de fotbal gen ”Lokomotiv”,in Romania se numeste ”Rapid”,A aparut public de cand cu fotbalul si cu Rapid,dar acum nu si-a mai platit fotbalistii si vrea sa vanda echipa,poate o cumpara Usatai ca sa-l concureze pe Shorr,cu echipa lui din Orhei,care l-a propulsat la primaria Orheiului,iar o echipa din Romania l-ar transforma din filorus ,in filoroman pe mancurtul Usatai care are sora in Romania casatorita cu un neamt-austriac cu relatii mari in Romania,,

  lo

 9. =Grăchina dinVale=

  ^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^
  Cei 7 tineri torturaţi,
  schingiuiţi și masacraţi de către teroristii-poliţişti mascaţi comunisti in acel Aprilie Negru 2009
  in timpul protestelor anti-comuniste și anti-voroniste de la Chișinău.
  Atentie: Ucigaşii nu a fost pedepsiţi !
  1.
  Valeriu Boboc din s. Sângera / 5 mai 1985 – 7 aprilie 2009/
  omorât in batai de «Oamenii Legii» pe Piata Mare din Chisinau la 7 aprilie 2009
  2.
  Ionel Ţâbulea /n.1987 s. Bolohan/Orhei – 7 aprilie 2009, Chisinau/
  3.
  Eugen Ţapu din or. Soroca
  4.
  Maxim Canişu din s. Christofor/Ungheni,
  omorât bestial de politistii teroristi si aruncat in lacul Ghidighici
  la 8 aprilie 2009 si apoi gasit la 19 aprilie 2009.
  5.
  Radu Ciobanu, decedat ‘la comanda» la 24 iunie 2009 in s. Cornesti/ Ungheni
  si in urma torturii din «coridorul mortii» de la Procuratura neo-comunista din Chisinau.
  6.
  Ruslan Melinte, un tânar romantic din s. Peticeni/Calarasi, simpatizant si agitator pro-PLDM, partidul lui Vlad Filat,si ucis miseleste la 25 iunie 2009 de catre comunistii teroristi voronisti-tkaciukisti locali,
  7.
  Vasilică Dumitraşcu /1982 – 26 Mai 2014/,
  patriot român din s. Brânza, jud. Cahul, mort după 5 ani în urma rănilor
  din timpul torturii de regimul poliţienesc voronist comunist din aprilie 2009.
  —————————————————

 10. VladimirAfanasiev

  BAGHIROV și „ LEGENDELE LEGENDEI ”: 1.” … Jora din Țipova ” ; 2.”… Victoria Criukova,care m-a însoțit în timpul evadării ”; 3.”.. nimeni și nimic nu știam. Veneam să mă odihnesc, să beau vin, să ascult muzică…”; 4.”..ne cunoaștem cu Renato… politician sincer… este un adevărat patriot”; 5.”… Rusia este singura țară din lume,care ar putea să ajute Moldova muribundă ”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *