V. Voronin între “5+2” şi “2+1”

Interesul Rusiei pentru parlamentarele 2009 de la Chişinău se amplifică. “Trilaterala” de ieri, pe ultima sută de metri a campaniei, dintre Medvedev, Smirnov şi Voronin la Moscova, anticipată de vizita la Chişinău a şefului diplomaţiei ruse S. Lavrov şi de delegarea la alegerile din 5 aprilie a 80 de observatori “din cadrul CSI” (mai degrabă experţi în tehnologii electorale) arată clar că Moscova îşi face tot mai mult loc şi prezenţă în disputa politică pentru noua “dumă de stat” de la Chişinău.

Până aici toate clare. Rămâne neclar, însă, dacă tot ce face ori se pregăteşte să facă Rusia, va fi doar pentru Voronin. Frânt de mari îndoieli, Voronin, oricum, speră. Alte soluţii, de fapt, nici nu prea are. Oricât de mult optimism electoral ar afişa el, comportamentul vulgar şi tot mai agresiv al comuniştilor în campanie, fabricarea listelor de “rezervişti electorali”, vizitele-fulger, lipsite de context, prin vecinătăţi, sau din vecinătăţi spre Chişinău, barterul stupid de decoraţii cu solemnităţi cleioase etc., trădează, scot plută şi dau de sminteală liniştea şi siguranţa aparentă a preşedintelui pentru ziua de 5 aprilie. Nu poate Voronin să nu înţeleagă, chiar dacă nu vrea, că 5 apilie-2009 şi 4 aprilie-2005 sunt, totuşi, zile din ani diferiţi, chiar dacă şi aşezate calendaristic în succesiune.

De-a lungul celor 8 ani de guvernare, Voronin şi-a tot schimbat costumaţiile, încercând să joace, periodic, ba la Est, ba la Vest. În 2001 – cu Rusia, din 2003 – cu Occidentul (evident, nu din convingeri), după 2005 – şi cu unii, şi cu alţii. Rezultatele sunt pe faţă: spre UE, dar prin CSI, “neutralitate militară” cu opţiuni anti-NATO şi armate ruse la Nistru, aprobarea “de jure” a formatului de negocieri “5 +2” în “problema transnistreană” şi practicarea “de facto” a formatului “2+1”.

Voronin a pornit să-şi recroiască drumul spre Moscova după ce a înţeles că jocul la două porţi nu mai ţine şi că, spre deosebire de 2005, nu are de ales decât între Putin şi Medvedev. A fost “problema transnistreană” subiect de discuţie ieri la Moscova? Evident. Dar, bănuim, în variantă electorală. “Părţile”, până la urmă, au convenit asupra “proiectului” viitoarei guvernări de la Chişinău, convenabilă Rusiei, pentru “soluţionarea paşnică” a diferendului transnistrean.

În schimbul “bunei înţelegeri”, lui Voronin i s-a garantat sprijin electoral, deşi deloc exclusiv şi privilegiat, ci “în echipă”, această echipă însemnând, în variantă rusească, PCRM-PSD-UCM, posibil PPCD şi, nu-i exclus, rezerva de “transfugi” din partidele de opoziţie. Cam atât cred că s-a putut discuta ieri la Moscova. Doar atât. Doar “problema transnistreană”.

Petru GROZAVU

Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

16 comentarii

 1. antibiotic

  Pe mine ,dl. Petru GROZAVU, m-ar interesa care-i varianta dumitale de solutionare a caestui conflict?, si dece tocmai acum in plina campanie electorala ai gasit de cuviinta sa ne luminezi mintile noastre atit de intunecate de ,,comunismul bolsevic,, si ca Moscova isi duce jocul in continuare visavi de acest conflict, si dece cind un lider politic de la noi incearca sa ajunga la vre-un compromis cu Moscova este considerat drepr dusman al poporului?

 2. nicu

  Draga antibiotic!
  Ia spune sincer – Ai fost cumva educat prin “subsolurile” SIS, MAI, CCCEC sau Procuraturii, de esti un asa statalist inflacarat? Sau poate esti ruda cu Stati?

 3. Sorin

  Dragi patrioti,deputati,ministri,politologi,jurnalisti,ziaristi,lingvisti,analisti,procurori,judecatori,politisti,graniceri,vamesi,lingai din treuca statului si altii alde pirerde-vara,ia luati-va de mana cu totii si mai plecati la “negru” in Italya la strans rahat,la Portugalia de strans baliga,prin Rusia la santiere,vedeti viata,lasati-va sotiile,barbatii,parintii,amantele in voia soartei si plecati la munca,trimiteti un banut in tara care o iubiti prin forum,numai mancati atat kakat din gurile spurcate!Ajunge!!!!!!

 4. antibiotic

  Dragi coleli,Nicu si Sorin-babuin, nu am fost educat prin «subsolurile» SIS, MAI, CCCEC sau Procuraturii, ci am fost maltratat de SRI vostru atunci cind printr-o actiune pasnica si democratica am incercat sa inregistrez minoritatea moldoveneasca in rominia, si as vrea sa va spun ca subsolurile lor nu se deosebesc cu nimic de cele americane, sau rusesti.
  Cit priveste plecarea la lucru in Italia , nu am vrea sa facem concurenta tiganilor si cersetorilor sau prostituatelor de origine romina, plus la aceasta si criza economica , intr-un cuvint noi suntem patrioti , ne iubim tara si chiar si in momentele de grea cumpana preferam sa sustinem economia nationala, purificam mintea oamenilor de prostia si prostitutia romineasca, nu ne dam in vint dupa bani lungi sau profituri usoare

 5. Imi pare rau ca ai gustat subsolurile SRI-ului, care de fapt nu este al meu, dar pentru ceea ce ai vrut sa faci, daca sincer, as fi procedat la fel. Poate chiar si mai rau. Moldovenii, minoritate nationala in Romania. E de rasul gainii.

 6. Pentru Sorin.
  Da de unde nu stii ca nu am lucrat la negru peste hotare si, in general, de unde stii ca eu acum nu lucrez la negru peste hotare? Probabil de asta suntem o tara de rahat, pentru ca indivizi ca tine trimite peste hotare lumea care doreste pur si simplu sa-si spuna opinia. Chiar daca nu esti de acord cu ea, trebuie so respecti, dar sa nu faci spune spume la gura din faptul ca cineva discuta de pe pozitii contradictorii.

 7. antibiotic

  Minoritatea romina este recunoscuta in Republica Moldova, si sunt si o serie de documenta care acorda dreptul de minoritate si garanteaza apararea drepturilor lor.In rominia la fel exista aceasta baza legislativa , oficial este recunoscut de autoritatile rom. garantarea si apararea drepturilor minoritatilor nationale, atunci dece daca exista un grup de persoane care sunt minoritare in raport cu majoritatea prostimii rominesti n-ar avea dreptul de a se oficializa?
  Mai bine ar face ca Grecia care este unna din putinele state care nu recunoaste esistenta minoritatilor nationale pe teritoriul sau, decit sa garantezi prin legislatie un lucru si tot tu sa-ti incalci propria legislatie , nu mai vorbesc de respectarea legislatiei statelor vecine, m-ai bine nu l-ai acorda.
  Din spusele tale reese clar ca securitatea noastra are la fel dreptul moral de aplica toate formele si metodele de tortura pentru a descreera rominismul,, Pentru ofiterii din securitatea noastra-Baieti apucativa de traba si stirpiti minoritatea romina din Republica Moldova!Umpleti subsolurile cu cadavrele politice si cu stirpiturile rominesti!!!!Doar e de risul gainilor.

 8. Bine. Daca tot esti atat de sigur ca in R. Moldova exista minoritatea nationala de etnie romana, spune-mi te rog o organizatie de-a acestora. As vrea, in cazul in care stii, sa-mi spui denumirea completa a organizatiei si, eventual, cine o conduce, unde isi are sediul etc.

 9. skywalker

  bai zorghe esti prost

  si cite minoritati sau majoritati crezi ca mai exista in Romania in afara de minoritatea ardeleneasca, munteneasca sau moldoveneasca ?

 10. skywalker

  nicu: de ce ii dai prilej sa scorneasca minciuni , tu chiar crezi ca acest zorghe a fost vreodata in Romania sa indemne pe moldovenii de peste Prut sa se inregistreze ca minoritate? minte de ingheata apele, este un fricos pacatos, anul trecut cind folosea nickul Zorghe indruga alte verzi si uscate si n-a pomenit de SRI, tu ai adus vorba acuma de SIS si el care crede ca nu l-am recunoscut incepe sa indruge prostii ca ar fi fost maltratat de SRI… nu-ti pune mintea cu prostii…

 11. skywalker

  Daca SRI-ul ar fi maltratat un cetatean strain (din Republica Moldova) prin nu stiu care subsoluri din Romania atunci acest cetatean strain s-ar fi plins in presa din Romania si Moldova ca sa afle toata lumea adevarul! De ce auzim pentru prima oara despre asta? Se numeste dezinformare, propaganda, minciuna. Ce scop are?

 12. thx

  Antibiotic: esti in Chisinau? Propun o intilnire! Vreau sa-l vad si eu pe cetateanul moldovean care a fost maltratat in subsolurile SRI-ului din Romania. Poate facem un caz din asta? O investigatie jurnalistica care sa faca lumina in practicile SRI-ului de a maltrata cetatenii straini.
  Astept raspuns. Ne putem intilni vineri sau duminica. Tu stabileste o ora fixa. Eu iau legatura cu citiva jurnalisti. Iar saptamina viitoare va aparea materialul in presa.

 13. thx

  nicu: in privinta la ‘as fi procedat la fel, sau poate chair mai rau’.
  noi ce naiba traim intr-un regim totalitar ca sa-si permita cineva sa tortureze pe altcineva? vine un mincinos care arunca o piatra si tu dovedesti ca ti-ai dori sa traiesti intr-un regim de dictatura in care statul sa aiba dreptul sa tortureze cetatenii! nu ne-am invatat lectia comunismului sovietic? de vrei sa reinstaurezi dictatura?

 14. RM

  Minoritate inseamna o parte de populatia unei tari si anume acel grup care s-a format istoric pe acest pamint, insa cu timpul a fost intrecuta numeric de comunitati straine. Ia sa-mi spui acuma, Moldovenii is venetici?

 15. pentru thx

  as fi procedat la fel, sau poate chair mai rau – nu rupe de context. Am spus asta pentru ca intentia dspre care spune Antibiotic, mie mi se pare o tampenie. E ca si cum eu ma duc la “Iorgu Iordan” sa inregistrez cuvantul idiot, cu sensul de om destept. Sunt unele lucruri prea evidente ca sa incerci sa inventezi din nou roata. Daca ar fi vrut sa inregistreze un ONG care sa militeze impotriva torturilor aplicate de SRI, as fi fost Pro.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *