Ei au ceva în plus

217-ministriCe averi au adunat, din salariile ministeriale, membrii Guvernului care candidează acum pentru Parlament?

Din cei 18 miniştri din actualul Guvern, în frunte cu prim -ministra Zinaida Greceanîi, zece candidează pentru noul legislativ. Toţi zece sunt pe lista Partidului Comuniştilor din R. Moldova. Cu această ocazie, toţi zece şi-au depus la CEC declaraţiile de avere. Unii dintre ei şi-au făcut publice averile şi în anii trecuţi, de aceea am putut compara modul în care s-au îmbogăţit sau au sărăcit fiind la cârma ţării. Iată ce averi au guvernanţii comunişti care vor să ajungă în această primăvară în Parlament.

Prim ministra Zinaida Greceanâi

În 3 ani a adăugat la proprietăţile sale o casă de locuit de circa 300 m.p în valoare de peste un milion de lei
Din declaraţia pe venit pentru anul 2005, Zinaida Greceanâi, ministră a Finanţelor în acea perioadă, a declarat că deţine: lot de pământ, apartament, autoturism şi garaj – proprietate privată, şi o casă de locuit şi un apartament – cu drept de folosinţă.

Valoarea totală a proprietăţii nu a fost estimată atunci de mai marea finanţelor moldoveneşti.

În 2008, fiind deja pe poziţia de prim-viceprim-ministră, doamna Greceanâi a declarat şi valoarea totală a proprietăţilor deţinute. Tot ce avea se însuma la 1 232 000 lei. În aceste valori încăpeau o casă de locuit cu suprafaţa de 285 m.p. în Chişinău şi un lot de pământ cu suprafaţa 0,108 ha, tot în Chişinău. În declaraţia din 2008 nu se mai spunea nimic despre maşină, garaj, apartament.

În 2009, în calitate de prim-ministră, declaraţia a devenit mai complexă. Şi lista bunurilor deţinute a devenit mai extinsă. Astfel, pe lângă veniturile salariale de circa 300000 lei acumulate la locul de muncă, doamna Greceanâi a acumulat şi suma de 385 891 lei din vânzarea unui imobil, plus o sumă de 63 301 lei sub formă de pensie şi indemnizaţii de stat. Deşi a vândut un imobil, prim-ministra are o casă de locuit de toată frumuseţea la Chişinău, pe str. Primar Gherman Pântea, 32 care valorează 1.232.000 lei. Acest imobil nu figura în proprietăţile sale declarate cu trei ani în urmă, ceea ce înseamnă că imobilul e procurat recent pe veniturile salariale.

Zinaida Greceanâi deţine în prezent un teren agricol de 2,4 ha în s. Cotiujeni, r. Briceni, un garaj auto la Briceni şi un autoturism Audi 80 (anul fabricării 1989).

Victor Stepaniuc, viceprimministru

Doar în anul 2008 Victor Stepaniuc a acumulat peste 40000 lei din fonduri de investiţii. Potrivit declaraţiei, el deţine 13 acţiuni într-o societate. Potrivit declaraţiei din 2005, valoarea totală a proprietăţii sale era de 250 mii de lei. Atunci Victor Stepaniuc deţinea două loturi de pământ, un apartament, o casă de locuit, un autoturism, şi un microbus – «coproprietate în cote-părţi».

În 2008, fiind deja viceprim-ministru, dl Stepaniuc avea aceleaşi două loturi de pământ de 0,35 ha şi 0,25 ha în s. Costeşti, r. Ialoveni, tot o casă de locuit, arătând că are suprafaţa de 75 m2, în Ialoveni şi un apartament cu suprafaţa de 84 m2 în Chişinău. Cotele-părţi din microbuzul declarat în 2005 nu mai figurau în averea sa, dar nici venituri din vânzarea acestora nu sunt arătate în declaraţie.

Declaraţia pe venit prezentată la CEC în 2009 arată o creştere a proprietăţilor viceprim-ministrului. Peste 360 000 lei primiţi de la locul de muncă, 17230 lei pentru activităţi exersate prin cumul, plus încă 41 317 lei adunaţi din fonduri de investiţii – despre care nu s-a spus în declaraţiile anterioare, ceea ce înseamnă că fondurile au intrat în relaţie cu el abia recent. Tot acum aflăm că dl Stepaniuc deţine 13 acţiuni la SA «Moldova – Tur», societate care, probabil, a servit ca sursă de acumulare a celor 41000. Vicepremierul a rămas în posesia apartamentului de 84 m2 şi a lotului de teren de 50 ari în acelaşi sat, iar în loc de casa de «75 m2 în Ialoveni», apare în declaraţie o casă cu suprafaţa de 90 m2 în s. Costeşti, plus un automobil Honda Acord CVW – 200.

Larisa Şavga, ministra Educaţiei şi Tineretului

Terenuri cu destinaţie agricolă şi pentru construcţii plus două apartamente. Potrivit declaraţiei pe venit din 2009, Larisa Şavga a acumulat resurse financiare în sumă de 147 490 lei de la locul de muncă şi 66 060 lei din activităţi prin cumul. Ea mai deţine două apartamente: unul cu patru camere cu suprafaţa de 80 m2 şi altul cu două camere cu suprafaţa de 50 m2, ambele în Chişinău. Şavga mai are un lot de pământ cu destinaţie agricolă cu suprafaţa de 165 ha şi loturi de pământ cu destinaţie locativă şi de constucţie cu suprafaţa de 0, 33 ha. Ministra are un automobil Ford Sierra, anul fabricării 1988, şi un garaj la Chişinău cu suprafaţa de 24 m2.

Vasilii Şova, ministru al Reintegrării

În ultimii ani, din salariul de ministru şi-a cumpărat un lot de pământ la Tohatin şi o casă de locuit la Hânceşti.
În declaraţia pe venit din 2005 a arătat că are 5 715 lei, inclusiv un apartament şi un autoturism. În 2008, proprietăţile sale, care, se pare, au rămas aceleaşi – un apartament în Chişinău cu o suprafaţă de 70 m2 şi un automobil Opel Vectra – valorau deja 62 mii de lei.

În declaraţia pe venit din 2009 ministrul Şova spune că a primit la locul de muncă de bază – 235 450 lei, având acelaşi apartament cu trei odăi în Chişinău cu suprafaţa de 69m2, acelaşi automobil Opel Vectra, anul fabricării – 1998, dar şi un lot de pământ în s. Tohatin de 0,7 ha şi o casă de locuit în s. Crasnoarmeiscoe, r. Hânceşti, de 36 m2.

Violeta Ivanov, ministra Ecologiei şi Resurselor Naturale

Mai înstărită decât miniştrii Economiei şi de Externe. Declaraţia pe venit din 2009 arată că Violeta Ivanov a primit de la locul de muncă 182 109 lei. La capitolul imobile, doamna Ivanov pare mai înstărită decât miniştrii Gorodenco, Stratan şi Dodon. Ea deţine un apartament cu suprafaţa de 78 m2 în Chişinău, o casă de locuit cu suprafaţa de 47 m2 în Chişinău şi un automobil BMW, anul fabricării 1999.

Larisa Catrinici, ministra Sănătăţii

Un hectar de pământ moştenit prin testament şi 7000 de lei de la Moldexpo. Declaraţia pe venit din 2009 arată că doamna Catrinici are un mic apartament de 46 m.p pe bd. Dacia din Chişinău şi un lot de pământ cu suprafaţa de 901 m2 moştenit prin testament, or. Ocniţa. Veniturile de la locul de muncă au constituit circa 200000 lei, iar peste 25000 lei au provenit din activităţi prin cumul. Alte 7 mii de lei au venit în bugetul doamnei Catrinici pentru «participare la Moldexpo».

Galina Balmoş, ministra Protecţiei Sociale, Familiei şi Copilului

Un apartament mic la Chişinău şi unul mai mare la Străşeni. Potrivit declaraţiei pe venit din 2009, Galina Balmoş deţine un apartament cu o cameră cu suprafaţa de 31,2 m2 pe str. Neculce din Chişinău şi un apartament cu două camere cu suprafaţa de 70 m2 în or. Străşeni, procurat până în 2007. Venitul de la locul de muncă a fost de 167 145, 76 lei.

Andrei Stratan, viceprim-ministru, ministru al Afacerilor Externe şi Integrării Europene

Într-un an şi-a extins apartamentul cu 20 de metri. Andrei Stratan a declarat în 2008 că deţine bunuri cu o valoare totală de 300 de mii de lei, inclusiv un micuţ apartament în Chişinău cu suprafaţa de 40 m2. În 2009 Andrei Stratan arată că apartamentul său a devenit puţin mai mare, având acum o locuinţă pe bd Ştefan cel Mare de 60m2. Veniturile acumulate de la locul de muncă au constituit 234 223, 77 lei.

Igor Dodon, prim-viceprim-ministru, ministru al Economiei şi Comerţului

Ministru cu stagiu în domeniul economiei, are doar un micuţ apartament cu două camere şi două maşini. Igor Dodon nu şi-a făcut publice declaraţiile pentru anii anteriori. Din declaraţia pe venit din 2009 aflăm că dumnealui a acumulat venituri de la locul de muncă în valoare de peste 215 000 lei, iar din activitate prin cumul – de peste 36 000 lei. Dodon a primit şi o remunerare pentru calitatea de membru al Consiliului de Directori ai SA «Moldtelecom» în 2007, care a valorat 82 660, 30 lei. Situaţia imobilelor sale pare destul de sobră. Igor Dodon a declarat că deţine un singur apartament cu doar 2 camere pe str. Calea Orheiului, Chişinău. În schimb, are două automobile: o Mazda – 6, anul fabricării 2003, şi automobil Nissan, anul fabricării 2006.

Anatol Gorodenco, ministru al Agriculturii şi Industriei Alimentare

Un apartament cu garaj pe strada Puşkin din Chişinău.

Declaraţia pe venit din 2009 arată că Anatol Gorodenco a acumulat la locul de muncă un venit în valoare de 166 341 lei, iar la capitolul proprietăţi – deţine un apartament cu trei camere cu o suprafaţă de 70 m2 pe str. Puşkin din Chişinău şi un garaj la subsol cu suprafaţa de 33 m2 pe aceeaşi adresă.

MARII DISPĂRUŢI AI ELECTORALEI 2009

Ei au ceva în minus

Listele de candidaţi ai partidelor politice înscrise în cursa electorală ne-au surprins nu doar prin averile crescânde ale unor politicieni, ci şi prin lipsa unor personaje-cheie ale campaniilor anterioare.

Astfel, pe listele PPCD nu o mai regăsim de această dată pe Angela Aramă, la fel cum nu îl mai întâlnim pe colegul ei de partid Ion Varta. Cei doi parlamentari de forţă ai PPCD au dispărut din liste fără explicaţii.

La fel, pe lista PCRM nu mai găsim pe câţiva veterani ai politicii comuniste, cum ar fi Alexandr Jdanov, Nicolae Bondarciuc sau Veaceslav Iordan. Menţionăm că Jdanov iese din Parlament cu un apartament de 47 metri în Chişinău, iar Bondarciuc abandonează legislativul având 2 apartamente şi un garaj cu tot cu autoturism. Veaceslav Iordan, însă, s-a plâns în instanţa de judecată anul trecut, după înfrângerea în alegerile locale la care a candidat sub lozinca «Are ceva în plus», că nu are apartament şi că Primăria ar trebui să autorizeze investiţia în finalizarea unei locuinţe cu trei camere, construită de CFM.

Anastasia Nani

Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *