Urnele Mitropoliei la liceele „Orizont”

Acum o săptămână, pe site-ul oficial al Mitropoliei Chișinăului și a Întregii Moldove, mitropolia.md, a fost postat un comunicat oficial din care aflăm că, în parteneriat cu conducerea Liceelor Teoretice „Orizont”, cinci la număr, în republică, a fost lansată Campania caritabilă de Paști „Un cadou pentru Înviere!”. Potrivit informației oferite de Mitropolie, în acțiuni e implicată nu doar administrația acestor licee, ci și profesorii, părinții și elevii care își fac studiile aici. Înalții prelați cheamă lumea să-și îndrepte „gândul către persoanele care au mai mare și mai multă nevoi să primească Lumina Învierii în casele și în sufletele lor”. Mitropolia ne cheamă să participăm „la această nouă campanie caritabilă organizată în favoarea a 3000 de familii defavorizate”, cărora le-am face „Un Paște mai bun”.

Cum are loc această campanie? Potrivit organizatorilor, în toate filialele Liceului „Orizont” sunt instalate urne de colectare a banilor. Urne pentru bani găsim și la Reședința mitropolitană, și la Catedrala „Nașterea Domnului”. Inițiatorii acțiunii ne asigură că „banii colectați vor fi folosiți pentru a cumpăra alimente de bază, dulciuri pentru copii, haine, rechizite, încălțăminte şi jucării” pentru cei care „nu își permit să pună pe masa de Paști nici cozonac, nici pască, nici ouă roșii”.

La prima vedere, nimic special în această acțiune. Chiar poate părea una firească, în preajma sărbătorilor pascale, când oamenii sunt mai generoși, făcând cu drag niște gesturi mărinimoase pentru cei năpăstuiți de soartă. Nu ar părea nimic ieșit din comun, dacă Mitropolia nu și-ar fi organizat acțiunea de colectare de fonduri pentru 3000 de familii defavorizate anume în cadrul rețelei „Orizont”. Pe parcursul zilei de ieri am tot insistat să aflăm un răspuns de la Mitropolie despre felul în care au fost selectate aceste instituții, despre numărul de urne instalate și despre lista cu cele 3000 de nume de persoane sărace, spre care ar trebui să se îndrepte donațiile. Veți zice că nu avem cum vorbi cu Mitropolia în aceste zile de post și rugăciune. Posibil. Doar că ne-am amintit în alt post, al Crăciunului 2014, când, la 30 decembrie, Mitropolitul Vladimir a avut o întrevedere cu directorul general al Liceului teoretic „Orizont”, Turgay Șen. Potrivit unui comunicat de presă al Mitropoliei, atunci cei doi au discutat despre procesul de studii, despre competițiile la care participă elevii liceului… Cei doi și-au urat sănătate și sărbători fericite.

După acea întrevedere, nu au mai urmat altele. Nici de răspuns, din partea mitropolitului, nici altele, în cadrul cărora înaltul prelat s-ar fi interesat, eventual, despre situația de la liceu, în special atunci când Turgay Şen și alți câțiva colegi ai săi au fost reținuți de autoritățile statului R. Moldova, fiind ulterior expulzați în Turcia, unde sunt condamnați de regimul Erdogan, pe motiv că ar fi adepți ai clericului Fethullah Gulen, acuzat de Ankara că ar fi organizat lovitura de stat eșuată din Turcia, acum doi ani.

Deoarece admitem că ieri, în miercurea seacă, funcționarii mitropolitani s-o fi aflat în post și rugăciuni, și nu au avut cum răspunde la telefoane, am apelat direcția Liceului „Orizont”. Una dintre vicedirectoare ne-a confirmat că, în toate liceele din această rețea, sunt instalate urnele Mitropoliei și că banii adunați vor fi repartizați, câte 200 de lei, pentru fiecare caz caritabil. Din cei 200 de lei, sărmanii s-ar putea bucura de lumină și de căldură pascală. Directoarea adjunctă ne-a spus că nu a văzut vreo listă a celor 3000 de nevoiași. Ea nu ne-a adus argumente privind decizia de a organiza acțiunea de Paști a Mitropoliei, exclusiv, în cadrul liceelor „Orizont”.

Și despre foștii săi colegi, expulzați inuman din Moldova, nu ne-a putut vorbi prea multe. A spus doar că sunt judecați, pe rând, care la 6 ani de închisoare, care la termene mai extinse.

Astăzi, în ajun de Paști, în rețeaua „Orizont”, unde și-au făcut și își mai fac studiile copiii unor înalți demnitari și ai unor mari businessmeni, Mitropolia Chișinăului și a Întregii Moldove a instalat urne de colectare a banilor caritabili. E pentru că părinții ce își aduc copiii aici au de unde dona sau pentru că aceste instituții, din care administrația a fost expulzată, au deja alți „stăpâni”?


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *