“ёлка”. Planul “Z”. Anul 2.

Thriller cu killeri de brazi şi de vise de Craciun

Această piesă a fost creată în laboratoarele Serviciului de Informaţii şi Securitate în anul 2007, secolul XXI, Mileniul III. Piesa are acelaşi început, dar diferite desfăşurări ale aceluiaşi punct culminant, eroii spectacolului având de învăţat versiuni de la A până la Z, în dependenţă de anul derulării şi de reacţia publicului şi mişcările autorităţilor locale.

Piesa, cu toate versiunile incluse, este sigilată cu plumb şi se păstrează în biblioteca prezidenţială, proaspăt renovată. E în clădirea de pe str. Ştefan cel Mare nr. 154, pe raftul 4 din safeul pentru literatură secretă, montat în peretele de lângă cămin. Safeul este ocrotit de Paza de Stat, dar e conectat şi la alarma cu laser. Codul de la safeu este înscris pe un cip plasat în telefonul mobil al lui Z.
Gh.P către V.V.: – Alo, ei s-au pornit la Cojuşna după Brad. Daţi codul de la safeu.
V.V. către Artur: – Iolki-palki, cu noaptea-n cap. Artur, otdai cod.
Artur către sistem: – Cod deschis, straniţa 49. Variant C.
Gh.P către Botnari. – La ordin! Varianta C.
Poliţist către Botnari: – Variantu Ţă nu merge. Bradul a fost cumpărat de la o persoană privată.
Gh.P.înapoi: – Controlaţi documentele! Nakladnaia, putiovka, plata!
V.V. prin radiotelefon: – Variant C-prim!
Gh.P.către Botnari: – Varianta C-prim. Arestaţi bradul!
Poliţist: – Cum să arestăm? Iolka ‘nghimpă! Aţi zis să nu purtăm mănuşi, ca să demonstrăm la oameni şi la Termocom că în republică-i cald.
Gh.P.: – Vladimir Nikolaevici, ce se aude cu mănuşile?
V.V.: – Luaţi de la Iordan!
Gh.P: – La ordin! Bratanii, aţi uitat că Iordan are întotdeauna ceva în plus! Luaţi-i mănuşile de la alegerile de data trecută şi arestaţi bradul!
Poliţist: – Stimate ministru! Manuşile roşii ale agenţilor s-au murdărit de verde. Ce-i de făcut?
Gh.P.: – Opriţi operaţia arestul! Dom’ preşedinte, le-au murdărit de verde pe ale lui Iordan!
V.V.: – Ce şi voi v-aţi dat cu Filat?!
Artur: – Lăsaţi aşa, să creadă oamenii că Filat a arestat bradul!
V.V. – Na fig s pleaja! Scoateţi mănuşile şi arestaţi bradul cu mâinile curate.
Gh.Papuc: – Luaţi bradul cu mâinile curate!
Poliţist: – Băieţii lucrează. Fac kletka de fie de 7 metri pentru a închide bradul. Mai mică nu putem, că bradul nu vrea să se aplece. „Metalmarket” şi Uzina metalurgică de la Râbniţa sponsorizează kletka. Dar fără mănuşi e greu, le-a intrat un ghimpe sub unghe.
Gh.Papuc: – Domnu’ preşedinte, Ghimpu e sub Ungheni.
Poliţist: – De la ghimpe unghia s-a făcut roş ca sângele!
Gh.Papuc: – Domnu’ preşedinte, se pare că şi Roşca cheamă la vărsare de sânge!
V.V.: – Dacă v-aţi apucat cu mâinile curate, normal că cel cu barbă e acolo! Artur, ce avem pe sţenariu?
Artur, prin satelit: – Varianta P.
Gh. Papuc: – Sluşai moiu komandu! Varianta P. Ocupaţi Piaţa Marii Adunări Naţionale! Să fie multă poliţie, gruppa zahvata şi un brad!
Poliţist: – Popuşoi de la „Moldsilva” a trimis un brad. E aici, în faţa clădirii lui Zinaida Petrovna. Dar… parcă-i penit.
Gh.Papuc: – Dom’ preşedinte. Diversia. Cineva ne-o penit bradul. Stă ca un struţ cu chelea în faţa lu Zinaida Petrovna. Nici n-ai pe ce pune becuri.
V.V.: – Alo, Tolea Popuşoi îi acolo? A? La ocol? Tolea, ascultă, ce fel de brad ai dat tu? Paza de stat zice că n-are ce păzi, măcar! Tu, ce vrei, să rămâi acolo în ocol po jîzni?
Popuşoi: – Vnikolaevici, eu asta ca siurpriz v-am făcut! La dumneavoastră anume siurpriz. Aista-i bradul de la Condriţa, acela, preferat a lui Sângur! Ţineţi minte? Eu legam mistreţii de tulpina lui, şi fazanii, şi iepuri, şi tot ce doriţi, da Dumneavoastră împuşcaţi. Aşa, aţi mai cosit şi nişte crengi, dar ca amintire e tare bun! Da ţineţi minte, când am legat de gâtul animalelor tăbliţe cu numele oponenţilor, da Dvs. împuşcaţi? Era un schelălău! Apoi mâncam friptură proaspătă. Vnikolaevici, poate să facem şi acuma aşa, unde nu-s crengi, legăm nişte animale cu tăbliţă.
V.V.: – Nişte popuşoi a să legăm. Papuc, bradu ista-i important, fă aşa ca toţi să înţeleagă asta, care nu înţelege – la ce v-am cumpărat dubince?
Poliţist: – Dom’ ministru, a venit PRO tăvă şi întreabă de unde-i bradul?
Gh.Papuc: – Popuşoi, jurnaliştii întreabă de unde-i a ieşit bradul ista?
Popuşoi: – Din organele germinale ale mamei sale brad.
Poliţist către PROTV: – Din p…a măsii!
V.V.: – Gorincioi, să închizi desară PROtăvăul, să nu arăte cu bradul şi cu tot… a măsii!
Gh.Gorincioi: – Bine, domnu preşedinte, dar Marian Lupu a zis că a creat comisie cu Angela Aramă, poate dacă le daţi un telefon. Şi vă rog să sunaţi şi lui Mikloş Harashti de la OSCE.
V.V.: – Talmaci, care-i situaţia la bancă? Uite, a dat Popuşoi un skilet de brad în centru, da-i cam răruţ, de se vede şi ferestrele lu Zina Petrovna cu Stepaniuc printre crengi. Dă ceva nişte zeleni, nişte capustă, de mai astupat nişte borţi.
Talmaci: – Ştiţi, că noi nu prea ţinem în capustă. Parcă aţi dat ordin să ţinem tot în lingouri de aur. Dacă le punem pe acelea pe brad, s-or năpusti oamenii, or răstzurna bradul. E cam riskovano. Poate la Fincombank întrebaţi. Ştiţi că acolo e cam toată kapusta din budget.
V.V.: – Lionea, tu alege oleacă băncile!
Talmaci: – Scuzaţi, ştiţi, este Ministerul Construcţiilor, să construiască ei ce bradului nu-i ajunge.
V.V.: – Vovca, tu poţi să faci acolo o pristroikă la brad, să arăte mai pufos, că ai mai ciudit tu diferite mirajuri anu ista.
Baldovici: – Să trăiţi domnu preşedinte. Totul se poate de ciudit, cum ziceţi Dumneavoastră, depinde ce sumă se alocă din budget.
V.V.: – Biujătul nu mai alocă. Ai să aloci tu tot ce ai luat de la reconstrucţia mănăstirilor. Şi ce o să-ţi rămână, ai să transferi la CEDO. Dacă nu-ţi convine, la băieţi la CCCEC este cabinet în podval, special de gândit şi de făcut calcule!
Zina Petrovna, prin selector: – Eu am azi conferinţa de presă. Artur spune că au să mă întrebe despre brad, ce-i cu el? De unde?
V.V.– Păi, o lămurit Popuşoi de unde, din… Zina, tu nu trebuie să răspunzi ce te întreabă, tu trebuie să le spui ce trebu – că bradul va fi aprins când trebu şi gata!
Mark Tkaciuk: – Trebuie de văzut cum de atras poporul la brad. De făcut o sfinţire frumoasă.
Preot Octavian: – Noi nu putem participa la sfinţirea bradului pe stil nou. Alexii se va întoarce în mormânt, vă daţi seama.
V.V.: – De chemat preotul Oleg de la Corjova, cu Iustinian împreună. Am să vă arăt eu stiluri noi şi vechi.
Oleg: – Să aducem şi clopotul matale?
Poliţist: – Chirtoacă ne-a luat cheile de la maşină!
Papuc: – Primarul a furat cheile de la poliţie!
V.V.: – De la MAI?
Papuc: – Nu, de la maşinile cu numărul PR.
V.V.: – Şi ce vrei, PR înseamnă Primărie. Eu când iau cheile de la SIS, asta înseamnă că îs ale mele. Artur, ce variante mai sunt acolo?
Artur: – Varianta Z – arestaţi Crăciunul şi Anul Nou.
(va urma)

Derularea acestui spectacol i-a costat pe cetăţenii R.Moldova zeci de mii de lei consumaţi pentru escorte poliţieneşti, comunicare prin satelit, nervi de înalţi demnitari trataţi la Lecisanupr şi greaţă a oamenilor simpli tratată cu moare de curechi, fără poliţă de asigurare.

Ce înseamnă expresia «a umbla cu «ёлка»?

Leonid Bujor, deputat AMN:

Cred că această expresie a căpătat un sens mai nou în R. Moldova. De doi ani, aceasta înseamnă «a te juca de-a politica». Jocul a devenit mai aprins după ce, în 2007, democraţii au obţinut victoria în capitală. În toată Euripa, pomii de Crăciun sunt instalaţi şi inauguraţi de autorităţile municipale. La noi, guvernarea a născocit o tradiţie a sa. Mă întreb din ce cauză autorităţile centrale nu pretind să instaleze «pomul ţării» în oricare altă localitate, la Rezina, Tiraspol, Bălţi sau Călăraşi? De ce nu-şi împodobesc pomul într-o instituţie publică? Ar fi logic şi coresc.

Dumitru Diacov, deputat, preşedinte PD:

«A umbla cu «ёлка» este o expresie ajunsă celebră la Chişinău. Ar trebui studiate bine toate sensurile acesteia şi, eventual, introduse în nişte manuale despre «Cum nu ar trebui să guvernăm». Nu doar cazul pomilor de Crăciun se înscrie în sensurile acestei expresii. Se pretează perfect şi frelaţiile Primăriei cu «Termocomul» şi, în special, relaţiile Primăriei cu Comisariatul municipal de Poliţie. Cred că e un caz unic în R. Moldova.

Petru Gozun, deputat PCRM:

Eu nu înţeleg nimic prin această expresie, trebuie să mă uit în dicţionar. Sveta, ce înseamnă «a umbla cu «ёлка»? Nu ştiu, nu pot să vă spun, chiar dacă cunosc bine limba rusă. Sunaţi mai târziu, după ce consult dicţionarul.

Ion Neagu, deputat, prim-vicepreşedinte MAE:

Contrar tradiţiilor europene, Guvernul încearcă să-şi aroge dreptul de a instala bradul în centrul Chişinăului şi de a aprinde luminile de Crăciun în locul municipalităţii. În toată lumea acest lucru îl fac autorităţile municipale. În popor, expresia înseamnă a umbla turmentat prin sat, a umbla bezmetic. Aşa, de altfel, e guvernarea de la noi, turmentată şi bezmetică.

Vitalia Pavlicenco, deputat, preşedintă PNL:

Expresia a căpătat o interpretare nouă în contextul acestui caz repetat, legat de pomul de Crăciun al Primăriei. Acest sens nou a devenit posibil deoarece, în R. Moldova, totul e dedublat. Şi Crăciunul e dedublat. R. Moldova e împărţită ca mentalitate, ca viziune asupra viitorului. Societatea este dezbinată. «Ёлка» este un simbol al acetsei realităţi triste.

Nicole Bondarciuc, deputat PCRM:

«A umbla cu «ёлка»? De unde, de unde sunteţi? Nu pot vorbi acum. Sunt în şedinţă. E sfârşitul anului. Sunt în şedinţă.


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

3 comentarii

 1. europeen

  Ma bucur foarte mult ca sunt persoane care stiu ca instalarea bradului si organizarea sarbatorilor de craciun apartine municipiului si nu guvernarii comuniste.
  Comunistii sa aprinda luminile la volodea ulianov la (VDNH)

 2. Flori

  ha-ha-ha, Brava scenaristului! Tre rapid sa-l monteze pe scena SATIRICUS sau vre-o trupa de amatori, sa mearga prin sate cu spectacolul asta!!!!

 3. gory

  ar fi bine ca cineva sa monteze si sa joace aceasta piesa chiar langa brad, in fata Guvernului :))))

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *