Vânătoarea şobolanilor corupţi

De la oamenii cu sapa-n mână la funcţionari publici, până la demnitarii de stat joacă un joc tot mai puţin jucat în statele educate “Mita şi traficul de influenţă”.

CCCEC, Procuratura, MAI-ul pecum şi Mass-Media sunt unele din armele ce caută să identifice şobolanii corupţi, care se îmulţesc tot mai mult, cu toate că suntem unul dintre statele monitorizate de Uniunea Europeană şi statul American în această direcţie.

Pe cine-l prindem primul, pe moş Ion care este mai puţin educat şi întinde mâna când se duce la doctor, sau la poliţie pentru că are un reflex deja moştenit. Sau pe medicii care nu cer dar nici nu refuză bani, cadouri mai mari decât salariul minim pe ţară. Ori chiar pe demnitarii noştri atunci când îl identifici ca şobolan corupt se ascunde sub imunitate pe care o are pentru că aşa şi-au făcut legea. Dar mai este şi buna conştiinţă.

Atunci când îi întrebăm pe fiecare în parte din categoria enumerată mai sus cine este vinovat de promovarea fenomenului corupţiei, ei dau vina unul pe altul şi în concluzie toţi luptă împotriva corupţiei, cum? Prin declaraţii de moment.

Un sistem de instituţii bine în chegat şi cu denumiri impresionate care luptă cu şobolanii corupţi, însă undeva la mijloc ceva nu merge. Credcă ar fi timpul ca ficare dintre instituţiile de stat să-şi îndrepte armele spre interiorul instituţiei şi mai apoi să le scoată în stradă.

Iurie Sănduţă

Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *