Principală  —  Blog  —  Editoriale   —   Voronin şi prietenul său, Mesici

Voronin şi prietenul său, Mesici

Vacanţa, cel puţin stranie, a familiei Dodon, care a beneficiat de luxul şi farmecul litoralului turcesc al Mării Mediterane, a trezit amintiri frumoase ale altor actuali sau foşti demnitari de stat de la noi. Astfel, în doar câteva zile, lumea a aflat că nu doar familia Dodon a profitat de invitaţia sau de oferta unor parteneri străini, ci şi alţi oameni de la putere au fost găzduiţi cu lux de „prietenii” lor de peste hotare.

Acum câteva zile, într-un program TV, ex-preşedintele Voronin, solicitat să vorbească despre vacanţa fostului său subaltern comunist, presupunea că preşedintele Turciei nu ar fi avut habar că familia Dodon trebuie menajată şi odihnită omeneşte… Dacă Erdogan ar fi ştiut despre dorinţa familiei prezidenţiale din R. Moldova de a se odihni în Antalya, ar fi deschis pentru aceasta uşile vilelor sale private de pe malul mării, şi nu ar fi trimis celebra familie din Moldova prin hoteluri de lux, acolo unde nu ar fi avut nicio posibilitate să discute în doi, cu preşedintele, inclusiv problemele relaţiilor între state.

Voronin a adus un exemplu adevărat din viaţa sa de şef de stat. El şi-a amintit cum, într-un an, prietenul său, Stipe Mesici, pe atunci preşedinte al Croaţiei, l-a invitat personal într-o vacanţă, pe care a şi petrecut-o în una din vilele prezidenţiale. Invitaţia a fost una făcută pe cinste, potrivit lui Vladimir Voronin, care a mai precizat că nu a plătit nimic pentru acea şedere, fiind, pur şi simplu, oaspetele şefului de stat croat.

Să ne amintim că vacanţele preşedintelui Voronin, considerat a fi unul dintre cei mai restrictivi demnitari, erau anunţate din timp de Preşedinţie. Bunăoară, în 2007, aflam că „Vladimir Voronin se va afla într-un scurt concediu de odihnă în Austria”. Despre alt concediu, din perioada 9—21 august, acelaşi an, petrecut în Grecia, în preajma Muntelui Athos, aflam din aceleaşi comunicate de presă. Şi despre vacanţele sale de la Karlovy Vary, Cehia, aflam din timp, din aceeaşi sursă.

Aşa, însă, cum Serviciul de Presă al Preşedinţiei Dodon nu a publicat vreun rând despre vacanţa acestuia, deşi, conform protocolului, ar fi trebuit să o facă, e şi mai greu să-ţi dai seama cine şi câtă dreptate are atunci când spune lucruri total diferite, schimbând macazul de la o zi la alta. Aşa că, şi până azi, nu este clar cine, totuşi, a invitat familia Dodon în Antalya şi cât a achitat şeful statului pentru acea vacanţă. Presupunerile au curs gârlă, iar şeful statului a preferat să se dea preocupat de alte subiecte, lăsând lumea să zică ce vrea despre el şi despre vacanţa familiei sale. A închis subiectul.

Ei, demnitarii noştri, nu profită doar de astfel de invitaţii private, atunci când sunt la guvernare. Orice prilej de a ieşi din R. Moldova devine pentru ei o adevărată sărbătoare. Aceste ieşiri, deseori, sunt destinate exclusiv răsfăţului, iar noi, alegătorii, abia de aflăm despre asta peste un timp, atunci când unele episoade cu demnitari devin mai că anecdotice.

Ieri, pe la redacţie a trecut un demnitar care, printre altele, ne-a vorbit şi despre felul în care se odihnesc membrii delegaţiei parlamentare a R. Moldova, atunci când pleacă la sesiunile APCE de la Strasbourg, ajungând direct la Baden-Baden. Veţi întreba ce-i asta Baden-Baden? Un colţ de rai pe pământ, găzduit de Germania (la 61 km de Strasbourg). Localitatea este situată în preajma Pădurii Negre, în sudul Germaniei, şi este celebră datorită izvoarelor termale şi de rodiu, extrem de lecuitoare şi relaxante. Aşa cum de la Strasbourg la Baden-Baden poţi ajunge în doar 56 de minute, deputaţii de la Chişinău confundă deseori sălile APCE cu cele de băi termale şi masaje exotice de la staţiunea de lux Baden-Baden.

Alţii îşi fac drum în alte zone speciale, iar unii, deşi rare cazuri, preferă să se odihnească în hotel, departe de ochii lumii şi a presei, utilizând un singur dormitor, „în scop de economii”.

Mixte, uninominale sau pe liste de partid, ce garanţii am avea astăzi că, la alegeri, nu ar învinge oameni de aceiaşi calitate ca şi actualii?