Vadim Pisari, condamnat

Când treci pe podul de la Dubăsari spre satul Pârâta, te întâmpină mai multe perechi de ochi care te privesc în tăcere. Chiar de la începutul podului stau doi-trei soldaţi înarmaţi, care te privesc ţintă şi tac. La mijlocul podului, stă o blindată şi un vagon, lângă care stau alţi soldaţi înarmaţi, care privesc în tăcere fiecare trecător.

La câţiva metri, pe partea opusă – o cruce, iar pe ea – portretul lui Vadim Pisari la 20 de ani. Şi el priveşte zilnic trecătorii şi tace. Deseori, privind aşa rece la mişcarea de pe pod, Vadim întâlneşte ochii părinţilor săi. Când se întâlnesc cu privirile lui Vadim, ochii mamei, ai tatei, ai fratelui se umplu imediat de lacrimi fierbinţi. N-a fost zi să nu treacă pe acolo familia Pisari şi să nu plângă. După ce trec podul, Oxana şi Simion Pisari ajung acasă. Deschid uşa şi în prima cameră dau iar cu ochii de Vadim, băiatul cel drag. Îi priveşte la fel de rece, din portretul de pe perete. Întristaţi, o iau spre cimitir. Acolo, plâng cât pot, căci crucea de fier forjat nu crede lacrimilor, nu rugineşte. Familia Pisari plânge, şi uneori întreabă: “De ce?”

La 1 ianuarie 2013 se va împlini un an de întrebări. Anchetele pornite pe cazul omorului lui Vadim Pisari nu s-au soldat cu nimic. Deşi au muncit două grupuri paralele, procurorii moldoveni nu au avut acces la persoana acuzată, care este soldatul rus Veaceslav Cojuhari, şi care a fost transferat imediat de la Tiraspol în Federaţia Rusă, la Breansk. Pe întreg parcursul anului, Chişinăul a aşteptat rezultatul anchetei paralele efectuate de Federaţia Rusă, şi rezultatul a venit.

Cu o săptămână în urmă autorităţile Federaţiei Ruse au remis o informaţie ce clarifică statutul soldatului care l-a împuşcat pe Vadim Pisari. “Cauza penală examinată de autorităţile Federaţiei Ruse a fost clasată, iar ofiţerul rus Cojuhari V.G. a fost scos de sub urmărire penală deoarece în acţiunile lui nu au fost constatate semne constitutive ale infracţiunii”. Avocatul Alexandru Postică şi Organizaţia Promo-Lex au muncit tot anul, susţinând juridic familia Pisari, monitorizând cazul şi solicitând eforturi din partea autorităţilor R. Moldova. Rezultatul a fost mai mult decât nul.

“Aproape la un an de la incident şi pornirea urmăririi penale, autorităţile Federaţiei Ruse responsabile de organizarea şi petrecerea anchetei penale şi-au demonstrat incompetenţa profesională, neglijenţa totală pentru standardele minime ale unei anchete eficiente în sensul Convenţiei Europene, laşitatea şi frica de a recunoaşte la timp şi public despre concluziile la care au ajuns şi deciziile adoptate. Totodată, considerăm că organele de anchetă ale Federaţiei Ruse doar au simulat o examinare a incidentului, deoarece au ajuns la exact aceeaşi concluzie care a fost lansată oficial încă la 9 ianuarie 2012, adică după o săptămână de la incident”.

Probabil va urma o nouă cerere la CEDO. Peste mai multe luni sau ani – probabil va urma şi o nouă condamnare a Rusiei la CEDO. Până atunci, Vadim Pisari rămâne condamnat. Condamnat să privească de pe crucea sa de la Vadul lui Vodă, zi şi noapte, soldaţi înarmaţi ai unei armate străine, condamnat să privească aproape zilnic în ochii plânşi ai mamei sale, care trece cu frică pe lângă aceşti soldaţi, condamnat să rămână nedreptăţit după moarte. E greu să fii condamnat în viaţă, oare cum e să rămâi condamnat după moarte?

Alina Radu, alina.radu@zdg.md

Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

8 comentarii

 1. Niculai

  Asta şi era de aşteptat.Puteau în Rusia pe criminalul Cojuhari s-ăl proclame şi erou.Au doar aşa personalităţi Vitalii Caloev,Victor But.Numai polcovnicul Budanov cît face.

 2. mihai

  Nici Moldova nu e mai breaza: pe 7 aprilie 2009 au fost ucisi de calai trei tinerei. Nu am gasit informatie ca a fost condamnat cineva pentru omor. Pacat de vietile tinerilor, au murit fara sa stie de ce.

 3. Turc

  Vinovata in moartea acestui tanar se face guvernarea pe care am avut-o si o avem de 20 ani. Acum le mai multumim rusilor pentru ocupatie cu deschiderea de consulate in transnistria.Nu exista limite la capitolul ” Cat de tare se poate de batut joc de acest popor “. O stiu toti, de la parlamentul si guvernul nostru ,pana la Kremlinul lor..Iar soldatul armatei eliberatoare a actionat dupa prevederile regulamentului militar. Nu s-a oprit, a impuscat. Condoleante familiei decedatului.

 4. Deportatul

  REPUBLICILE BALTICE, fiind la graniţă cu Rusia NU AU TERITORIU OCUPAT DE RUSIA
  Împotriva Decretului Preşedintelui Interimar Dlui Ghimpu cu privire la retragerea Armatei Ruse de pe teritoriul R Moldova au făst împotrivă PCRM (Voronin, Dodon) + PLDM (Filat) + PD (Lupu, Diacov, Plahatniuc)
  Cetăţenii R Moldova masiv votează PCRM+PLDN+PD
  Pentru Filat Putin îi este fan şi cu Şevciuc împreună asistă la concerte, dar cetăţenii R Moldova sunt băgaţi nevinovat în puşcării sau îmăuşcaţi de soldaţii Armatei Rusiei de OCUPAŢIE
  Au dreptul moral ca conducerea R Molodva să depună flori la Monumentul lui Ştefan cel Mare şi Sfînt!?

 5. vlad

  Daca asi avea o camera de luat vederi si daca asi fi mai tanar macar cu 2-3 ani , asi incerca sa fac un scurt metraj dupa acest scenariu zguduitor ,semnat de D-voastre,doamna Alina Radu.La multi ani!

 6. Mara

  TRADAREA NEAMULUI SI A ȚĂRII IN ÎNTREGIME, DE CATRE FILATU, S- A PRODUS IN MOMENTUL CÂND ACESTA A SCOS STEMA MOLDOVEI, PENTRU A SE INTALNI CU SVISCIUCU DE LA TIRASPOL !
  Din acel moment Filat pt mine este un las, o nulitate!
  Atât timp cât v- om avea in fruntea țării nulitati,-
  Condamnati vom fi noi!
  Felicitări stimata dna Alina, si tuturor celor ce alcatuiesc brava echipa a zdg !
  Domnul sa va aibă in paza lui cea mare, sa va rasplateasca munca după merite, având grija ca copii si nepotii vostri sa trăiască intr- o Moldova prospera si libera!
  In prag de 2013 va zic : La Mulți Ani!

 7. Deportatul

  Guvernanţii, cetăţenii au uitat că pe 01.01.2012 a fost ucis tînărul V.Pisari din s. Pîrăta pe podul de pe Nistru; precum şi că pe 7 aprilie 2009 au fost ucişi tineri, inclusiv şi V. Boboc. Au fost ucişi nu din imprudenţă, dar cei ce au ucis conştiintizînd consecinţile acţiunilor lor. Nimeni nu este tras la răspundere. Nimeni (majoritatea) nu se revoltă – nici politicienii, nici mass-media (articolul dat din ZDG este în memoria lui V Pisari), nici cetăţenii-forumişti (majoritatea).
  Cuiva din politicieni îi convine de a mediatiza pînă la isterie, cu învinuiri politice, în cazul de ucidere la vînătoare pe 23.12.2012 din imprudenţă a unui coleg din echipa de vînători. Cui îi convine?
  Dacă ceva se întîmlă, nu este întîmplător
  Oare aceasta nu este începutul sfîrşitul orientării R. Moldova spre UE, cu reorientarea R Moldova spre Rusia, Uniunea Vamală. Pentru aceasta demult doresc, luptă Voronin, Dodon, Formuzal, Şelin,… şi unii din AIE
  Oare nu se repetă istoria din 1999, cînd R Moldova s-a dezis de UE pentru a se apropia de Rusia.
  Avem politicieni, mass-media cu jurnalişti, cetăţeni care ar conştientiza consecinţile isteriei în politică?

 8. Mara

  Sunt de acord cu deportatu! 
  DACA  10-20 POLITISTI ( din armata lui Papuc)  , IMPREUNA CU  PAPUC,  PROCURORII ,  JUDECĂTORII, TOȚI ORGANIZATORII SI CALAII  MACELULUI DIN 7 APRILIE 2009  AR FI FOST JUDECATI,   SI  IN ZIUA DE AZI  S- AR  FI ODIHNIT  PRIN PUSCARII , DAR NU IN PARLAMENT, IN PROCURATURA SI IN POSTURILE PE CARE LE DETINEAU SI LE MAI DEȚIN – ar fi fost o lecție vie de educație pt toți demnitarii!
  DACA ÎNCĂ SI BAGIROV, DEJA PRINS SI CERCETAT, GĂSIT VINOVAT DE PARTICIPARE  SI INSTIGARE LA VIOLENTA SI DISTRUGERE,  AR FI FOST JUDECAT SI  INTEMNITAT IN MOLDOVA (nu eliberat si petrecut ca in oaspete scump)  – AR FI FOST DATA O LECȚIE  DE RESPECTARE A MOLDOVEI DE CĂTRE ALTE STATE, DE CĂTRE ȘELINI, FORMUZALI, STEPANIUCI, VORONIUCI,  SEVCIUCI SI ALȚII CA EI. 
  Motivul ca  cazul lui Baghirov putea sa ajungă in judecată la CEDO, si deaceia a  fost eliberat, e  o “otmazca” , de ras si de plâns in acelas moment!  CATE SUTE DE ALTE CAZURI AU AJUNS LA CEDO? 
  Dacă cel ce a gresit si la eliberat pe BAGIROV ar fi fost judecat, 
    nu  s- ar fi ajuns sa avem un Premier ca FILAT, CARE A SCOS   DE PE PERETE STEMA STATULUI,   CA NU CUMVA, DOAMNE FERESTE,  SA SE SUPERE SEVCIUC, UNUL DIN DUSMANII PRINCIPALI AI STATULUI  CONDUS DE  FILAT ÎNSUȘI  ! 
  Cred ca Sevciuc a ras pana s-a  c…t in izmene  de Filat-   LAȘUL SI TRADATORUL TARII PE CARE O SI MAI GESTIONEAZA !
  Si toți cei din Parlament, din procuratura, magistratură… au tacut, pt ca nu au văzut un semn de trădare , de lașitate! 
  Huidea, potaie!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *