Victor Moşneag: Cunoaşte Zubco asasinii?

La o lună de la moartea lui Igor Ţurcan, procurorul general, Valeriu Zubco, declara că au fost identificaţi câţiva suspecţi şi preciza că procurorii sunt acum în căutarea probelor pentru a-i putea reţine pe asasinii omului de afaceri.

Într-o ţară normală, cu procurori şi poliţişti  profesionişti şi corecţi, tindeam să-l cred pe Zubco. Realitatea din R. Moldova mă face însă să fiu reticent sau chiar sceptic în privinţa acestor declaraţii. Am mai auzit acest refren şi în cazul asasinatelor de la Durleşti şi Ialoveni, când se tot anunţa chiar că suspecţii ar fi fost deja reţinuţi, sau în cazul asasinării lui Igor Basarab, când Victor Catan, ministrul de Interne, spunea că există probe şi că ucigaşul va fi găsit. Am să trec şi declaraţiile lui Zubco în lista celor care nu-şi vor găsi acoperire odată cu trecerea timpului. Ce putea să declare şi el, că ancheta bate pasul pe loc, sau că sunt departe de a ajunge la făptaş? Bineînţeles că nu putea face asta. Se respectă prea mult. Speră ca până data viitoare când va da ochii cu presa, subiectul să se uite. Nu de alta, dar iese destul de rar din “bârlog”, iar la telefon nu prea binevoieşte să discute. Poate chiar, în adândul sufletului, Valeriu Zubco îşi doreşte să fie o altă crimă odioasă, pentru ca oamenii să-şi focuseze atenţia pe ea şi să uite de Ţurcan.

Şi chiar de-o fi adevărate declaraţiile lui Zubco, pentru mine este clar un singur lucru. Cei care au detonat explozibilul, deci suspecţii la care s-a referit Zubco, nu sunt decât nişte executanţi. Cei care într-adevăr au dorit lichidarea lui Ţurcan şi care au beneficiat de asta, au fost şi în ziua crimei, şi acum departe de locul faptei. La ei, cu siguranţă, procurorii nu vor ajunge vreodată. Nici chiar dacă s-ar dori.

Victor Moşneag, 
victor@zdg.md

Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

1 comentariu

  1. vera

    Da, ce cistig o sa aiba dl Zubco, de la voi, “cainii-turbati” -(vorba lui Muruianu), daca o sa
    va divulge secretul, care “nu-l stie”?
    Doriti, sa-i instaleze si dl un exploziv sub cresla din birou? Asteptati secretul, controlindu-va rabdarea, ca dlui e ocupat acum cu alte cazuri, “mai urgente”! “Do svidania!”, cum s-ar spune in limba rusilor si “Poca!” – la moldobeni! “Jdite otveta”!!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *