Victor Moşneag: “Drujba” nedeclarată din Parlament

Am asistat miercuri, 27 iulie, la prima parte a şedinţei Comisiei juridice, numiri şi imunităţi. Pe ordinea de zi a comisiei erau mai multe proiecte de lege care urmau să primească aviz pentru a fi votate la ultima şedinţă a Parlamentului din această sesiune.

Nu ştiu de ce, mă aşteptam la o atmosferă tensionată. Poate influenţat de “tensiunea” din interiorul AIE, de rivalitatea tot mai necontrolată dintre PCRM şi partidele de la guvernare, mă aşteptam ca, la această şedinţă, să asist la certuri şi la acuzaţii de tot felul.

Realitatea a fost, însă, cu totul alta. Nu cunosc motivele. O fi fost pentru că e prea cald afară, iar căldura i-a “afectat” în vreun fel pe deputaţi, sau o fi fost pentru că aleşii poporului se gândesc mai mult la vacanţă decât la lucru? Cert e că atmosfera a fost una parcă prea prietenoasă pentru realitatea pe care mi-e dat s-o văd la televizor, în timpul şedinţelor Parlamentului sau ale altor comisii.

“Salut Sergiu! Zdarova Valera”. Aşa a sunat salutul dintre Serghei Sârbu şi Valeriu Munteanu. Comunistul a fost cel responsabil de buna dispoziţie încă de când a intrat în sală. De fapt, între toţi deputaţii, relaţiile au fost civilizate, iar şedinţa, însoţită de glume şi zâmbete până la urechi, deşi declaraţiile deputaţilor erau, totuşi, presurate cu doze fine de ironie.

Această situaţie mi-a amintit de un gând mai vechi pe care-l aveam: de fapt, deputaţii se ceartă doar pentru a acumula capital politic şi o fac doar când este foarte multă presă în preajma lor. În afara arenei, ei sunt, de fapt, amici, unii chiar prieteni. Doar noi îi credem duşmani. Îi credem şi îi împărţim în “comunişti” şi “democraţi“, în “ai noştri” şi “ai lor” în “buni” şi “răi”. Făcând asta, cădem în plasa lor, care ne folosesc pentru a ajunge la putere. De fapt, ei toţi sunt de-o teapă.

Victor Moşneag, 
victor@zdg.md

Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *