Votează cu cap

În memoria lui Vasile Ajder

Acum câteva săptămâni, în finalul unui articol despre arta ştampilografică, publicat în ZdG (nr. 231), întrebam cititorii despre mesajul pe care l-ar fi gravat ei pe o ştampilă de producţie proprie, dacă ar fi confecţionat aşa ceva. Întrebarea m-a măcinat şi pe mine o seamă de vreme şi, drept urmare, am decis să-mi creez un sigiliu al meu.

Alegerile parlamentare fiind tema-forte din mass-media din R. Moldova, cioplii pe suprafaţa ştampilei din lemn de salcie literele “TATOV”, astfel încât, atunci când va fi aplicată pe hârtie, să fie imprimată imaginea în oglindă, adică cuvântul “VOTAT”. Sigiliul meu se deosebeşte, însă, de ştampilele care li se vor înmâna alegătorilor moldoveni nu doar prin inscripţie (pe ştampilele oficiale va fi scris 29.07.2009 ALEGERI), ci şi prin faptul că e mult mai mare, iar omul care vrea să ştampileze cu el, în loc de mâner, va trebui să-şi folosească capul: sigiliul se fixează pe faţă cu nişte curele speciale. Doresc să îndemn prin această lucrare alegătorii să-şi folosească cât mai mult cu putinţă capul şi, respectiv, mintea, în primul rând pentru a decide în favoarea participării la vot, iar în rândul al doilea, dar la fel de important – pentru a decide cui să-şi dea votul.

Toate deciziile noastre – şi cele bune, şi cele rele – izvorăsc din minţile noastre. Cum să ştim care sunt decizii bune şi care rele? Luarea de decizii, adică procesele mintale care stau la baza alegerii de către om a unei opţiuni din mai multe alternative posibile, sunt procese complexe şi au fost studiate destul de amănunţit. Probabil cele mai curioase rezultate pe care le-au generat aceste cercetări a fost descoperirea “erorilor cognitive” care ne împiedică să luăm deciziile cele mai favorabile pentru noi. Pentru a le putea evita, e necesar, în primul rând, să le cunoaştem şi, desigur, să încercăm să le evităm.

Iată câteva dintre aceste erori specifice gândirii umane:

 1. Căutarea selectivă de probe: avem tendinţa de a fi atenţi doar la probele care susţin propriile noastre păreri, dar neglijăm alte fapte, care susţin că greşim în părerile noastre.
 2. Încetăm prematur căutarea de probe: suntem înclinaţi de a accepta prima soluţie care ne este la îndemână, chiar dacă nu e o soluţie pe deplin satisfăcătoare.
 3. Inerţia: nedorinţa de a ne schimba felul în care am gândit în trecut aflându-ne în faţa unor noi circumstanţe (această eroare ţine în cleşte, necrozând multe capete de cetăţeni moldoveni).
 4. Preconcepţii sau prejudecăţi: evităm să aflăm mai multe despre tematici sau grupuri de oameni care ni se par nedemne, inferioare sau mai puţin importante.
 5. Eroarea optimismului: avem tendinţa de a vedea lumea mai frumoasă decât este ea în realitate, ceea ce ne poate distorsiona percepţia şi, respectiv, gândirea.
 6. Eroarea de susţinere a alegerii, adică ne distorsionăm memoria pentru ca alegerile pe care le-am făcut deja să ni se pară mai atractive.
 7. Eroarea recenţei: năzuim a ţine minte chestii mai recente şi uităm sau ignorăm evenimentele care s-au întâmplat mai demult.
 8. Eroarea repetiţiei sau boala democraţiei: avem tendinţa să credem lucruri care ni s-au spus de cele mai multe ori şi de către cât mai mulţi oameni. Această eroare explică aviditatea unor partide politice de a produce tone de fluturaşi, postere şi publicaţii electorale, în fond, grămezi de gunoi. Fiecare încearcă să manipuleze electoratul cum poate.
 9. Ajustarea sau prima impresie: deciziile ne sunt influenţate de informaţia iniţială pe care am avut-o despre un anumit eveniment. Această primă imagine pe care ne-o formăm ne influenţează şi pe viitor opiniile referitoare la evenimentul dat.
 10. Gândirea de grup sau de turmă: tindem să ne conformăm deciziilor luate de grupul din care facem parte.
 11. Eroarea credibilităţii sursei: dacă ne displace o anumită sursă, începem să avem dubii privind credibilitatea ei şi tindem să rebutăm informaţia care ne parvine de la ea, concomitent, acceptăm cu plăcere informaţii din partea surselor care ne plac.
 12. Eroarea atribuţiei: avem tendinţa de a ne atribui succesele nouă înşine, iar greşelile pe care le comitem le atribuim mediului înconjurător. În acelaşi timp, atribuim succesele altora mediului înconjurător sau norocului, iar nereuşitele lor ni le explicăm prin anumite deficienţe pe care aceste persoane le-ar poseda.
 13. Îndeplinirea rolului – ne conformăm procesului de decizie cu speranţele pe care le au alţii de la cineva în poziţia noastră.

Tatăl meu vorbea uneori despre “gândirea supremă” – o starea rară a minţii în care se iau deciziile cele mai exemplare. Era oarecum de neatins pentru un muritor de rând, dar era ceva spre care, în opinia sa, fiecare om trebuie să tindă. Oamenii, zicea tata, subestimează incertitudinea viitorului, căci au iluzia controlului, adică se cred în stare de a exercita un control mai mare asupra vieţii lor decât îl au în realitate. În acelaşi timp, asta nu înseamnă că trebuie să ne supunem pur şi simplu sorţii. Faptele noastre ne definesc. Orice s-ar întâmpla, cutezătorii nu disperă. Totul avansează spre bine atâta timp cât ne folosim capul când votăm.

Teodor AJDER, psihologPreluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

1 comentariu

 1. mihaita

  Dragi cetateni ai Republicii Moldova,

  Oare cat ne vom mai inchina edililor nostri hapsani? Oare cat vom mai visa spre o dezvoltare (din toate punctele de vedere ale tarii), ca pana la urma aceste vise sa se transforme in “absurde utopii” (asa cum zice guvernarea actuala)? Oare cat vom mai asculta “lectiile de moldovenism” predate de clanul Voronin? Oare cat vom mai astepta ca “imparatul rosu” sa se aventureze in tara noastra asa cum ii place lui: in stil militiano-bolsevic? Citez:” Câteodată țî-i rușîni să vorghești dispri dânșîi. Dap dacî iaca, niș sovisti n-au…“ Citat inchis, dintr’un interviu acordat de V.Voronin la televiziunea sa personala. Unde s’a mai vazut ca un presedinte de tara sa faca aluzii sexuale? Bineinteles ca nu ii iau apararea lui M.Lupu, insa chiar sa zica „imparatul ros“ ca Lupu nu va fi presedinte caci nu pot toti tot ce vor si ca „Femeile stiu mai bine asta“. Oare nu ne este noua rusine ca avem la conducerea tarii noastre un „taran“!!!! Si cand zic „taran“ nu am in vedere omul care lucreaza din greu la sat, ci persoana inculta, ingrata, care are, probabil, doar doua cirvumvolutiuni pe creier si alea pentru ca l’a scapat maica’sa cand era mic, din leagan. .. Oare nu ne este rusine? Oare nu ne’am saturat? DA!!!

  Va scriu acum, cu gandul la Constitutie. Stim cu totii ca in 29 iulie, exact de ziua alegerilor anticipate, Constitutia noastra implineste 15 ani de la “nastere”. Totodata imi amintesc de “lectiile de moldovenism” ale clanului Voronin predate timp de 8 ani. Ma doare inima cand citesc Art. 13 (1) in care este stipulat ca “Limba de stat a Republicii Moldova este limba moldoveneasca, functionand pe baza grafiei latine.” Apoi imi vin in minte nenumarate interviuri cu V.Voronin in care el raspundea in limba rusa, indiferent de era intrebat in limba noastra materna: romana! Oare cat trebuie sa mai suportam asta?

  Dragii mei, Alianta “Moldova Noastra” va invita sa participati cat mai activ la votare in alegerile anticipate. Va rugam sa va treziti din intuneric, sa iesim din acelasi coridor al mortii care se prevede a fi in tara noastra inca 4 ani inainte, in cazul castigului PCRM’ului. Va fi razboi, dragi concetateni! Oare pentru ce altceva a aterizat avionul din Rusia in Moldova? Sursele menţionează că avionul a aterizat pe data de 22 iulie 2009 la orele 5,45. La 7,45 avionul a decolat din nou, dar nu înainte de a lăsa încărcăturile aduse. «Ceea ce a lăsat aeronava rusească la Mărculeşti, sunt nişte «jucării poliţieneşti»: bastoane, scuturi şi alte echipamente. «Jucăriile» au fost încărcate în camion care după aceasta a părăsit teritoriul aeroportului».? Ei sunt siguri de a doua fraudare si stiu ca poporul nu este de acord cu aceasta. Chiar au atata nesimtire??? Se pregateste din nou o mare provocatie. ASTA e cert. Rusii ne domina, rusii ne controleaza, rusii ne bat, rusii ne subjuga, rusii ne fura, rusii au adus saracia la moldoveni, rusii ne-au fugarit din tara, rusii – inamicul nr. 1 al poporului nostru.

  Dragi concetateni: Nu stati acasa! Jertfiti cateva clipe din viata si mergeti la votare in 29 iulie. Fiti siguri ca acele minutele care trec in timp ce votati, vor schimba viitorul! Nu pierdeti voturile in zadar! Votati OPOZITIA! Votati Alianta “Moldova Noastra”! 10 minute din viata voastra acordate alegerilor schimba soarta unui intreg popor! VOTATI CORECT si BINE GANDIT! VOTATI ALIANTA “MOLDOVA NOASTRA”!

  Cu stima si respect, cel care plange pentru un viitor mai bun ACASA.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *