“Viaţa” de după viol

Condamnată la moarte pentru că a fost violată de patru bărbaţi când avea 13 ani. Titlul acesta mi s-a părut iniţial o aberaţie, dar când am citit istoria fetei şi legile din Pakistan, care consideră că victima este cea vinovată, mi-am amintit involuntar de un alt caz. S-a întâmpat în Dubai. O australiană a fost condamnată la 12 luni de închisoare, pentru că ar fi întreţinut relaţii sexuale în afara căsniciei. Mai mult, violatorii au primit aceeaşi pedeapsă, dar nu pentru viol, ci pentru că au făcut sex cu altă femeie decât nevestele lor.

Ceea ce s-a întâmplat cu tânăra din Pakistan a fost considerat de familie drept o ruşine, condamnând-o la moarte pentru a şterge “pata” de pe neamul lor. Noroc că rudele s-au împotrivit. Tânăra a încercat să apeleze la justiţie, însă judecatorii insistă că acuzaţiile aduse de ea sunt “fabricaţia propriei imaginaţii”. Femeia condamnată în Emirate, pentru că, subliniez, a fost violată, a stat opt luni după gratii, după care a fost graţiată. Pare absurd? Pe de altă parte, ce diferenţe există între justiţia din R. Moldova şi cele enumerate mai sus? La noi, cazurile de violenţă, inclusiv sexuală, de regulă, rămân a fi un subiect tabu.

Femeile tac, pentru că, de mici, au fost învăţate să “nu scoată gunoiul din casă”. Numeroase abuzuri sexuale nu sunt anunţate, pentru că familia se teme să nu se facă “de ruşine”. Victimele care, totuşi, decid să-şi facă dreptate în instanţă deseori sunt supuse unui tratament care le umileşte şi mai mult, iar în cazul în care violatorul este o persoană influentă, şansele unei justiţii corecte se reduc considerabil. Într-un final, tot victima este cea învinuită, cea discriminată, iar agresorul îşi continuă traiul obişnuit, fiind în căutarea unei noi jertfe. Deşi legislaţia noastră nu presupune restricţiile din ţările enumerate mai sus, sistemul oricum nu funcţionează, victimele rămânând “pătate” pentru tot restul vieţii lor. De fapt, poate fi numită viaţă ceea ce urmează după?


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

2 comentarii

 1. viki

  In localitatea mea de bastina acum 5 ani 5 tineri au violat o fetita de 14 ani. Au primit pentru asta cite 5 ani de privare de libertate. Pentru comportament bun au fost eliberati dupa 3,5 ani. Sunt bine mersi cu totii, mai rau de fata, care urmeaza sa traiasca cu aceasta localitate si unde la sigur nu se va casatori nimeni cu ea. Fata e frumoasa, nui prostuta, dar violul lasa urme in mintea oamenilor….

 2. lilica

  dacà te violenteazà cineva incearcà sà primesti plàcere,asa zice in glumà sotul meu 🙂

  cuvintul “rusine” e inventat de societate,asa emotie nu existà,e doar un sentiment negativ

  sentimentele sint besinele societàtii cu care se distruge pe sine si pe altii…sentimentele sint arma societàtii invizibilà

  nu sintem constienti,nu avem spatiul CONSTIINTEI pentru a recunoste-aceastai cauza de ce lumea se ascunde dupà cuvintul “rusine”

  CINE NU E CONSTIENT DE SINE ARE RUSINE NUMAI PENTRU Cà NU ISI CUNOASTE INTEGRITATEA SA
  deaceea ii imple si pe altii numai cu aceea ce are

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *