Principală  —  Blog  —  Editoriale   —   Victor Moşneag: Omul comuniştilor

Victor Moşneag: Omul comuniştilor

„Cel mai inteligent, cel mai cinstit şi cel mai cu demnitate judecător din R. Moldova”. Aceste calificative i-au fost atribuite „Măriei sale” de către cel mai longeviv preşedinte al R. Moldova, Vladimir Voronin. S-a spus mai apoi despre el că ar fi „omul lui Vladimir Plahotniuc din justiţie”, însărcinat să-i acopere businessmanului ilegalităţile. Tot el ar fi avut relaţii strânse de prietenie cu fostul comunist, Victor Stepaniuc.

Avându-i în spate pe cei mai influenţi oameni din Moldova, şi-a permis să afirme fără pic de regrete că jurnaliştii sunt „câini turbaţi, periculoşi pentru societate”, dar şi să aducă daune de milioane de euro R. Moldova prin deciziile sale dubioase, contestate la CEDO. Deşi blamat de societate, în 2010, a câştigat fără probleme lupta cu cel mai reprezentativ organ al statului, Parlamentul, sfidându-i pe Ghimpu, Filat sau Lupu dintr-un foc.

Este vorba despre Ion Muruianu, preşedintele Curţii Supreme de Justiţie(CSJ), care ocupă această funcţie încă din 2007. Atunci, Parlamentul comunist îl propulsa pe acesta din funcţia de vicepreşedinte al CSJ, după ce trecuse ca acceleratul prin funcţia de judecător la Judecătoria Buiucani şi cea de judecător la CSJ. Mandatul de patru ani al lui Muruianu expiră în martie. Conştient că nu-şi doreşte să se despartă de scaunul călduţ de la CSJ, acesta face acum tot posibilul şi imposibilul pentru a-şi păstra postul.

Cu o săptămână înainte de alegeri, profitând de faptul că ministrul Justiţiei, Alexandru Tănase, era ocupat în electorală, pe 23 noiembrie, în mare taină, printr-o hotărâre a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), a fost anunţat un concurs pentru suplinirea mai multor funcţii din sistemul judecătoresc, printre care şi cea de preşedinte al CSJ.

Până la 10 ianuarie, termen limită stabilit de CSM pentru depunerea cererilor, la concurs se înscrisese un singur candidat. Aţi ghicit! Ion Muruianu. Doar că cei care pusese la cale schema de a-l păstra fără luptă pe Muruianu la CSJ au comis o greşeală, hotărârea prin care se anunţa concursul nefiind publicată în Monitorul Oficial. Astfel, Alexandru Tănase a cerut extinderea concursului până pe 15 februarie.

Şi de această dată Muruianu a fost promt! Şi-a depus primul candidatura. Acum va avea însă şi un oponent, cel puţin pe hârtie. Este vorba despre Constantin Gurschi, care din această toamnă deţine funcţia de vicepreşedinte la CSJ. Numele acestuia a fost implicat în 2002 într-un scandal în România. Mai exact, fiul acestuia a fost prins de poliţiştii români cu escrocherii privind falsificarea documentelor unor autoturisme a căror dată de fabricaţie era mai mare de opt ani şi care nu puteau fi înmatriculate legal în România.

Oficial, lista contracandidaţilor lui Muruianu se poate extinde, dacă până la 15 februarie se vor găsi curajoşi care să spere că pot deveni preşedinţi ai celei mai importante instanţe naţionale. Dar cum curajoşi în justiţia moldovenească nu prea sunt, se pare că Gurschi va fi singurul contracandidat oficial al lui Muruianu. Cât de serioasă este candidatura sa, rămâne de văzut. Cert e că Ion Muruianu pleacă din pole-position cu un avans enorm faţă de contracandidaţi. Cum Alexandru Tănase nu dispune decât de un vot din cele 12, şi cum procurorul general se înţelege foarte bine cu Ion Muruianu, actualul şef de la CSJ pare să-i aibă şi pe arbitri de partea sa. Doar o minune îi mai poate fura victoria.

Victor Moşneag, 
victor@zdg.md