Victor Moşneag: 7 aprilie — primul adevăr

Într-o perioadă în care tot ce este apolitic e automat şi neinteresant, ziua de marţi, 14 decembrie, a fost o excepţie.  Anume în această zi, după 20 de luni de la 7 aprilie, judecătorul Nicolae Costin de la Judecătoria sectorului Centru a condamnat 2 poliţişti, participanţi activi la acele evenimente. Cei doi “oameni ai legii” au fost recunoscuţi vinovaţi de “exces de putere”.

Dacă în octombrie 2009, din cele 103 sesizări de la cetăţeni au fost intentate 31 de dosare poliţiştilor în urma evenimentelor din  aprilie, acum în instanţe au mai rămas doar câteva dosare, care pot fi numărate pe degete. Aproape toţi poliţiştii acuzaţi atunci au fost scoşi nevinovaţi, atenţie – scoşi.

Sentinţa de marţi a adus cu ea mai multe întrebări care ar trebui adresate instituţiilor statului responsabile de anchetarea acelor evenimente. Poate mai multe întrebări decât răspunsuri.

Bine, au fost condamnaţi doi oameni, care, să admitem, au bătut tinerii în comisariate. Ce rezolvă asta? Este doar un prim pas spre adevăr. Unul prea mic.

Să fie adevărat că doar doi poliţişti şi-au depăşit atribuţiile de serviciu la 7-8 aprilie? Oare doar Gheorghe Vutcariov şi Alexandru Mocanu au bătut? Bine. Poate vor mai fi condamnaţi câţiva, cât de curând. Chiar şi aşa! Doar cinci-şase poliţişti bătăuşi are Moldova? Sau aceştia, care au fost şi vor mai fi condamnaţi, s-au dovedit a fi cei mai fraieri? Nu voi încerca să răspund la aceste întrebări sau să mă dau cu părerea. Îi las pe cei responsabili să mediteze.

Odată cu această decizie s-a creat un precedent. S-a recunoscut oficial că, atunci, în comisariate, a existat teroare. S-a recunoscut că a fost aplicată forţa asupra tinerilor, că poliţiştii şi-au depăşit atribuţiile, că au falsificat acte. Iar dacă tot s-a creat un precedent, nu ar trebui ca toate dosarele cu poliţişti achitaţi să fie scoase de pe rafturi şi revizuite? E imposbil ca doar câţiva oameni dintr-un sistem să fi greşit atunci. Şi „mai imposibil” e ca acei poliţişti să fi acţionat din proprie iniţiativă.

Spun asta pentru că pe rol încă mai există dosarele lui Papuc, Botnari sau Gumeniţă. Şi deci, încă nimic nu e pierdut. Asta doar dacă se vrea cu adevărat. Moldova are nevoie de adevăraţii vinovaţi de 7 aprilie. Incertitudinea şi dezamăgirea populaţiei în politicieni poate fi spălată doar cu un „peşte” de calibru, altfel, riscăm să ne scufundăm definitiv şi irevocabil în falsitate.

Victor Moşneag, 
victor@zdg.md


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *