Victor Moşneag: Cât rezistă AIE 2?

Ultima zi a anului 2010 i-a adus Moldovei o majoritate parlamentară. Cu greu, pe alocuri forţat, a fost creată o nouă Alianţă pentru Integrare Europeană. Nici nu a apucat aceasta a se coagula, că zvonurile că se va destrăma au şi apărut. Deşi liderii partidelor politice care au constituit alianţa de centru-dreapta susţin că lucrează pentru a crea o guvernare pe patru ani, puţini sunt cei care cred în AIE. Oare cât va rezista noua Alianţă?

Serafim Urechean, component al primei alianţe, a spus că AIE nu va dura mai mult de un an. Analişti importanţi de la noi se declară şi ei sceptici în privinţa alegerii preşedintelui ţării, şi deci a unei guvernări de patru ani.

Necunoscute sunt multe. Un lucru însă este sigur. Odată formată această alianţă de centru-dreapta, nimeni nu mai are voie să dea înapoi, iar orice speculaţii în acest sens sunt inutile, aş spune chiar rău intenţionate. PD nu mai poate face alianţă cu PCRM, la fel cum nu se pot asocia nici celelalte două componente. Preţul plătit pentru un asemenea pas ar fi prea mare sau chiar sinucigaş, ar fi unul absurd şi ilogic. Deşi în politica din R. Moldova, de-a lungul istoriei, au fost gesturi de trădare inimaginabile, politicienii şi-au învăţat lecţia.

Noua AIE, odată constituită, are obligaţia faţă de ea însăşi, dar în special faţă de alegători, să lupte până atunci când nu vor mai exista şanse. Noua AIE este obligată să reziste cel puţin până la viitoarele alegeri, indiferent de data la care acestea vor avea loc, în 2011 sau 2014. Cu siguranţă, în interiorul acestei coaliţii au existat şi vor exista din ce în ce mai multe probleme, dar liderii sunt datori să-şi ducă crucea până la final. Pentru binele lor şi al nostru.

Victor Moşneag,
victor@zdg.md


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *