Vin anticipatele

Situaţia politică din R. Moldova este mai instabilă ca oricând. Declaraţiile venite dinspre cele două tabere sunt diametral opuse. Comuniştii susţin că nu vor vota preşedintele, în timp ce liderii alianţei sunt din ce în ce mai convinşi că vor găsi cele opt voturi necesare pentru alegerea lui Marian Lupu în funcţia de şef al statului.

Totuşi, este puţin probabil ca acest lucru să se întâmple. Spun asta urmărind ultimele declaraţii ale lui Voronin şi Tkaciuk, liderii de drept ai PCRM, care au spus răspicat că nu vor vota preşedintele propus de democraţi. Ştiind că, în PCRM, nimeni nu îndrăzneşte să respire fără acceptul şefului cel mare, şi luându-mă după zvonurile tot mai frecvente potrivit cărora, în teritoriu, PCRM se pregăteşte de anticipate, alegerile par inevitabile. Dacă comuniştii votează preşedintele, acest lucru ar însemna distrugerea partidului, afirma recent strategul Tkaciuk. Pentru ei, viitoarele alegeri înseamnă bătălia cea mare. Ori pierd, ori câştigă. Un lucru este cert, câştigă timp.

Chiar dacă vor pierde câteva mandate, din cauza faptului că nu mai deţin puterea, vor distruge alianţa, cel puţin teoretic. După eventualele viitoare alegeri, vor putea negocia cu PD şi AMN, singurele predispuse la dialog. Iar atunci situaţia s-ar putea schimba radical. Asta dacă nu cumva fosta opoziţie va acţiona acum, cât nu este prea târziu.

Victor Moşneag 
v.mosneag.zdg@gmail.com


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *