Victor Moşneag: Campanie electorală ilegală în universităţi

Studenţii de la mai multe instituţii de învăţământ superior sunt obligaţi să abandoneze orele de curs pentru a participa la întâlniri electorale cu diverşi candidaţi. Aşa s-a întâmplat la începutul acestei săptămâni la Universitatea de Stat de Medicină şi Farmacie “Nicolae Testemiţanu”. În calitate de oaspete nu a fost, după cum s-ar fi aşteptat, ministrul Sănătăţii, candidat pe listele PLDM, Vladimir Hotineanu, ci Iurie Roşca, liderul PPCD.

Astfel, fiecare grupă trebuia să delegheze la întâlnirea cu Roşca cel puţin cinci reprezentanţi. Oficialii instituţiei le spuneau studenţilor că ar exista un regulament nou, şi că universitatea este obligată să-i primească pe toţi candidaţii electorali, iar studenţii, votanţi cu acte în regulă, să decidă singuri cui să acorde votul pe 28 noiembrie.

Informaţia mi-a fost oferită, cu detalii de la întâlnirea cu liderul PPCD, de o persoană care a participat la acea întâlnire, deoarece îşi face studiile la această instituţie de învăţământ. Ulterior, mi-a fost confirmată şi de alte persoane care îşi fac studiile acolo.

Am stat mai mult timp pe gânduri şi am încercat să-mi amintesc de o lege nouă sau de vreun regulament, prin care studenţii să fie obligaţi să asiste din contul orelor de studii, pentru care unii plătesc bani grei (mai ales la medicină!), la întâlnirile cu candidaţii electorali. Cum nu am dat de capăt acestei probleme, în care nici chiar atotştiutorul www.google.md nu m-a putut ajuta, am hotărât să mă informez din surse oficiale. L-am telefonat pe Iurie Ciocan, secretarul Comisiei Electorale Centrale (CEC), şi l-am rugat să mă ajute să elucidez misterul.” Nu este o lege sau un regulament în acest sens, dar este absolut ilegal să faci agitaţie electorală în asemenea mod”, mi-a răspuns acesta. Din acel moment situaţia a devenit mai mult decât clară. Prezenţa lui Roşca în sala senatului de la USMF este o abatere gravă de la legislaţia electorală.

Dar ca să nu creadă lumea că aş avea ceva cu omul care l-a votat la funcţia de preşedinte pe Voronin în 2005, am să reamintesc şi de contestaţia depusă la CEC de către PCRM la adresa PLDM. Reprezentantul comuniştilor a făcut referire la plasarea unor anunţuri în cadrul Universităţii de Stat de Medicină şi Farmacie “Nicolae Testemiţanu”, prin care studenţii erau informaţi despre o întâlnire cu ministrul Sănătăţii. CEC a respins contestaţia pe motiv că PCRM a depăşit termenul de prescripţie, pentru că au depus contestaţia la 6 zile după încălcarea sesizată, pe când Codul Electoral prevede un termen de 3 zile. Nici Grigore Belostecinic, rectorul ASEM şi proaspăt membru al PLDM, nu a putut să-şi menţină instituţia departe de electorală… Ce să înţelegem din toate aceste ilegalităţi? Că odată cu aderarea celor 9 rectori la PLDM, în această vară, învăţământul a devenit oficial politizat?

Situaţia aminteşte, din păcate, de timpurile când la putere erau comuniştii, iar în satele Moldovei, atunci când venea vreun lider al PCRM, lecţiile erau mai scurte, programul de lucru mai lejer şi totul – absolut legal.

P.S. Acest articol este decidat rectorilor, decanilor, profesorilor care mint studenţii şi elevii că legislaţia îi obligă să participe la întâlnirile electorale în incinta instituţiilor de învăţământ, dar şi celor care fac campanie electorală în timpul orelor.

Victor Moşneag, 
v.mosneag.zdg@gmail.com


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

2 comentarii

  1. AVRAAM

    Victor,bROSKin trebuia improscat cu oua clocite si masinile lui cu pietre de alea care sunt amenajate toate trotuarele din preajma Universitatii,kaziolul ce este!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *