Viză sau radiaţie?

După atacul eşuat cu bombă în aeronava companiei Northwest Airlines pe cursa Amsterdam – Detroit care s-a produs de Crăciun, toate aeroporturile internaţionale au recurs la metode suplimentare de securitate.

Soluţia de ultimă oră este Body Scan – un aparat care scanează corpul uman, în trei dimensiuni, făcând uz de aparate de iradiat cu capacitatea de la 24 la 30 GigaHertz (GHz). Aceste scanere arată pe ecran corpul uman dezgolit, arătând desigur şi toate obiectele pe care un cetăţean le poate avea asupra sa şi care ar putea prezenta pericole în timpul zborului.

Franţa este şocată de aceste noi măsuri de securitate: pe de o parte, aceste iradieri prezintă riscuri cel puţin pentru gravide şi copii, pe de altă parte imaginea dezgolită a corpului fiecărei persoane apare pe ecranele autorităţilor aeroportuare. Aceste invazii în libertăţile individuale le copmpletează pe cele cauzate de scanarea irisului ocular, de colectarea amprentelor digitale, de înregistrarea vocii, toate utilizate deja pentru combaterea terorismului.

Companiile aeriene franceze au primit mai multe plângeri în ultimul timp, iar numărul pasagerilor a început deja să scadă.

În timp ce francezii se frământă pentru că sunt nevoiţi să piardă ceva ore în plus în aeroport pentru verificări suplimentare, mă gândesc la cetăţenii R. Moldova, care nevoiţi să aştepte zile, săptămâni în şir, unii chiar ani – pentru a primi o viză Schengen, primind astfel libertatea de călătorie în Occident, fie chiar şi trecând prin scanere iradiante.

Celine Jankowiak, stagiară la ZdG, Franţa

Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *