Principală  —  Blog  —  Editoriale   —   Votezi corect sau bei o…

Votezi corect sau bei o bere

Salut, dragi colegi. Azi m-am înregistrat să pot vota, pentru că, privind la cifre, am înţeles că mesajul ţvotul tău contează”, într-adevăr, are sens în R. Moldova! Fiecare vot contează, pentru că sunt doar 2.5 mil. de cetăţeni calificaţi ca alegători. Dintre aceştia, numărul votanţilor e, de obicei, mai mic de 70%. Deci, din cei care probabil vor vota, 700 mii sunt pensionari, iar mai mult de 600 mii sunt peste hotare. Cei de la urmă nu prea au acces la vot – nu au acte în regulă sau nu există Consulat sau Ambasadă în ţara sau oraşul în care se află. Tot reducând în continuare numărul de alegători, conchid că, de fapt, doar eu, tu şi băbuţele din satul Sărăcuţa vor mai vota… Deoarece tema mea de licenţă a fost ţTransitional democracies: a Waste of Votes?”, care a conţinut o analiză a electoralelor din R. Moldova în raport cu alte ţări care au mers înainte cu democraţia, mă simt obligată să vin cu acest e-mail, în loc să mă plimb pe 5-th Avenue..:)

Pragul electoral e de 6%. Un factor important care te va ajuta sa găseşti partidul fermecat este viabilitatea lui electorală. Pur şi simplu, când te duci la vot, răspunde la întrebarea: are vreo şansă să depăşească 6%? Altfel, mai bine stai acasă şi BEA O BERE.

Deci, avem 15 partide în buletin. Dintre ele, doar 4 au şanse reale să ajungă în Parlament. Recomand să alegeţi cea mai viabilă şansă din cele 3 partide viabile ne-comuniste.

Astfel, cele trei partide care au şansa de 99% să ajungă în Parlament sunt: PL, PLDM, AMN. Prognozele spun că ele vor primi de la 6% până la 15—20%.

În următorul grup de partide, mai puţin viabile, cu prognoză de 4—9%, sunt: PD, PSD, PPCD. NOTA BENE! Aceste trei partide (daca trec, totuşi) au şansa de a forma o coaliţie parlamentară cu PCRM, ceea ce nu s-ar mai putea numi exact ţschimbarea guvernanţilor după 8 ani”. Probabil, cei care doresc să voteze pentru una din cele trei formaţiuni nu se consideră nici pe departe comunişti, dar nici nu s-ar supăra să continue acelaşi regim, pentru alţi patru ani. Aurea mediocritas… Aşa că mai bine stai acasă şi BEA O BERE…

În al treilea grup sunt şi alte opţiuni: micile partide şi candidaţii independenţi, care aduc o singură schimbare în ecuaţia electorală: dezbinarea şi fragmentarea. Create pe ultima sută de metri, ele nu sunt vehicule electorale viabile. Jumătăţile de procente din voturi luate de ei sunt ale alegătorilor rebeli, care se declară supăraţi pe sistem şi vor astfel să protesteze. Cam acelaşi rezultat ar fi dacă aceşti alegători ar sta acasă şi ar BEA O BERE… Ba mai bun. Dat fiind că, în urma formulei de distribuire, aceste voturi (acumulate de la cei care nu au trecut pragul de 6%) se adună şi apoi se împart câştigătorilor în mod proporţional, sufragiile vor ajunge, majoritar, la comunişti.

Concluzia mea e că, dacă doreşti o schimbare şi nişte guvernanţi diferiţi de comunişti, există doar trei opţiuni: PL, PLDM şi AMN. Desigur, cel care va lua mai multe voturi va putea influenţa coaliţia parlamentară, alegerea preşedintelui şi a guvernului. Aş propune, totuşi, să bem BEREA. După votare, având sufletul împăcat că ne-am făcut datoria de cetăţean al acestei scumpe mici ţări-sătuc, ce ne-a pierdut prin lume şi ne aşteaptă să revenim într-o zi. Fiind astăzi departe, nu e bine să o uităm şi să o abandonăm.

Cu drag, a voastră Daniela Nemerenco, absolventă a Universităţii Harvard, promoţia 2008 (Scrisoarea a fost trimisă prin e-mail la câteva sute de tineri care studiază în străinătate).