Victor Moşneag: “Turbarea” familiei Muruianu

Anul 2009 a fost unul nefast pentru majoritatea salariaţilor. Criza economică mondială a atins apogeul. Din cauza stresului, sute de miliardari şi-au pus capăt zilelor, alte câteva mii de oameni şi-au pierdut complet averile, iar alte câteva sute de milioane au făcut economii, doar pentru a putea rezista. Toate astea se petreceau sub ochii unui oarecare Ion Muruianu, care în 2009 le-a tras tuturor ţeapă.

Familia lui Ion Muruianu, actualul preşedinte al Curţii Supreme de Justiţie (CSJ), pe parcursul anului 2009 a înregistrat venituri de 853 mii 101 lei, adică de aproape 50 mii de euro. Suma, pentru un muritor de rând, este exorbitantă. După cum ne-au informat persoane din cadrul CSJ, în familia sus-menţionatului lucrează doar două persoane. El şi soţia! Oricum am calcula salariile celor doi, este practic imposibil să ajungem la această cifră, de aproape 1 milion de lei pe an.

Salariul preşedintelui CSJ e de circa 8 mii de lei. Deci, venitul maxim, împreună cu pensia de judecător (şi ea de 8 mii pe lună), pe care Muruianu ar fi putut să-l aibă la sfârşitul anului, este de aproape 200 mii de lei. Ce să înţelegem? Că restul – 650 mii de lei – i-a adus acasă soţia preşedintelui CSJ? Nu-l cred atât de naiv pe Ion Muruinau, încât la capitolul venituri să fi declarat şi banii veniţi “pe alte căi”. Dă, nebănuite sunt căile judecătorilor de a face bani, nu?

O soţie cu un asemenea salariu şi-ar dori, cred, nu doar judecătorii. Preşedintele CSJ, însă, cu siguranţă este favoritul sorţii. Fără ea, ar fi un judecător oarecare cu salariu şi pensie de la CSJ. Să câştigi vreo 650 de mii pe an, adică nu mai puţin de 50 de mii de lei pe lună, nu e la îndemâna oricui. Ar fi fost, poate, de înţeles această sumă, dacă soţia lui Muruianu avea un serviciu pe la bursele americane sau în minele de aur. Dar soţia încă preşedintelui CSJ nu este decât un notar. Salariul majorităţii notarilor este de 5—6 mii de lei pe lună, adică până la 100 de mii de lei venit anual. Deci, de unde s-au luat cele 500 mii de lei în plus?

Poate că aceşti bani au legătură cu cele 8 cauze pierdute de R. Moldova la CEDO, în urma unor decizii de-ale lui? Potrivit Asociaţiei “Juriştii pentru Drepturile Omului”, Ion Muruianu se află pe locul patru în topul judecătorilor responsabili de condamnarea R. Moldova la CEDO. Deci, poate aici e secretul? Pedepsind injust pe cineva, o fi  fost umplut de bani. Dar din al cui buzunar?

Un lucru este sigur. Indignarea mai marelui judecător faţă de jurnalişti îşi găseşte explicaţie. Probabil, dacă n-ar fi fost ei atât de “turbaţi”, veniturile familiei Muruianu ar fi fost mai mari. Aşa însă, a avut cel puţin bunul-simţ şi poate teamă faţă de “dulăii de gardă a societăţii” şi o fi refuzat nişte câştiguri în plus. Poate chiar banii pe care familia Muruianu i-a agonisit cu multă sudoare nu au încăput cu toţii în declaraţia de venit? CCCEC-ul trebuie să ofere răspuns la această întrebare.

PS. De remarcat că CSJ este una din puţinele instituţii care au afişat pe pagina electronică declaraţia de venit a preşedintelui. Oare ce surprize ne mai aşteaptă?

Victor Moşneag, 
v.mosneag.zdg@gmail.com


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

11 comentarii

 1. Ion

  Mi se pare ca exista o strategie de eliberare a lui Muruianu din functie.Mai itii il ataca din toate partile, creza imaginea, apoi urmeaza politicul care reactineaza la voin’a societatii si pedepseste persoana prin eliberarea din functie. Poate si num merita tipul functia, dar metodele nu iarta mijloacele.

 2. ROMAN basarabian in Exil

  SOS !!! VREM CURATENIE GENERALA !!!
  VREM OXIGEN !!! AFARA !!! CU BANDITII DIN JUSTITIE !!! CRIMELE ORGANIZATE DE CATRE COMUNISTI TREBUE CONDAMNATE CU FERMITATE !
  ===============================================
  TRAIASCA LIMBA ROMANA si ROMANIA MARE si LIBERA !!!

 3. whatever

  domnule Mosneaga, de ce nu ati postat si celelalte 2 mesaje expediate?

  Sau nu va place cind va critica si pe dvs. cineva?

  RUSINICA!

 4. victor

  @whatever
  Familia mea e Moșneag, nu moderez eu comentariile, si chiar nu stiu despre ce mesaje vorbesti…

 5. whatever

  Mii de scuze daca v-am jignit mortal prin faptul ca am uitat sa aditonez o vocala la numele dvs., domnule MosneaG!

  daca chiar nu cunoasteti care au fost celelalte 2 mesaje, v-as sugera sa aflati continutul lor de la persoana abilitata in cenzurarea mesajelor incomode pentru interesele selecte promovate de ZDG.

  In ele mi-am expus propria parere referitor la profesionalismul dvs.

 6. istina

  Lu-i ion-stratejia demiterii lu-i moroean din functia de presedinte a CSJ-atitudenea si expunerea bine gindita a acestui tip comunist la adunarea jenerala a judecatorilor despre presa si jurnalisti.De esti parte a acestui clan {voronist-comunist},te credem ca te doare in fund pentru tipul cela cu pricina.De esti un cetatian patriot al R.MOLDOVA si aperi asa aberatii-halal de tine,locul ta-u este la Tintareni,alaturi de “pahanul”voronin.

 7. Chiusha

  daca sotia sa e notar privat, atunci sa faca 50000 de lei pe luna e ceva normal. cunosc cel putin 5 notari care fac astfel de bani ba chiar si dublu. LUNAR. Curat, dupa impozitarea de 22% si cheltuielile de intretinere.
  asta nu inseamna ca Muruianu nu trebuie demis. el intr-adevar nu-si merita postul. asta ca s-o spun “moale”

  • AXY

   Stie cumva, cineva, cat costa sa devii Notar “bun”? Stiu ca aceasta functie este extrem de solicitata, iar licentele se cumpara, negresit, prin diverse metode. Astept sa aflu taxele actuale si, daca cineva cunoaste mai bine, “schema” prin care lucreaza fabrica de licente de notar…

 8. Golda

  AXY, domna Muruianu e notar inca de pe vremurile cind ai tai nici nu te puneau pe scaunel la masa!!!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *