Vânătoarea laşilor selecţi

Sorin Paciu a fost omorât de nişte laşi, într-o pădure domnească, în care vânători ca Zubco, Pleşca sau Sajin nu aveau ce căuta. Nici teoretic, darămite practic. Doar domni nu sunt cei care au omorât, iar apoi au ascuns de opinia publică, mişeleşte, cadavrul unui om.

La o vânătoare de selecţie urmau să participe persoane care puteau distinge mistreţii bolnavi de cei sănătoşi, masculii de femele sau măcar oamenii de animale. Că vânătoarea nu e punctul lor forte o recunosc şi cei implicaţi. Judecătorul Ion Pleşca a declarat că a fost de vreo 3 ori în viaţă la vânătoare. Păi, ce să caute atunci la o vânătoare de selecţie? Sau Valeriu Zubco, care are pasiunea pentru vânat de mai puţin de doi ani? Dacă e să ţinem cont de aceste fapte, aceşti oameni de-abia ştiu a ţine bine puşca-n mână…

Doar că, probabil, ei nu s-au dus în Pădurea Domnească la vânat. Dacă ne uităm peste lista de persoane prezente la vânătoare, publicată de ZdG, vedem că, mai toate persoanele de acolo au avut sau încă mai au treburi prin justiţie. Unde şi cu cine, dacă nu la o vânătoare, cu procurorul general şi cu şeful a sute de judecători, poţi discuta despre aşa ceva?

Iniţial, s-a sperat că Sorin va fi salvat. Cu siguranţă că, anume din acest motiv, un dosar penal pe marginea acestui caz nu a fost deschis decât pe 25 decembrie, abia după deces, şi nu pe 23, aşa cum era normal şi legal, când acesta fusese rănit.

E clar de ce nimeni nu a ieşit public pe 23, pentru a anunţa incidentul. Sperau la o minune. De ce însă nimeni nu a avut curajul să iasă în faţa opiniei publice, pentru a spune ce s-a întâmplat, pe 25 sau 26 decembrie? De ce a fost nevoie de Sergiu Mocanu, un personaj nu prea credibil pentru o astfel de misiune?

Sau poate, acestor aşa-zişi vânători, moartea unui om li se pare o normalitate? Cine ştie oare la câte vânători au mai participat eroii noştri şi câţi oameni au mai murit de mâna lor? Nimeni nu ştie. Or, altă concluzie nu poţi trage de pe urma acestei atitudini.

Cel mai grav e însă faptul că laşitatea celor prezenţi la vânătoare continuă. Dintre cei vreo 30 de participanţi, încă nimeni nu a ieşit public pentru a spune franc şi cu amănunte ce s-a întâmplat. Valeriu Zubco a revenit în ţară, nu? De ce nu apare în public? Şi când te gândeşti că aceşti laşi deţin unele dintre cele mai înalte funcţii în stat…

Cei implicaţi în omorul lui Paciu mai au însă o şansă. Nu pentru a-şi păstra funcţiile, ci pentru a nu cădea definitiv în derizoriu. Ei nu ar trebui să repete greşeala făcută pe 23, apoi pe 25 decembrie. Spre binele lor, ar trebui acum să iasă în public şi să ne spună ce s-a întâmplat de fapt la acea vânătoare. Mâine ar putea fi prea târziu. Nu pentru oamenii simpli, ajunşi întâmplător acolo, ci pentru cei care au şi vor funcţii. Pentru că, un secret nu mai e un secret dacă îl ştiu doi oameni. Dar mai ales 30…

Victor Moşneag, victor.mosneag@zdg.md

Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

6 comentarii

 1. Deportatul

  Despre o cam aşa fel de vînătoare priviţi filmul românesc pe YOU TUBE – “Ticaloşii 2007”

 2. Vlad Drakpula

  Schema e simpla ca buna ziua: Toata Puterea in RM este formata di “argati” si Patroni.In RM avem la moment doi Patroni.merge lupta apriga pentru Putere

 3. elena

  Toate comentariile acestea spectaculoase despre mafie si oligarhi sunt regizate de un singur centru- Mafia suprema in Moldova ,PCRM !!!
  ” Antimafia lui Mocanu face parte din acelas scenariu ,O BUFONADA MENITA SA GASEASCA UN ALT “OLIGARH” SAU “DUSMAN AL POPORULUI” ,SA-L SPELE PE VORONIN SI BANDA SA!!!!
  DAR democratie este in tara!!!
  Chiar faptul aparitiei acestor declaratii diferite impotriva lui plahotniuc ne demonstreaza CA NU EL DIRIJEAZA MAFIA IN MOLDOVA CI COMUNISTII!!!

 4. Deportatul

  Pînă acum “lucra în Moldova doar Olejca”. Acum cu doi “Patroni” se duce lupta de “a lucra” doar unu, de a schimba “omul lui P” cu “omul lui F”, şi invers. “Argaţii” iau apărarea “Patronului”, atăcînd “Argaţii” adversalului “Patronului”. “Argatul”, devenind cel mai sărac din Europa, nici nu gîndeşte că “Patronul” l-a furat.
  O bună parte din mass-media a devenit şi ea “Argat”. Pildă. Presa “patriotă” ca “Jurnal de Chişinău”, “Vocea Basarabiei” foloseşte şi materialile antiromânului Bogdan Ţîrdea în a supraveţui.

 5. vera

  La noi,in Moldova, puterea-i in maina lingailor, iar banu-i platit si calailor!

  Din spusele surorii medicale, reese, ca pe decedat l-au transportat la spital, dar acolo, au incalcat o regula:n-au insistat sa-l ridice pe nasilca, dar l-au tirit in incapere, intr-un mod de batjocura, cei doi parca surizand.., ceea ce nu se ea in consideratie,la examinarea cazului;toti suntem oameni, iar regula de transportare a pacientului este indicata in instructiunile de acordare a ajutorului, in diferite cazuri.
  Cine mai stie,cum s-au comportat cu pacientul pina a ajunge la spital? Atita nepasare si tacere..!!

 6. aleaxandru

  Către ELENA: În acest caz puţin contează cine şi al cui este Sergiu Mocanu. Important este că cele spuse de el îşi găsesc confirmare prin probe. Victima vînătoarei desigur că putea să fie salvată, dacă îi era acordat la timp ajutorul medical necesar, inclusiv şi transportarea urgentă la Chişinău, unde sunt specialişti mai calificaţi. Dat nu s-a făcut, deoarece Zubco, Pleşca, Creţu, Ion Lupu şi toţi ceilalţi, la comanda lui Plahotniuc, erau preocupaţi cu distrugerea probelor, au întreprins toate măsurile pentru a ascunde urmele crimei, au chinuit victima cu multiple operaţii, căutînd glonţul lui Zubco.
  Cît priveşte faptele “eroice” ale lui Plohotniuc, multe au fost scrise în presă, dar unele încă n-au devenit cunoscute publicului larg, ele sunt cunoscute oamenilor care în pofida exercitării atribuţiilor de serviciu, au avut acces la unele sau alte materiale. Cred că dacă va fi destituit din funcţie şi lipsit de imunitate, vor apărea şi acestea la suprafaţă, îşi vor găsi reflectare în dosarele penale în privinţa lui.
  Dacă îl apăraţi, nu cumva sunteţi rudă cu el sau cu ,,doi metri de bulbuci”? Sau poate sunteţi din gaşca lor?
  Toţi cei care au luat parte la acea vînătoare, care au distrus probele, au întreprins toate măsurile pentru a ascunde urmele crimei, toţi fără nici o excepţie trebuie să-şi dea demisia şi să fie atraşi la răspundere penală, deoarece pe lîngă faptul că sunt braconieri, ei au mai devenit complici ai acestui omor. În caz contrar va trebui să ieşim în stradă, dar atunci nici cei 600 de mercenari nu-l vor ajuta pe păpuşar şi pe ceilalţi. Iar cei care il apără pe Plahotniuc şi gaşca, se fac complici ai acestor crime împreună cu ei.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *