Cifre record ale atacurilor asupra jurnaliştilor independenţi

226-kellyColectarea şi distribuirea informaţiei poate fi riscantă pentru jurnaliştii profesionişti. Atacurile asupra reprezentanţilor mass-mediei independente producătoare de ştiri ating cifre record. Reporterii, bloggerii şi redactorii se confruntă cu hărţuiri oficiale, urmăriri penale, atacuri fizice şi chiar omoruri.

“Deseori, guvernele şi cetăţenii vorbesc despre importanţa mass-mediei independente, dar nu întotdeauna realizăm pe deplin rolul unei prese libere în dezvoltarea şi întărirea democraţiilor. Ziua mondială a libertăţii presei ne oferă posibilitatea de a ne gândi la beneficiile pe care le aduce presa liberă şi responsabilă şi la cum ar fi lumea noastră fără presă independentă.

Mass-media profesională, responsabilă şi independentă este esenţială pentru dezvoltarea democraţiei. Mass-media constituie ochii şi urechile publicului. Mass-media colectează informaţii despre activităţile guvernului, ale liderilor din afaceri, ştiinţă, cultură sau sport şi informează publicul. Mass-media evaluează felul în care guvernul foloseşte banii contribuabililor. Ea ne alertează atunci când sunt înregistrate cazuri de corupţie cu implicarea oficialilor guvernamentali sau a unor persoane influente. Ea ne informează despre dezbaterile pe marginea politicilor publice şi ne oferă şansa de a ne prezenta punctul de vedere privind acele politici, regulamente, legi sau decizii pe care noi le considerăm adecvate, precum şi în privinţa deciziilor pe care le găsim inadecvate. Mass-media independentă permite ca toate ideile să fie evaluate de public.

Informaţia oferită de mass-media liberă şi responsabilă ne oferă posibilitatea de a lua decizii corecte atunci când urmează să alegem o şcoală pentru copii, să facem nişte cumpărături, să apelăm la un  medic sau la un oficiu guvernamental care ne poate soluţiona problemele. Mass-media liberă face legătura dintre cetăţeni şi lideri, ne implică în viaţa publică şi ne face auziţi în procesul de dezvoltare a naţiunii noastre.

Presa liberă nu este un lux

Un rol mai puţin remarcat, dar important al presei libere este cel pe care ea îl are în procesul de dezvoltare. După cum a menţionat fostul preşedinte al Băncii Mondiale, James D. Wolfensohn, «presa liberă este centrul absolut al unei dezvoltări echitabile. Dacă oamenilor săraci nu li se acordă drepturi electorale, dacă ei nu au dreptul la libera exprimare, dacă nu sunt puse în lumină cazuri de corupţie şi practici inechitabile, nu poţi construi acel consens public de care e nevoie pentru a aduce schimbarea. Presa liberă nu este un lux». Atunci când presa responsabilă şi independentă educă publicul, putem dezvolta şi îmbunătăţi sănătatea, agricultura, educaţia şi alte domenii. Noi împuternicim femeile şi minorităţile de a fi mai activi în societate. Noi protejăm mai bine cetăţenii vulnerabili. Noi prevenim mai uşor calamităţi de proporţii. Şi în lumea noastră globalizată fără o circulaţie deschisă şi corectă a informaţiei nici o naţiune nu poate participa efectiv în economia globală. Ţările fără o mass-media liberă rămân în urmă tot mai mult şi mai mult.

Colectarea şi distribuirea informaţiei poate fi riscantă pentru jurnaliştii profesionişti. Atacurile asupra reprezentanţilor mass-mediei independente, producătoare de ştiri, ating cifre record. Reporterii, bloggerii şi redactorii se confruntă cu hărţuiri oficiale, urmăriri penale, atacuri fizice şi chiar omoruri. Doar în anul 2007, conform organizaţiei Reporteri fără Frontiere, 1511 jurnalişti din întreaga lume au fost ameninţaţi sau atacaţi fizic, 887 au fost arestaţi şi 67 au fost răpiţi. Conform Comitetului pentru protejarea jurnaliştilor, în ultimii 16 ani 679 de jurnalişti au fost ucişi în întreaga lume în legătură cu meseria lor. În unele ţări jurnaliştii operează într-o atmosferă de intimidare şi hărţuire. De obicei, guvernele sunt cele care creează atmosfera de frică, presând mass-media să relateze doar ştiri în favoarea guvernanţilor, cerând jurnaliştilor să dezvăluie sursele confidenţiale de informaţie, ameninţând mass-media cu acţiuni juridice sau financiare inadecvate, intimidând jurnaliştii sau membrii familiilor lor, utilizând legi penale privind calomnierea pentru a pune în închisoare angajaţii mass-media.

Unde am ajunge fără o presă liberă? Liderii ar conduce guvernul, afacerile, sectorul academic şi alte sectoare, respectând doar interesele lor personale, neglijând preocupările populaţiei majoritare. Legile naţiunii ar fi aplicate în mod selectiv, doar în raport cu cei slabi. Corupţia ar creşte. Reformele ar stagna. Costurile unei afaceri ar spori. Cetăţenii ar pierde încrederea în guvernul lor şi s-ar detaşa de eforturile depuse pentru dezvoltarea naţională.
Independenţa mass-media este indispensabilă de democraţie. «Nu poţi avea o cultură politică democratică fără a avea o presă transparentă şi acces liber la informaţie», susţine Ellen Hume, director de cercetare la Centrul pentru mass-media civică de viitor al Institutului de tehnologie din Massachusetts, fost reporter la Wall Street Journal.
În ziua mondială a libertăţii presei recunoaştem rolul esenţial al mass-media libere şi responsabile în democraţiile noastre. În lipsa informaţiilor oferite de presa liberă, cetăţeanul este lăsat fără putere, iar democraţia şi prosperitatea ajung în pericol».

Kelly Keiderling,
însărcinat cu afaceri a.i. Ambasada SUA în R. Moldova

Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *