Principală  —  Interviuri   —   Anul 2008 în cifre

Anul 2008 în cifre

Anul 2008 a adus pentru Ziarul de Gardă mai multe provocări: vizite la poliţie, apeluri de la CCCEC şi Procuratură, ameninţări de la persoane care se refereau la SIS, ziare confiscate de autorităţi publice. Pe de o parte, toate acestea pot fi rezumate prin trăiri umane şi eforturi insistente.

Totodată, tot ce s-a întâmplat cu noi jurnaliştii, şi cu toţi cetăţenii R.Moldova poate fi spus clar în cifre, fără epitete. Urmăriţi mai jos 12 titluri publicate timp de 12 luni în Ziarul de Gardă, în care am evidenţiat cifrele care ne-au sărăcit, ne-au întristat sau ne-au desprorietărit.

Ianuarie

12000 dolari pentru închirierea unei mame

Mame din Moldova pe russurrogate.com

12 000 de dolari se oferă în Moldova unei tinere între 20 şi 32 de ani ca să devină mamă surogat. Compania care ia „mame în chirie” se numeşte „BiotexCom”, exact ca una dintre firmele acţionare ale băncii „Fincombank”.
(31 ianuarie 2008)

Februarie

900 de lei adaos la salariul ministerial

„Mita legalizată” pentru reprezentanţii statului

„Primirea de către funcţionari ai Ministerului Finanţelor (MF), Ministerului Economiei şi Comerţului (MEC), dar şi ai altor ministere a unor sume de circa 900 de lei lunar pentru participare trimestrială la şedinţele consiliilor de administrare ale întreprinderilor de stat, în calitate de reprezentanţi ai statului, nu este altceva decât o formă de „mită legalizată”, au declarat experţii.
(28 februarie 2008)

Martie

4 tone de combustibil pe cap de deputat

În serviciul statului, partidului şi al familiei: RM A, RM G şi RM P

Devizul de cheltuieli al Parlamentului pentru 2008 se pare că încurajează călătoriile „acasă”, deoarece prevede 4 560 000 lei pentru întreţinerea maşinilor din baza auto, ceea ce ar însemna circa 4 tone de combustibil pentru un cap de deputat. Economiştii spun că o asemenea cantitate ar fi suficientă ca fiecare alegător să se plimbe măcar o jumate de oră pe an cu maşina Parlamentului.
(20 martie 2008)

Aprilie

8 piloţi şi un avion – arşi de vii

Accident sudanez lângă Bacioi

Sudan a închiriat de la Chişinău o aeronavă şi a angajat mai mulţi piloţi. Aceste activităţi de business şi fraternitate ar fi rămas, poate, mult timp în anonimat, dacă nu s-ar fi întâmplat tragedia din 11 aprilie, când aeronava AN-32 cu numerele de înmatriculare ST-AZL s-a prăbuşit, distrugând 8 vieţi.
(24 aprilie 2008)

Mai

250 dolari în 30 de minute

Poliţiştii din afara legii

Un angajat al Departamentului Trupelor de Grăniceri (din cauza funcţiei sale în cadrul acestei structuri, V. a solicitat respectarea anonimatului) s-a adresat la Centrul de Combatere a Crimelor Economice şi a Corupţiei (CCCEC), denunţând că şeful Secţiei Urmărire Penală a Comisariatului de Poliţie Drochia, Adrian Rotari, şi un subaltern al acestuia, Eduard Cristian, au estorcat de la el 250 USD, invocând că, în schimb, va fi absolvit de calitatea de martor sau chiar de parte pe un dosar penal inexistent la acel moment. „Acolo, Rotari şi Cristian m-au ameninţat că risc să devin parte pe un dosar, cerându-mi să le aduc, în 30 de minute, 250 USD”, afirmă V.
(29 mai 2008)

Iunie

Încă 1 apartament cu 3 odăi

Un cavaler al Ordinului de Onoare cere apartament de stat

Atunci, potrivit presei, el a declarat că, de fapt, deţine un apartament cu trei odăi, un automobil şi venituri salariale pentru ultimii doi ani (date din 2007) în valoare de 155 mii lei, ceea ce ar constitui circa 6458 lei lunar.
(26 iunie 2008)

Iulie

666 cazuri de risipă şi 9 cauze penale

Milioane publice, pentru care nu răspunde nimeni

Potrivit raportului Curţii de Conturi pentru anul 2007, mai multe instituţii de stat şi administraţii locale, dintre cele supuse controalelor, au utilizat fraudulos banii publici. De obicei, aceste instituţii au depăşit cheltuielile prevăzute de buget sau au folosit banii publici contrar destinaţiei. Dar pentru cele 666 cazuri de consum nesăbuit al banilor au fost deschise doar 9 cauze penale.
(31 iulie 2008)

August

26 de miniştri în anonimat

Miniştrii – jucăriile preferate ale preşedintelui

Din 2001 până în prezent, în R. Moldova au fost demişi 26 de miniştri. În urma unor rotaţii, cei mai mulţi dintre ei sunt lansaţi în alte poziţii. Cei incomozi sunt înlăturaţi. Guvernul şi Preşedinţia nu au explicat niciodată acest fenomen. În repetate rânduri, presa a făcut publice activităţile ilicite ale unora, fie acestea din perioada de guvernare, de până la aceasta sau de după, în timp ce Aparatul Guvernului ne informează că nu există niciun dosar penal împotriva foştilor miniştri.
(7 august 2008)

Septembrie

10000 de cetăţeni au rămas cu dreptatea doar „pe hârtie”

Sute de condamnări ale Moldovei la CEDO

La 23 septembrie, pentru a 43-a oară, CEDO a condamnat R. Moldova din cauza neexecutării deciziilor judiciare. De această dată, Guvernul va plăti unui fost deportat peste 33 mii de euro.
(25 septembrie 2008)

Octombrie

4 poliţişti batjocorind 1 cioban

„Mi-au luat totul: şireturile, telefonul mobil şi 75 de lei”

Mihai Corobciuc îşi aminteşte bine de acea zi din februarie 2008, când s-a întâlnit cu nişte prieteni în Chişinău. Era una din puţinele zile când ciobanul a plecat la Chişinău. „Pe la orele 20.00, când am vrut să mă întorc acasă, în timp ce aşteptam autobuzul, s-a apropiat un poliţist care insista să îl urmez”, îşi aminteşte ciobanul.
(23 octombrie 2008)

Noiembrie

24 ari şi 70 m.p. pentru sediul PRCM

Kremlinul de la Chişinău

„Suprafaţa totală a terenului, oferită pentru construirea sediului PCRM, este de 24 ari şi 70 m.p.”, ne-a spus Igor Cristal, şeful Secţiei Relaţii Funciare din cadrul Primăriei Chişinău. După dimensiuni, terenul este comparabil cu un stadion de fotbal.
(6 noiembrie 2008)

Decembrie

20 000 Euro pentru postul de judecător

Ajunge judecător cel care are bani în pungă sau spete late

Să devii judecător în Chişinău este mai simplu decât îşi imaginează unii jurişti. Este suficient ca cel care candidează să obţină majoritatea voturilor secrete din Consiliul Superior al Magistraturii şi să fie aprobat de către preşedintele Voronin. Concursul rămâne foarte mare, iar presa a scris că în unele cazuri aceste fotolii „se cumpără” cu sume de până la 20.000 de euro. În acest an nota de trecere pentru funcţia de judecător a fost de 8,5, în timp ce juriştii care au luat note de 9,5 au rămas pe lista de aşteptare.
(18 decembrie 2008)