Principală  —  IMPORTANTE   —   15 ani de ZdG. Cunoaște…

15 ani de ZdG. Cunoaște echipa care face posibilă apariția Ziarului în fiecare săptămână

Astăzi, luni, 29 iulie, ZdG împlinește 15 ani de activitate. Cu această ocazie, am decis să prezintăm cititorilor într-un mod inedit echipa care face posibilă apariția ziarului în fiecare joi. Pentru a nu fi acuzați de subiectivism, am ales ca membrii echipei să se prezinte unii pe alții, iar procedura s-a făcut prin tragere la sorți. Vă mulțumim că ne citiți!

Alina Radu

Alina Radu este directoarea Ziarului de Gardă, dar şi directoarea pe care toţi ar dori să o aibă. Pentru activitatea sa jurnalistică, a obținut numeroase premii naționale și internaționale, pe care însă le tratează cu o modestie aparte. Este o femeie puternică, curajoasă, înţeleaptă, dar şi cu mult simţ al umorului. Pentru noi, Alina este omul care inspiră. Ea este cea care ne uneşte pe toţi în cele mai grele momente şi în cele mai încărcate zile. Are un sfat şi o vorbă de încurajare pentru fiecare. În redacţie, prezenţa sa emană zilnic o doză de energie. Despre începuturile ZdG povesteşte de parcă ar spune cea mai frumoasă și mai luminoasă poveste din viața sa. Când vorbește, e numai dragoste şi dăruire. Cu un anumit prilej, Alina ne-a povestit că a decis să devină jurnalistă încă de la grădiniță. A început să corespondeze şi să scrie articole pentru ziare pe când era elevă. A făcut Facultatea de Jurnalism, dar şi numeroase instruiri peste hotare. Din 1989, activează în acest domeniu. Alina a arătat în repetate rânduri că încrederea şi curajul trebuie să fie mereu la îndemâna unui jurnalist.
Diana Severin

Aneta Grosu

A venit de la Drochia la Chișinău să facă facultatea, dar și să facă rebeliuni în jurnalism. A fost non-conformista care a acționat în judecată TVM, care a spus lucrurile verde în ochi administrațiilor instituțiilor media care nu și-au respectat angajamentele.

În 2004, Aneta Grosu a devenit co-fondatoarea și redactora-șefă a ZdG. De atunci, în această redacție există un singur om care a citit toate textele timp de 15 ani. E adevărat, că și unii colegi au citit multe dintre texte, dar din plăcere și interes profesional. Aneta însă le-a citit din obligația statutară, dar și interioară, ca textele să fie interesante, ca ziarul să fie bun. A ghidat mulți tineri prin hățișurile jurnalismului, arătându-le cărarea cea mai scurtă spre afirmare profesională. Dar câți oameni a ascultat, dintre cei care vin la redacție cu torbe de hârtii și saci de probleme… Îi plac lucrurile făcute repede, oamenii veseli, călătoriile. Dar cel mai mult îi place să consume zilnic cea mai nouă carte a vieții ei – cartea bucuriilor, frământărilor și năzbâtiilor nepoțelului ei Ștefan.
Alina Radu

Victor Moșneag

Dacă m-ați întreba fără de cine ZdG nu ar mai fi la fel, v-aș spune – fără de Victor Moșneag. Dacă m-ați întreba de ce, v-aș răspunde – pentru că Victor este creierul redacției. Nici o știre nu apare pe site, fără a fi consultată cu Victor. Nici o pagină de Dosar nu apare în ziar, care nu ar fi semnată de Victor. Nu este zi ca cineva să nu sune la redacție și să spună că îl caută pe Victor, și nici un vizitator al redacției nu pleacă fără să vrea să-l vadă pe Victor.
„Eu mă mir cum de Victor Moșneag mai calcă pe pământ”, a zis într-o zi un cititor al ziarului, facând referire la subiectele cu impact pe care le investighează și la riscul la care se expune, realizând dosarele pe care le semnează. Când i-am spus lui Victor ce gînduri au cititorii, el doar a schițat un zâmbet. Și nu pentru că nu i-ar fi plăcut, dar pentru că mereu pune la îndoială tot ce vede și aude. Eu îi mai zic Toma Necredinciosul. Să îl convingi pe Victor de ceva, îți ia timp și efort. La fiecare afirmație, el are replică. La fiecare argument, el are contraargument. Iar când într-un final reușești să îl convingi, sentimentul unei bătălii câștigate îți este asigurat.
Să arunce bombe informaționale, este ocupația lui preferată. „Cine vrea să facă o știre bombă”, auzim cel mai des de la el în redacție. Nu știm cum, dar el mereu află totul înaintea tuturor. Întotdeauna știe cum și de unde să obțină informația. Pe cine să sune și opinia cui să o afle. În final, iese o știre genială. Pentru că și el e genial. Iar acesta, probabil, e unul din lucrurile pe care noi, colegii, nu îl punem la îndoială, când vine vorba despre Victor Moșneag.
Ludmila Bogheanu

Anatolie Eșanu

Anatolie Eșanu a venit la Ziarul de Gardă acum patru ani, inițial, pentru un stagiu, după care a decis să rămână, ce-i drept, part-time. Între timp, Anatol încerca să facă alegerea între două joburi, pentru ca, într-un final, favoritul (ZdG) să câștige această bătălie crâncenă. Ce face Anatolie? Păi, investighează, filmează, montează, rezolvă probleme tehnice și este mereu în căutarea VIRGULEI. Dacă aceasta lipsește, îți împrumută de la el. Dacă e una în plus, ți-o ia și o păstrează în buzunar pentru „zile negre”. Anatolie poate fi lesne recunoscut drept reporterul/cameramanul, după care se fugărește așa-numitul preot „cu măciuca”. Ce-i drept, Tolică al nostru e mai iute de picior. Datorită acestui fapt, imaginile video rămase intacte au scos la iveală o lume a cerșetorilor „fără mască”. Viteza prietenului nostru cred că se datorează și antrenamentului riguros la sală, dar și întâlnirilor săptămânale cu prietenii la un meci de fotbal. Astăzi, munca de reporter o împarte cu cea de părinte al unui fiu de nici un anișor. Va păși oare micuțul pe urmele tatălui său, venind la ZdG? Vom reveni cu detalii în următorii 20 de ani…
Olga Bulat

Petru Grozavu

Petru s-a născut la Dunăre, a copilărit între nuferi, pescari și pichetul de grăniceri care despărțea Basarabia de România și de Europa. Tot ce a făcut ulterior în viață poartă amprenta acelui univers. A vorbit o română pe care nu au putut-o distruge hotarele, regimurile sau sărăcia de cărți românești. Ba mai mult, atunci când și-a început cariera de jurnalist la Radio Moldova, în plină epocă sovietică, româna lui de la Cartal enerva de tot Glavlitul (structura de cenzură sovietică obligatorie în instituțiile de presă), dar Petru Grozavu nu a cedat, pur și simplu, i-a convins pe toți că limba maternă nu o poți scoate din om nici măcar cu KGB-ul la ușă. La ZdG Petru a scris editoriale politice timp de 15 ani. Știți ce înseamnă asta? Să observi non-stop fauna politică pestriță, în majoritatea ei pizmașă, egoistă și coruptă, să scrii despre toți și să rămâi lucid. Este o muncă grea să observi cum se nasc lideri defectați, cum se înalță abuziv și cum pleacă nepedepsiți.
Petru Grozavu este memoria politică a ZdG și a R. Moldova. El i-a urmărit (cu penița) pe toți actorii din parlamente și guverne, le știe slăbiciunile și vanitățile. Ar putea scrie o enciclopedie politică. Poate ar fi făcut-o, dacă ar fi avut mai puține obligații pentru ZdG și cursul Dunării mai aproape.
Alina Radu

Diana Gațcan

De mai bine de un an, Diana este responsabilă de știrile care apar pe www.zdg.md, dar și în paginile ziarului tipărit. Venirea ei a adus un suflu nou în redacție, crescând și valoarea echipei ZdG. Ea e cea care „torturează” zilnic politicienii și alți funcționari cu întrebări, pentru a oferi publicului știri complexe și exclusive. Când cei pe care-i contactează se încurcă în declarații sau spun lucruri trăsnite, Diana râde ca un copil, molipsindu-ne și pe noi. Dar, pe lângă faptul că este o jurnalistă foarte bună, Diana este și o colegă minunată – prietenoasă, implicată, de gașcă. Cu ea poți discuta la infinit despre filme, cărți și bere. E o glumă, evident. Despre bere nu ai ce discuta cu ea. În schimb, îți poate povesti despre… broccoli – o legumă despre care ea susține că ar fi comestibilă și că e alimentul ei preferat. Tot Diana ne-a învățat că jocurile nu sunt doar pentru copii și că nu este imposibil să păstrezi ordine pe birou (așa cum credeam noi). Diana, îți mulțumim că ne-ai ales.
Anatolie Eșanu

Ecaterina Alexandr

Omul din spatele obiectivului rămâne, de obicei, nevăzut. E și cazul Ecaterinei, care a venit în echipa ZdG acum doi ani și care încearcă să prindă cu camera de luat vederi cele mai expresive crâmpeie din viață. Nu cred că era protestatară din fire, dar a devenit în scurt timp, fiind inspirată de realitățile R. Moldova. A însoțit reporterii la cele mai complicate evenimente, realizând reportaje de mare audiență. Am vrea, într-o bună zi, să ne spună cum e să fii pe prima linie a frontului… Să ne povestească, dar și să ne arate în cadrul unei ample expoziții, cum sunt cele mai impresionante clipe din viața oamenilor din această lume. Știm că va reuși, pentru că de asta a venit la ZdG.
Aneta Grosu

Marina Ciobanu

Marina Ciobanu este parte a echipei ZdG din 2015. Timp de patru ani, a făcut și știri, și video, și investigații – deși atunci când am întrebat-o despre investigații, Marina a răspuns, probabil din modestie, că „nu a făcut niciodată investigații”.
Marina este omul universal. E o fiică responsabilă, o soție încântătoare, este poetă, scriitoare, jurnalistă, colegă de care și-ar dori orice angajat, din orice echipă. Marina, povestește, iubește, ajută, visează, se bucură, se întristează. Altfel spus, colega noastră, Marina Ciobanu, venind la ZdG, a adus o energie nouă, prospețime, liniște și poezie. Așa cum vine de la baștina lui Alexei Mateevici, nu doar că a îndrăgit limba noastră cea română, dar a învățat să o promoveze în cel mai elegant și responsabil mod. Este dedicată, muncitoare, imprevizibilă, pasionată, adevărată, sinceră. Iar copilul și artistul din sufletul ei, o fac deosebită și extrem de plăcută. Până la urmă, Marina rămâne a fi pentru mine personal un mister pe care urmează să-l descopăr.
Daniela Calmîș

Aliona Ciurcă

Aliona Ciurcă a ajuns la ZdG în toamna anului 2015. A terminat, cu un an mai devreme, Academia de Studii Economice din Moldova, iar în paralel, făcea jurnalism, la secția cu frecvență redusă din cadrul Universității de Stat din Moldova. A început timid, însă încet-încet a ajuns să fie o descoperire pentru redacție. Acum, tot ce e legat de diasporă sau de interviuri la ZdG înseamnă Aliona. Nu se dă într-o parte nici de la știri sau articole despre oameni, din discuțiile cu care reușește de multe ori să scoată tot ce e mai bun din ei. Dacă ați văzut la știrile de la TV sau pe internet o fată mică, slăbuță, care aleargă după ex-premierul Filip sau după președintele Dodon, dând la o parte gloata de bodyguyarzi, să știți că era Aliona.

Dar nu neapărat despre jurnalism trebuie să vorbim atunci când auzim numele ei. Scriu aici un mic secret. Dacă ajungeți vreodată în vizită la ZdG sau aveți programată o întâlnire cu Aliona, o puteți impresiona simplu de tot, cu o bomboană sau cu orice care se încadrează în cuvântul „vkusneashkă”. După cuvântul „mâncare”, cred că e cuvântul pe care-l rostește cel mai des de când o cunosc. De fapt, mai este unul, dar nu cred că trebuie să-l spun :). Or, pe lângă abilitățile de jurnalistă, în ultimii ani am observat la Aliona o altă abilitate de invidiat, de a veni în bucătărie exact în momentul când cineva mănâncă ceva gustos :). Cred că nu există om în redacție care nu a cedat măcar o dată în fața insistențelor Alionei de a-i aduce vreo ciocolată.
Victor Moșneag

Aliona Cenușă

Nu mai avem apă potabilă, s-au terminat șervețelele, trebuie curățat climatizorul, ne trebuie un ceainic nou, au dispărut pixurile, vrem ceai, poate un ventilator etc. Acestea sunt problemele cu care ne înfățișăm în fața Alionei Cenușă, pentru că ea este managera financiară a ZdG încă din 2013.

Deși nu este zilnic la birou, pentru că are acasă un flăcău de care trebuie să aibă grijă, Aliona reușește cu dexteritate să repartizeze resursele financiare astfel încât toată lumea să fie fericită. Tot Aliona este cea care se ocupă de concediile noastre și de deplasările peste hotare, iar una dintre cele mai importante sarcini pe care le are, în viziunea angajaților, sunt salariile. Atunci când se apropie sfârșitul lunii, știm că în curând vor veni salariile, iar asta o face pe Aliona să fie cel mai așteptat om în redacție.
Diana Gațcan

Ludmila Bogheanu

Ca să o cunoașteți mai bine pe Ludmila, imaginați-vă despre ea că milioane de copii și-ar dori să aibă o astfel de mamă. Imaginați-vă că milioane de soți și-ar dori o astfel de soție, iar milioane de părinți ar vrea să aibă o fiică exact ca și ea. Alte milioane de persoane ar dori să aibă o astfel de colegă. Ludmila e pământeanca mea (suntem ambele din Drochia) și, dintr-o întâmplare, în copilărie și adolescență, nefiind rude, purtam același nume de familie – Tomac.

Ludmila nu știe cât de des, văzând-o în redacție, îmi amintesc de baștina și de copilăria mea. Nu știe pentru că, la muncă, de obicei, nu e loc și nu e timp pentru astfel de discuții.

Noi toți, colegii și cititorii ZdG, așteptăm cu mult interes campaniile de promovare, organizate de Ludmila, așteptăm să ne bucurăm împreună de tirajul crescut al ZdG, de un număr tot mai mare de cititori, dar și de poveștile acestora, scrise cu multă chibzuință de ei. Cu prilejul celor 15 ani ai ZdG, cu ajutorul Ludmilei, ZdG a realizat un vis special al unui cititor. În viitor, de ce nu am culege și alte visuri ale cititorilor ZdG? Să devenim o colecție de visuri împlinite.
Aneta Grosu

Olga Bulat

A ales la început să devină învățătoare. A făcut filologia la Universitatea Pedagogică din Bălţi. Patru ani mai târziu, se înscrie la Şcoala de Studii Avansate în Jurnalism si din 2011 devine parte a echipei ZDG, reporter la Sociale, iar din 2015 redactor coordonator al versiunii ruse a Ziarului de Gardă. Este deținătoare a 5 premii în jurnalism, inclusiv Premiul I al API „Cel mai bun reporter”, în anul 2013.


Este o fire romantică, sensibilă, creativă, idealistă, dedicată, principială. Ţine mult la rodul fanteziei sale despre viaţă şi lume. Este foarte ataşată de ceea ce face. Lumea din visele sale este mult mai bună şi mai frumoasă decât cea reală. Este afectivă şi ambiţioasă. Dacă ZdG ar fi fost o publicaţie care cenzurează libertatea de opinie şi de creaţie, cine ştie dacă Olga alegea să mai fie parte a echipei ZdG, din care face parte de 8 ani.
Petru Grozavu

Vlad Țurcanu

De-a lungul anilor, ZdG a fost o adevărată școală pentru zeci de jurnaliști. Unii au învățat de la zero cum se scrie o știre, iar alții și-au cizelat abilitățile dobândite în anii de studii, evoluând în fiecare zi împreună cu ZdG. Vlad Țurcanu a devenit „reporter-student” în redacția noastră cu jumătate de an în urmă. Se documentează (uneori poate prea îndelung), vorbește cu sursele, face fotografii, cere sfaturi de la colegi, apoi scrie textul îndrumat de redactorul-șef.

Îi plac temele sociale, de aceea a scris despre donatorii de sânge, despre bolnavii de cancer care au rămas fără singurul aparat modern de radioterapie din R. Moldova, dar și despre victimele deportărilor, despre pensii sau despre monumentele istorice lăsate de izbeliște de către autorități. Joia, după ce articolul său apare în ziar, Vlad se mândrește cu acest lucru pe rețelele de socializare. În timpul liber face sport. Nu șah, ci arte marțiale, mai exact jiu-jitsu brazilian. Zice că luxațiile de articulații sunt specialitatea sa, iar noi îl credem pe cuvânt, nu vrem să ne convingem pe pielea noastră.
Anatolie Eșanu

Diana Severin

Deși are un nume care, în traducere din latină, ar semnifica exigență – Diana Severin este una dintre cele mai moderate persoane din colectivul redacțional al Ziarului de Gardă. În calitate de reporteră, Diana și-a început activitatea în ianuarie, curent, venind de pe băncile Facultății de Jurnalism și Științe ale Comunicării a Universității de Stat din R. Moldova.

În mod particular, preocupările Dianei în redacție sunt pregătirea știrilor, însă de multe ori se întâmplă că ea este implicată și în crearea materialelor mai largi, care apar în ediția tipărită a ziarului. Chiar dacă, în unele situații, colega noastră demonstrează trăsăturile romantice ale firii sale, nu s-a prea întâmplat ca visele să-i fure din facultatea de a gândi distant. Diana este sinceră și rafinată, este frumoasă, iubește vinul roșu și percepe jurnalismul ca pe o stare de a fi pe care o include în sfera preocupărilor sale de bază.
Vlad Țurcanu

Vitalie Munteanu

Vitalie Munteanu este omul care are grijă de felul în care arată ZdG, inclusiv acest număr pe care îl citiți acum. A venit în mass-media în 1992 și, de atunci, a adunat ani buni de experiență, activând anterior în redacții precum „Flux” și „Timpul”. Colegii săi povestesc că este unul dintre primii designeri din Moldova, care a început să pagineze ziarele la computer. 

În redacția noastră, deocamdată, despre Vitalie nu se cunosc prea multe. Pe de o parte, pentru că se află aici, la birou, mai puțin decât alți oameni și, pe de alta, pentru că Vitalie tace și face – vine, se așează la masa lui și se pune pe lucru. Rareori poți auzi vocea lui prin oficiu – atunci când trebuie să facă o precizare despre vreo fotografie, despre o legendă la aceasta, sau despre unele greșeli, care trebuie corectate, ori când îl sună copiii de acasă și el le promite să se întoarcă repede.


Uneori, Vitalie se prinde în horă și mai râde la glumele „aruncate” prin birou. Dar, cel mai des, rămâne cu ochii țintiți în calculator, aranjând texte după texte, fotografii, linii, culori, titluri și o mulțime de alte lucruri mai mici și mai mari, astfel încât ZdG să arăte impecabil.
Aliona Ciurcă

Daniela Calmîș

Numele Danielei este unul dintre cele mai recente în paginile ziarului (este parte a echipei ZdG din aprilie curent), dar vă îndemn să fiți cu ochii pe acestă fată, pentru că urmează multe articole interesante și, cel mai important, care vor schimba lucrurile în societate. Știți de ce? Deoarece Daniela și-a dorit întotdeauna prin activitatea sa să-și aducă aportul la schimbarea spre bine a omenirii. Planurile grandioase vin din copilărie, când își dorea să devină arheolog, apoi detectiv.

Așa a ajuns la Facultatea de jurnalism și mai apoi la Ziarul de Gardă, unde, zicem noi, sunt încurajate „săpăturile arheologice” pe dimensiunile de corupție, bani publici și lipsa de integritate. Una dintre primele și de succes „expediții” Daniela a făcut-o, în plină criză politică la Chișinău, infiltrându-se în rândurile protestatarilor plătiți de fosta guvernare pentru „a apăra instituțiile statului”. Sunt sigură că ați citit reportajul respectiv în care aflam cine plătește și cum sunt organizate protestele democraților. De atunci, am înțeles că acestă fată, tăcută și modestă în redacție, este, de fapt, un exemplu de curaj și perseverență pe teren.
Marina Ciobanu

Echipa ZdG este mult mai mare. Maria Șveț se află acum într-o mult așteptată vacanță, în care are grijă de viitorul jurnalist, Robert, acum în vârstă de doar o lună. Doar în ultima lună ni s-au alăturat cinci colegi noi. Marina Gorbatovschi și Corina Șeremet sunt proaspete absolvente ale Școlii de Studii Avansate în Jurnalism și, în iunie 2019, au intrat în redacția ZdG cu un scop bine definit: să „fure” meserie de la reporterii mai vechi și să devină, la rândul lor, jurnaliști de referință în R. Moldova. Și Nicoleta Braghiș s-a alăturat recent echipei noastre, contribuind la dezvoltarea Departamentului Știri – cel care ține viu site-ul zdg.md 24 din 24 de ore. Viorica Pistrui este, de câteva săptămâni, responsabilă de virgule, cratime și de tot ce ține de acuratețea limbajului pe care-l folosesc reporterii ZdG în materialele lor. Oamenii care sună sau vin zilnic la ZdG să ne spună despre problemele lor sunt primiți și ascultați cu răbdare de fier de către Diana Marian.

De asemenea, deși în ziarul tipărit sunt mai puțin vizibile, produsele colegilor noștri din departamentul Video se bucură de o mare popularitate în mediul online. Andrei Tudor, Igor Ionescu și Viorica Tătaru sunt cei care fotografiază, filmează și editează sute de imagini foto și zeci de ore de video săptămânal.

Cel mai numeros și important „departament” de la ZdG, însă, sunteți voi, cititorii noștri: peste opt mii de abonați ai edițiilor print și zeci de mii de urmăritori online. Fără voi, munca noastră ar fi în zadar. Vă mulțumim că sunteți cu noi și vă îndemnăm să ne fiți alături și în următorii 15 ani!