Victor Moşneag: Până când merg moldovenii cu AIE?

Săptămâna trecută a lunii aprilie a fost una a întrebărilor şi răspunsurilor. A fost dat publicităţii un nou sondaj de opinie, Agenţia Naţională pentru Reglementări în Energetică a anunţat că preţul gazului pentru consumatori ar putea fi, din nou, majorat, şi că din toamnă, aproape sigur, moldovenii vor plăti mai mult şi pentru căldură, iar Guvernul Filat a împlinit 200 de zile de când se află la putere. Toate aceste evenimente au loc pe fundalul zilei de 1 aprilie, atunci când pensiile au fost majorate doar cu 4 %. Oare cât mai ţine răbdarea moldovenilor?

O să spună cineva că încă nu a venit timpul să-i judecăm prea aspru pe cei din AIE, că nu au trecut decât 7 luni de când se află la guvernare, că au fost „primiţi” de stat cu un bagaj de probleme sau că au preluat o ţară aflată în criză profundă. Spre surprinderea mea,  semi-oficial, aproape 35 % dintre alegători o fi luat în calcul cele relatate mai sus, pentru că, dacă ar avea loc alegeri, aceştia ar vota partidele componente ale AIE. Nici popularitatea lui Filat nu are până acum de suferit, acesta păstrând încrederea a 44,5% dintre alegători.

Moldovenii sunt răbdători şi poate chiar prea îngăduitori. Ultima modificare a tarifelor la produsele energetice a avut loc doar cu 3 luni în urmă. Atunci gazul s-a scumpit cu 16,5%, iar căldura  cu 29,2%. Parcă independent de acţiunile Guvernului, la câteva luni după ultimele modificări, ANRE vine cu noi propuneri de majorare a acestor tarife. Asta în condiţiile în care pensiile sunt majorate doar în statistici, iar despre mărirea salariilor nici măcar nu adie zvonuri.

Teoretic, conform statutului, ANRE este o instituţie publică autonomă de interes naţional. Practic (dat fiind faptul că se află în subordinea primului-ministru), aceasta acţionează la dorinţa, necesitatea, ca să nu spun la ordinul Guvernului. Iar acest Guvern, care a împlinit recent 200 de zile, a venit cu propuneri de a îmbunătăţi substanţial viaţa moldovenilor. La 7 luni de la învestire, practic nici o promisiune nu a fost îndeplinită. Singurul lucru vizibil a fost majorarea tarifelor. Speranţa şi încrederea electorilor însă, dacă e să ne raportăm la ce a făcut actuala conducere, pentru ei în mod special, se menţine: justificat sau nu! Oare până când?

Mi se pare surprinzătoare doleanţa moldovenilor, dacă e să ne raportăm la datele ultimului barometru de opinie publică. Deşi unii se declară surprinşi de faptul că PCRM reuşeşte să se menţină în frunte, ba chiar să-şi mărească puţin capitalul de simpatie faţă de ultimul sondaj, cred că scorul deţinut de AIE este unul clar peste merite. Dacă publicul ar fi judecat raţional şi la rece sau dacă de partea cealaltă a baricadei, în postura de adversar, nu ar fi fost un partid al cărui nume mai provoacă amintiri dureroase, ratingul Alianţei pentru Integrare Europeană ar fi scăzut vertiginos. AIE nu trebuie însă să se bazeze doar pe blândeţea alegătorilor, pentru că, dacă scumpirile vor continua în acelaşi ritm alert, cu siguranţă mulţi vor fi dispuşi să schimbe macazul. Poate ireversibil!

Victor Moşneag, 
v.mosneag.zdg@gmail.com


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

2 comentarii

 1. Mos Gheorghe

  Paradoxurile noastre sau teroarea democraţiei
  In principiu trebuie să ne întrebam de ce comuniştii, mai précis bolşevicii, se găsesc la ei acasă în Basarabia? Si răspuns din punctul meu de vedere, este unul singur: poporul acesta orfan de soarta, de neam si naţionalitate bâjbâie pe calea ”suveranităţii”, darn nu mai are rădăcinile de popor suveran. Aceste noţiuni – frumoasa Doamnă – Independenţa şi Marea Cucoană – Suveranitatea, s-au arătat atâta de urâte şi hidoase pentru moldovenii noştri, că parcă venise ca nişte oaspeţi nedoriţi la momentul cel mai nepotrivit. Aceste Femei au venit atât de nu la timp, că moldovenii rămăseseră trăsniţi şi năuciţi de cap. Au început să nu creadă în nimic nou. Doreau să rămână totul pe vechi, când era hrăniţi, sculaţi la timp să muncească şi să li să spună ce au de făcut mâne, c-apoi s-o ea de la început. Venerau pe streini şi-i terfeleau pe semenii săi. Generaţii şi generaţii crescuţi în colivia sovietică s-au dezvăţat să gândească cu capul şi să poată munci liber. Erau deprinşi să mănânce, să beie, să fure şi să muncească ca în colhoz. Munceau nu pentru dânşii!
  Dar iată că s-au deschis porţile streinătăţii şi cei mai capabili şi cu simţ întreprinzător şi de stimă faţă de sine şi de familia lor părăsesc „raiul” natal. Muncesc ca robii pentru un bănuţ pentru că acasă munceau pe degeaba pentru cei din tagma pcrm – ului.
  Şi au rămas majoritatea cei care aşteaptă o pensie cât mai mare. Votează pensia şi nu viitorul nepoţilor şi strănepoţilor. Votează cu partea moale şi nu cu partea tare, care-i atrofiată sau deşartă.
  Ar fi bine ca acest popor sa simtă măcar ca este un popor, dar din păcate el simte ca făra streinul ce la “cocolit”, el nu mai poate răsufla, nu tocmai sa-si croiască soarta in libertate. Un popor părăsit sa hoinărească fără rădăcini de apartenenţă la străbunii lui, merita numai o apatie si indiferenta la compătimire. Ratează toate posibilităţile de a merge vertical, fiindcă a supravieţuit numai cu capul aplecat, simţind mereu biciul si hrănindu-se cu fărâma de pine a “stăpânului”.
  Ani şi ani cu capul în menghina streină de „zombare” l-au lipsit pe bietul băsărăbean de toate rădăcinile şi pluteşte în oceanul vieţii ca o algie mânată de valuri: se duce acolo unde î-l duce vântul!
  Iar „bacii” de la conducere au mânat turma pre cum le insuflau la ureche Taţii şi Buneii soţiilor lor, care n-aveau nimic, nici în clin nici în mânecă cu Taţii şi Buneii lor.
  Amintiţi-vă de Al. Lăpuşneanu – „mulţimea” hotărăşte destinul deciziilor prin Divan.!!!
  Au trecut peste 200 de zile cu nişte alţii decât bolşevicii la cârma acestei ţărişoare. Şi ce pulverizare în capul unora aşa ca mine! De fapt numai pe vreo câteva zile, că degrabă am înţeles că alţii sunt tot aceeaşi cu excepţia unei mici părţi. Dar această mică parte nu este majoritatea. Ooo! Democraţie, la toate nivelele, inclusiv şi într-o „Alianţă”. S-a părut a fi ceva, dar s-a desluşit a vi un nour. Un simplu nour de speranţă, care poate fi mânat de vânt, c-apoi să dispară.
  Mă exprimasem într-un comentariul la un interviu cu Filat, că dacă guvernanţii nu se v-or stărui să deschidă ochii „mulţimii” la fărădelegile comuniştilor insuccesul o să-i urmărească. Iar comuniştii permanent se află în avangardă cu „spălarea creierilor”, deci mulţimea e de partea lor încă.
  Se cere concluzia că ăştia, „ai noştri” tot sunt ai lor. Ei tot sunt fideli şi ascultători ai unor streini care doresc un singur lucru pentru acest popor: să nu fie trezit din somn mulţimea. Iar noi iar rămânem ca proştii, vorba cântecului. În aceste două-trei poziţii în care s-au evidenţiat cine de partea cui este s-a clarificat, de fapt, că acest „popor” nici nu doreşte de sinestătător s-şi facă doreşteistoria. Fără fratele mai mare el este orfan şi, deci trebuie să meargă numai în hăţuri. Pentru că mănâncă şi înghite numai ceea ce i se dă. Proprietate materială şi mintală nu are. Cu ce să facă Suveranitate şi Independenţă?

 2. Mara

  exemplul meu cu kila de orez,pentru asta votàm.il pàpàm intr-o zi,apoi 4 ani ne uitàm la stele si iar mai avem o kilà de orez.a dracului sansà,merità pentru o tarà de neghiobi in care càtiva se bat cu morile de vànt,iar ceilalti isi asteaptà portia(de orez).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *