Principală  —  Blog  —  Editoriale   —   Victorie cu 27 milioane de…

Victorie cu 27 milioane de morți

Parada lui Putin din 9 mai, riscă s-o repete pe cea a Wehrmacht-ului nazist din 1939 de la Berlin. Același spirit revanșard, același orgoliu, strălucire de arme și manieră de ați arăta mulchii. Ce a urmat după parada de la Berlin, se știe. ”Gloria” celui de-al III Reich și a fuhrer-ului nu a rezistat unui război cu toată lumea.

Vine 9 mai. Sunt 70 de ani de la încheierea celui de-al doilea război mondial. Cum va fi? Ce va fi? 70 de ani sunt, totuși, o viață de om. Va fi altfel decât acum 5, 10, 30 de ani în urmă? Din păcate, și după 70 de ani de la terminarea celui mai criminal război din istoria omenirii, lumea așa și nu a ajuns să aibă o singură viziune asupra războiului și nici a păcii. De 9 Mai, Europa Occidentală sărbătorește și în acest an Ziua Europei (unei Europe Unite, resemnate, ne-războinice), același lucru îl fac noile state-membre UE, inclusiv Balticii post-sovietici. Mai încurcate (grație influențelor și resentimentelor din Răsărit) stau lucrurile în spațiul CSI, inclusiv în R. Moldova, chiar dacă suntem pe granița cu Uniunea Europeană, iar de mai bine de un an avem și statutul de asociat UE. Influențele Estului rămân încă mari, deși nu sunt singurele. De 9 mai în R. Moldova se sărbătorește tot ce vrei: și sfârșitul celui de-al doilea război mondial, și biruința asupra fascismului, și victoria armatei sovietice în marele război pentru apărarea patriei, și Ziua Europei – ori nu se sărbătorește deloc. În anumite cercuri politice și medii intelectuale 9 mai mai este consemnat (și deloc nemotivat) drept Zi de Doliu. În tot spațiul CSI, Ucraina este singura, catre va sărbători de 9 mai, începând cu acest an și în urma unui decret prezidențial, Ziua Memoriei și Împăcăciunii (Concilierii).

Hitler și Stalin: un singur criminal sau doi?

Ce va face Rusia de 9 mai? Ce vor consemna rușii? Va sărbători Rusia ”biruința armatei sovietice asupra fascismului în marele război pentru apărarea patriei” sau sfârșitul celui de-al doilea război mondial, în care și-au pierdut viața 70 de milioane de oameni (27 mln., dintre ei, din fosta URSS) și pentru care vinovat se face nu doar Hitler, dar și Stalin. În cei 70 de ani de după 9 mai 1945 s-au scris biblioteci întregi de cărți, s-au turnat mii de kilometri de filme, s-au desecretizat tone de documente de arhivă care spun altceva decât insista propaganda sovietică, s-au semnat zeci de tratate și acorduri de pace și înțelegere între foștii beligeranți, nu mai există Germania fascistă, a căzut de pe harta lumii Uniunea Sovietică, s-au năruit cortinele de fier în Europa, au rămas în aminiri regimurile autocrate și cu toate astea 9 mai rămâne să despartă, în loc să unească în aceeași tragedie, Europa. Istoriografia și propaganda rusă continuă să pună toată vina pentru cel de-al doilea război mondial pe Hitler și cel de-al III Reich, oponenții vin cu probe contrarii și spun același lucru despre Stalin și Kremlinul sovietic. Nu e cazul să umblăm cu lupa după noi ca să vedem care și cine dintre cei doi și regimurile pe care le-au guvernat au mîinile și conștiința mai pătate de sânge, dar faptul că se fac vinoveți și unul, și altul, e deja dovedit. Pactul Ribbentrop-Molotov și Acordul Adițional, pe care l-a condamnat o lume întreagă, inclusiv Moscova și sub care au semnat și Stalin și Hitler, nu e un acord de pace, e o înțelegere de război, de pradă, jaf, prin care Europa a fost împărțită în zone de influență și din care au urmat mai multe rapturi teritoriale, făcute arbitrar. Banditește. După plac și pofte. Așa cum s-a întâmplat și în cazul Basarabiei. Nu se face vinovată pentru asta Rusia? Fie și cea a lui Stalin, așa după cum se spune de Germania lui Hitler. Germania, cel puțin, s-a pocăit în fața Europei pentru crimele nazismului, Rusia, pentru cele ale comunismului, încă nu. Și atunci, trebuie, în afara Rusiei, ridicată în slăvi armata sovietică, care a lăsat în urma ei, peste tot pe unde a trecut, prădăciuni, lacrimi și sânge? Războiul a luat viața a peste 800 de mii de basarabeni și transnistreni, 2/3 dintre care civili. Iar în Basarabia, după cum bine se știe, nemții nu au purtat lupte decât în cadrul operațiunilor militare din prima lună de război și câteva zile de august 1944. Statisticile, la nivel unional, sunt și mai triste. Din cei peste 27 de milioane de morți, pe care i-a pierdut Uniunea Sovietică în război, 13 milioane revin fostelor republici unionale. Până și generalisimul Stalin a rămas descumpănit de prețul acelui război și la prima paradă militară, potrivit unor istoriografi militari ruși, a refuzat să iasă la tribuna centrală ca să primească parada. Stalin și-ar fi motivat gestul prin faptul că pierderile au fost prea mari, că el să se considere învingător în acel război.

Ce vrea Putin?

Pe 9 mai, la Moscova, Putin își va scoate trupele la defilare, pe Piața Roșie. Va fi, așa după cum se agită de câteva luni încoace vicepremierul rus pentru probleme de război, D. Rogozin, cea mai impunătoare paradă din câte au existat după cel de-al doilea război mondial. Numai militari dresați vor fi scoși pe piață peste 15 mii, plus cele mai moderne tipuri de tehnică militară și avioane de luptă. Presa rusă scrie că Putin vrea să impresioneze lumea prin forța militară a Rusiei, deși, pe fundalul înarmării Crimeii și evenimentelor din estul Ucrainei, parada riscă să se transforme într-o nouă amenințare de război. Regional și nu numai. Îngrijorări, în acest sens, au fost exprimate la nivelul mai multor foști și actuali șefi de state europene și chiar de comandament NATO. Partea proastă a lucrurilor e că Moscova nu vrea să țină cont de lecțiile războiului doi mondial. Nu vrea să refacă nimic din trecutul ei ”glorios” și ”velicoderjavnic”, nu vrea să împartă cu nimeni nici căștigurile (să nu uităm că Germania, după înfrângere, a fost împărțită între 4 învingători: Rusia, SUA, Marea Britanie și Franța) și nici să-și asume partea de vină pentru acest război. Place sau nu, dar și Hitler și Stalin au avut (lucru deja deconspirat) aceeași miză pentru acest război, atât doar că primul a râvnit o Germanie Mare, iar al doilea o Rusie Mare. Până la urmă, ”norocul” (cel de-al doilea front) a fost de partea lui Stalin. Rusia a ocupat o jumătate de Europă și și-a instaurat regimurile ei criminale de guvernare, care au făcut din statele lor lagăre de concentrare pentru propriile popoare. Europa Centrală și de Est a fost transformată într-un imperiu (lagărul socialist), cu propiul ei bloc militar – Pactul de la Varșovia și cu un singur punct de comandă – Moscova. Peste 45 de ani toate s-au ruinat și au revenit la condiția de până la război. Nu a rămas piatră pe piatră nici din fosta URSS. Întrebare: cui și la ce a servit acest război, care a înghițit zeci de milioane de vieți omenești? Și mai este victorie ceea ce a rămas din ”cuceririle” războiului?

Ce vrea Putin de 9 Mai? Prin parada din Piața Roșie, chiriașul Kremlinului pretinde să se impună drept un nou Stalin. Pentru Rusia. Și pentru Europa, deși înclină a fi, mai degrabă, un nou Hitler. Parada lui Putin din 9 mai, riscă s-o repete pe cea a Wehrmacht-ului nazist din 1939 de la Berlin. Același spirit revanșard, același orgoliu, strălucire de arme și manieră de aș arăta mușchii. Ce a urmat după parada de la Berlin, se știe. ”Gloria” celui de-al III Reich și a marelul fuhrer nu a rezistat decât 12 ani (1933—1945).