Victor Moşneag: Să exportăm câinii!

Toată această nebunie pro şi contra eutanasierii câinilor devine încet, dar sigur o sursă de bancuri pentru unii, de voturi pentru alţii şi de probleme reale pentru ceilalţi. Cert este că în căutarea unor soluţii care să lase şi câinele întreg, dar şi oraşul fără câini, imaginaţia oamenilor o ia de multe ori razna.

Toţi, tineri sau bătrâni, au propria viziune asupra problemei. Unii îl susţin pe Chirtoacă, alţii îl condamnă, iar ceilalţi încearcă să găsească o altă rezolvare a problemei. Care însă ar fi soluţiile?

Un azil pentru câini? Şi cine să aibă grijă de ei? Cine să le dea mâncare? Cine să-l construiască? Şi, dacă ei se vor înmulţi, ce facem? Haideţi să privim lucrurile aşa cum sunt.  Deşi suntem un popor primitor şi bun la suflet, nu avem grijă de copiii din orfelinate sau de bătrânii din aziluri, nu le dăm lor de mâncare, dar vom avea grijă de câini? Eu unul nu cred. Odată ce s-ar lua această măsură, cei care acum strigă în gura mare NU EUTANASIERII vor tăcea ca peştii şi se vor dezice de orice ajutor.

Să-i căstrăm? De unde fonduri? Şi dacă îi căstrăm, oare ei nu vor mai muşca? Dar bineînţeles că nu-şi vor pierde instinctul animalic, iar atacurile şi frica de pe străzi se vor menţine. O să spuneţi că nu se vor înmulţi. Ei, pe naiba, parcă nu vor exista masculi în capitală care să scape de procedură…

Haideţi mai bine să exportăm câinii. Asia ar fi destinaţia perfectă, or, cred că multora ar putea să le placă şi carnea de maidanez. Am putea pune un preţ pentru fiecare vietate, în funcţie de greutate, rasă sau vârstă. Iar economia ţării ar putea avea de câştigat. Ieşim din criză! Deşi discutam aceată variantă în glumă cu nişte colegi, unii dintre ei au înaintat chiar ipoteza conform căreia câinii ar putea fi traficaţi, adică am putea avea contrabandă cu câini. Mă mir că moldovenii n-au trecut încă la un astfel de business…

Carnea de câine este considerată medicinală în China. Astăzi, ea este un produs întâlnit frecvent în întreaga ţară, mai ales în nord, unde tocăniţa de câine este o mâncare foarte populară, reprezentând chiar o tradiţie culinară ce datează de acum câteva mii de ani. Cu această ocazie, poate câteva organizaţii de la noi pleacă în China, să le apere drepturile câinilor chinezi. Sau lor le este milă doar de câinii din Chişinău?

Victor Moşneag, 
v.mosneag.zdg@gmail.com


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

4 comentarii

 1. Alcic

  Dle Victor! Cu ce drept doriţi să exportaţi carnea de cîine? Ce vă aparţine? Începeţi cu carnea dvs. şi apoi ai celor apropiaţi. Este o afacere pur moldovenească-să te uiţi şi să vinzi ce este la vecin. Mai citiţi atent despre comportamentul cîinilor sterelizaţi. Faceţi concluzia de un om absolut profan şi foarte superfecial! Mai rîvniţi puţin la cunoştinte!

 2. Dle/Dna Alcic! Din comentariul Dvs. am banuit ca toti cainii vagabonzi din R. Moldova sunt proprietatea Dvs. si ca cineva doreste sa vi-i ia.
  PS. Nici eu nu sunt de acord cu autorul editorialului, pentru ca, eu sunt mult mai radical, cu toata dragostea mea fata de “fratii mai mici”. Or, problema este, si, ai nu ai, vrei nu vrei, de reyolvat trebuie so reyolvi.

 3. pop

  Decat sa exportam cainii mai bine sa importam bucataria chineza la noi. In asa mod ii papam pe maidanezi, ne lecuim cu carnea lor medicinala, suntem salvati de muscaturi, etc. E un articol slab, scris doar pentru a scrie ceva.

 4. Dr. Doom

  Cine o sa deschida primul restaurant cu carne de caine o sa fie cel mai bogat om din Moldova!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *