Cu relaţiile de cumetrism, nănăşism, nepotism nu vom ajunge departe

446-nogailicInterviu cu Tatiana Nogailic, preşedinta Asociaţiei Moldovenilor din Italia: “AssoMoldave”

 

— În cei 12 ani, de când sunteţi plecată în Italia, cât de des aţi revenit acasă şi ce aţi constatat de obicei?

— La început, nu am fost doi ani acasă, timp în care nu mi-am văzut nici copilul, nici rudele. A fost o mare traumă pentru mine, pentru copil, pentru întreaga mea familie. Ulterior, am început să vin o dată, de două ori pe an. Au fost ani în care am reuşit să ajung şi mai des. Acum doi ani, am preferat să-mi petrec vacanţa călătorind cu un grup de persoane din nordul Italiei şi repartizând ajutoare umanitare prin sate. Am ajutat zeci de copii şi bătrâni. A fost o experienţă foarte frumoasă. Între timp, am reuşit să-mi perfectez actele necesare şi să-mi aduc şi copilul în Italia. S-a întâmplat să revin în R. Moldova şi de şase ori pe an, atunci când am organizat la Chişinău o conferinţă a tehnologiilor italiene. Era vorba despre mici întreprinzători care doreau să cunoască R. Moldova şi, eventual, să investească în anumite sfere.

Tatiana Nogailic

 • este stabilită de 12 ani la Roma, Italia. În 2004, a lansat Asociaţia Moldovenilor din Italia: “AssoMoldave”, contribuind la o mai bună comunicare între cetăţenii R. Moldova plecaţi la muncă în Italia.
 • A lansat un Ghid pentru orientarea şi integrarea socială a moldovenilor, volum de mare ajutor celor plecaţi în Italia.
 • A făcut în Italia studii de master.
 • În prezent este mediator cultural şi religios şi operator profesional pentru încadrarea socio-lavorativă a migranţilor.

— Când anume aţi plecat? Ce schimbări au intervenit de atunci?

— Când am plecat, erau comuniştii la guvernare. Acum avem o coaliţie la putere, alte realităţi. Când am plecat, nu erau atât de multe automobile parcate în stradă, în special în localităţile urbane. Acum traficul e foarte aglomerat, în condiţiile în care străzile sunt de o calitate proastă. Şi taximetriştii sunt sub orice nivel de cultură. Ascultă muzică la volum mare, iar angajatele dispeceratelor, cele care recepţionează comenzile, vorbesc doar ruseşte, la fel ca şi mulţi dintre şoferi. E atât de mult transport prin Chişinău, încât îmi imaginez cât de poluat este aerul. Am observat că prea puţini dintre cei de acasă se interesează ce muncă avem noi aici, cât de greu ne este. Sub aspect social, aceste plecări peste hotare au semănat în multe familii ură între soţi, între fraţi şi surori. Lipseşte un dialog civilizat între cei plecaţi şi cei rămaşi acasă. Se întâmplă că, după ani de zile, atunci când se întâlnesc rude apropiate, constată că nici nu au despre ce vorbi.

Când revin în Moldova, îmi place să circul cu troleibuzul, ca să văd cum s-a schimbat oraşul, de la ultima vizită. Observ puţine zâmbete, lumea pare mâhnită, supărată. Nu discută, iar dacă discută – doar despre probleme.

O altă realitate, observată de mine în Chişinău, a fost demolarea unor case vechi, monumente ale culturii, care fac parte din acest oraş. Sunt uimită cât de uşor se vând aceste terenuri şi cât de uşor este obţinută licenţa de construcţie în aceste spaţii. An de an urmăresc cum se pierde din frumuseţea unor străzi care, altădată, aveau construcţii originale, care păstrau în ele istoria Chişinăului.

Alături de această barbarie constat, an de an, pasiunea oamenilor de a scuipa seminţe de răsărită, oriunde s-ar afla. Acum ceva timp, eram cu un grup de italieni la Chişinău. Aceştia m-au întrebat de ce oamenii mănâncă seminţele papagalilor. Cum să le explici că lumea vine de la ţară, să vândă ceva în piaţă, dar nu-şi permite să intre în vreo cafenea ca să mănânce, ci îşi potoleşte foamea cu seminţe de răsărită. Am văzut cum persoane cu dinţii stricaţi nu se satură să ronţăie răsărită, scuipând fără jenă în stradă.

— Ce ar putea schimba Summitul de la Vilnius în viaţa cetăţenilor R. Moldova care au statut de migranţi?

— Cred că liberalizarea regimului de vize le-ar permite migranţilor să-şi viziteze mai des părinţii, copiii, familiile. Avem acum zboruri low cost, de 85 de euro dus-întors. Vineri putem lua avionul şi luni putem fi iarăşi la muncă, în Italia. Soţiile ar reveni mai des acasă, iar acest fapt ar contribui la menţinerea familiilor. Copiii s-ar confrunta cu mai puţine stări depresive, s-ar înregistra mai puţine acte de suicid sau tentative de omor. Femeile cu probleme de sănătate, după atâta muncă grea depusă în Europa, ar reveni acasă să se trateze, pentru că, după 10-12 ani de Spanie, Grecie sau Italie, majoritatea au probleme grave de sănătate.

Şi în economie s-ar schimba multe, banii migranţilor intrând mai sigur în circuitul economic al R. Moldova. Dar, ca Summitul de la Vilnius într-adevăr să aibă un rol în viaţa noastră, ar trebui intensificată lupta împotriva corupţiei, pentru a fortifica sistemul judiciar şi a schimba climatul investiţional. În lipsa corupţiei, s-ar deschide noi pieţe de desfacere pentru produsele moldoveneşti. Până la urmă, statutul de migrant ar dispărea odată cu înlăturarea barierelor pentru circulaţia cetăţenilor R. Moldova.

— Când spunem că vrem în UE, ce ar trebui să cunoaştem în primul rând?

— Europa înseamnă unitate prin diversitate. Acesta e şi motto-ul UE, cuvintele care au stat la baza primului document de drepturi umane al Revoluţiei franceze: “Liberté, égalité, fraternité”. Cine nu a mai ieşit vreodată din R. Moldova şi nu a vizitat Europa ar trebui să ştie că nicăieri nu te aşteaptă câinii cu colaci în coadă, cum spune bunica mea. Nimeni nu ne dă nimic pe gratis. E necesar să muncim, să manifestăm iniţiativă, să fim responsabili. Ar trebui să deprindem a achita toate taxele fără întârziere, să fim mai solidari, să cunoaştem limbi moderne, să fim mai informaţi. Aici, în metrou, prin unităţile de transport, te aşteaptă cel puţin trei reviste pe gratis, din care poţi afla toate noutăţile zilei.

Totodată, ar trebui să promovăm în funcţii mai mulţi tineri dintre acei care au muncit în Europa şi care cunosc cum anume pot fi schimbate lucrurile în localitatea lor. Aceştia ar putea implementa mai multe tehnologii noi în energetică, în sănătate, în educaţie sau în administrare.

În Europa se vorbeşte despre descentralizarea raioanelor, a regiunilor, despre regionalismul fiscal, astfel încât lucrurile să fie mai uşor de controlat, iar cetăţenii să ştie unde anume merg fondurile, cum este repartizat bugetul, cum sunt gestionate taxele. Ar trebui să ne gândim deja la acest lucru foarte atent, deoarece cu relaţiile de cumetrism, nănăşism, nepotism nu vom ajunge departe. Din păcate, în Moldova, toate funcţiile se repartizează după criterii de rudenie. Chiar şi preoţii obţin parohii pe criterii de rudenie, indiferent dacă au sau nu studii teologice.

— Prin ce se mai deosebeşte faţa Chişinăului de faţa Romei, pentru că se spune că ambele metropole ar fi situate pe 7 coline?

— La Chişinău, sunt şocată de publicitatea stradală care promovează băuturi alcoolice. Înţeleg că suntem o ţară vinicolă, producătoare de vin, dar e incorect să se permită o astfel de publicitate, în condiţiile în care R. Moldova ocupă primul loc în Europa la consumul de băuturi alcoolice. E mai puţină publicitate socială, în condiţiile în care nu ducem lipsă de probleme sociale. În ultimul timp, sunt întristată de această campanie “greencard.md”, care promovează exodul, de parcă în R. Moldova a mai rămas cineva.

— Sesizaţi, pe o reţea de socializare, o problemă extrem de complicată – problema transportatorilor din R. Moldova, care duc spre casă colete de la cei care muncesc în Italia şi aduc spre Italia “colete pline de dor şi miros de bucate tradiţionale”. Este adevărat că, uneori, aceştia sunt amendaţi în Italia cu 5.000 de euro, activitatea lor fiind considerată abuzivă deoarece lipseşte o licenţa bilaterală? Cum credeţi, care ar fi soluţiile pentru astfel de cazuri?

— Chiar aseară, un transportator mi-a spus că a fost oprit pe motiv că permisul de conducere nu era tradus şi autentificat în limba italiană. Astfel de lucruri se întâmplă pentru că lipseşte o licenţă bilaterală. În Ucraina, aceste probleme au fost deja discutate în Parlament.

Aici, în Italia, toate transporturile sub 3,5 tone nu sunt supuse licenţierii, fiind considerate transporturi umanitare. Doar de la cei străini se cer astfel de acte. În lipsa lor, amenzile sunt foarte mari, de 4800-5000 Euro. De obicei, controlorii cunosc pe ce drumuri circulă unităţile de transport de la noi şi le aşteaptă anume acolo. Unităţile de transport din alte ţări nu sunt amendate, doar ale noastre, pentru că nu facem parte din UE.

446-nogailic12— Aţi întrebat de mai multe ori… Cum explică autorităţile faptul că, nici până în prezent, nu a fost semnat cu Italia un Acord, de mult promis, de Protecţie Socială?

— Ştiu că, din 2009, ministra Valentina Buliga le cere colegilor săi italieni soluţionarea acestor probleme. Mie mi se pare că un astfel de Acord nu va mai fi semnat vreodată, deoarece ar genera un flux mare de bani din Italia.

Italienii spun că au pensionarii lor, pe care trebuie să-i asigure din fondul social, şi nu ar trebui să aibă responsabilităţi similare şi pentru migranţi. Din cauza acestor probleme, mulţi se orientează spre fondurile private de pensii.

— Anul 2014 este un an electoral. Credeţi că Chişinăul ar putea reuşi să implementeze votul electronic pentru migranţi, pentru a le asigura dreptul la vot?

— Ar fi de dorit. La ultimele alegeri am votat pe foi, pentru că nimeni nu se aştepta la o participare atât de masivă a migranţilor. Personal nu cred că Chişinăul, într-un timp atât de scurt, ar putea implementa votul electronic. Pentru asta e foarte mult de muncit. Cel puţin pe viitor ar fi bine să putem beneficia de un astfel de vot, deoarece majoritatea celor plecaţi chiar nu au posibilitate să participe la alegeri, locuind prea departe de secţiile de votare.

— V-aţi pronunţat, în repetate rânduri, în favoarea înălţării unui monument la intrarea în Chişinău, în cinstea şi în memoria migranţilor care şi-au sacrificat viaţa, sănătatea, tinereţea, familia pentru un viitor mai bun. Cum ar trebui să arate un astfel de monument?

— Aici am văzut chiar prin sate monumente dedicate migranţilor, care, pe timpuri, au salvat Italia de sărăcie, de umilinţă, de foame. Sunt şi muzee ce găzduiesc importante mărturii despre acei oameni. Şi alte ţări respectă memoria migranţilor care şi-au dedicat viaţa familiilor lor, plecând la muncă în străinătate, pentru a le salva de dispariţie.

Din păcate, la noi, nimeni nu efectuează vreo documentare serioasă a acestui fenomen. Sunt sondaje, alte acţiuni sumare, dar nimic fundamental. Aş vedea monumente dedicate diferitor categorii de migranţi. Bunăoară, în Federaţia Rusă muncesc mai mult bărbaţii şi tinerii. În Canada pleacă familii întregi, pe care eu le consider pierdute pentru R. Moldova. În Italia, vin în special femei (circa 69%). În Grecia, e un contingent mixt. În Portugalia, pleacă familii, pentru că primesc mai uşor cetăţenie. Despre Franţa nu există o documentare prea bună.

În general, migraţia a adus multă suferinţă. Eu aş vedea un monument înălţat între cele două clădiri de la Porţile Chişinăului. Ar fi, de exemplu, figura unei femei cu umerii aplecaţi de durere, de boală, de suferinţă, cu o valiză în mână, iar în urma ei, la 1-2 m, un copil care întinde mâinile după ea, iar ea nici nu întoarce capul în urmă. Am aflat că multe mame, atunci când plecau, nici nu le spuneau copiilor că pleacă. Dacă era prea dimineaţă, nici nu-i trezeau din somn, plecau singure. Statisticile spun că ar fi 150 de mii de copii abandonaţi. Un monument ar fi un simbol din care noile generaţii ar înţelege sacrificiul mamelor, al familiilor lor, în numele prosperităţii R. Moldova.

— Cum e situaţia pe piaţa muncii din Italia pentru cetăţenii R. Moldova? Unde munciţi dvs. în Italia?

— Eu stau la Roma, unde ne confruntăm cu o criză nemaipomenită. Ne contactează persoane stabilite aici cu 15 ani în urmă, acum fiind la vârsta de 50—60 de ani, care au rămas sau riscă să rămână fără un loc de muncă, deoarece angajatorii nu le mai acceptă, în special dacă sunt cu copii. Toţi vor la muncă persoane tinere, abile, care ştiu a conduce automobilul, au şi alte abilităţi. Se întâmplă că bătrânii de care au îngrijit ani în şir compatrioţii noştri decedează, iar în astfel de cazuri rămân fără un loc de muncă.

Aici a început lupta între săraci, între cei care muncesc la negru şi cei legalizaţi.

Am fost la un congres la care s-a discutat despre viitorul migranţilor în Italia. Acolo s-a constatat că, în ultimii ani, italiencele încep să presteze serviciile pe care, până nu demult, le prestau doar migrantele. Italienii, ajunşi în criză, îşi strâng centura şi îşi fac singuri curat în casă.

Din cauza şomajului, mulţi migranţi se reorientează spre Rusia. Mulţi deja au plecat. Unele familii se orientează spre Portugalia, unde, sub aspect social, sunt mai bine protejate.

446-nogailic56— Cât de mulţi dintre cei plecaţi revin în R. Moldova, iniţiind vreo afacere?

— Ştiu despre proiectul PARE 1+1, în cadrul căruia zeci de persoane au implementat proiecte de succes. Personal cunosc doar o persoană plecată din Italia în Moldova. Cunosc persoane care au încercat, dar, a doua zi, a fost prezentă poliţia. Ştiu că în R. Moldova e foarte greu să deschizi o afacere. E prea multă birocraţie, corupţie, lipsă de perspective.

— În ce condiţii aţi reveni acasă?

— Din păcate sau din fericire, viaţa mea e legată de Italia, deoarece copilul meu se formează aici, e integrat aici, am luat BAC-ul, masterul şi licenţa la facultatea de ştiinţe sociale. Nu văd care ar fi rostul revenirii mele. Mi-ar plăcea să fiu utilă R. Moldova. Aş reveni cu o singură condiţie – ca şi copilul meu să revină, el, însă, nu îşi mai vede viitorul aici. De altfel, mi-a spus că şi în Italia sunt mai puţine perspective şi că ar vrea să plece în Australia. Aşa sunt copiii noştri. El are idei clare despre viaţă. Una dintre condiţiile eventualei reveniri ar fi să existe mai puţină corupţie, birocraţie, oamenii să comunice altfel, societatea să fie mai sănătoasă. Aş mai vrea să dispară ardezia cancerigenă de pe casele din satele noastre. Avem atâţia olari, iar olanele, pentru acoperişul caselor, sunt mult mai sănătoase. Aş mai vrea să nu văd niciun om băut pe străzi. De altfel, de când sunt aici, în Italia,nu am văzut niciun om beat în stradă. Aici, fiecare băutură are timpul său şi se consumă cu măsură.

Altă condiţie ar fi să avem un sistem care funcţionează. Ştiu că avem legi, dar ele nu se respectă. Mi-ar mai plăcea ca nunţile în R. Moldova să fie mai simple, să nu fie organizate din fală, pentru a arăta ceva cuiva. Aici, milionarii fac nunţi mai simple decât moldovenii, în schimb, pleacă în călătorii ca să vadă lumea. La Roma, sunt moldoveni care nici nu au trecut vreodată pe la Vatican sau prin alte locuri importante. Mi-ar plăcea să revin în satul meu de baştină, să mă simt protejată, să nu am frică să merg pe stradă, să nu am frică să dorm în casă.

— Care sunt, în opinia dvs., complicaţiile migraţiei?

— Dacă vorbim despre Italia, foarte multe persoane se simt străine aici, suferă de sindromul Italia, deşi nu cunosc nimic despre acest lucru. Copiii migraţiei cresc cu depresii, iar din această cauză uneori sunt violenţi, răutăcioşi, nu-şi pot identifica perspectivele, şi toate pentru că cresc fără dragoste de mamă şi de tată. Anual, R. Moldova pierde un număr important de cetăţeni. Dacă autorităţile nu vor implementa unele proiecte, nu vor identifica noi instrumente de dezvoltare a economiei, în scurt timp, ne vom confrunta cu şi mai mari complicaţii. Din păcate, ai noştri nu prea au gândire de perspectivă, nu investesc banii. Sunt şi dintre acei care nu vor să rişte şi să investească în R. Moldova. Totodată, cei care ar încerca să revină, după 10—15 ani de muncă, nu mai pot exercita profesia de bază, deoarece au pierdut din ritm, din experienţă. Una dintre cele mai serioase complicaţii e destrămarea familiilor. Soţiile în Italia, soţii în Moldova. Aici, femeile muncesc închise în casă, multe duc o viaţă extrem de grea, dar cu toate acestea sunt urâte de soţii lor, rămaşi acasă. O familie nu poate fi salvată după 10 ani de despărţire, de gelozie, de scene, de neîncredere.

— Ce cunoaşteţi din istoria cărţii “Aripi frânte”, a tinerei autoare Alexandra Hanganu?

— E o culegere de 10 istorii dramatice despre viaţa unor familii care au luat drumul străinătăţii. Sunt destine ale unor oameni plecaţi în Italia, Spania, Anglia, Franţa sau Rusia. Cei mai mulţi dintre ei şi-au lăsat acasă copiii. De fapt, găsim aici şi poveştile unor copii care, de ani de zile, nu şi-au văzut părinţii. Obţinând statutul de “copii ai nimănui”, aceşti copii încep să ducă un mod delincvent de viaţă, cad pradă băuturii, devin victime ale violenţei şi abuzului sexual.

În Italia avem vreo 10 autori migranţi, care scriu despre durerile şi suferinţele migraţiei. Ei nu fac asta din plăcerea de a câştiga bani. Ei, pur şi simplu, vor să le spună oamenilor cât de greu le-a fost să plece. Alexandra, autoarea acestei cărţi, a vorbit cu diferite persoane, adunând istorii diferite. Fiecare migrant are o istorie a sa. Alexandra ar putea scrie sute de volume, din care oamenii ar afla despre adevăratele riscuri ale migraţiei.

— Vă mulţumim.

Pentru conformitate, A.G.

Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

39 comentarii

 1. Relu

  Fiind si eu la Roma, si aflandu-ma intr-o situatie delicata, m-am gandit sa apelez la d-na Nogailic, care conduce aceasta asociatie, numita “AssoMoldave”. Nu zic ca era obligata sa-mi rezolve problema, dar cel putin un mic raspuns la mesajul meu n-am primit! Iata unde este bunavointa, d-na Nogailic! Acum ma intreb, de ce am mai avea nevoie de aceste asociatii si in ce fel sunt dispuse sa fie alaturi de concetatenii nostri, atunci cand au nevoie?!

 2. eu

  fie painea cat de rea, tot mai buna e in tara mea, pacat ca nu se creaza conditii optime tineretului, daca azi nu se ia masuri concrete maine tara ar putea sa se transforme intr-un azil de batrani

 3. Lenuta pentru lelica

  D-lor si stimatzi cetàtzeni Moldoveni, lumea e facutà din culori,, dar din pàcate cine nu reuseste sa vadà adevarul sau mai bine zis sàl ìntzeliagà corect dar ìl ìntelege dupà modul si mintea lui, nimeni nui vinovat si dacà o badantà vìrà nasu ìn f…..du unei babe sii place mirosul asta nu ìnseamna cà toti moldovenii migrati trebuie sa facà ce fac unii lipsiti de minte, fiecare face ce stie sa facà si ce i se primeste mai bine, ca ìn cazul dat,Mai dativa seama ce scriti si cum scriti,E clar si asa ca vulpea cìnd nu ajunje la poamà spune c-ài acrà

 4. cimaron

  balcanismul de care nu ne putem debarasa.Cînd priveşti un meci de fotbal din Anglia sau Germania,nu ai să vezi spectatori că îşi aruncă coji de seminţe reciproc pe spate,dacă întorci foia spre Turcia,Bulgaria ,Romania,etc.se vede şi din satelit.Aşa că cumetrismul,năşismul,nepotismul,fac casă bună cu balcanismul…mă repet…

 5. lilica(CONSTIINTà LA DEJUN,LA PRINZ SI LA CINà )

  uauuuu FUDULIA II MARE a persoanelor care au ajuns la poamà!!!!

  orice lucru e respectat si esti respectat ,dacà lucrezi cinstit si esti responsabil!!!!

  cine cautà poama,vezi cà o gàseste in pantalonii italienilor sau altor sponsori 🙂

  CRED Cà VALORILE PERSONALE SINT MULT MAI IMPORTANTE CA FUDULIEA CELOR CARE PAPà POAMà 🙂

 6. Deportatul

  Avem atîtea mulţi cetăţeni a RM din diasporă cu biografii interesante şi cu foarte mari succese despre care practic nu se scrie nimic. De ce?
  Interesant: – cine are interesul, cu ajutorul ZDG, (şi care ar fi interesul ZDG ?) să o promoveze pe Doamna, fosta susţinătoare a PLDM la ultimile alegeri parlamentare? Pentru a pregăti o viitoare candidată în deputaţi din partea PLDM, sau “independentă” (?) din partea diasporei?
  – (01.08.2013) – http://www.zdg.md/oameni/pentru-multi-migranti-italia-pare-un-cosmar
  – (29.12.2012) – http://www.zdg.md/stiri/albinutele-lui-grigore-vieru-au-ajuns-in-italia
  – (26.05.2011) – http://www.zdg.md/social/dupa-arrivederci-avocati-si-psihologi

 7. mamma Roma

  Halal de noi Moldoveni, nu stim a aprecia conationalii care incearca sa-si schimbe destinul si pe linga toate ajuta si pe altii. O cunosc pe Nogailic si de cite ori am apelat la ea a fost disponibila. Tatiana , sunt femea care mai ajutat cind datorii de munca m-au dat afara fara sa-mi plateasca si mai indreptat la CAF , mai ascultat cind plingeam ca ma durea un dinte si tu mi-ai dat un medic Igor ucrainean sa platesc mai putin, ultima data ne-am intilnit la Tor di Vale cind tu dadeai o carte gratis la toti. Fata draga, Dumnezeu e sus si vede totul si sa stii ca si Isus Hristos a fost scuipat si batjocorit … dar noi suntem muritori de rind si tu nu poti sa placi la toti.

 8. vlad

  Pe lângă acele câteva replici care pe parcursul interviului se bat cap în cap , m-a uimit ” PROFUNDELE CUNOȘTINȚE ”în politica externă(Italia – Republica Moldova ) și domeniul arhitectural.O atenție deosebită și o studiere separată ,pare-mi-se, merită propozițiile: 1.Din cauza șomajului mulți(?)migranți se orientează spre Rusia. 2.Nu văd care ar fi rostul revenirii mele.(în Moldova (n.n.) NE PARE RĂU,DAR PREȘEDINTELE Asociației Moldovenilor din Italia AR FI PUTUT GĂSI O MULȚIME DE EXEMPLE POZITIVE DESPRE MIGRANȚII DIN ITALIA

 9. Adrian

  “— Anul 2014 este un an electoral. Credeţi că Chişinăul ar putea reuşi să implementeze votul electronic pentru migranţi, pentru a le asigura dreptul la vot?

  — Ar fi de dorit. La ultimele alegeri am votat pe foi, pentru că nimeni nu se aştepta la o participare atât de masivă a migranţilor. Personal nu cred că Chişinăul, într-un timp atât de scurt, ar putea implementa votul electronic. Pentru asta e foarte mult de muncit. Cel puţin pe viitor ar fi bine să putem beneficia de un astfel de vot, deoarece majoritatea celor plecaţi chiar nu au posibilitate să participe la alegeri, locuind prea departe de secţiile de votare.”

  Doamna Tatiana Nogailic votul electronic e un sistem foarte usor de implementat, sunt informatic de profesie si va confirm ca un sistem pentru vot electronic nu e nici complicat si nici scump. Avem nevoie doar de dorinta. Fiecare cetatean a Republici Moldova are un cod personal care e unic apoi fiecare buletin de identitate are si el un numar si o serie unica, acelas lucru si cu pasapoartele. Sunt date care le poste detine doar posesorii acestor acte. In Spania cetatenii pot sa voteze si prin conrespondenta utlizand posta. Daca ministerul de externe ar crea un portal web unde noi cetatenii plecati sa ne putem inregistra cu toate datele necesare pentru a ne autentifica, ca apoi sa primim invitatia pentru alegeri e un exemplu. Si nu mai vorbim de ambasadele si consulatele Moldovei unde se poate duce o evidenta mai bine controlata.

  Problemele pentru noi cei de peste hotare este distanta. Eu traiesc in regiunea Barcelonei si ca sa fac ori si ce gestiune ca cetatean al Moldovei trebuie sa plec la Madrid. Ca cost sunt 700 de km, ore de munca perdute s.a.m.d, acelas lucru se cere prezenta personala pentru luarea la evidenta consulara a cetatenilor Moldovei aflati in regatul Spaniei. Credeti ca eu sau alt cetatean o sa plateasca un bilet dus intors ca sa plece sa se puie la evidenta consulara? Pai NU. Cit nu ar costa scest lucru.

  Simplificarea lucrurilor e cea mai buna cale. Pe aceleasi pagini web ale consulatelor se pot crea formulare de inregistrare, cu cerinte pentru autentificarea cetatenilor.

  Dorinta, dorinta trebuie…

  Sa dispara sfera guvernatilor care nu doresc ca noi sa putem vota…

  Astept cu nerabdare ca sa pot sa-mi exprim dreptul constitutional fara a ma deplasa.

  Un salut.

 10. BelaRoma

  Documenteaza-te bine, ce fel de mediator religios este Taniusa, daca ea nici nu frecventeaza biserica noastra din Roma si nu are nici o relatie cu comunitatile religioase care activeaza in Italia. Si apoi ca AssoMoldove stii cate asociatii sunt in Italia care nu fac nici o branza?! Ai vazut ghidul de doi bani editat de respectiva?! Ori ti-a dat vreo 100 euro pentru publicitate??????

 11. Deportatul

  BelaRoma! Eşti categorică, posibil de situaţia în care te afli în Italia. E de înţeles.
  Mai sus eu am arătat că întardevăr i se face publicitate Doamnei şi care ar fi scopul.
  Să nu te miri, dacă cetăţenii manipulaţi (inclusiv migranţii) o vor vota ca deputat “indiependent” sau pe listele PLDM
  Regretabil că şi migranţii votează masiv pe acei care şi-au făcut averi de milioane – Voronin (PCRM)+Filat (PLDM)+Lupu, Plahotniuc (PD) însărăcind cetăţenii şi făcîndu-i pe cetăţeni să plece peste hotare la muncă.
  Toate cele bune tuturor!

 12. lilica(CONSTIINTà LA DEJUN,LA PRINZ SI LA CINà )

  eeeee bine…si CIOCIOLINA fost porno stea italiana a fost DEPUTATà pe 5 ani si acum are pensiune de 3000 euri 🙂

  toti ne ghindim la bàtrinete

  porno star,porno stop toti is politici si primesc bani mari numai datorità CONFLICTELOR,dar nu creatifitàtii!!!

  sint nevroticii si gunoiul UMANITàTII!!!
  chind majoritatea va trài nu din comoditate,dar din umanitate cred cà in politicà vor fi DOI politici pentru un milion de oameni,dar nu un milion de politici pentru DOI oameni………

  toti is sefi,toti is mari si toti tind spre politicà,acolo se bate din limbà si se sterge fundul de fotoliiu

  a murit ARTA………….creste,creste IGNORANTA MARE SI TARE!!!!!!!!!

 13. mamma Roma

  Lilica ai numai cuvinte de ura fata de aceasta persoana si am impresia ca esti si tu in ITalia, dar nu ai avut curajul, capacitati si dorinta de a evolua, a creste profezional si cu siguranta speli fundul la vre-o baba s-au mosneag. Tatiana a spus opinia ei aici, ne place noua sau nu, dar noi care comentam aici ne ascundem dupa un nume inventat. PROPUN SA AVEM CURAJ SI SA NE PREZENTAM . Telefonul si datele ei sunt in internet. Noi cine suntem ca sa judecam fara s-o cunoastem personal.?

 14. lilica(CONSTIINTà LA DEJUN,LA PRINZ SI LA CINà )

  intii de toate nu am judecat pe nimeni,dar am spus pàrerea mia!!!!!!!

  nu stiu unde este situatà URA,deoarece spàlind cu mindrie poponetele la babe in o casà de bàtrini pe o perioadà de 8 ani si apoi la fàbricile italiene de la NORDUL ITALIEI cu mindrie am ajuns la CETàTENIEA ITALIANà,dupà toate suferintele si sacrificiile!!!!

  cine crede sà il va apuca pe DUMNEZEU de picioare fàrà a suferi,deci A FACE ceea ce nu vrea(a merge contra sine insàsi,pentru a te cunoaste)nici odatà nu va reusi a fi ONEST CU SINE,A AVEA INCREDERE IN SINE,A SE RESPECTA PE SINE etc PENTRU CA A REFLECTA TOT CE NE DàM NOUà ALTORA!!!

  eu dacà nu am urà pentru mine,nu am urà nici pentru altii

  dacà tu mamma Roma ai recunoscut in ceea ce zic eu doar URA,esti tu care o ai in suflet….cine nu o are nu o poate recunoste!!!

  nu cred cà ai inteles ce am scris,dar asestea is problemele tale…STIEAM Cà TE VA ATINGE numele CIOCIOLINA 🙂

  nu cred cà trebue sà imi dau darea de samà unde am ajuns si cine sint…pot doarà sà iti spun din nou cu pàrerea mia::::::

  VAI A FARTI FOTTERE STRONZA E NON ROMPERE COGLIONE ALLA GENTE CHE LAVORA…sei una merda che non vuoi lavorare!!!!!!!!

 15. Nika

  Doamne, de ce suntem asa de rai si vedem peste tot doar lasitate si un scop secundar? Si doamna Nogailic e o persoana, nu poate ajuta toata lumea, dar face macar ceva! De unde atita ura? Chiar ca e o lupta intre saraci, care in loc sa se invinuiasca pe ei insisi pentru problemele lor, cauta alti vinovati, d-na Tatiana, rusii, cei ce au emigrat…

  Inainte sa-mi spuna Lilica ca-s stronza si eu, as vrea s-o informez ca lucrez. 🙂 Si nu mi-as permite niciodata sa deranjez pe cineva, care, aparent lucreaza din rasputeri pe site-ul la Ziarul de Garda, scriind comentarii.

 16. lilia

  Am citit de doua ori interviul Tatianei si la sigur voi mai reveni. Intrebari actuale si raspunsuri succinde si concrete. Stie sa foloseasca arma comunicarii, brava, complimente, sanatate si bafta in toate.

 17. Libertatea

  Doam. Tatiana, cind oamenii te vorbesc pe la spate, felicitari! inseamna ca sunteti cu mult in fata lor!! Nu va pierdeti pretiosul timp cu ”Morile de vint” marca Lili! ”Homo homini lupus est.”

 18. Boomerang

  Lilica, este imposibil de citit ceia ce ai scris, atata merda are. Sper sa ti se intoaca de 3 ori mai mult. Lilica, daca merda ai tot ranit in Italia inseamna, ca asta ti-a fost karma, merda ai aruncat- merda ai primit, de 3 ori mai mult, asta-i legea vietii. Boomerang. Pe Tatiana noastra sa n-o atingi. Ai sa ai dea face nu numai cu noi, cu gandurile noastre pozitive care o protejeaza, dar si cu Dumnezeu, fiinca el stie ce persoana pozitiva este Tatiana si cat de mult ajuta aproapele. Tatiana, iti doresc din suflet numai binele si ca Dumnezeu sa-ti fie scutul.

 19. Valentina

  Lilica, stimata doamna!Am avut si eu ocazia sa merg la munca in Italia de cateva ori. Acum sunt in Moldova si citesc cu mare durere in suflet ceea ce scrieti. Ma doare, ma doare mult faptul ca doar moldovenii din diaspora pot sa se urasca asa in loc sa se ajute unul cu altul si sa fie uniti. Urmariti cum se ajuta altii unul pe altul, de ce moldovenii unde ar pleca trebuie neaparat sa se barfeasca sa se certe si sa scoata tot gunoiul la iveala? Nu va veni nimeni de la Chisinau sa lucreze in locul Dvs pentru a castiga o bucatica de paine.Daca aveau grija de noi toti nu plecam prin straini. Ei isi fac interesele personale si fura care si cum poate. Voi cei plecati, sunteti altii. Nu trebuie sa va urati in halul acesta, ati plecat toti din aceleasi motive pentru a va putea intretine copiii. E adevarat ca nu toti pot fi parlamentari si presedinti de tari. E necesar si lucrul de ingrijitor si cel de maturator si cel de vanzator… Toate muncile sunt necesare si trebuie sa le faci cu mandrie si placere.Unii sunt satisfacuti de munca Tatianei altii de munca Dvs.Daca doriti si Dvs sa Va faceti o asociatie puteti s-o faceti, e liber oricine s-o faca. Va implor, nu continuati in halul acesta deoarece e foarte urat, nu cititi doar voi cei implicati in discutie dar fiind amplasat pe net citeste o lume intreaga. Cuvintele scrise la sfarsit chiar m-au jignit. Unei doamne nu-i sta foarte bine sa se adreseze cu asa sfaturi. Sper ca m-ati inteles. Succsese si o zi buna.

 20. lilica(CONSTIINTà LA DEJUN,LA PRINZ SI LA CINà )

  nu inteleg de ce và deranjazà asa tare PàREREA ALTORA…parcà vreti toti cu hurta sà imi inkideti gura 🙂

  cresterea interioarà,cresterea spiritualà, cresterea spatiului de la CONSTIINTà aceasta e profesia mia!!!

  de ce dacà và simtiti cinstiti si curati la soveste,de ce và agitati asa tare???

  EU AM PàREREA MIA,AM AVUT SI VOI AVEA..ceea cà vouà nu và place aceste sint problemele voastre!!!

  am fàcut orice lucru cu onestate si mindrie…nu as spune plàcere,numai pentru a fi respectatà de societatea in care LOKUESK ACUM!!!

  CE DOAMNEI TATIANA E INCURCà Sà RIDICE LA NIVELUL ITALIENILOR…IGNORANTA…SE TINE DE FUNDUL MOLDOVEI SI IN ITALIA 🙂

  DAI, TANIUSA Fà CEVA SI PENTRU ITALIA…VINà LA MINE IN CENTRU DE MEDITATIE…IA VEDEM CE ZICI TU LA O CARIERà IN ITALIA…nu baliga care o stringi tu din moldova si o aduci in ITALIA!!!

  SEI UN SPIA POLITICA,NON UNA PERSONA CREATIVA!!!

  as spàla fundul incà 10 ani si dacà trebue pinà la moarte,dar nu as dori o karmà,soartà de politician in moldova!!!

  bla…bla 🙂

 21. Cezara Sirbu

  Lilica, in primul rind invata a scrie corect. Apoi incearca sa-ti scrii parerea ta (daca ai ceva de spus), nu copia fraze care nu au nimic in comun cu articolul si nu le plasa fara sens doar din placerea de a publica ceva.Lasa spatiu pentru persoanele interesate cu adevarat de viitorul lor si a celor ramasi acasa. Esti libera sa folosesti si contra mea frumoasa ta fraza, care nu este deloc amuzanta, probabil e unicul motiv pentru care ti-au oferit cetatenia italiana (invata s-o scrii cel putin corect).
  Cit priveste articolul, putem accepta sau nu parerile dnei Nogailic, ne putem regasi in c eea ce exprima Dumneaei sau mai putin, totul este subiectiv. Urmeaza doar sa acceptam sau sa contestam cu educatie, cu respect si cu demnitate.
  P.S. “ciociolina” ti-ar corespunde tie ca nume (e o constatare, nu o insulta), Cicciolina e numele de arta corect al parlamentarei, care, spre deosebire de multi, a avut o “meserie” discutabila, dar nu si inteligenta.

 22. Alexandru

  Din pacate multe comentarii precedente nu se refera la continutul articolului, dar la persoana. Folositi instictul de a vorbi numai in loc sa folositi ratiunea pura. Che mi fotte a me chi e questa Tatiana Nogailic e che cariera a fatto? Important sa analizam daca a spus ceva condivizibil s-au nu? Daca nu sunt condivizibile e necesar ca cineva sa intervina si sa sa explice de ce? Daca ne convinge as putea sa fiu de acord. Acest comportament de a folosi instictul in loc de razio e indice de o cultura joasa. Comunistii, sovieticii nu ne permiteau sa folosim razio, fiindca ne-au educat cu cultul personalitatii: STALIN, LENIN, PARTIDUL,am fost costrinsi sa acceptam personalitatea lor, nu se discuta si aceasta a ramas inca in singele nostru. Dusmanii erau distrusi, nu in continut, dar in forma, asa cum incercati unii sa faceti cu aceasta Tatiana Nogailic, pe care n-o cunosc, dar condivid raspunsul ei dat jurnalistului si nu am argumente in merit la acest capitol.

 23. SILVIA

  Citind comentariile, am simtit o revolta launtrica catre natia mea. Din ce aluat sintem facuti, daca ne permitem sa ne uram in asa masura? Inteleg ,ca este o “regulare de conturi” , dar nu era locul si momentul potrivit. Sa folosesti un ziar , citit de atata lume , pentru a “turna” asa mirsavenii. Cand o persoana are ceva de spus, sa aiba curajul s-o faca de la persoana intiia, nu folosind pseudonime drept o perdea dupa care te ascunzi.De la bun inceput dai impresia unei persoane razbunatoare. Se vede ca cu ceva , Tatiana “nasolila” si cautai motiv de vendeta , dar e neserios , chiar meschin, Liliana. Nu o cunosc de persoana pe Tatiana , desi sint si eu de aproape 15 ani in Italia, dar am auzit de ea.Desigur nu poate place la toti, dar asta nu este o scuza de a folosi un limbaj ca la usa cortului, mai ales din gura unei femei.

 24. lilica insistà cu cresterea mintalà si SPATIUL CONSTIINTEI

  JUST Cezare…tie iti spun :vai a cagare 🙂

  eu sint aceea care sint…mà iubesc,mà accept si imi tràesc viata in armoniea prietenilor si oamenilor cinstiti,responsabili si care STIU CINE SINT!!!

 25. Nadia

  Draga lilicà, imi e rusine sa citesc ceea ce ai scris O femeie educata, cinstità si de clasà superioarà cum ai fi vrut sa rezulte, dar fara succes, din ceea ce ai scris …….nu demonstrezi toate acestea nici cit e negru sub unghie …ai judecat….si vei fi judecata…

  Tragem rusinea toata populatia moldovenilor pentru femei ca tine
  FàRà RUSINE, FàRà DUMNEZEU IN SUFLET, DE EDUCATIE NICI UMBRà …
  UN SFAT!!!! INVESTESTE TIMPUL TàU SA-TI REFACI PERSONALITATEA, CARACTERUL, CULTURA… SI NU UITA SI DE AUTOEDUCATIE DACà STII CE INSEAMNà (EXPLICATIE: ceea ce nu au stiut cei dimprejurul tau sà-ti ofere, indrumeze…etc) AR TREBUI SA-TI IEI SINGURA SI SA TE IMBOGATESTI
  SI INCA UN LUCRU… Oricine ar fi Tatiana sau altcineva ..UN LUCRU CERT ESTE NU ESTI TU PERSOANA CARE ARE DREPTUL SA OFENSEZE IN ASA HAL
  POATE TE TREZESTI NU NUMAI CU AVOCATUL LA USA DAR SI IN INCHISOARE
  Stii cum se mai zice la moldoveni….cu cit vorbesti pe cineva de rau cu atit o usurezi de pacate…. SPOR LA TREABà!!! 😉

 26. Deportatul

  Cătă zarvă! 1680 afişări, dar editoriale, care te pun să gîndeşti, unile nu au nici 200 afişări.
  MANIPULAREA cetăţenilor e în toi în mass-media, şi aici la ZDG.
  Cititorilor li se promovează insistent “omul lui F”, şi mai puţin, mai că deloc cine este de vină că cetăţenii harnici din RM sunt cei mai săraci di Europa şi mulţi plecaţi departe de familii din cauza sărăciei. Nu prea am văzut critici împotriva la PCRM+PLDM+PD cu Voronin+Filat+Lupu (Plahotniuc) care ne-au guvernat şi ne guvernează.
  Vedeţi că în sondaje “cei mai iubiţi” sunt tot acei care ne-au guvrenat şi urmaşii lor, care ne guvernează PCRM+PLDM+PD, dar PL cu Ghimpu şi Chirtoacă finf dur criticaţi de toate mass-media mai puţin vor fi votaţi de cetăţenii RM. “Trăim cum gîndim”, “Avem aşa guvern, dupa cum merităm”
  Sunt multe aşa asociaţii în italia, Franţa, Anglia, Canada,… Sunt multe persoane din diasporă cu mari succese. Dar aici se promovează insistent “omul lui F”

 27. Boomerang

  Masag catre TARANKAKARE nu prea are gargauni. Lilica,vazand in ce hal scrii nu este greu de inteles,ca nu stii sa scrii bine in limba romàna, scrii cu litera k in loc de c. Trebuie sa ai mai mult de 50 de ani, una care nu are clasa, o taranca din Italia, o TARANKAKARE tot taranca a ramas chiar daca a mai luat si cetatenie. Esenta a ramas aceeasi chiar daca te-ai poleit. In italiana tot nu scrii bine si cu Dumnezeu inca nu te-ai imprietenit. Pune màna pe inima, fa-ti un control de constiinta Lilica,si tu singura spune unde ti-i locul.

 28. lilica insistà cu cresterea mintalà si SPATIUL CONSTIINTEI

  Nadia nu citesc nici odatà sfaturile nimànui,deoarece eu nu dau sfaturi la nimeni nici odatà…inteleg cà vrei sà imi spui ceva din sufletul tàu ignorant suflat de la prietena iubità, deaceea si tie cu mare plàcere iti zic:VAI A CAGARE!!! 🙂

 29. lilica insistà cu cresterea mintalà si SPATIUL CONSTIINTEI

  MULTUMESC PENTRU ATENTIE…A FOST FOARTE VESEL STIINDà Cà IMI DATI IMPORTANTà…UAU UAU 🙂 🙂 🙂

 30. Deportatul

  1. Aceasta este o metodă de a duce cititorii în eroare cu adăugarea unei litere la alt nume, aşa a apărut şi “Deportata”. Dar are dreptul să o facă
  2. Acest articol este al patrulea despre această doamnă din italia. Pentru ce atăta reclamă i se face?
  3. În penultimul articol despre această doamnă pe 4 august 3013 eu am scris:-
  Bravo că e energică.
  Dar
  «Nimic nu se face gratis.Ce partid politic sta in spatele ei???»
  – mai sus este arătată adresa : -http://picasaweb.google.it/assomoldave. — Fotografii a Dnei cu Filat. (Alţi conducători de partide politice în Roma nu au fost, numai Filat?)
  http://www.youtube.com/assomoldave. — Fotografii despre vizita Dlui Leancă. De aici de la fotografiile «Alegeri 2010 ROMA» fotografia — https://plus.google.com/photos/118263624991660540842/albums/5544667707867329937/5544931218318973714?banner=pwa&gpsrc=pwrd1&pid=5544931218318973714&oid=118263624991660540842 — reclama PLDM. Pentru cine a lucrat Dna înainte de Alegeri 2010?
  – Se face şi gratis, dacă susţii Adevărul, Demnitatea Naţională. «Nimic nu se face gratis» — dacă susţii oligarhii pragmatici deveniţi peste noapte milionari guvernînd şi aducînd cetăţenii la sărăcie ca să plece la muncă peste hotare, inclusiv şi în Italia, politicienii care sunt împotriva scoaterii Armatei Rusiei de ocupaţie de pe teritoriul RM. Sau nu am dreptate?
  4. Sănătate tuturor!

 31. Deportatul

  “alte 75 de asociatii din Italia”, dar se face propagandă doar unei Asociaţii.(!?)
  Dar cîte mai sunt Asociaţii a basarabenilor şi în alte state !?
  De a te fotografia alături de cineva, încă nu înseamnă că susţii acel politician
  Bravo că e energică şi îşi face autoreclamă, sau că cineva are grijă să-i facă reclamă.
  Sunt probleme ale diasporei, şi în general a cetăţenilor RM, mai serioase şi mai importante
  Doamne ajută tuturor!

 32. Cezara Sirbu

  Lilica, nu esti macar nici comica in cele ce scrii, caci comicii fac lumea sa rida prin glume, de tine insa rid toti, pentru ca esti intruchiparea ignorantei si a arogantei. Precum repeti tu frazele tale copiate, caci nici pe acelea nu esti capabila sa le scrii singura, eu iti repet: invata macar alfabetul fie in sens direct, cit si cel al bunei educatii. Ma bucur ca te simti importanta pe spatele unui interviu facut acelei persoane care, mai mult sau mai putin, duce contul si de conationale ca tine. Succese.

 33. Deportatul

  Diaspora CUM GÎNDEŞTE? Diaspora, cetăţenii cei mai energişi plecaţi la muncă peste hotare din cauza sărăciei din RM, conştientizează rolul ei de situaţia actuală şi pe viitor a cetăţenilor RM, inclusiv celor din diasporă!?
  Ultimile sondaje arată că la următoarele alegeri vor fi votaţi cel mai mult PCRM, peurmă PLDM, dupa aceştea – PD, şi cel mai puţin PL cu Ghimpu şi Chirtoacă.
  Vom trăi şi vom vedea. Nu-i exclus că viitoare guvernare va fi PCRM+PLDM, sau PCRM+PD; cu toată marea propagandă proEuropeană a PLDM şi PD. Aşa a făcut şi în 2005 cu cursul proUE al PCRM. S-a uitat de acuma cum în 2009 PD ducea tratative cu PCRM şi Narîşchin (Rusia), dar PLDM ducea tratative secrete cu PCRM !?
  Dupa 3,5 ani de guvernare a lui Filat cu “Moldova fără Voronin”, PCRM cu Voronin este “cel mai iubit” în RM
  Dupa 3,5 ani de guvernare a lui Filat cu “Moldova fără sărăcie”, bunăstarea cetăţenilor nu s-a schimbat spre bine, dar de la BEM, Banca statului RM şi deci a cetăţenilor RM (inclusiv şi celor din diasporă), “s-au furat” 1 miliard 300 mln lei (despre “hoţi nimica nu se vorbeşte”)
  Care a fost scopul real a lui Filat pe 13 februarie a.c. desfiinţind AIE-2!? AIE-1 s-a destrus tot din cauza lui Filat, care n-a dorit să colaboreze cu coechiperii Lupu, Ghimpu, Urecheanu. De ce pe 13.02.2013 Filat l-a atăcat pe Plahotniuc, dar Leancă a format Guvern cu Plahotniuc, înlăturîndu-l pe Ghimpu (PL)!?
  Acum cînd UE dau foarte mulţi bani Filat şi Plahotniuc sunt pentru UE. Ce va fi cu RM, cînd Rusia le va da mai mulţi bani lor!?
  Dupa ce cetăţenii activi, foarte mulţi cu studii superioare, au plecat de nevoie să cîştige bani pentru familiile lor din cauza conducerii RM “independente” (aceiaş foşti mari activişti partidului comunist de pînă la 1991 – Snegur, P.Lucinskii, Voronin); diaspora masiv au votat pe urmaşii lui P.Lucinskii – Filat (PLDM) şi Diacov (PD)
  (- http://www.teatrultanase.ro/istoric_Constantin_Tanase__Pleac_ai_nostri_vin_ai_nostri_noi_ramanem_tot_ca_prostii-pfl1257.html)
  – Pentru-a câstiga o pâine,
  Multi o iau de la-nceput,
  Rătăcesc prin tări străine,
  Si cu asta ce-am făcut?
  – Pleacă-ai nostri, vin ai nostri!
  E sloganul cunoscut;
  Iarăsi am votat ca prostii,
  Si cu asta ce-am făcut?
  Nu Vă place că Ghimpu spune adevărul!? Nu Vă place că Ghimpu se enervează: – împotriva celor care au “prihvatizat” cu P.Lucinskii şi Voronin şi acuma guvernează doar cu gîndul la “prihvatizări”; -împotriva celor care declară că sunt “anticomunişti”, dar acţionează ca pe vremea cînd conduceau RM împreună cu comuniştii Snegur, P.Lucinskii, Voronin; – împotriva celor ce declară că sunt “proUE”, dar sunt împotriva scoaterei Armatei Rusiei de pe teritoriul RM şi dau Aeroportul Chişinău ruşilor, unui Aeroport cu mult-mult mai rău decît al nostru.
  Diasporei, ca şi majorităţii cetăţenilor RM manipulaţi, Vă plac acei care amăgesc frumos!?
  Diaspora gîndeşte ce trebuie de făcut pentru a avea condiţii de revenirea acasă, în R. Moldova !?
  Cînd oare noi, majoritatea cetăţenilor RM, inclusiv şi cei din diasporă, VOM GÎNDI ca cei din republicile baltice, ca cei din fosta R.D.Germană, pur şi simpu ca persoane care GÎNDESC !????
  Cît timp, noi cetăţenii RM inclusiv cei din diasporă vom permite să fim manipulaţi, popular vorbind – cît timp vom fi prostiţi!?
  Chiar ar fi interesant aici să citesc părearea Dnei Nogailic, “deportata” (avocata), altor persoane, inclusiv din diasporă

 34. lilica insistà cu cresterea mintalà si SPATIUL CONSTIINTEI

  “de tine insà rid toti” 🙂 cine sint acestea toti ???
  si de ce trebue sà mà intereseze pe mine cine si de cine ride???
  cine ride de altul,este el in realitate un ris in viatà!!!

  cine stie gramatica,cine se stie pe sine…fiecare cu directia lui aleasà

  VIATA NOASTRà ESTE FàCUTà DIN DIRECTIILE ALESE DE NOI INSàSI …nu sintem noi acei care sintem cine sintem,dar o proectie a situatiilor in care tràim

  dacà consideri cà eu ceva de undeva copii,inseamnà cà ceea ce skriu are un sens

  NU STIEAM Cà DISTRACTIILE MELE AU UN SENS 🙂

  se respirà

 35. Cezara Sirbu

  Nu STIAM ca imbecilitatea nu are limite. Distreaza-te in continuare, iti e suficient un deget. Mai si citeste ceea ce copiezi, poate ajungi sa si intelegi ceva. Cred ca toti au inteles ce directie ai ales si a carei situatii traite esti proiectia. Respira…

 36. claudia

  Nogailic asta nu are nevoe sa fie sustinuta de parti, locueste la Vatican si are po viata ca unii din noi viseazs. Da noi stam aici perdem timp.

 37. lilica insistà cu cresterea mintalà si SPATIUL CONSTIINTEI

  MULTUMESC CEZARE…sà nu imi dat voe TU sà imi tràesc viata asa cum o simt,cred cà nici nu eram sà o fac 🙂

  o!o

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *