Principală  —  Blog  —  Editoriale   —   Un oligarh a plecat, altul…

Un oligarh a plecat, altul tace

„Eu sunt produsul nemulțu-mirii cetățenilor față de calitatea administrării statului în ultimii ani”, a declarat Volodimir Zelenski cu o zi înainte de alegerile prezidențiale din Ucraina. Așa a și învins, cu un număr impresionant de voturi, acumulând peste 70% din sufragii.

Deși Petro Poroșenko a venit la Președinția Ucrainei cu un slogan „Pro Ucraina”, promițând fortificarea identității ucrainene, a limbii, a culturii, a valorilor etnicilor ucraineni, cetățenii din statul vecin au dorit ceva mai mult. Ceea ce nu au simțit ei, potrivit sondajelor, a fost combaterea corupției, transparența și onestitatea demnitarilor. Coruptibilitatea a fost văzută și ca o cauză a slabei creșteri economice și a dezvoltării insuficiente a societății.

Chiar dacă Petro Poroșenko a avut la îndemână resursa publică, și a abuzat pe cât s-a putut, aceste abuzuri nu au mai fost de ajutor, sau nu au ajutat suficient de mult. Alegerile din Ucraina au arătat că nu cel care controlează resursele publice câștigă neapărat. Alegătorii au demonstrat că mesajul „Pentru Ucraina” nu mai este suficient ca să fie motivați să voteze un președinte. Majoritatea cetățenilor au arătat că mai bine să fie conduși de un om nou, despre care nu se cunoaște ce capacități manageriale are, decât de unul vechi, care nu le-a oferit ceea de ce aveau nevoie.

La Chișinău, un val electoral s-a încheiat în ceață, iar alt val de alegeri (locale și posibil anticipate) se ivește deja din ceață. Partidele au și început pregătirile de o nouă campanie electorală. Cum? Explorând și exploatând sărăcia și săracii.

Marți seara, 23 aprilie, treceam pe lângă unul din sediile PSRM de pe strada 31 august din capitala și un camion descărca baloturi cu pachete cu crupe și făină. Tineri obosiți descărcau baloturile și le cărau grăbiți în sediul partidului. Se deschide vreo brutărie în incinta oficiului PSRM de pe strada 31 august? Nu. Se deschide și funcționează la turații maxime o unitate de pomeni politico-pascale.

„Înainte de sărbătorile de Paști, Partidul Socialiștilor vizitează, conform tradiției, oamenii care, din diverse motive, se află într-o situație dificilă și îi ajută pentru a putea sărbători Sfintele Paști împreună cu toți”, se spune în comunicatul recent al partidului. Oamenii care se află într-o situație difcilă în R.Moldova, au ajuns așa dintr-un singur motiv: guvernările corupte. Astfel, PSRM ar trebui să recunoască acest fapt și să militeze pentru o viață decentă pentru toți cetățenii, nu doar pentru o zi îndestulată de Paști pentru anumiți cetățeni simpatizanți sau votanți ai PSRM.

Președintele socialist Igor Dodon a decis să își facă și el o acțiune nominală. A invitat la Președinție 40 de familii cu copii, le-a făcut o excursie și a oferit „fiecărei familii câte un coș cu daruri pentru masa de sărbătoare”. Și celelalte zeci de mii de copii din Moldova nu meritau coșuri cu daruri? Nu era Dodon președintele tuturor?

Și Partidul lui Ilan Șor a cărat cozonaci și ilustrate pe la casele săracilor din Moldova. Și fundația Edelweiss a liderului PDM, Vlad Plahotniuc, a cărat panetone și iepurași de ciocolată pe la câteva familii nevoiașe, expunând săracii Moldovei în poze optimiste.

Ce nu este în regulă cu statul în care oamenilor nu le ajung mijloace suficiente să sărbătorească Învierea? De ce nu e normal ca, de Paști, partidele politice și fundațiile liderilor politici să ducă cozonaci de care vor ei pe la oamenii care vor ei? Politicienii responsabili ar trebui să asigure, toți împreună, un trai decent pentru toți cetățenii acestui stat.

Potrivit ultimului sondaj de opinie, peste 75% dintre respondenți au declarat că R. Moldova merge într-o direcție greșită. Asta cred cetățenii după ce mii de familii au fost vizitate cu daruri electorale în campania precentă, primind hrișcă, sfeclă, morcovi, concerte. Nu, nu au fost de ajutor aceste pomeni. Nu, nu vor schimba percepția și pomenile politice oferite de Paști. Oamenii se simt umiliți atunci când muncesc și sunt săraci, se simt exploatați atunci când muncesc și primesc salarii mici. Iar atunci când li se oferă daruri pentru că nu reușesc să își acopere măcar o masă de Paști, se simt și mai umiliți.

În viitoarele alegeri ar trebui să învingă nu cel care fură și dă și altora, ci cel care nu fură dar muncește pentru dreptatea tuturor. Și ziua asta va veni mai degrabă, dacă oligarhii și magnații locali vor tot umbla cu iepurașul strălucitor de ciocolată prin feuda sărăciei.