Zubco supărat

Am vorbit cu Procurorul General Valeriu Zubco atunci când era Procuror General doar în negocierile din interiorul AIE. A spus atunci că nu poate spune nimic, dar că vom fi primii cărora ne va acorda un interviu. Între timp, dezbaterile pe culoare găseau, se pare, un singur punct vulnerabil pentru acesta – e reprezentantul unui ONG. Noi l-am considerat un punct forte – cine altul ar înţelege mai bine nevoia de informaţie şi dreptul cetăţenilor de a cunoaşte totul din prima sursă?

De când Valeriu Zubco a devenit cu adevărat Procuror General, nevoia noastră de informaţie l-a supărat se pare că în câteva rânduri. Prima dată a fost atunci când am întrebat, repet, am întrebat şi în nici un caz nu am afirmat, dacă ar exista o relaţie de rudenie cu Vladimir Plahotniuc, despre care alţii au afirmat că există. A urmat o supărare verbală care se pare că se suprapune acum peste orice întrebare adresată de noi Procuraturii.

Zilele acestea, colegii mei au făcut o muncă fenomenală, care merită toată atenţia Procuraturii, a SIS-ului şi a prim-ministrului Filat. Au mers la gara de trenuri “să se angajeze însoţitori de vagon” şi au aflat din prima sursă cui se plătesc 2-3000 de euro pentru angajare şi cum se recuperează apoi banii şi cu cine se împart. Între timp, la Procuratură există un dosar pe numele unui angajat al Căilor Ferate, acuzat şi investigat de poliţie exact la acest subiect. Dosarul fiind clasat, colegii mei au solicitat procurorului Răţoi acces legal la dosar. Răţoi a spus că fără permisul şefului Chitoroagă nu poate arăta nicio filă. Chitoroagă a spus că fără acordul Biroului de presă şi fără cerere în scris nu-i dă voie lui Răţoi să ne arate ceea ce ni se cuvine.

Am trimis scrisoarea oficială şi am rugat-o pe Maria Vieru, şefa biroului de presă, să ne ofere acces la dosar. “Am fost la Procurorul General cu demersul vostru. A spus că îi va solicita lui Chitoroagă să vă ofere ceea de ce aveţi nevoie”. Peste doar un minut, Maria Vieru a revenit cu un alt mesaj, care nu vine de la un Procuror fost ong-ist, ci de la un fel de amestec de Balaban cu Gurbulea. “Procurorul vă va oferi informaţia în termenii stabiliţi de lege”.

Apelez urgent la Doina Costin de la CJI, care ne este de mare ajutor în toate procesele judiciare pe care le avem. Ea a confirmat că e vorba de un posibil nou caz. “Conform art. 16 alin. 1 din legea cu privire la accesul la informaţie, documentele solicitate trebuie puse la dispoziţia solicitantului din momentul în care ele sunt disponibile pentru a fi furnizate,” spune Doina şi legea. Deci dosarul e disponibil şi Procuratura nu avea nevoie decât de o oră sau o deschidere de gură să spună: veniţi să vedeţi dosarul în timpul X. Am revenit la Maria Vieru, făcând referinţă la lege şi drepturi, şi am cerut marţi, 24 noiembrie, un răspuns în scris al Procuraturii despre faptul “cât timp are nevoie să ne ofere acces la dosar şi de ce atâta timp”. Nu a urmat nimic.

Alina Radu
alinaradu.zdg@gmail.com

Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

1 comentariu

  1. sergiu

    astea-s floricelele, roadele mai tarziu. In justitie nu sunt oameni, fie ei chiar si de partid, in justitie exista un sistem. Daca nu distrugem sistemul, adica daca nu-l schimbam n-are rost sa numim noi persoane. Totul va fi pe vechi. Iar in RM in tot aparatul de stat si buget exista un sistem bine pus la punct. Ca si in Rusia lubrifiantul sistemului este coruptia. Adica pana o fi facem … impotriva vantului.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *