Victor Moşneag: Cum “a evadat” Baghirov

Marţi, 18 octombrie, Vladimir Filat, prim-ministrul R. Moldova, s-a întâlnit cu tizul şi, totodată, omologul său rus, Vladimir Putin. Oficial, cei doi au discutat despre preţul la gazele naturale, despre exporturile de vinuri moldoveneşti în Federaţia Rusă sau despre reluarea negocierilor în formatul 5+2. Nimic neobişnuit. Toate subiectele importante au fost abordare. Cel puţin asta am înţeles din comunicatul destul de generos al Serviciului de Presă al Guvernului R. Moldova. Lor, anagajaţilor din Guvern care au creat comunicatul, nu am ce să le reproşez. Şi-au făcut meseria cu sârguinţă. Sunt nişte posluşnici cum ar vrea să aibă orice politician din R. Moldova.

Ştiu şi ei, intuim şi noi însă că, pe lângă discuţiile oficiale, cei doi premieri au abordat şi alte subiecte, care nu dau bine dacă sunt făcute publice prin intermediul unui comunicat de presă. Iar unul dintre subiectele discutate de cei doi a fost, inevitabil, Eduard Baghirov. La prima vedere, un blogger excentric cu aspiraţii de scriitor. Se pare însă că doar la prima vedere. Pentru că dacă îl priveşti mai atent, descoperi multe alte lucruri despre el…

Am spus că inevitabil au vorbit şi despre acest subiect pentru că rezultatele acestei discuţii au fost palpabile chiar în acea seară, când Baghirov a sfidat arestul la domiciliu şi a luat drumul Moscovei. Să nu creadă cineva acum că omul a evadat prin careva metode demne de filmele cu James Bond. Nu! Baghirov a plecat frumuşel, nestingherit de nimeni, ba chiar ajutat să părăsească ţara în condiţii de maximă securitate. Ştim cu toţii cine-i şef la vamă, la graniţă şi cui aparţine Ministerul de Interne, nu?

E clar că acum Baghirov va fi protejat de Rusia, iar organele abilitate nu-l vor extrăda niciodată. Cei din R. Moldova se vor ascunde după neputinţă şi vor îngâna de fiecare dată când vor fi întrebaţi despre Baghirov acelaşi refren: Rusia nu vrea să-l extrădeze. Vinovaţii de aşa-zisa sa evadare din ţara noastră nu vor fi găsiţi vreodată, iar dosarul 7 aprilie va cunoaşte, odată cu aceasta, lovitura de graţie. Va fi, de fapt, începutul sfârşitului.

Baghirov va suferi şi el puţin. Nu se va putea înfrupta din vinul şi femeile din R. Moldova, cel puţin o vreme, până când dosarului său i se va pierde urma sau până când va fi declarat nevinovat.

Rămân câteva întrebări după acest fapt, deja consumat. Ce obţine R. Moldova după eliberarea lui Baghirov? Vom avea oare gaz mai ieftin? Vom fi ajutaţi de Rusia în rezolvarea problemei transnistrene? Vom putea exporta vinuri în Rusia fără restricţii? Mă tem că nu. Şi mă tem că eliberarea lui Baghirov, ascunsă după un patetic plan de evadare, arată de fapt neputinţa R. Moldova în faţa marii şi puternicei Rusii. Vă mai amintiţi cum, cu câteva săptămâni în urmă, Rusia cerea oficial eliberarea lui Baghirov? Cine-i oare pentru ei acest Baghirov. Un simplu blogger? Un viitor posibil scriitor? Sau un om care avea de îndeplinit o misiune în R. Moldova…?

Răspunsul la prima întrebare e următorul: Noi nu obţinem nimic de pe urma eliberării lui Baghirov pentru că Filat nu a negociat cu Putin, ci a îndeplinit un ordin.

Victor Moşneag

Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

2 comentarii

  1. reclamant

    Si anterior persoane aflate sub arest la domiciliu se plimbau prin oras dupa care primeau o pedeapsa simbolica pentru o infractiune care se pedepseste cu pina la 10 ani de inchisoare.

  2. vlad

    MI–AM AMINTIT DE FILMUL”CARMELITA”,IN CARE PERSONAJUL LEXA , IN LANT, I-L SANTAJA PE PERSONAJUL BARO, INAINTANDU-I NOI SI TULBURATOARE CONDITII. IN CONCLUZIE: SANTAJUL INCEPUT,ca si cancerul, TE INSOTESTE tihtit PANA LA GROAPA…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *