Victor Ciobanu: “Închizi camera, mergem la secţie”

Unii îşi «reglează conturile» cu ajutorul televiziunilor sau cu ajutorul centrelor de combatere. Alţii se trag de păr. Fiecare o face cum poate, cum îl duce mintea, densitatea părului sau cât îl ține buzunarul.

Cei cu centre şi televiziuni, au scheme, dezvoltă strategii şi niciodată nu-i vezi în stradă. Sau foarte rar la televizor. Iar cei care se trag de păr, fără «strategii», aşa cum dă Domnu, atunci când îi răzbește o fac unde nimeresc. Ieri, de exemplu, am surprins o ”scenă improvizată” în care două fete și un băiat își ”reglau conturile”, flocăindu-se la colț de stradă. Cine ar fi trecut pe lângă Casa Presei, ar fi observat mai mulți curioși care căscau gurile indiferenți de părul blond smuls în smocuri.

Și pentru că tot timpul există un „moment” când cineva devine mai flocăit și mai însângerat, iar azartul ”reglării de conturi” este în creștere.

Și pentru că se auzeau și țipete disperate, o patrulă a poliției s-a apropiat neașteptat de repede. M-am bucurat. M-am bucurat pentru polițiștii care au venit destul de repede. M-am bucurat pentru trecători, care nu mai erau ”obligați” să asiste la scandal.

Nu cunoșteam motivele care au declanșat conflictul. Dar eram sigur: Careva dintre cei trei certăreți, cu siguranță, era mai vinovat și, probabil, trebuia pedepsit.

Și pentru că era poliția de față, iar cearta nu contenea și pentru că aveam camera de luat vederi, am decis că este corect și oportun să filmez acest incident care nu se știa unde poate ajunge și care vor fi urmările.

Am tot filmat până unul dintre polițiști s-a apropiat de mine:

– Cine ți-a permis sa filmezi?

– Este spațiu public și am dreptul să filmez, așa știu.

– Gata, închizi camera, mergem la sector.

– Pe ce bază dom’ polițist???

– Auzi, nu mai comentezi, ne lămurim la secție.

– Păi, sunt și jurnalist. Așa cum d-ta iți faci meseria, așa mi-o fac și eu.

Dialogul nu a mai continuat mult. Unul dintre colegii polițistului l-a convins: ””lasă-l în pace, lasă să filmeze”, către mine: „Auzi, bre, vezi ce filmezi, vezi că suntem oameni…”.

Iată astfel din bunăvoința unui polițist am reușit să filmez fără să ajung la secție. Mulțumesc, dle polițist. Mulțumesc, dle ministru Catan. Noi doar suntem oameni, iar Constituța R. Moldova ce mai contează.

Victor CIOBANU,
viktor.ciobanu@gmail.com


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

1 comentariu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *