Victor Moşneag: Ziua Dependenţei şi a limbii de stat

Pentru 27 august, mai marii statului au pregătit o fastuoasă celebrare a Zilei (In)Dependenţei, cu o paradă cum n-au mai văzut ochii moldoveanului decât la televizor, cu focuri de artificii, paraşute, avioane şi multă voie bună. Filat, Lupu, Ghimpu, Voronin, Snegur şi Lucinschi, politicienii care au marcat cei 20 de ani de (In)Dependenţă a Moldovei, vor merge falnici prin mulţime, iar ulterior vor umbla pe la toate televiziunile şi vor aclama că R. Moldova este Independentă şi cu un viitor strălucit în faţă. Mulţi se vor lăsa duşi de val şi îi vor crede. Eu, însă…

Să nu ne minţim. Moldova nu a fost, nu este şi nici nu va fi prea curând independentă, aşa cum vor să ne facă să credem cei care ne-au condus şi ne mai conduc. Suntem independenţi doar pe hârtie (deşi originalul Declaraţiei de Independenţă a fost ars) şi doar în declaraţii, pentru că, de fapt, suntem conduşi de alţii. R. Moldova nu îşi poate decide singură soarta, dovadă fiind şi faptul că cele mai importante decizii, în cei 20 de ani de aşa-zisă Independenţă, au fost luate sau la presiunea, sau chiar de forţe din afara R. Moldova. Nici acum nu înţeleg ce a căutat Serghei Narîşkin la Chişinău la o săptămână de la alegerile din noiembrie 2010. Exemple ar fi multe: încetarea războiului de pe Nistru, eliberarea lui Igor Smirnov sau coaliţia lui Roşca cu Voronin. Toate aceste decizii extrem de importante au fost luate de forţe din exterior, lucru recunoscut chiar de cei implicaţi. Despre ce fel de independenţă vorbim în aceste condiţii? Pe 27 august, vom marca, de fapt, 20 de ani de dependenţă şi nicidecum de Independenţă.

Pe 31 august, în R. Moldova va fi o altă sărbătoare, cea a limbii române. Doar oficial, pentru că, de fapt, majoritatea politicienilor vor sărbători diferit în această zi. Majoritatea vor sărbători “ziua limbii de stat”. O altă parte, nu va sărbători sau va sărbători “ziua limbii moldoveneşti”. Doar o mică parte va avea curajul în această zi să exclame mândri că serbează “Ziua limbii române”. Trist, dar adevărat.

Apare întrebarea: pentru ce s-au cheltuit cele 14 milioane din bugetul statului? Doar pentru a ne reaminti încă o dată cât de neputincioşi şi penibili suntem?

Victor Moşneag, 
victor@zdg.md

Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

4 comentarii

 1. alex

  De acord cu ideea articolului. Astia nu au pe ce sa cheltuie niste bani, in loc sa-i cheltuiasca in alta parte(ex: reparatii drumuri. Niste tampiti, in frunte cu D-ul Filat.

 2. dacul

  Problema politicienilor este urmatoarea:
  1.Muti se baga in politica pentru a ocupa functii in stat de unde sa faca afaceri cu propriile firme sau firmele celor care l-au sustinut in campania electorala.
  2.Altii sunt agentii secreti ai unor tari straine care ajunsi in politica in pozitii de decizie sa favorizeze tarile de care apartin.
  3.Singura solutie este ca oamenii de cultura,cadrele didactice,
  medicii,inginerii,muncitorii,taranii sa se organizeze in asociatii si aceste asociatii sa sprijine un om politic di randul lor care sa reprezinte interesele poporului.

 3. TTT

  Ideea,dacule,e buna,adica se baga acolo pt interesele lor.E vorba de imunitate,nu-i atinge nimeni si guleai,Vasea.Nici nu mai conteaza,nu deranjeaza pe nimeni,ca noi suntem multi,dar prosti spre regret (inversul lui Lapusneanu:prosti,dar multi.Tin s-o spun sa nu ma “corectezi”).
  dacul,tu cum vrei,ii fi si specialist in politica ca in lingvistica,dar eu am ce am cu romana si nu ma ating de sintaxa frazei,ca-i jale mare.
  Cum punem pe hartie o idee,un gand,un enunt,cum ne exprimam?
  “Problema este…”,de fapt ai 2 probleme numerotate,a treia e o solutie.Dar astea nu sunt probleme,exact contrariul:e o problema pt oricine ajuns acolo sa-si dubleze afacerile? sau ca agent n-are nicio problema sa-si faca “meseria”.Problema e a noastra pt ca votam gunoaie,iar problema lor e nesimtirea si hotia.
  Ca solutie i-ai pus pe toti intr-un sac.Oamenii de cultura,intelectualitatea l-au votat pe Lupu,omul credincios al lui Voronin,8 ani cot la cot au papat tot ce misca.Pot sa scoata un lider di(n) randul lor,dar oamenii politici nu stau la coada vacii,is acolo unde trebuie:la ciolan.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *