Adrian Nichifor, fiul lui Papuc şi al lui Gurbulea

273-nichifor2Interviu cu omul de afaceri Leonid Nichifor

— Dle Nichifor, aveţi tot atât de multe arme ca şi fratele dvs., Adrian? Că doar sunteţi fraţi…

— Am fost fraţi. Spun cu fermitate la trecut despre acest lucru. Eu am plătit cu sânge ca să nu mai fim fraţi, deşi nu a fost uşor. Până la urmă, nu eu am comandat moartea lui, ci el pe a mea. Nu el m-a luat în businessul său, ci eu l-am luat. Nu el m-a poftit la masă, ci eu l-am poftit. Sunt două lucruri diametral opuse. În matematică se spune că două linii paralele oricum se întâlnesc. Noi, ca fraţi, am devenit două paralele care nu se vor intersecta niciodată.

— Dacă ar cădea în genunchi, v-ar promite şi v-ar ruga să-l iertaţi, ce aţi face?

— Nu că nu l-aş ierta, pentru că de mult am o atitudine aparte faţă de el, ca faţă de un om care nu reprezintă nimic pentru mine. Nu-i vorba de iertat, pentru că nu ar schimba absolut nimic în viaţa mea.

— A mai împuşcat el pe cineva?

— Se vehiculează multe versiuni şi crime despre care se spune că le-ar fi comis. Le cunoaşteţi din presă.

— V-a mărturisit vreodată că are această slăbiciune pentru crimă?

— Cum să-mi mărturisească dacă eu vedeam că o are? Nu ştiu cum să mă exprim, ca să mă înţelegeţi, deoarece astfel de lucruri, oricum, nu pot fi înţelese. Nu-i un secret că în jurul fiecărui om există o anumită energie. Cea negativă niciodată nu poate fi neutralizată. În viaţa noastră de până la 2005, luam mereu asupra mea energia sa negativă. Tot timpul, când făcea vreo prostie, mă străduiam să o acopăr. Dacă supăra vreun om, acela nu venea la dânsul, dar mă căuta pe mine, să-i dau explicaţii. Eu am plătit pentru toate prostiile pe care le-a făcut el şi pe care eu, nu intenţionat, dar din frăţie de sânge, le-am tolerat ani de zile.

— Dar cum era Adrian în copilărie?

— Când era mic, îl puneai pe un scaun şi el nu se mai dădea jos de acolo. Ori îi era frică, ori nu ştiu ce era cu el. Nu pot explica acest lucru. Este un moment pe care mi-l amintesc din copilărie. Mai târziu, când crescuse deja, avea o mare pasiune faţă de animale. Într-un timp, îmi amintesc acum, avea sute de iepuri. Spunea că vrea să facă afaceri cu ei. De multe ori am spus că el este tragedia familiei noastre, şi ea, această tragedie, nu este venită din întâmplare peste capul nostru. Astăzi nu-mi este frică să spun că este un produs al fostei guvernări comuniste, al MAI-ului şi al Procuraturii Generale de atunci. Unui om, când îi inspiri putere şi îi dai de înţeles că i se permite orice în viaţa asta, ajunge un focar de risc, de pericol pentru familia sa, dar şi pentru societate.

— Cum credeţi, de unde atâta pasiune pentru arme la unii oameni din preajma noastră?

— E un fel de prostie, care persistă în societatea noastră. Mi-ar plăcea să răspund la această întrebare cu o celebră replică dintr-un film rusesc. Vine un individ să cumpere o armă şi îl întreabă pe proprietar de unde are atâtea. Acela îi răspunde lejer: “Eho voinî”. Este actual de spus că, la acest capitol, situaţia de la noi este un ecou, o amprentă lăsată de perioada sovietică.

— Este bogat? Cum explicaţi faptul că avea mai multe arme chiar decât Voronin?

— Începând cu 2005, nu mai pot spune prin ce metode făcea banii. Poate a fost remunerat pentru diferite chestiuni, poate i s-a permis să facă mai mulţi bani. Nu ştiu. Până a mi se întâmpla acea tentativă de omor, în principiu, cunoşteam câţi bani are şi cum îi făcea, pentru că eu eram cel care administra afacerile.

— Dar de ce ar fi trebuit, în acele condiţii, să vă condamne la moarte?

— Probabil, chiar eu am fost cel care a accelerat condamnarea mea. Îmi amintesc, într-un moment, i-am spus că ar trebui să ne separăm. Am propus acest lucru pentru a avea mai multă libertate în activităţile noastre, deoarece nu puteam face nimic fără ca celălalt să fie afectat.

— Ştiţi câte arme deţinea Adrian Nichifor până în 2005?

— Vreo 7—8. Maximum 10. Atunci nu avea încă această manie a armelor. Erau doar arme de vânătoare.

— Aţi mers deseori împreună la vânătoare?

— Eu, de vreo 10 ani, sunt vegetarian şi nu mă interesează deloc vânătoarea.

— A fost sau nu demonstrat că Adrian Nichifor a comandat omorul dvs.?

— Dar cine să demonstreze? Justiţia? Personal am fost la ex-procurorul Gurbulea în cabinet, în calitate de victimă, după tentativa asupra mea. El mi-a spus: “Tu nu prieteneşti cu cei care trebuie”.

— După 2009, în condiţiile venirii noii guvernări în R. Moldova, credeţi că Adrian putea fi judecat?

— Putea fi oprit, ca să nu comită crima pe care a comis-o acum două săptămâni. Sigur, în lipsa unei condamnări, nu putea fi închis, dar s-ar fi putut lua cel puţin o atitudine faţă de el, ca să înţeleagă că nu-i este permis totul. Credeţi că, dacă s-a schimbat conducerea, el a înţeles că nu trebuie să mai facă prostii?

— Nu a încercat acum familia sa să vă găsească şi să vă roage să-l ajutaţi încă o dată?

— Cu ce pot să-l ajut? Ce pot face eu pentru dânsul? Pot să-i fac condiţii mai bune de detenţie? Cred că el şi fără mine are condiţii foarte bune. Nu cred că astăzi eu ar trebui să mă deranjez pentru el.

— Cum comentaţi declaraţia ministrului de Interne, Victor Catan, care a spus că Adrian şi-a negociat predarea?

— Să vă spun exact cum cred? O prostie a domnului ministru. Şi declaraţia, şi negocierea.

— Nu mai aveţi frică pentru propria dvs. viaţă, după ce a fost închis?

— Conştientizez că, posibil, şi acum sunt forţe care urmăresc lichidarea mea fizică. Deşi ar putea exista astfel de riscuri, eu nu umblu cu pază, cu bodyguarzi. Poate că fac o prostie, neavând grijă de securitatea mea, dar nu pot altfel. În viaţa mea, nu am avut şi nu am duşmani. Nu trişez când spun acest lucru. Chiar dacă aş pune toată Moldova într-un rând, nu voi găsi un om în ochii căruia să nu mă pot uita. Cred că nu există nicio persoană care mi-ar reproşa ceva. În schimb, şi spun cu regret acest lucru, sunt foarte multe persoane care au procedat foarte urât în raport cu  mine.

— Aţi fost acasă, la Grozeşti, prin sat?

— Nu. Din 2005, nu am mai fost pe acasă. Nu mai am “viză” de intrare de atunci. Ultima oară am fost la Grozeşti în decembrie 2005.

— Dar părinţii nu sunt acolo?

— Tata a decedat, iar mama a făcut singură alegerea. Argumentele şi cuvintele mele nu au putut concura, au fost cu mult mai slabe decât banii şi atitudinea ei faţă de el.

— Se zice că, atunci când a împuşcat, era într-o stare gravă de ebrietate. El bea mult?

— Nu ştiu. Până în 2005, nu era pasionat de alcool. Într-un fel, eram omul datorită căruia el se menţinea între anumite limite. Nu era ceva forţat. Cred că până atunci mai avea ceva omenesc în el.

— Dar ce avea de împărţit cu omul pe care l-a împuşcat?

— Probabil, nu avea nimic de împărţit. Aşa mă gândesc eu. Nu-l cunosc pe acest om. Nu l-am văzut niciodată. Este din alt sat, e mai mic decât mine. Cred că şi Adrian nu avea nimic de împărţit cu el.

273-nichifor3— Avocatul lui Adrian spunea că va cere ca acesta să fie cercetat în stare de libertate. Aţi mai auzit despre astfel de situaţii când un asasin e cercetat la libertate?

— Am un răspuns foarte bun, este dintr-un banc rusesc. “Eto naşa rodina, sînok” (Aceasta este patria noastră, fiule – n.r. – în traducere din rusă). Suntem în spaţiul în care totul este posibil. Să vă dau un exemplu. Orice om din ţările fostei uniuni sovietice, nimerind într-o societate cu o viaţă normală, automat, se comportă altfel, multe lucruri nu şi le mai permite. Poate nu atât din frică, cât pentru faptul că apar în el nişte calităţi pe care ţi le conferă civilizaţia. Când revine acasă, odată ce trece frontiera, îi apare senzaţia că i se permite totul. Aşa-i şi în cazul lui Adrian, dar nu numai al lui. Eu nu cred că el este singurul de acest fel. Noi trăim într-o realitate dublă: omul ştie cum e corect, dar, ieşind în public, sau ajungând la putere, procedează absolut diferit.

— Credeţi că banii l-au stricat pe Adrian?

— Nu banii. Protecţia de care a beneficiat întotdeauna. Relaţia sa cu oameni cu funcţii înalte în stat. Dar, nimic nu e veşnic. Toţi sunt muritori. Chiar şi cei mai puternici oameni, care şi-au dorit să trăiască veşnic, au murit într-o noapte. Banii fac istorie doar pentru perioada în care eşti la guvernare, dar cu timpul adevărul iese la suprafaţă. Asta nu a înţeles Voronin, care va fi bătut în fund de istorie cât va exista istoria.

— Când credeţi că a avut loc ruptura? Când, dintr-un copil cuminte, s-a transformat într-un presupus criminal?

— Probabil, fisura s-a produs în barbarii ’90, când i-au fost insuflate anumite lucruri. Ruptura, însă, a avut loc în 2005, când şi-a permis orice. Mulţi au trecut prin criza de la începutul anilor ’90. Unii, oameni cu destin şi caracter, au rămas deseori în umbră, nefiind văzuţi şi promovaţi. Acest lucru s-a întâmplat deoarece astfel de persoane prezintă un pericol pentru cei fără destin şi fără caracter.

— Continuaţi să activaţi în business?

— Nu activez. Practic, nu am nimic. După tentativa de omor, am fost deposedat de tot ce am avut. Acum, mai mult, cred că nu mai pot activa aici. Am trecut toate instanţele din ţară, încercând să demonstrez că au fost falsificate acte juridice, fiind încălcată legea în raport cu mine. Peste tot am fost pus în incapacitatea de a mă mai mişca. Tot dezastrul la care am fost supus eu şi familia mea este foarte greu de suportat, fizic, dar şi moral. Deşi, s-ar părea, nu am rezistat cum ar fi trebuit, eu, totuşi, mă împac cu gândul că nu m-am frânt, că nu am făcut vreo prostie.

— Cum anume aţi fost terorizat?

— Soţia mea a fost ameninţată cu arma la cap. A fost fugărită din Moldova. A plecat cu doi copii, fără bagaje. Apartamentul mi-a fost furat în întregime, până şi parfumul din baie a fost luat. Pe urmă, a fost acea tentativă de omor. După ce am rămas, totuşi, în viaţă, a fost falsificat buletinul meu de identitate, după care am fost deposedat de cota-parte din toate afacerile. Până acum, dosarele stau nedocumentate în Procuratura mun. Chişinău.

— După schimbarea din 29 iulie 2009, se mişcă sau nu lucrurile din loc? Încearcă cineva să se lămurească cu aceste dosare şi să facă dreptate?

— Să fim serioşi…

— Veţi încerca, până la urmă, să vă reîntregiţi familia aici, în Moldova?

— Faceţi glume? Cine-mi garantează mie că nu se va întâmpla nimic cu ei? Procuratura Generală nu a făcut nimic. Trebuia să ia o atitudine faţă de aceste crime, dar nu a luat-o. MAI, fosta şi actuala guvernare, cineva trebuie să reacţioneze. Dar când?

— Aţi făcut vreun demers în justiţie de când a venit noua guvernare?

— Am făcut şi demersuri, şi plângeri, dar toate au rămas fără răspuns.

— Cum a fost să faceţi afaceri în perioada comunistă?

— Cât ţine de afaceri, cel mai odios dintre cele făcute de comunişti este faptul că au dat de înţeles, prin diferite metode, că judecătorii pot face orice, fără a fi pedepsiţi. În cel mai rău caz, va plăti oricum Guvernul, din banii tuturor, atunci când cazul va ajunge la CEDO. Comuniştii au infiltrat foarte bine în conştiinţa celor mai puţin cinstiţi că pot face orice. Mulţi s-au şi folosit de aceasta. Din această cauză, astăzi, mulţi nu înţeleg de ce spun că această crimă, comisă de Adrian, este produsul fostei guvernări. Răspunsul este foarte simplu. Omul a făcut acest pas deoarece a pierdut simţul răspunderii. Pe Adrian, aşa cum este el în prezent, l-au creat Gurbulea şi Papuc. Nimeni nu s-a gândit la consecinţe şi de ce acesta îşi permite de Anul Nou să facă canonadă cu trageri de armă, să împuşte vaca vecinului, dintr-o supărare.

— Ministrul Papuc ştia că Adrian Nichifor este deţinătorul celor mai multe arme în R. Moldova?

— Indiscutabil. Cum credeţi că a obţinut legitimaţiile? Ştiţi cum a scăpat Adrian de răspundere pentru omorul poliţistului de la Bălţi cu arma sa? Datorită faptului că nu era semnătura lui în registrul de primire a legitimaţiei de port-armă. Într-adevăr, nu semnase, iar acest lucru a fost posibil deoarece existau dealeri de-ai lui Papuc, pe care puteai să-i suni oricând şi să faci comandă de o armă. Un oarecare Scafaru, responsabil din cadrul MAI, se ocupa pentru Adrian de toate actele şi de procesul de înregistrare a armelor. Cătuşele care mi-au fost puse pe mâini atunci când a organizat atentatul asupra mea îi fuseseră dăruite lui Adrian de către acest Scafaru, la o zi de naştere. Am fost martor atunci când le-a primit, erau specifice, nu mai ştiu din ce făcute.

— Cine a fost găsit vinovat pentru acea tentativă de omor?

— Un oarecare Ruslan Stăvilă a fost condamnat la 8 ani de închisoare, dar nu pentru tentativă de omor, ci pentru tâlhărie. Ca să-l scape pe Adrian, Procuratura Generală, mai concret, controversatul procuror Gheorghe Murguleţ, care era atunci şeful Direcţiei de control al urmăririi penale în organele centrale ale MAI şi serviciul vamal, a ordonat să fie recalificat dosarul. Având ulterior toată libertatea, Adrian, împreună cu un oarecare Viorel Istrati, un alt controversat om de afaceri, au început un business comun cu nişte firme fantomă, cel puţin aşa figurează într-o listă la CCCEC. Anume cu o astfel de firmă, “Lanvitr”, au pretins ei atunci că vor să ia credit de la VictoriaBanc, simulând acea tentativă de luare de mită şi înlăturându-l astfel de la conducere pe Victor Ţurcanu.

— Dar cum fusese posibilă recalificarea dosarului din omor în tâlhărie?

— Iniţial, dosarul a fost pornit pe tentativă de omor, nici nu era posibil altfel, pentru că eram mai mult mort decât viu. Chipurile, loviturile le-aş fi primit în timpul atacului tâlhăresc îndreptat spre deposedarea mea de bunuri. Cătuşele nu au prea fost observate atunci. În momentul în care Adrian a început să figureze în dosar, pentru că suspecţii au divulgat numele lui şi suma cu care fuseseră răsplătiţi, a fost dată o comandă de sus şi cei reţinuţi au fost eliberaţi, după care au fugit peste hotare. Abia peste un timp, unul dintre ei a fost prins şi adus în Moldova. Când a reînviat dosarul, odată cu extrădarea lui Istrati, Adrian nu mai figura şi, respectiv, nu se mai putea pune problema omorului. Dar nu sunt atât de importanţi aceşti indivizi, mai important e cine a comandat această faptă.

— Din dosar, reiese că aţi fost victima unei tâlhării?

— Ce fel de tâlhărie poate fi, nu prea înţeleg. Ei m-au atacat în scara blocului, după atac pierzându-mi cunoştinţa. Nu ştiu cum, m-au legat, mi-au pus cătuşe şi m-au dus într-un subsol, la un garaj. Dacă era tâlhărie, îmi luau de prin buzunare ce le trebuia şi nu mă mai duceau hăt în subsol.

— Cum comentaţi afirmaţia avocatului lui Adrian precum că acesta nu are nici un dosar penal?

— Cu certitudine, nu este adevărat. Chiar dacă în dosar nu s-a făcut nimic sau dacă acesta a fost scos de pe rol, informaţia a plecat la Centrul de Evidenţă a Populaţiei şi Informaţie Operativă al MAI şi este suficient ca acestuia să-i fie retras dreptul de port-armă sau să se pună sub semnul întrebării anumite caracteristici necesare proprietarului armei.

— Veţi insista ca aceste dosare să ajungă să fie judecate şi să se afle adevărul?

— Care este rostul? Satisfacţie de la victoria cu orice preţ nu există. Probabil, avocata, Ana Ursachi, va insista mai mult decât mine.

— De ce, totuşi, reveniţi în Moldova, odată ce aveţi cetăţenia altui stat?

— Dar de ce ar fi trebuit să plec? Trebuia, până azi, să stau sub pat şi să mă tem şi de umbra mea? Nu vreau să spun că sunt cel mai puternic om şi că nu mă tem de nimic. Mi-i teamă pentru copiii mei. Omului poţi să-i iei totul, dar nu-i poţi lua şi dirija sufletul. N-am vrut să fug ca un laş, de frică. Acesta-i destinul.

— Cum aţi depăşit frica?

— Frica pătrunde în toată fiinţa. Nu ştiu ce am făcut. Probabil, nimic special. În locul fricii, peste un timp, a venit dorinţa de a lupta, pentru că au fost expuşi pericolului, fiind ameninţaţi, toţi oamenii dragi din preajma mea.

— Dar cum ar fi acum să faceţi afaceri în Moldova?

— Probabil, aş face şi eu la fel ca toată lumea, că doar toţi moldovenii fac afaceri. Îmi plac lozincile noii guvernări, dar de la acestea şi până la fapte e foarte greu de ajuns.

— Ştiţi cine administrează acum afacerile dvs.?

— La el au trecut toate, dar cu cine colaborează nu am idee. Se vorbeşte că el este sponsorul principal al Regimentului “Fulger”. Ce alte descifrări vă mai trebuie, în acest caz?

— Credeţi că, în aceste condiţii, “fraţii” de la  “Fulger” depun eforturi ca să-l salveze?

— Dar oare nu se vede? Este o zicală: mulţi se uită, puţini văd. Aţi observat, probabil, când a fost adus în sala de judecată, cu gluga pe cap, ofiţerul care era lângă dânsul s-a aplecat “cu respect” şi, probabil, l-a întrebat ce vrea. Sunt momente care nu trebuie descifrate.

— Ce aţi făcut pe 7 aprilie 2009?

— Eram în piaţă. Stăteam paşnic. Chiar am aşteptat să fiu luat de poliţie. Prietenii mei au fost arestaţi, eu fiind ocolit, nu ştiu de ce. Probabil, s-o fi gândit că sunt sătui să aibă probleme cu mine.

— Dar cum vi se pare viaţa de după alegeri?

— Tare mă revoltă faptul că, votând, toţi aşteaptă să vină respectivul şi să le rezolve problemele. Extraordinar! Îl votează pe cel care promite mai multe prostii. Eu nu vreau ca cel căruia i-am dat votul meu să vină să-mi măture prin casă sau să-mi dea ceva gratis. Vreau să-mi creeze condiţii ca să mă simt liber şi în siguranţă în ţara asta. E o aberaţie, dar poate ar fi bine să fie votată o lege prin care ar fi pedepsit violul politic, când de dragul votului se promit multe şi nu se îndeplinesc?

— Vă mulţumim.

Pentru conformitate, T.E., A.G.


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

17 comentarii

 1. de la prieteni

  Bravo LEONID, te cunosc foarte bine, esti un om cu suflet mare, trebuia de clarificat cu fratiorul tau, cu mult mai inainte, sa te ajute dumnezeu in toate ce faci, NOI O SA TE SUSTINEM, numai succese, numai inainte

 2. lera

  Stati un pic, ca daca pleaca Andrusa, iese Micu, un alt ucigas celebru. De curand PG si CSJ i-au facut maaare dezlegare la termen….

  • miron costin

   Dezlegarea, din cate am constatat, s-a făcut cu ajutorul avocatului sau, deputatul PLDM, Vitalie Nagacevschi…

 3. ionica

  Nici nu m-am gandit ca fratele lui Nichifor e astfel. Am citit ceva foarte deosebit. Tot respectul fata de Leonid. Da Vitalic se balbaia in fata lui Chirtoaca. Magar.

 4. Mara

  adicà banditul si ucigasul àsta deschidea usa cu piciorul la alti banditi in MAI si PG? càci spune-mi cu cine prietenesti ca sà-ti spun cine esti.bravà procuraturà si brav minister avem.de aia s-au dat in gàt, elucidànd evenimentele din aprilie.de nu erau ghimpu si chirtoacà,ciocneau paharele si azi.acelasi continut peste tot.dar pe “fulger”-ul àsta nu-l mai fulgerà tràsnetul? se considerà patronii lumii,siguri cà nimeni nu le poate veni de hac,”prietenind cu cei,care trebuie”,cum ar fi zubco si catan.afarà cu ei,cà n-au miscat un deget intru binele lumii,nu a banditilor,pe care ii sustin si azi.

 5. Victoria

  Stimati jurnalisti, tot respectul pentru astfel de articole dar nu credeti ca e cazul sa-i dati voie si lui Nichifor Adrian sa faca o replica la cele spuse de fratele sau? eu nu vin in apararea nimanui dar exista si o prezumtie de nevinovatie daca nu gresesc.
  Este condamnabil faptul ca un avocat iese la televiziune si face public niste invinuiri ne avind vre-o sentinta definitiva in adresa lui Nichifor Adrian, eu am privit declarațiile avocatei care spunea doar ca are probe multe dar nu a dat nici un exemplu si nici nu a aratat publicului ce probe are, mai mult ca atit un specialist in drept tre sa cunoasca despre prezumtia de nevinovatie! Altceva este cind fratele face aceste declaratii D-lui fiind un cetatean simplu poate sa nu cunoasca despre prezumtia de vinovatie dar un avocat? imi pare fff rau.

 6. Enisei

  Nu prea cred celor declarate de Leonid.Toata lumea din anturajul celor doi frati cunoaste ca la dispartirea acestora in 2005 90% din afaceri i-a revenit anume lui Leonid, lasindu-l pe Adrei cu o datorie de 12 mln lei si niste gherete de doi bani. Tot Andrei i-a luat toate casele si apartamentele. Dupa dispartirea acestora s-a vazut cine totusi e om de afaceri si cine-i trintorul cel mare.
  Sa stiti cu totii ca instinctul MAMEI nu da gres nici odata. De ce nu va intrebati de ce Leonid nu merge nici la mormintul tatalui sau?
  Daca Leonid a uitat de parintii sai, asta deja multe-mi spune.

 7. ghena

  da leonid foarte bravo, cît nu ţear face un frate de rău dar să ieşi şi s-ol vorbeşti în aşa situaţie şi să mai spui că mama ta a ales banii lui Adian dar nu copilul său, înteresant cred că la Grozeşti aveţi molluri cu Armani şi cu alte brănduri mari de aceia maică-ta a ales banii, ruşine ca fiu şi frate

 8. Lena

  nui frumos şi ruşine lui Leonid, eu nu cred că Adrian a comandat moartea ta, da poate invers?, căci numai un criminal adevărat poate să iese în aşa situaţie s-ol vorbească pe fratele său şi să spuie că mama s-a dezis de tine Leonid în partea banilor lui Adrian, mama nu schimbă copilul pe bani doar numai în caz că tu Leonid ai dorit săi faci mult rău fratelui tău mai mic, şi în locul tău aşi cădea în genunchi şi ai cere iertare de la maica-ta şi în faţa Domnului să te ierte pentru tot ceai spus căci aceia ce faci tu este cel mai mare păcat

 9. igor

  LEONIDDDD tu eşti un trădător de mamă, frate rude şi tot cei mai sfînt, înteresant dece tu cu aşa o frică mare îmblai liber fără bodigarzi parcă te temi să nu te omoare frăţiorul, dar din auzite am înţeles că Adrian avea bodig. poate invers Adr. se temea de tine că tu eşti un adevărat criminal care nu are nimic sfînt şi cred că chear tu eşti ruşinea familii Nichifor, mai bine mîşăştite acolo unde şi ai stat şi ai frică de Dumnezeu căci faţă de el sîntem egali ca şi faţă de mama ta voi.

 10. omul

  Leonid n-a omorit niciun om. Deci nu poate fi rusinea familiei. Rusinea cea mai mare a familiei poate fi un ucigas. Timpul va descoperi cine spune adevarul.

 11. Mara

  auzi tu,leonid,”nu-i frumos si rusine”,cà ceilalti las-sà omoare càt vor,cà asa-i moldoveanul,coadà de càine,justificà orice màrsàvie,chiar si omorul,si-l invocà si pe dumnezeu incà,cà azi cozile de càine se duc la bisericà,pentru cà-i la modà,altfel ar sti,cà in fata lui dumnezeu cei 2 nu sunt pe aceeasi treaptà:leonid va trece cele 24 de poduri,iar fratele ucigas va fi oprit.asta pentru cei ai dracului de “credinciosi”,cà pe mine mà intereseazà realitatea,faptele,dovezile conform articolului,iar dovada e cà unul impuscà oameni ca pe iepuri,noi,in loc sà condamnàm c-r-i-m-a,sàrim càlare pe celàlalt,care a suferit,a suportat,umilit,gol-pistol el si familia lui.cine dracu sà ne ia in serios cu o astfel de “materie cenusie”? europa? la ce etapà de dezvoltare a creierului e un individ,cànd justificà si incurajeazà un omor? ba chiar càteva,in cazul nostru.am mai zis:ne mai intrece cineva la imbecilitàti si idiotism? eu nu cred,cà un cap sànàtos poate judeca in halul àsta.dacà cineva nu-l inghite pe leonid,e treaba lui si sà fie sànàtos,e o reactie normalà,dar o poate manifesta in o altà manierà,fàrà a ridica in slàvi ucigasii.schizofrenia e periculoasà pentru societate.

 12. Saniok

  Adrian e un om ku inima el foarte multi oameni a ajutat el singur sa chinuit pentru afacerea lui si pe Leonid la ajutat o fetita din grozesti ii trebuia 20000 de mii de lei pentru operatie familia era saraca si nu avea bani Adrian a auzit de necazul acesta si ia dat banii familiei pentru operatie si in ziua de astazi fetita mai traieste datorita lui Adrian si multe lucruri bune a facut a facut ferestre si usi la biserica a ajutat scoala ori ce copil intra in magazin le cumpara rechizite scolare si inbracaminte Adrian nu a comandat umorul fratelui sau mama lor tine cu amindoi ce este vinovata daca Leonid nu vine sa o viziteze de 6 ani de zile ia plinge ca fiul ei Leonid a parasito Adrian o viziteza intotdeauna voi nici nu stiti prin cite trece mama lui si nici nu stiti cite lacrimi si durere cum poate o mama care ia nascut pe amindoi sal aleaga pe un fiu care are bani asa ca mama lor ii iubeste pe amindoi si tine cu amindoi ia Adrian nu este un criminal de unde stie Leonid ce sa intimplat el macar nici nul stie pe Iurie Pirlici cel care a decedat asa ca oameni buni Dumnezeu ii iubeste pe toti si numai el poate judeca oamenii cum credeti de ce Adian niciodata nu a spus de rau de fratele sau Leonid????pentru ca el tine la el si sa stiti singele apa nu se face

 13. Mara

  deoarece mereu mà bag in rht,am sà incerc si de data asta.adicà e un om cu “inimà”,dar,oleacà,a omoràt niste oameni.bàààààààà,caraul.toate “meritele”,pe care le pui pe fir,nu valoreazà o ceapà vizavi de viata unui om,sau trebuia sà te impuste pe tine ca sà intelegi atàta lucru? “adrian nu este un criminal”,bàààààà,a omoràt un om in public cu o sutà de martori (nu e prima datà),asta conform legii,se numeste criminal,dacà nu stiai.sau tu provoci aici si iei lumea peste picior? si eu as arunca cu banii de la etajul 8 ca si àsta,ca si alejka,dar banii mei is munciti,asudati,sacrificati.tu crezi,cà stàtea in balegà pànà la gàt,apoi se dàdea in actiuni de caritate? ai tu idee de la càtà lume a luat pàinea de la gurà “binefàcàtorul” tàu ca apoi sà se prefacà,cà-i cel mai bun din lume? acesti tàlhari de drumul mare,dacà ar plàti statului taxele,declaratiile pe venit la zi,apoi statul(nu sarlatanii) ar avea de unde sà plàteascà operatia si fetitei din grozesti si multe alte chestiuni ce tin de stat,nu de criminali ca àsta,ca micu si plinà moldova de “binefàcàtori” de a tàlhàri statul si a làsa lumea in chiloti.nu mai imbrobodi lumea cu dumnezeu si cu sàngele …,cà-i apà chioarà.càt priveste raportul pàrinti-copii.dacà una a nàscut,incà nu inseamnà cà deja e mamà,in misiunile unei mame mai intrà muuuulte alte chinuri si un astfel de raport intre frati inseamnà,cà banul a tras mai mult ca instinctul de mamà.are leonid motivul sàu,ce-i bun si frumos nimeni nu refuzà.si ultima:de ce nu reprosati zdg,cà nu ar fi drept nimic,cà nu e un ucigas,cà nu a pus pe cineva in mormànt.de ce incercati sà tumàniti cititorii? pentru cà sunteti siguri,cà zdg are fapte,de aia và bàgati unde e veriga slabà.

 14. Saniok

  Auzi tu Mara da de unde shtii tu kum a facut banii ?? macar el a facut bine da tu ???? tu eshti invidioasa ca el are bani dar cine te inkurka sa faci bani ca si el ??? tu nu ai vazut ku okii tai ce sa intimplat cu adevarat tu pur si simplu ai auzit de la stiri toate minciunile si acuma comentezi de rau tu mai bine tiai cauta de viata ta nu de ale altora tu macar nici nul stii pe Adrian bravo lui ca a fost destept in viata si a facut bani tu esti sigura 100% ca anume Adrian Nichifor la ucis????????daca nu stii atunci mai bine inkide gura stii kum vorba ceia daca judeci judecat vei fi un criminal nu poate face bine nu toti care au bani multi fac bine dar Adrian a facut el singur sia facut banii si nu a furat de la oameni cum zici tu. cine tii vinovat ca tie tii lene sa faci bani multi ca el ?? cum tu muncesti cu sudoare si faci bani asa si el munceste si nai nici un drept sal judeci.numai oamenii care au invidie comenteaza de rau iar de mama lui nu te lega ca faci un mare pcat si greseala ca il numesti pe Adrian criminal uitete la tine ca nu esti mai curata asa ca cautati de treaba si dute mai bine la biserica si cerei Domnului iertare da nu judeca oamenii

 15. bunica

  poate pentru ei, in familie, are importanta cine-i Cain si cine-i Abel, dar aceasta oare micsoreaza tragedia? Sarmana mama. sarmanii de noi, la ce am ajuns… Dar Dumnezeu ne ofera TUTUROR un loc sub soare. Numai in teoriile evolutioniste trebuie sa omori semenii pentru supravietuire. Cand vom intelege oare?

 16. magda

  Un lucru este clar, caracatitele Adrian Nichifor nu stau dejeaba, dupa comentariile plasate de “adoratori” si desigur nu fara contributia avocatului, despre care se stie cine a fost , se face impresia ca Adriancik este “bojii oduvancik”, nu preamo inger, drept ca cu mitraliere, tancuri, pistoale, automate si un sir de jertfe, care acum nu vorbesc, tocmai din motiv, ca stiu, ca “drujbanii” stau de garda si desigur vor lua masuri.Nu inteleg, de ce Turcanu de la Victoriabank tace, lau strunit si pe el, chiar atat de bine?!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *