Victor Moşneag: 7 aprilie, care adevăr?

La începutul acestei săptămâni, majoritatea oamenilor cu puterea de a vorbi l-au atacat dur pe Alexandru Tănase, ministrul Justiţiei, după ce acesta s-a încumetat să spună că “momentul adevărului despre 7 aprilie nu va veni”.
Declaraţia ministrului, dar în special cea a politicianului Alexandru Tănase, pare una total surprinzătoare, venită într-o perioadă nepotrivită.

Tocmai ei, cei care au promis că, odată ce forţele democratice vor veni la putere, adevărul despre 7 aprilie va ieşi la iveală, să dea acum o asemenea declaraţie? Cu siguranţă, nimeni nu s-ar fi aşteptat din partea autorităţilor DEMOCRATE la aşa ceva, în special când “7 aprilie” ar mai putea fi folosit în câteva campanii electorale.
Dar declaraţia lui Tănase a fost una sinceră, iar eu o apreciez. Apreciez că cineva a avut curajul să ne spună că adevărul despre 7 aprilie este unul abstract, că de el nu au nevoie politicienii, nici cei comunişti, nici cei democraţi. De ce să îl atacăm pe Tănase? Pentru că a îndrăznit să spună adevărul? Suntem obişnuiţi cu micile minciuni ale politicienilor şi acceptăm mai bine o minciună frumoasă decât un adevăr incomod. Aşa suntem educaţi. De fapt, ce adevăr despre 7 aprilie aşteptăm? Despre ce adevăr poate fi vorba? Voi, cei care l-aţi atacat pe Tănase, chiar credeţi că va ieşi cineva vreodată şi va spune că “Da, comuniştii au provocat devastarea sediului Parlamentului şi Preşedinţiei” şi încă vor aduce probe în acest sens? Ştiu că mulţi, când se referă la “adevărul despre 7 aprilie”, aşteaptă anume acest adevăr, dar haideţi să fim serioşi. Un asemenea adevăr nu va veni niciodată. Fiecare tabără implicată în “7 aprilie 2009” va avea întotdeauna adevărul ei, cu tot cu argumente destul de plauzibile.

Este timpul să nu ne mai minţim. Este timpul ca politicienii să nu mai mintă acei câţiva tineri care încă nu au renunţat şi îşi caută dreptatea prin instanţele de judecată. Cele câteva dosare care sunt pe rol nu reprezintă decât un teatru ieftin. Cei doi poliţişti, primii şi singurii de altfel până acum, condamnaţi la închisoare cu suspendare de prima instanţă, reprezintă oare calea spre adevăr? Condamnarea lui Gumeniţă la o pedeapsă asemănătoare, despăgubirea acelor tineri care luptă încă, reprezintă un pas spre aflarea adevărului? Eu unul sunt ferm convins că NU. Tot ce s-a făcut şi încă se mai face nu reprezintă decât o modalitate de a ne conduce spre alte piste şi care să ne facă să uităm ce înseamnă adevărul despre 7 aprilie. Acest adevăr chiar nu va mai veni niciodată. Iar cei care încă nu au conştientizat asta ar trebui să o facă, pentru a nu rămâne cu sechele pentru toată viaţa.

Victor Moşneag, 
victor@zdg.md


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

16 comentarii

 1. Valentina Cușnir

  atîta timp cît lupu cu pd-ul au devenit peste noapte democrați, dar, de fapt, cu acte în regulă de membri ai pcrm, nu se va permite să se spună adevărul, vom fi permanent șantajați!

 2. Adevarul

  Adevărul e că devastările instituţiilor statului au fost organizate de cei aflaţi la putere cu ajutorul aşa-zişilor provocatori, special pregătiţi (am probe, de care nu s-a interesat NIMENI în aceşti doi ani – acum nu mai are rost, oricum nu le-a mai rămas mult să guverneze ipocriţilor “liberalo-comunisto-democraţi”). Adevăr demonstrat cu secvenţe video din noaptea 7-8 aprilie este violenţa cu care au fost reprimaţi tinerii în PMAN, lăsaţi în voia sorţii de politicienii de carton alde Filat, Ghimpu, Chirtoacă, Urechean etc, care s-au grăbit să plece organizat, în loc să rămână să organizeze mulţimea pentru a nu admite violenţe. Iar adevărul durut este faptul că moldovenii nu s-au ridicat în apărarea tinerilor sechestraţi de poliţie, nu au încercuit comisariatele, închisorile ca aceştia să fie eliberaţi…

 3. Valentina Cușnir

  nu trebuie să ne oprim!
  Eu am fost alături de tineri în timpul măcelului din PMAN!
  Am văzut totul!
  Acuma marii guvernanți nu vor adevărul, ci pun întrebarea ce căutam eu acolo? Dacă nu eram eu și să fac declarații pe 8 aprilie 2009, se ascundea totul!
  M-am simțit obligată să fiu!

 4. Valentina Cușnir

  pentru Adevărul! Poți să ne întîlnim? Mi-ar fi de folos înregistrările! Marți este ședința de judecată, cînd eu voi face declarații și voi răspunde la întrebările agresorilor!
  tel. meu 069110326

 5. stefy

  tanti V.Cusnir toti in acele zile n-am fost indiferenti de ceea ce se intampla.apoi toti facem ce putem sa ajungem la un rezultat.n-am zis si nici pe cine cunosc,is foarte multi nu-i aud cu -daca nu eram eu-daca nu faceam eu s.a.m.d. cu o dorinta nastrusnica de a-si atribui toate meritele.imi place cand avem de-a face cu oameni modesti si nu-si pun in carca rolul de Isus Hristos.

 6. UNALTOMOR

  CERERE URGENTA
  pt. Domnii Ghimpu, Filat, Lupu
  in calitate de persoane oficiale si Patrioti:

  ESTE DE DATORIA DVS, sa initiati IMEDIAT ANCHETE DE CERCETARE la toate aceste ASASINATE si sa STOPATI NIMICIREA NOASTRA, a MOLDOVENILOR.

  UN ALT ASASINAT: a murit cântaretul de muzica populara Vlad Gheorghelas, cica de ” cancer la oase” / la comanda KGB/
  1.
  In ultimii 11 ani, acest cântaret a colaborat cu Grigore Vieru, care i-a scris versuri pt. cântecele sale.
  Vesnica tema : VECINII !
  Atentie: Grigore Vieru a scris si versurile la multe cântece pt. Doina si Ion Aldea Teodorovici, alti cântareti omorâti la comanda KGB in Oct. 1992
  Coincidenta ? Ca toti acesti patrioti /cei mai importanti mesageri prin cântec/ au murit cu totii atât de repede ? Doina, Ion, Grigore si Vlad ?
  2.
  Nu uitati ca si alt cântaret Nicolae Sulac cu “o suta de moldoveni ceceni” ” a plecat dicolo” la comanda, ca si patriotul sculptor Tudor Cataraga si sotia sa Dora intr-un “accident ghidat” din dec. 2010. /autorul monumentului Libertatii in memoria tinerilor torturati la 7 aprilie 2009/
  3.
  Ascultati atent versurile lui Grigore Vieru din cântecele lui Gheorghelas. Nu transmit ele un mesaj poetic de durere si pro-Re-UNire pt. poporul românesc ? Toate acestea in perioada ultimilor 8 ani de guvernare comunista dela Chisinau /2002-2009/.
  4.
  Dictionar medical:
  “Cancerul osos apare cel mai des la tineri si adolescenti mai ales dupa EXPUNEREA LA RADIATII SAU TRATAMENT PRIN CHIMIOTERAPIE”.
  Intrebare:
  – a fost cântaretul atât de tânar la 61 de ani ca sa moara ca un adolescent bolnav?
  5.
  Sarmanul cântaret a fost invitat la emisiuni TV din România,
  UNIND astfel MALURILE DE PRUT spre o viitoare Românie Mare.
  Intrebare:
  – credeti ca acest lucru ii place KGB-OMON de Tiraspol / dar si de Kishinau si Moskova/ ?
  6.
  Retineti data imprimarii acestei serii de emisiuni dela TV România: 27 Aprilie 2009. Deci imediat dupa revolta din 7 aprilie 2009 / atunci când frontiera de la Prut era inchisa/ si dupa Asasinarea prin accident simulat a lui Grigore Vieru din Ianuarie 2009. Gheorghelas mai avea si un apartament la Iasi / un motiv in plus ca sa fie “lichidat”/.
  Iata de ce a fost asasinat Vlad Gheorghelas.
  Intrebare:
  credeti ca KGB a lasat nepedepista o asemenea activitate patriotica de unire prin muzica ?
  Nu ! zilele acestea, 14 Martie 20011, cântaretul e mort de “Cancer la oase “/ la indicatia KGB/ . Ca si primarul Nicolae Costin din 1994 / prin radiatie KGB /.
  7.
  In secventa 7, cântaretul spune ca Grigore Vieru vroia ca aceste cântece sa fie cunoscute de INTREAGA TARA, dar el a “murit”, asa ca datoria ii revenea lui Gheorghelas. Dar si el a “murit”.
  8.
  Cine e Urmatorul pe lista neagra – rosie de sânge ?

  http://www.youtube.com/watch?v=J7-RGIQkYpA&feature=related

 7. Valentina Cușnir

  lui stefy! Și aș purta vre-o vină că eram alături de tineri în noaptea măcelului? Eu i-am trimis pe toți politicienii acasă? Ziua smulgeau microfoanele unul de la altul iar noaptea s-au dus toți!

 8. Valentina Cușnir

  exemplu de modestie trebuie să ia cei, care trîmbițau și promiteau Adevărul despre
  07 aprilie 2009! Eu nu-mi atribui nimic în plus!De ce vreți să mă aduceți la tăcere?

 9. D.IOAN

  ptr.Stefy
  am vrea noi să avem un salvator al neamului.numai că azi au dispărut ruşinea si simţul omenesc.sunt înlocuite cu nesimţirea si lăcomia.toţi şi-au lins degetele şi ca să-şi ascundă nelegiuirile acum se dau de salvatori.cu dosare penale,compromişi,implicaţi în fapte ilicite,într-un cuvânt niste infractori de pus la puşcărie,ne prostesc din noapte până în noapte cu povestea “binelui” pe care ni-l vor.

 10. costel

  NUMA-I REUNIREA CU PATRIA MAMA ROMANIA MAI POATE SALVA BASARABIA DE LA PERZANIE, DESTEAPTA-TE ROMANE DIN SOMNUL CVEL DE MOARTE

 11. stefy

  mai spun o data pentru cei grei de cap – si eu si ei si toti mii eram alaturi si acolo in piata in aprilie.cu parinti si bunei,cu toti care ne interesa soarta noastra.dar nimeni nu se ratoieste daca nu era sau nu facea el,ar fi ars iazul.ce e greu de inteles? o idee as avea.votam ca sa votam tot ce e afisat si pe tomberoane.dar ar trebui sa cerem cine se vor la ciolan,sa dispuna intai si de un certificat medical.asa am sti cu cine avem de a face si cei narcisisti sa pescuiasca in cada mai departe.
  am inteles D.IOAN.numai salvatorii nu inteleg si se fac morti in popusoi cu sacul plin.cand ii mai auzi plangand cum ca le-ar astupa cineva gura,dar in fapt sunt omniprezenti oriunde ai deschide.

 12. AVOCAT

  PLACUT SURPRIS VALENTINA CUSNIR CAND SPUI CA NU-TI ATRIBUI NIMIC,DESI STATUL A MAI SARACIT CU UN APARTAMENT CARE I SE CUVENEA PROBABIL LUI TUDOR PANZARI.TINE-O TOT ASA CA BLA BLA NE TRANSHEI COPATI,IAR IN TRANSHEE LA DATORIE S-A AFLAT T.PANZARI SI ALTI NEDRAPTATITI CA EL CARE NU SE LAUDA,NUMAI ISI CERE UN BIET CORT INAPOI.DAR A MERITAT CU MULT MAI MULT T.PANZARI.

 13. Dreptate

  @Autor,
  Nu am inteles sensul articolului. Cum poti “sa apreciezi” un Ministru al Justitiei, care pana astazi s-a dovedit incompetent? Nu inteleg logica “sa-l criticam pe Tanase p/u ca a spus Adevarul?”. Pai, timp de 2 ani il paltim din bani publici TOCMAI pentru a ne spune Adevarul. El are toate pârghiile p/u a incerca sa faca ceva (el, nu eu sau Dumneata). Or, nici macar nu s-a incercat pana astazi. Un ministru al Justitiei NU are dreptul sa vina cu asemenea decalartii. Altfel, trebuie sa spuna “Oameni buni, am tot incercat asta si asta, mai mult n-am putut sa fac, imi dau demisia!” Nu vad in ce este dificil sa cauti adevarul ? Daca nu stii vinovatii (desi ma indoiesc, dupa atatea marturii si imagini video), atunci ii destitui din functii PE TOTI functionarii de la 7 aprilie. Or, astazi, ei sunt nu doar in functii, ci promovati…..
  Nu mi-a placut articolul. Nu cred ca un jurnalist are rolul de “avocatul” Avocatului Diavolului (cam asa e un fost avocat al unor FSB-isti precum Pasat). sau scopul articolului a fost altul?
  Cum poate dl Tanasov sa compare evenimentele din 7 aprilie cu Revolutia din 1989 in Ro ? macar din considerentul ca evenimentele din 7 aprilie AU PROBE (video si nu doar). ….
  E trist sa vezi ca niste oportunisti primesc bani publici DATORITA lacrimilor familiilor Boboc, Tapu, Tâbuleac, etc… Acum 1 luna si ceva Tanasov a alergat la Ambasada Lituaniei, sa primeasca nu stiu ce disctintie. Ce are Tanasov cu patriotismul Tarilor Baltice ? ce are el (dar si taica-sau, Tanase Senior, prezent si el acolo) cu¨Patriotismul si Durerea unui neam martirizat? ….. el, Al. Tanasov, cel care de la inaltimea functiei din CMC Chisinau spunea (in ianuarie 2009), la moartea lui Gr. Vieru, cand eu personal am scris o Petitie p/u a schimba denumirea strazii Puskin in Gr. Vieru, a declarat ca “nu vom face asta, p/u a nu supara rusii din MD”. Cine-i stapan in tara asta? Rusul? IN Tarile Baltice, sunt 100 d emii de apatrizi (rusi!) la un milion de locuitori baltici. p/u ca Balticii se respecta si isi respecta conationalii! Noi platim politicieni oportunisti dinn bani publici sa ne spuna ca NU SE POATE ! Dar ce cauti in fruntea tarii?… Unde-s patriotii? Unde-i demnitatea de neam? care-i Viitorul MD?…
  P.S.ZdG, nu dezamagiti ! sunteti printre foarte putinele organe de presa din gubernia Molotivia care inca mai inspira incredere. Nu va compromiteti cu articole de acest gen.

 14. sanea

  sunt de acord cu multi care gandesc sanatos ioan,stefy,costel,avocat si multi multi altii.e o rusine ca avem unul ca t. panzari,participant al razboiului de la nistru 1992 in mijlocul capitalei intr-un cort,saracit de mijloace si sanatate,si isi dau cu parerea fel de fel de javre care au furat tot ce se putea fura si acum se dau de ajutor de tineri si victimelor de 7 aprilie.dati-i hotilor un apartament pe care vi l-ati asumat fara sa aveti dreptul.e un an ca schelalaiti de “binele” poporului.sunteti rusinea rusinii sa va dati de “binefacatori” si combatantul panzari de la nistru sta intr-un cort in centrul capitalei.si presa crede ca si-a facut “datoria” trecand o fraza de panzari si de restul acoperind toti smenarii si candidatii la duba.sa va fie rusine si la prasit asa presa,ca astupati ceea ce va convine si nu v-ati gandit ca daca existati,e datorita lui panzari in cort,iar voi aparati si acoperiti toti aferistii,care au pus mana ca “sarmani” pe apartamentele statului,de fapt averile trecandu-le pe neamuri.

 15. IONICA

  Desigur Dreptatea e dreapta. Nagacevskii cel putin si-a dat demisia, cu toate ca mai mult seamana cu tincul care a ridicat coada. Tanase e mai mult intrigant decat jurist-barbat. Cu parere de rau cam toti politicienii nostri sunt de-o teapa, fara coloana vertebrala. Se face impresia ca nimeni nu face nimic in Moldova pana nu primeste acordul Moscovei. Asa si o sa ne taraim, pana ne vom roade coatele .Toata prostia se incepe de sus, din incompetenta si lacomia parlamentarilor. Moldovenilor nostri le trebuie in fiecare zi spus de 3 ori ca sunt si romani si ca viitorul nostru e in UE si nu la rasarit. Rusii nu obosesc nici odata cu posturile lor de TV si radio care in Moldova sunt in majoritate.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *