Victor Moşneag: Presa vs Poliţia

Nu trece o zi fără să primim la redacţie telefoane sau vizite de la angajaţi ai Căilor Ferate ale Moldovei (CFM). Fiecare are probleme. Deşi majoritatea recunosc actele de corupţie la care participă, se arată nemulţumiţi de tratamentul la care sunt supuşi de noul şef al Direcţiei “Deservirea Călătorilor”, Nicolae Buza. Unii spun că se simt ameninţaţi cu demiterea, alţii aduc probe şi declaraţii cu iz penal la adresa proaspătului şef.

Situaţia de la CFM e, poate, exemplul cel mai elocvent în acest sens, însă nu este una singulară. În majoritatea instituţiilor sunt oameni care au ceva de spus la adresa şefilor. Unii au acuzaţii grave şi chiar probe. De ce, însă, aceşti oameni preferă să se plângă la redacţia unui ziar şi nu la poliţie?

Din noiembrie şi până acum am auzit diverse istorii despre lucrurile care s-ar întâmpla zilnic la CFM. Unii oameni treceau pe la redacţie doar pentru a ne spijini, sau chiar a ne avertiza că ne băgăm în nişte lucruri din care am putea ieşi prost. Alţii veneau şi ne povesteau istorii umane, drame care le-au schimbat viaţa. Cei mai mulţi, însă, ne ralatează cu lux de amănunte scheme de corupţie, cu implicarea şefilor. Astfel, îmi apare întrebarea: de ce aceşti oameni preferă un ziar şi nu organele competente, or, după ce articolul apare în presă, tot organele de drept ar trebui să se autosesizeze şi să intervină. La prima vedere, ar părea mai simplu să te adresezi poliţiei, iar aceasta, la rândul său, să se ocupe de caz şi să-i dea pe mâna justiţiei pe vinovaţi.

Totuşi, oamenii de la noi preferă să discute cu un jurnalist decât cu un poliţist. Adevărul pare uşor de interpretat. Jurnalistul nu poate fi corupt, în timp ce poliţistul, abia aşteaptă… Oare Catan, Zubco sau Mihai nu au obosit să se tot autosesizeze din presă despre acte de corupţie?

Victor Moşneag, 
v.mosneag.zdg@gmail.com


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

2 comentarii

  1. Mara

    cu iz de penal? penalul demult e agàtat de fundul sarlatanului àsta cu diplome cumpàrate.ce face ministrul transporturilor? sau are si el vreo una cumpàratà? zdg a mai pus problema mafiei de la tren. si? au schimbat un tàlhar pe un sarlatan si ministrul e multumit,de ce sà-si mai punà si creierul in miscare? noi chiar vrem ca cineva sà si mai lucreze din cànd in cànd in tara asta?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *