Victor Moşneag: Clarvăzători în loc de poliţişti

Vineri, 12 august, la canalul rusesc de televiziune  TNT a fost pusă pe post emisiunea “Экстрасенсы ведут расследование” (Clarvăzătorii investighează – n.r.), în care s-a discutat despre omorurile de la Durleşti şi Ialoveni, R. Moldova. Emisiunea a fost filmată la solicitarea părinţilor celor patru victime, care au apelat la clarvăzători pentru a depista criminalul.

Aceştia au  ajuns la concluzia că ucigaşul este un fost militar din cadrul forţelor de ordine, sau participant la un conflict armat. Acum este şofer sau repară maşini. Are înălţimea de 175-180cm, studii superioare, este bine făcut şi are o cicatrice pe faţă. Nu este căsătorit, dar are un copil. Locuieşte prin locuri părăsite. A avut un câine, pe care l-a împuşcat. Deţine două arme. Clarvăzătorii mai spun că suspectul neapărat va fi prins, în urma unei gafe, dar că, până atunci, la finele lunii august sau începutul lunii septembrie, acesta va mai comite un omor.

La tot acest proces a asistat şi un poliţist, căruia nu i-a fost arătată faţa şi nici nu i-a fost făcut public numele. S-a spus despre el doar că face parte din grupul de oameni ai legii care investighează crimele. Scopul lui era de a colecta informaţii de la clarvăzători, întru sprijinirea anchetei. Aşa a şi făcut. Poliţistul şi-a făcut de zor notiţe la spusele aşa-zişilor clarvăzători, de parcă se afla pe băncile şcolii.

Acel moment mi s-a părut de o penibilitate crasă. Dacă au ajuns doi aşa-zişi clarvăzători să aibă o asemenea influenţă asupra unui poliţist de la care toată ţara aşteaptă să descopere crime, atunci e clar de ce până acum ancheta stagnează.

Acum îmi va fi greu să conving pe cei care citesc aceste rânduri că tot ce s-a întâmplat în acea emisiune este o mare făcătură, pentru că, mulţi dintre cei care citesc acum cred în clarvăzători, în babe, în ghicit şi în alte prostii. Nu vreau să condamn pe nimeni. Fiecare este în drept să fie credul, pe cât îi permite conştiinţa.

Pentru mine, însă, e clar că dacă tipul a ucis de două ori, va omorî şi a treia oară. E clar că va fi prins odată şi odată. E clar că nu are 20 de ani, dar nici 60 şi nici 1.5 m înălţime. E la fel de clar că are sau a avut legături cu poliţia, din moment ce şterge urmele ca un adevărat profesionist. E şi mai clar că are armă şi maşină, pe care tot el o repară. Ce au spus aceşti clarvăzători putea spune un bun psiholog sau un anchetator cu experienţă şi clarviziune. Se pare, însă, că ei lipsesc cu desăvârşire în R. Moldova.

Astfel, există o singură soluţie. Să dăm afară toţi anchetatorii, poliţiştii şi procurorii şi să angajăm în locul lor doar clarvăzători. În aşa fel, sigur “am găsi” ucigaşii lui Igor Ţurcan, Igor Basarab sau ai altor persoane ucise, anchetele în cazurile cărora se află pe linie moartă.

Victor Moşneag, 
victor@zdg.md

Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *