Un avion privat a luat foc. Focul Haric

Mâine, la amiază, un avion privat îşi va lua zborul din R. Moldova spre Ierusalim. Mitropolitul Vladimir, câţiva preoţi de la Mitropolia Chişinăului şi a Moldovei, vreun demnitar, dar şi vreun om de afaceri, vor pleca după Focul Haric care, an de an, de câteva milenii deja, apare din Sfântul Mormânt exact în sâmbăta Paştelui.

Sâmbătă seara, avionul privat va ateriza la Chişinău, iar Focul Haric, cu un cortegiu special, va ajunge la Catedrala Mitropolitană “Naşterea Domnului” din centrul capitalei, unde va fi împărţit creştinilor.

De 11 ani, în ajun de Paşti, Focul din Mormântul Mântuitorului ajunge şi în R. Moldova, iar acest fapt ar fi trebuit să aibă vreun efect asupra stării de spirit din societate, asupra relaţiilor dintre oameni, dar şi asupra relaţiilor noastre cu Dumnezeu. Cine dintre noi poate afirma astăzi că toate acestea s-au întâmplat?

De ce, totuşi, Focul Haric, deşi de 11 ani ajunge şi în R. Moldova, nu ne ajută să fim mai generoşi, mai puţin tulburaţi, mai puţin rătăciţi în gânduri, mai puţin neloiali cu cei din jur? De ce rămâne atât de mare prăpastia dintre oameni, atunci când greutăţile se ţin lanţ de unii, iar prosperitatea, mereu şi în exclusivitate – de alţii? Din ce cauză, în R. Moldova, nu mai e o problemă ca feciorul să-şi omoare mama, ca tatăl să taie degetul fiului său, suspectat de furt, sau ca un vecin, de vârstă aproape adolescentină, să abuzeze o bătrână, de peste 70 de ani, transfigurând-o şi aruncând-o să moară în paza câinilor din curtea casei acesteia?

Atâtea se întâmplă în Postul Mare, în Săptămâna Patimilor, dar şi în oricare altă zi în R. Moldova, încât te gândeşti că Focul Haric îşi pierde din calităţile sale miraculoase, în drumul parcurs de la Mormântul Mântuitorului până la Chişinău.

An de an, Focul Haric este “transportat” în R. Moldova cu avioane private, despre proprietarii cărora opinia publică nu cunoaşte aproape nimic. Cine sunt stăpânii avioanelor şi din ce fel de bani au fost cumpărate acestea? Cine, în R. Moldova, dispune de milioane “libere” pentru a-şi cumpăra un avion, utilizat doar la ocazii? Cât costă călătoria Chişinău—Ierusalim cu un avion privat? Cine plăteşte? Cum este aleasă delegaţia aducătoare de Foc Haric? Ce fel de preoţi împart acest foc creştinilor din întreaga republică? Dacă, aşa cum e spus în comunicatul de presă al Mitropoliei Moldovei, “Guvernul şi Ambasada R. Moldova în Statul Israel asigură transportarea acestei sfinţenii”, de ce nu sunt acceptaţi şi preoţi ai celeilalte Mitropolii, a Basarabiei, să plece după Focul Haric, ca să-l împartă creştinilor care şi-au ales pentru sufletele lor Biserica Românească? De unde, în aceste condiţii, iau comunităţile Mitropoliei Basarabiei Foc Haric în Noaptea Învierii?

Să revenim, totuşi, la constatarea că, de 11 ani, de când Focul Haric ajunge în casele din R. Moldova, acesta nu reuşeşte să îmblânzească sufletele creştinilor, mulţi dintre care rămân violenţi, agresivi, mincinoşi, perfizi, agresivi… Vi se pare naiv gândul că Focul Haric îşi pierde din putere, fiind adus cu un avion cumpărat din bani murdari? Sau că acest Foc îşi pierde din sfinţenie, fiind adus de persoane care, în viaţa lor, au activităţi dubioase? Sau poate că Focul ajunge “stins” în R. Moldova din cauza implicării politicului în viaţa bisericească şi viceversa? Sau poate că, pe undeva, greşesc şi preoţii atunci când au grijă, în primul rând, de apropierea şi de slujirea lor în special întru binele celor de la guvernare, de orice culoare politică ar fi ei? De câte ori preoţii aleg să slujească în numele celor bogaţi, neglijând creştinii bântuiţi de suferinţele acestui veac?

Acum câteva zile, a telefonat la redacţie o colegă, o jurnalistă, Ala Stâncaru, care, în urmă cu mai mulţi ani, a plecat de la Radio Moldova la Radio România. “Mi-au omorât mama… Un tânăr din sat şi-a bătut joc de ea cu mare cruzime, după care a aruncat-o, după miezul nopţii, în curtea casei. Nu o recunoşteam şi nu pot să înţeleg nimic. Cu doar câteva ore înaintea omorului vorbisem cu ea la telefon. Ne aştepta la Paşti”. Colega noastră era îngrijorată că suspectul, un tânăr de 21 de ani, ar putea fi eliberat din arest preventiv, aşa precum a reuşit să scape de răspundere penală în alte cazuri de violenţă, în care fusese implicat anterior. De ce am amintit de acest caz? Pentru că nu e singurul. Astfel de tragedii se întâmplă aproape la orice pas. Ce fac preoţii în situaţii similare, decât să oficieze, de obicei în grabă mare, ceremoniile funerare? Ce fel de relaţii au bisericile cu persoanele aflate în zona de risc şi de ce Focul Haric le ocoleşte pe acestea?


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

9 comentarii

 1. Syoma

  Cei de la Mitropolia Basarabiei, ar fi bine sa gaseasca si ei pe cineva care sa le aduca focul Haric! si in primul rind cel care conduce Mitropolia Basarabiei, PS Petru, nu este canonic in functia lui de Mitropolit! asha ca mai departe nu e nevoie de comentarii…
  Pe cind cine plateste avionul sau a cui e avionul nu cred ca tre sa te intereseze asha tare, si cel care crede ca acest foc vine de la Dumnezeu, pai fii sigur ca Dumnezeu il va ajuta…dar cel ce se indoieste de puterea focului haric, care este una dintre minunile mari ale Ortodoxiei, pai acela ce nu crede, nu cred ca are dreptul sa puna asha intrebari din articol, cine il aduce, cum se aduce, Oameni cu suflet mare sponorizeaza !

 2. Mery,-adevrul pur si nimic mai mult!

  Societatea noastre , di vina functionarilor publici increngati cu actiuni politice criminale, a adus la o stare de psihoza generala in tot, chiar si in credință. Biserica de la noi a inventat si mai inventeaza reguli, comandamente… pt a tine in subordonata pe cei saraci ( ca v-or fi rasplatiti pe cealaltă lume de Dumnezeu) , iar pe cei bogați pt a jertfi bisericii ( nu bisericii ci pochilor) pt a avea acoperirea si paza aceluiasi Dumnezeu in afaceri.
  Tot ce se face la inmormantari , la Pastile Blajinilor prin cimitirele Moldovei, unde pochii aleargă cu sufletul la gura sa prohodiasca mormintele celor ce au plătit si neglijand sa stropeasca cu aghiazma mormintele vecine pt ca nu le plătesc – ESTE CHIAR CINIC SI DEZGUSTATOR,
  Nici într-o tara, chiar nici in Ucraina vecina – Russia , asa marasm ca la noi nu am văzut.
  OOO ! Moldoveni!
  Morții nu au nevoie de nimic, inafara de a rămâne in memoria noastră la valoarea cuvenita!
  Aveți grija de cei vii, de moralitatea tutorra, ce este necesară pt suflet ca si sănătatea pentru trup !
  Nu imbogatiti pochii lacomi, habarnici si rupti de la societate si nevoiasi.
  Dacă ei sunt slujitorii adevarati al Domnului trebuieste sa dee tot ce au flamanzilor, suferinzilor, singuraticilor. Sa fie alături la bine si la greu!
  Eu putini de tot am întâlnit asa preoti !

 3. Deportatul

  – UN PAŞTE FERICIT!
  – Articol foarte bun. Întrebările din articol sunt la moment şi foarte chiar bune pentru a gîndi – cei ce mai gîndesc, nefiind manipulaţi de antihriştii lui Lenin. Antihriştii lui Lenin, acum deveniţi faresei credincioşi în Dumnezeu. Cei ce nu gîndesc, nici întrebări nu-şi pun; dar la întrebările puse nu caută răspunsuri
  – “Oameni cu suflet mare sponsorizeaza”; – Cît de mare suflet trebuie să ai, ca să devii superbogat, însărăcind cetăţenii RM – celui mai sărac stat din Europa!? Averea cetăţenilor plecaţi la muncă peste hotare, din cauza sărăciei, este pe conturile “Oamenilor cu suflet mare care sponsorizeaza”
  – Mery, ca şi de altă dată, are dreptate
  – Popimea lui Vladimir, subordonară Rusiei, sunt de una cu OCUPANTUL RUSIA şi face propagandă comuniştilor antihristului Lenin; dar umblă cu Focul Haric de la Ierusalim
  – Un stat de faresei nici Dumnezeu nu ajută. Nu-i de mirare că suntem cei mai săraci din Europa
  – UN PAŞTE FERICIT!

 4. Vitamin

  $Syoma,
  Daca ” cine plateste avionul sau a cui e avionul nu cred ca tre sa te intereseze asha tare” atunci de ce trebuie sa ne intereseze daca Petru e canonic sau nu.
  Daca fara aceste minuni credinta nu e posibila atunci aceasta credinta nici nu exista.
  Personal nu am nevoie de minuni si de showuri. Valoarea invataurii lui Isus nu depunde de aceste minuni.
  E regretabil ca unii crestini au nevoie de acest foc care de 11 ani a devenit un fel de mod de a demonstra cine e mai mare si mai tare, cine e mai aproape de Dumnezeu.

 5. Burebista

  Crestinismul nascut prin violenta,prin violenta etico-morala va disparea,daca nu se va reforma!
  E parerea mea subiectiva si va rog sa nu o comentati!Din toata experienta mea de peste 60ani am trs concluzia:
  Unde e credinta,banii nu au loc si unde e banul nu e credinta!
  Acum despre focul haric,sfint,cum doriti asa il numiti,nu scimba nimic daca acest foc lipseste in inimele noastre zi de zi!
  Si toate spectacole-le cu intilnirea focului haric(sfint) de prim-ministri interimari si de alte personalitati cu recut comsomoliso-comunisto-KGBsto! Spectacol de un fariseism de cea mai proasta calitate.Exemple!Milioane!Cine mai tine minte cu cit fast a fost inaugurata clopotnita din centrul capitalei?! Si cine au fost actorii principal! Corect.Criminalul Lucinski,Tilharul comsomolist-comunist-democratist-prosperist-Urecheanu si toata banda din actuala conducere Comunisto-comsomolisto-KGBisto!E parerea mea subiectiva si cu a mea parere voi pleca in lumea celor drepti.Nu pot sa merg la casa Domnului atita timp cit servicii-le divine sunt propavaduite de colonei de KGB!Si acum despre reformarea crestinitatii ortodoxe! Sa fii crestin in inimi si incuget!
  Acum o remarca! Voronin antihristul la 22aprilie il comemoreaza pe tatuca Lenin,mare-le distrugator al crestinitatii ca mai apoi sa o faca pe crestinul in seara invierii!Sau contabandstul,rachetistul si alti hoti de tara cu nevestele imbracate in luxul lacrimilor poporului acestei tari,tot in primele rinduri!
  Doamne!Lumineaza-le mintile acestui popor si invii-le memoria! Ca o turma fara memorie,nu zideste ce distruge!
  Rog pe toata lumea ce se da cu parerea,ca in aceste sfinte sarbatori,sa nui mai pupe pe filati.lupi,ghimpi,gadirci,voronisti,si pe altii mai marunti.Sa-si aduca aminte de parinti,bunei,strabunei,care au suferit pentru credinta in Hristos!Au servit neamul romanesc si credinta Romaneasca!Ca-ci credinta in Dumnezeu e credinta in NEAM!Numai un OM ce-si iubeste neamul,il are in suflet pe Dumnezeu!Caci iubindu-va neamul si iubindul pe Dumnezeu,veti iubi si pe alte turme ala lui Dumnezeu!
  Hristos a Inviat! Mult iubit popor Roman!

 6. lilica

  În această lume plina de apariții, este sinceritatea, care face oamenii SPECIALI 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *