Despre libertatea presei,
ca în 1989

O acţiune

“Bună ziua doamnelor şi domnilor. Vă prezint principalul buletin de ştiri al zilei. PCRM nu a acumulat numărul necesar de voturi pentru a ajunge la putere. Este real, nu-i aşa? Am această dorinţă de a apărea în faţa telespectatorilor şi de a le transmite acest mesaj”. Cu aceste cuvinte a apărut jurnalista Larisa Manole în faţa celor câteva sute de oameni, adunaţi la mitingul de protest din Scuarul Teatrului de Operă şi Balet din Chişinău.

Membri ai mai multor partide de opoziţie, PLDM, MAE, PNL, reprezentanţi ai mass-media, cetăţeni din diferite raioane şi din capitală au protestst în sprijinul libertăţii de exprimare şi împotriva presiunii exercitate de către putere asupra jurnaliştilor independenţi. În discursul său, Constantin Tănase, directorul publicaţiei “Timpul de dimineaţă”, a menţionat că este bucuros să vadă atâtea culori adunate, cu referire la drapelele partidelor, înălţate la miting. “Vă stă bine impreună, lipseşte doar culoarea roşie”, a spus Constantin Tănase. Mesajul a fost apreciat de cei prezenţi.

Atacurile recente asupra postului de televiziune “PRO TV”, intimidările jurnaliştilor de la “Jurnal TV” şi “Ziarul de Gardă”, presiunile asupra celor de la “UNIMEDIA” sau dosarele penale fabricate directorului cotidianului “TIMPUL” sau pstului de radio “Vocea Basarabiei”, sunt doar câteva motive din care cetăţenii de rând au venit duminică în Scuar pentru a fi alături de jurnalişti.

Conform legislaţiei

Art. 10 al Convenţiei Europene a Drepturilor Omului, art. 32 din Constituţie garantează dreptul persoanei la libertatea de exprimare, iar instituţiile europene, inclusiv CEDO, au reafirmat în repetate rânduri că jurnaliştii au dreptul şi obligaţia de a reflecta în presă chestiunile de interes public care le devin cunoscute. Mai mult, conform articolului 1 din Legea presei, statul ar trebui să garanteze tuturor persoanelor dreptul la exprimarea liberă a opiniilor şi ideilor, la informare veridică asupra evenimentelor din viaţa internă şi cea internaţională.

Ce se întâmplă în realitate, nu mai este un secret pentru nimeni.

O retrospectivă

La 4 septembrie, după publicarea articolului “Vară toridă la SIS” redacţia „Ziarului de Gardă” a fost supusă unui lanţ de presiuni şi atacuri telefonice şi electronice. Persoane neidentificate au sunat la telefoanele mobile ale reporterilor, de la numere ascunse, solicitând informaţii neadecvate, făcând presiuni şi ameninţări cu conţinutul “veţi avea probleme cu SIS-ul”.

Echipa PRO TV a fost bruscată de un poliţist şi de către vicecomisarul de Orhei, Petru Golban, în incinta Judecătoriei din această localitate, în condiţiile în care aceasta îşi exercita misiunea.

Sâmbătă, 11 octombrie, cameramanul postului de televiziune pe internet Jurnal TV, Vasile Costiuc, a fost împiedicat de garda de corp a Preşedintelui R. Moldova să filmeze în PMAN în momentul când Vladimir Voronin trecea pe la cârciumile improvizate cu ocazia Zilei Naţionale a Vinului. Mai mult decât atât, operatorul a fost reţinut de persoane în civil şi plimbat cu maşina câteva zeci de minute, timp în care au vizionat materialul video filmat. Ulterior, cameramanului i s-a sugerat insistent să plece acasă.

Şirul intimidărilor şi a presiunilor din partea partidului de guvernământ la adresa jurnaliştilor independenţi poate fi continuat şi susţinut şi de datele unui studiu realizat de CIJ în perioada noiembrie 2007 – septembrie 2008.

Concluziile generale ale studiului „Relaţiile dintre mass-media şi autorităţile de stat – spre transparenţă şi responsabilitate”, arată că atât la nivel central, cât şi la nivel local lipseşte o politică clară de susţinere a mass-media. În cele mai multe cazuri nu sunt clare criteriile conform cărora sunt selectate organizaţiile mass-media către care să fie îndreptaţi banii publici. Iar fostele ziare guvernamentale şi publicaţiile locale finanţate din bugetul de stat sunt „preferatele” instituţiilor de stat.

Mesaje în preajma Preşedinţiei

Constantin Tănase, directorul cotidianului “Timpul de dimineaţă”
“În loc de tradiţionalul câine de pază, Jurnaliştii lui Voronin s-au transformat într-un juju căţel tărcat”

Voronin a format o uniune a jurnaliştilor lui. În loc de tradiţionalul “câine de pază”, jurnaliştii lui Voronin s-au transformat într-un juju căţel tărcat care în loc să latre la putere se linguşesc pe lângă ea. Această insuliţă mică, care se numeşte R. Moldova, provoacă insomnii în ultimul timp. Presiunea a devenit ţintă pentru jurnaliştii care încurcă puterii. În această atmosferă sunt imposibile alegeri democratice. “Cum ar putea să voteze corect cetăţenii, când sunt cu creierul spălat”?

Mihai Cimpoi, preşedinte USM
“800 de corespondenţi ruşi nu au nevoie de acreditare pentru că ei reflectă evenimentele aşa cum vor guvernanţii”.

Ne pare bine să ne vedem împreună, acolo, unde trebuie de apărat adevărul. Libertatea de exprimare este în pericol, eu aş zice că ea nici nu există. Marele interpret Nicolae Sulac spunea odată “pisica în ocol e liberă dar nu e slobodă”. Noi suntem liberi, dar nu suntem slobozi. Apropo, ce se întâmplă cu presa din R. Moldova. Singurul corespondent care reprezintă România, Cristina Dumitrescu, nu are acreditare. Dar 800 de corespondenţi ruşi, care lucrează în R. Moldova, nu au nevoie de acreditare, pentru că ei reflectă evenimentele aşa cum vor guvernanţii.

Val Butnaru, director “Jurnal de Chişinău”
“Spălare
de creier şi muzică ieftină”

Atunci când lipseşte spiritul adevărat al presei, cetăţenilor li se pune muzică. Cetăţenii se confruntă cu spălare de creier cu muzică ieftină. Trebuie să ne întrebăm de unde vine acest atac ridicol asupra postului de televiziune PRO TV? Explicaţia este una simplă. Instrumentele de informare acaparate de către comunişti nu au impact. Guvernarea înţelege atitudinea critică a presei faţă de propria lor prestaţie.

Veaceslav Ţâbuleac, director “Vocea Basarabiei”
Populaţia din R. Moldova a fost violată informaţional cu sprijinul CCA”

În R. Moldova există o singură presă, presa rusească. Populaţia R. Moldova a fost violată informaţional cu sprijinul CCA. Acum CCA are altă grijă să acorde frecvenţă canalurilor lui Roşca şi Voronin pentru ca aceştia să-şi construiască reţele informaţionale proprii.

Tudor Panţîru, jurist
Libera exprimare nu poate exista fără o presă liberă”

Nu există în Europa un stat de drept fără o presă liberă. Libera exprimare nu poate exista fără o presă liberă. Or, actuala guvernare înţelege importanţa presei şi o sugrumă. Este ilegal ceea ce se întâmplă în R. Moldova într-un stat democratic.

1. Care sunt reuşitele Puterii, vizavi de libera exprimare, accesul la informaţie şi dreptul la opinie, în anii de guvernare?

2. Dacă aţi avea posibilitatea să vorbiţi la TRM, ce mesaj aţi transmite?

Tudor Cebotărean

1. În afară de asuprirea presei nu s-a reuşit nimic. Au început mai timid din 2001, probabil pentru că nu aveau încă experienţă, dar cu timpul au acumulat-o şi au sugrumat presa.
2. Cred că noi n-am fost liberi cu adevărat niciodată, mai ales din 2001. Ca simplu cetăţean sunt sigur că n-a putea spune asta la TVM. Politicieni cunoscuţi nu au acces la acest post de televiziune, ce să mai spun de simplii cetăţeni care mai şi plătesc pentru existenţa acestui post. Trebuie să fii loial partidului ca să ai acces la televiziune.

Petru Pâslaru

1. N-au reuşit nimic. Cu ajutorul puterii pe care o deţin au luat toată presa.
2. Să fie aegerile adevărate ca să scăpăm de comunişt. Că de când ne chinuim şi tot degeaba. Oricum, toate sondajele se manipulează.

Mihaela Spătaru

1. A reuşit să ne închidă gurile în toţi aceşti ani. Să nu putem spune ce gândim, ci doar să reproducem ceva laudativ partidului. Pentru că altfel rişti să te trezeşti cu un dosar şi tot felul de intimidări. Au reuşit să instaleze cenzura şi să se răfuiască cu toată mass-media echidistantă. Promovate şi susţinute sunt doar posturile lor de televiziune sau ziarele.
2. Nu vorbim categoric la psturile de stat sau la EuTv pentru că este o mare ruşine să apari pe ecranele lor. Nici copiilor nu le permit să vorbească pentru aceste psturi şi mă doare că banii mei se duc spre minciunile lor.

Victor Postu

1. Au fost numai vorbe că presa este liberă, dar în realitate, se dezinformează pe toate căile populaţia. De exemplu, ziarul “Deşteptarea” din Nisporeni. Numai numele din el, dar în realitate numai minciuni scriu acolo.
2. Liderilor politici de dreapta le-aş spune să scoată dintrânşii rânza moldovenească şi să se gândească la interesele naţionale, ale întregii ţări., dar nu a fiecărui partid în parte.

Victor Gâlaci

1.Guvernul n-a reuşit nimic să facă decât să sărăcească populaţia şi să o aducă la disperare. Ne-au dus pe o cale greşită şi ne-au dezorientat. Majoritatea jurnaliştilor caută să arate lucrurile reale care se întâmplă acuma, însă conducerea, caută s-o scoată din calea sa.
2. Nu credeţi în gaşca parazitară comunistă. Ar trebui ca jurnaliştii să aibă drepturi care sunt exprimate în Constituţie şi care nu sunt respectate.

Alexandra T.

1. Nimic n-au făcut. Dimpotrivă. Jurnaliştii nu au drepturi. Doar celor de la Moldova Suverană, Flux, Antena C, EuTv sau Moldova 1 li se respectă drepturile. Restul primesc în cap cu bâta.
2. Foarte multe aş avea de spus. Căci am lucrat 40 de ani profesoară şi acum am o mie de lei. Banii care se dau foştilor pseudoeroi ar trebui folosiţi la construirea liceelor şi la îmbunătăţirea sistemului de învăţământ. Trebuie să lucrăm ca apostolii şi să umblăm din casă în casă pentru a le explica oamenilor ce se întâmplă cu adevărat.

Virginia Luzovschi

1. Nimic. A strangulat-o. Acuma nu poţi vorbi nimic liber. Am o senzaţie că trăim în anii `37 . Te iau din urmă ţi te urmăresc până dispari din calea lor. Nu ai dreptul să gândeşti sau să te exprimi liber.
2. Aş spune un singur lucru. Să se trezească din beţia comunistă pe care o avem acuma. E timpul să ne trezim din acest somn letargic.

Pavel Doroftei

1. Ei doar au distrus. Nimic nu au făcut. Jurnaliştii sunt presaţi şi li se interzice să vorbească. Nu mai au nici un drept.
2. Să ne străduim să intrăm în Uniunea Europeană şi să ieşim din acest jug.

Ana Bejan

1.Asta e democraţia: McCain când a pierdut alegerile i-a strâns mâna lui Obama şi a spus că acesta este şi preşedintele lui. Intelectualitatea de la sate este dezinformată. Dacă ne mai închid şi PRO TV-ul şi Vocea Basarabiei nu vom mai avea unde să ascultăm limba română. Presa scrie despre nelegiuirile lor, dar ei nu reacţionează deloc.
2. M-aş adresa în primul rând colaboratorilor de la TVM- dacă mai au un pic de demnitate să demisioneze. Pentru că ei dezinformează populaţia şi o fac pe banii noştri.


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

1 comentariu

  1. Mihai

    Azi, joi 13 noiembrie 2008 in incinta Consiliului Raional Ialoveni a avut loc o intalnire cu jurnalisti de la M1. Personal nu am fost acolo (mi-as fi dorit mult), insa mi-au transmis ca au fost ‘huiduiti’ si ‘suierati’. Tematica era: cum sa imbunatateasca emisiunile pentru a ridica popularitatea postului. Toti le-au spus in unison (pedagogi, lucratori din cultura, functionari): incetati sa mintiti oamenii macar si apoi mai vorbim si despre calitate!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *