Voronin, aliatul fascist

Zilele trecute un reputat ziar de limbă engleză de la Kiev, «Kyiv Post», cu un tiraj de câteva zeci de mii de exemplare şi cu o biografie de viaţă de peste un deceniu, a acordat puţină atenţie şi Ziarului de Gardă.

Ne-a flatat onoarea de a informa toată suflarea vorbitoare de limbă engleză de pe malurile Niprului şi din reţeaua globală despre existenţa ZdG. Totuşi, am fi preferat ca urmaşii lui Taras Bulba să nu afle niciodată de noi, decât să afle că ziarul nostru e fascist.

Articolul este intitulat «Fasciştii din România şi Rusia aliaţi împotriva Moldovei şi Ucrainei» şi este scris de Natalia Sineaeva-Pankowska. Opera jurnalistică aduce din nou în atenţie «reţelele de tineri fascişti» din România, care ar deteriora democraţia înfloritoare din R.Moldova, fiind «parte a opoziţiei grele faţă de preşedintele comunist Vladimir Voronin şi actualul Guvern moldovenesc, pe care îl critică».

Printr-o deducţie, ziarul «Kyiv Post» leagă un şir de organizaţii din Rusia cu un şir de asociaţii din România şi apoi – cu lideri politici şi mass-media de la Chişinău. «Noua Dreaptă şi-a construit relaţii cu presa din Moldova, inclusiv radio Vocea Basarabiei şi ziare precum Timpul şi Ziarul de Gardă. Aceste ziare au devenit platforme politice neoficiale pentru partidele Liberal şi Liberal-Democrat şi sunt notorii pentru revizionismul holocaustului şi iconizarea lui Antonescu. În Moldova acestea trec ca media democratice şi pro-europene, susţinute de asemenea organizaţii respectabile cum ar fi Centrul pentru Jurnalism Independent».

Potrivit Kyiv Post, cine este în opoziţia lui Voronin este imediat legat cu organizaţiile fasciste şi simulează doar atitudinea pro-europeană.

Pentru că nu ni se spune pentru prima dată că suntem un ziar fascist (şi nu doar de ziar e vorba, or Guvernul pe care «îl criticăm» a mai invocat şi tricolorul «faşîst»), am început deja să ne uităm pe la mâneci, dacă nu ne-au apărut zvastici. Între timp, am deschis dicţionarele.

La noţiunea «fascism» l-am găsit pe Voronin, Petrenko amestecaţi cu politica Moscovei. Se pare că şi aliata lor Natalia Sineaeva-Pankowska de la «Kyiv Post» era prin zonă. Deci, fascism înseamnă: o ideologie politică radicală, autoritară, naţionalistă. Fasciştii cred că naţiunile sunt în conflict perpetuu, de aceea doar cel puternic poate supravieţui, iar cel slab trebuie să dispară.

Fasciştii recomandă crearea statelor unipartite. Guvernele fasciste interzic şi suprimă criticismul şi opoziţia faţă de guvern. Fascismul blamează democraţiile liberale.

Nu-i aşa că am regăsit R. Moldova cu ultimii opt ani de viaţă cu tot în această definiţie? Nu-i aşa că am înţeles şi care e supranaţiunea care nu ne lasă în pace de la anexarea Basarabiei până în prezent? Nu-i aşa că fasciştii strigă «prindeţi fasciştii», arătând cu degetul la alţii? Aliaţii lui Hitler sunt încă mulţi, şi foarte aproape.

Alina RADU


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

5 comentarii

 1. Mihai Romanul

  Corect!

  Noi, romanii care luptam pentru libertatea fratilor nostri de peste Prut nu am cerut niciodata un partid unic sau eliminarea adversarilor.

  Nu am rostit nici un cuvant de ocara nici impotriva minoritatilor, chiar daca o parte dintre ele au aparut ca efect al deportarii bastinasilor si repopularii cu cetateni de la Est.

  Romania a fost intotdeauna deosebit de toleranta si drept dovada se vad drepturile pe care le are minoritatea maghiara sau cea tiganeasca.

  TRAIASCA ROMANIA MARE!

 2. chisinau moldova

  recomand (rog) sa traduceti acest material si sa cereti ziarului «Kyiv Post» dreptul la replica.

 3. Catalin

  Mai ce nume frumos si curat romanesc ai! I-auzi: ALINA RADU.
  Am o nepoata pe care o cheama tot Alina.”Corci
  tura” dintre o olteanca si un ardelean. Tot desteapta si fata asta, zau. Nu zambi, te rog.
  Si lasa-ma sa spun un frumos ,Sarut mana!Din Vestul Romaniei.

 4. oarecare Vasilisca

  Alina, bravo. Scuze, abea acum am dat de material (aproape la un an de la publicare). Îmi pare bine că aţi plecat de la ziarul PPCD şi reflectaţi adevărul, şi nu “sugestiile partidului”, apropo, în care foartă multă lume avea încredere.

  Mergeţi tot aşa înainte!

  Al vostru cititor fidel, “VASILISCA”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *