Un spam mă vrea milionar

Acum două săptămâni, în timp ce verificam poşta electronică, mi-a sărit în faţă un mesaj neobişnuit. Nu mai primisem aşa ceva. Era scris în limba engleză şi transmis din Regatul Unit, cel puţin aşa se arăta în acel mesaj, semnat de Dr. Charles Marbury. Am început să-l citesc şi, când am observat că mi se solicită datele personale pentru a deveni milionar, am făcut click pe delete.

În weekend, mi-am verificat din nou poşta şi am observat acelaşi mesaj. De această dată, textul a fost tradus în română prin opţiunea translate.google. Acesta părea mai voluminos şi avea ataşat şi un număr de telefon.

“Sunt Dr.Charles Marbury de la Harlsden, Nord-Vest de Londra. Eu lucrez pentru Nat West Bank Corporation Londra… Am descoperit o sumă de 12.5 milioane dolari SUA, abandonată într-un cont al unuia dintre clienţii noştri străini: Mr.Thompson Morrison, cetăţean american care, din păcate, şi-a pierdut viaţa într-un accident de avion în Alaska, prăbuşit pe 31 ianuarie 2000. Au decedat soţia şi fiica acestuia. Alegerea să vă contactăm este provocată de natura “geographical” de unde vii”, se arată în mesaj. Acest funcţionar, anonim, îmi propune o afacere care ar finaliza cu 50 la 50. Adică, eu trebuie să îi trimit o listă cu datele personale, iar el, în continuare, s-ar ocupa de perfectarea actelor astfel încât, la sfârşit, să împărţim milioanele “juma-juma”. Datele sunt solicitate în regim de urgenţă.

Mi-am dat seama că acest mesaj este unul dintre zecile de spam-uri pe care le primesc zilnic prin e-mail. Dar curiozitatea mea era să ştiu dacă au fost şi alţi utilizatori de e-mail care s-au pomenit în situaţia mea şi dacă ei şi-au trimis datele personale. Astfel, am constatat că feedback-ul dintre Dr. Charles Marbury şi alţi utilizatori a funcţionat perfect. Mai mulţi bloggeri au publicat mesajele în original şi au povestit metoda de fraudare la care erau supuşi. Astfel, ei şi-au trimis datele personale la adresa de e-mail solicitată, dar s-au oprit din afacerea dubioasă atunci când acest “funcţionar anonim” le-a cerut o sumă de bani şi detalii referitoare la contul bancar.

Iurie Sanduţa, i.sanduta.zdg@gmail.com


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

7 comentarii

 1. crematory

  :))) e veche “afacerea”…de prin anii 90 cred (cam atunci am primit eu asa mailuri).
  ma mira cum de sunt oameni care cred in asa ceva

 2. bacau

  si eu primesc mesaje din astea de cateva ori pe saptamana. Delete la toate. Nici macar nu va obositi sa le cititi. Delete.

 3. Ivan Goncearuc

  Care-i relevanta informatiei expuse? Sau publici doar asa – “din dragoste” de a publica?

 4. Esential

  pentru Ivan. Dar ce intelegi tu prin relavanta? Nu cumva e o notiune relativa, totusi. Daca pentru tine e irelevant, pentru mine a fost chiar f. relevant. Dar, pana vei ajunge si tu sa scrii ceva, va trebui sa mai testezi alte articole, la capitolul relevanta… Succese!

 5. Ivan Goncearuc

  Da’ ce Victore e vreun prieten de-al tau? Uite Iurie, colegul tau stie ce e relevanta. Intreaba-l pe Victoras.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *