Ziua Europei la Zoioasa

Ziua Europei 2013 în R.Moldova trebuia să fie una falnică. Cu Acordurile de Liber Schimb şi Asociere aproape semnate, celebrarea Zilei Europei ar fi fost ca un marş triumfal al Alianţei pentru Integrare Europeană. De câteva săptămâni însă, iureşul european al micuţei Moldove de mare succes s-a transformat într-un târârit de melc olog.

Ziua Europei în acest an la Chişinău va fi un triumf al nostalgicilor sovietici, care cu ajutorul financiar al moldoveanului Ilan Şor vor cânta în exclusivitate cântece ruseşti şi sovietice în Piaţa Marii Adunări Naţionale, sub flamura drapelelor tricolore din faţa Guvernului. Poate că piatra comemorativă în memoria victimelor deportărilor sovietice va strica puţin somptuozitatea spectacolului, dar panglicile vărgate oranj-negru de dimensiuni Guiness vor adumbri, probabil, piatra şi pe toţi cei comemoraţi. Sărbătoarea sponsorizată de cetăţenul R.Moldova Ilan Şor, partener cu românul Gabriel Stati, va fi una grandioasă, în stilul nunţii cu Jasmine, petrecută la Parlamentul R.Moldova.

Mai târziu, peste o săptămână, ambasadele statelor europene vor veni cu alte manifestări dedicate Zilei Europei în Moldova. Aceste manifestări nu au nimic cu grandomania. Ceea ce organizează europenii la Chişinău se numeşte “Satul European în Moldova”.

Satul European e un fel de a spune. E un fel de opoziţie metropolei cu zgârie-nori sau Pieţei Roşii cu tancuri. Ba mai mult. Satul European va fi organizat şi la Tiraspol. În anii trecuţi a fost organizat la Bălţi şi la Comrat. Satul european înseamnă un sat moldovenesc, dar puţin diferit. Adică acelaşi sat tradiţional, cu oamenii şi obiceiurile sale, numai că fără copii flămânzi şi abandonaţi, fără femei bătute, fără persoane cu dizabilităţi încuiate în case, fără ţărani lăsaţi pradă secetei şi inundaţiilor.

Marţi colegii mei de redacţie au vizitat un sat simbol din raionul Floreşti. Poate fi ceva mai inspirant, mai gâdilitor şi mai dulce decât Frumuşica Nouă de la Floreşti? Azi acesta e satul unde nu mai locuieşte niciun om. Ultimii doi s-au “transferat” la cimitir cu mai multe luni în urmă. Este simbolic faptul că satul, recent rămas fără niciun om, se numea (de fapt încă se numeşte), Frumuşica Nouă. De când nu mai locuieşte nimeni acolo, oamenii evită să îi mai zică pe nume. Tot mai mulţi îi zic numele vechi, căci în trecutul îndepărtat această localitate s-a numit Zoioasa.

Colegii mei au mers la Zoioasa (Frumuşica Nouă) să discute cu oamenii despre Europa. Dialogul, deci, nu a fost posibil, căci cimitirele încă nu vorbesc. Au discutat, însă, cu oamenii din localităţi învecinate. Nici acolo dialogul despre Europa nu a fost posibil. Oamenii nu vroiau să vorbească nici despre Europa, nici despre sapă, nici despre legatul viei. Oamenii îi bombardau permanent pe reporteri cu aceeaşi întrebare: “De ce se ceartă politicienii la Chişinău?”.

În interviul de astăzi, Ingrid Tersman, Ambasadoarea Suediei în R.Moldova, spune că în 3 ani de când îşi îndeplineşte misiunea diplomatică, a reuşit să cutreiere Moldova în lung şi în lat. Diplomaţii merg permanent în diferite centre raionale, în sate, în şcoli, grădiniţe, maternităţi, oriunde pot întâlni oameni simpli. Mai mult, nu merg cu mâna goală, dar nici cu pomeni electorale, căci europenii nu oferă donaţii particulare, ci bunuri de uz comun pentru comunităţi întregi, fie acestea sisteme de încălzire, fie centre de informare, fie biblioteci şcolare sau echipamente medicale – aceste bunuri nu sunt destinate unui om sau reprezentanţilor unui singur partid.

Probabil Ziua Europei va fi cu adevărat trăită în Moldova nu atunci când Ilan Şor sau Gabriel Stati vor decide să facă sau nu sărbători cu cântece sovietice în PMAN sau nunţi ruseşti la Parlament, ci atunci când 101 parlamentari vor merge în 101 sate pe cale de dispariţie şi vor aduce comunităţii ceea ce au nevoie satele ca să nu moară – chipuri de politicieni integri, curăţaţi de propagandă şi de interese ascunse, cu urechi bune de auzit şi ochi de văzut şi minţi de analizat. După care, cu pantofii murdari de glod, dar cu sufletele încărcate de flori de zarzări să revină în Parlament, unul în care nu se fac nunţi cu Şor şi Kobzon, ci legi respectate pentru toţi locuitorii satului european Republica Moldova.


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

2 comentarii

  1. mihai

    Doamna Alina, sunt ingrozit. Sa fi avut dreptate nemernicul de Petru Clej in articolul “Nu poti face din rahat bici sa mai faca si trosc”? Va rugasem candva sa va spuneti parerea. Acum imi pare rau ca v-am rugat. Pentru ca se pare ca acel mizerabil de Clej avea dreptate.

  2. Buhus

    Люди всегда были и всегда будут глупенькими жертвами обмана и самообмана в политике, пока они не научатся за любыми нравственными, религиозными, политическими, социальными фразами, заявлениями, обещаниями разыскивать интересы тех или иных классов.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *