Voronin şi Pavel Turcu, eroii tabu

Vladimir Voronin, după ce a fost aghesmuit marţi de ÎPS Vladimir, şi după ce vreo trei ani la rând a dat foc la oameni din Focul Învierii adus de la Ierusalim, după ce a făcut Paştile 2009 pe ţărâna proaspătă a mormântului lui Eugen Ţapu, iată că va avea un scurt drum la Procuratura Generală. Are ce spune. Are şi despre ce să tacă.

Când va ieşi, sau când va intra, Voronin va fi acostat de presă. Jurnaliştii vor prelua mesajele lui despre Botează, Dumnezeu, Lenin, patriotism. Voronin va ieşi iar eroul zilei. Pe urmă presa va trece la subiectul Pavel Turcu.

Îl respect pe Pavel Turcu pentru faptul că are o familie unită şi pentru că e un cetăţean activ. Deşi munceşte, cântă, scrie muzică şi versuri, nu cred că s-a uitat vreodată în oglindă şi şi-a zis că este erou. Dar dacă googlez numele lui, îmi apar mai multe titluri de articole şi videoclipuri în care acesta este numit erou naţional.

Când îl aud pe Voronin cum se dă erou în numele eroilor morţi în războiul din 45, şi când îi aud pe fanii lui Pavel numindu-l erou, îmi amintesc de eroii pe care nimeni nu i-a aclamat în gura mare în Piaţa Marii Adunări Naţionale.
Mai ţine minte cineva cuşca cu eroi de la Tiraspol? Oamenii din cuşcă au stat câte 10—15 ani la închisoare, repetând într-un delir “Vă iubesc popor român”. Această frază, deşi conţine o contradicţie gramaticală, a devenit imediat refren de cântec şi imn al rezistenţei naţionale. Pentru că  Ilaşcu s-a adresat unui popor doar cu “Dumneavoastră”.

Am corespondat cu Ilie. Prin intermediul lui şi cu ceilalţi membri ai Grupului Ilaşcu, ani buni. Nu am citit scrisori mai sincere, mai pline, mai directe decât cele venite de la închisoarea din Tiraspol.  Mai simpli, mai din popor, mai eroi oameni – tot nu am întâlnit. Scrisorile celea, cu iz de celulă, sunt sensul cuvântului patriotism şi încă nu s-a întâmplat nimic care să le devalorizeze, de aceea le păstrez. Acum, Andrei Ivanţoc e şomer la Chişinău, iar Ilie Ilaşcu nu îşi poate face actele de pensionar, pentru că statul moldav îi cere dovada de muncă din perioada 1992 încoace.

Împreună cu colegii mei de la ZdG, am scris despre ei în fiecare număr, dar absolut în fiecare număr, până în momentul în care ultimul deţinut de la Tiraspol a fost eliberat. Am vrut foarte mult ca toată presa, toţi blogerii, toţi oamenii simpli să preia această idee, să îi susţină în PMAN mai ales când erau bătuţi sau când declarau greva foamei.

Am vrut să fim mulţi la eliberarea lor, dar au mers doar Grigore Vieru, Ion Ungureanu şi Dumitru Matcovschi. Nu s-a supărat Vieru pe cei care nu au venit la bariera transnistreană să vadă cum e bătut Andrei Ivanţoc. Nici eroii nu s-au supărat. Dar am dorit cu toţii, ca acest cuvânt, “erou”, să fie lăsat în pace.

Alina Radu,
alinaradu.zdg@gmail.com


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

4 comentarii

 1. nicolae

  Asa este draga Alina , ma mandresc cu voi si sunt alaturi , citinduva ma doare sufletul si ingit noduri !!! -Cata nedreptate doamne ??? Fariseii de DEPUTATI , JUDECATORI ,MINISTRI ,PRESEDINTI , POLITISTI >>> Doamne dintre toti dar nu toti , Sunt platiti de noi !!!
  Oare ei stiu asta ???

 2. Larisa

  Draga Alina,te inteleg foarte bine ,ai atita dreptate? Constat insa cu amaraciune adevarul poietului”Formele se schimbara,dar raul a ramas” .O sa-ti povestesc un caz. O ruda de a mea dupa absolvirea unei institutii superioare din Bucuresti cu media 9,5la intorcere in Moldova si-a gasit cu greu un serviciu. Comunistii nu-i agreau pe cei ,care au studiat in Romania. S-a gasit totusi un comunist, care ii era consatean si l-a luat la lucru . Dar iata ca democratii incep a curati posturile cheie, ocupate de comunisti si consateanul binefacator ese scos din lucru. Peste citeva zile si tinariul cu diploma romana este impus sa scrie cerere de eliberare din functie. Printr altele e un baiat serios si destept si n-a facut niciodata politica Acum stau si caut raspuns la intrebarea “Incotro mergem?”

 3. alina.radu

  Daca baiatul doreste, poate sa ne contacteze pe e-mail, sau dati-ne mai multe detalii despre locul si locatia unde se intampla aceste fapte.

 4. Larisa

  pentru Alina Radu. Va multamim anticipat. Daca nu se rezolva pe alte cai, revenim la propunerea D-voastra.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *