Principală  —  Blog  —  Editoriale   —   Universalbank, falimentată de raideri?

Universalbank, falimentată de raideri?

Acum două luni scriam un articol despre cele 17 bănci falimentate în cei 20 de ani de independenţă care au lăsat neachitate peste 400 mln. lei de depozite. Atunci, Veaceslav Ioniţă, membru al Comitetului naţional de stabilitate financiară, creat de Guvern tocmai pentru a exclude falimentul bancar, spunea că deponenţii, dar şi economia în ansamblu sunt asiguraţi de riscul insolvabilităţii bancare, întrucât, în condiţiile actuale, o falimentare, pur şi simplu, nu poate avea loc. Prognoze optimiste oferea şi expertul economic Natan Garştea. “Dacă situaţia pe piaţa monetară va rămâne constantă, nu văd riscuri imediate ca vreo bancă să falimenteze”.

Totuşi, riscul a apărut. La 25 noiembrie Consiliul de administraţie a BNM a instituit procedura de administrare specială la Universalbank (UB), ceea ce înseamnă că banca curând va intra în faliment. Pentru a evita cozi de deponenţi supăraţi la uşă, începând cu 1 octombrie UB şi-a onorat toate obligaţiile de plată curente şi a rambursat 56 la sută din totalul depozitelor persoanelor fizice şi peste 40 la sută din cele ale persoanelor juridice, fapt ce a redus activele băncii cu 33%, iar portofoliul de credite, cu 24%.

Potrivit observatorilor de pe piaţa bancară corbii s-au adunat deasupra băncii din mai multe motive: retrageri masive de depozite, calitatea portofoliului de credite, managementul defectuos, gama foarte restrânsă de produse oferite, dar şi, ceea ce trebuie reţinut, din cauza litigiilor legate de structura acţionarilor.

UB se numără printre băncile de talie mică din R. Moldova, având o cotă de piaţă sub 1% şi aflându-se în cei 15 ani de activitate mai tot timpul în coada clasamentelor profitabilităţii bancare. Anul curent ea a fost şi singura bancă din ţară care a înregistrat un rezultat financiar negativ, pierderi de circa 1 mil. USD.

Banca nu ar fi trezit interesul public dacă în august, prin intermediul unei hotărâri judecătoreşti, la Universalbank nu s-ar fi schimbat proprietarul, iar în jurul transferului pachetului de 78,61% din acţiunile băncii nu s-ar fi ridicat un scandal.

Omul de afaceri rus Gherman Gorbunţov, care deţine UB din 2008, când a cumpărat 52,99% din acţiunile băncii cu 4,67 mln. USD, susţine că banca a ajuns victima unui atac de tip raider, şi asta pentru că Judecătoria Centru a pus sechestru pe acţiunile UB, adjudecate de o companie din Panama, în favoarea unui creditor rus, căruia Gorbunţov i-ar datora 5,5 mln USD, ca mai apoi să fie vândute unor noi investitori, despre care nu se cunoaşte nici componenţa şi nici originea. Doar că sunt reprezentaţi în public de Renat Usatîi, care a infirmat cele spuse de Gorbunţov, susţinând că tranzacţia a fost absolut legală, iar fostul proprietar ar fi permis spălări zilnice de bani de circa 5—10 mln USD.
Totodată, faptul că până acum nu s-a ştiut nimic despre litigiu, iar indicii economici ai băncii erau din ce în ce mai proşti le-a dat de bănuit observatorilor bancari că la mijloc ar fi o schemă de trecere a activelor UB dintr-un buzunar în altul al aceluiaşi proprietar, folosind o companie înregistrată în zona off-shore (gen Panama), povestea cu atacul raider fiind o sperietoare la modă. Temă pentru acasă Comisiei naţionale a pieţiei financiare.

Denis Zavorotnîi